Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τι συνδέει την Τούμπα με το Μαρακανά;

Τι μπορεί να συνδέει Μαρακανά και Τούμπα και τι σχέση έχει ο Ρόχας με τον Όσκαρ; Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Τι συνδέει την Τούμπα με το Μαρακανά;

Το διακύβευμα ήταν μεγάλο. Πολύ μεγάλο. Μία θέση στο Μουντιάλ του 1990. Η Βραζιλία με την Χιλή είναι ισόβαθμες στον όμιλο και τα πάντα θα κριθούν στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής στο «Μαρακανά» (3 Σεπτεμβρίου του 1989), όπου οι φιλοξενούμενοι θέλουν μόνο «διπλό», αφού σε κάθε ισοβαθμία μένουν εκτός μάχης. Να μείνει εκτός Μουντιάλ για πρώτη φορά η πανίσχυρη (και απείρως πιο εμπορική) «σελεσάο»; Ανήκουστο.

Η διαφορά δυναμικότητας ήταν μεγάλη. Οι Χιλιανοί έπρεπε να σκαρφιστούν κάτι σπουδαίο για να αποφύγουν τον αποκλεισμό.

Τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Αντόνιο Καρέκα κάνει το 1-0 και το «Μαρακανά» παίρνει φωτιά. Τα πάντα μοιάζουν να παίρνουν τον δρόμο τους, ωστόσο, στο 67ο λεπτό συμβαίνει κάτι αδιανόητο. Την ώρα που η μπάλα παίζεται στο άλλο μισό του γηπέδου, μία φωτοβολίδα «σκάει» στο σημείο του πέναλτι δίπλα στον Χιλιανό τερματοφύλακα Ρομπέρτο Ρόχας, ο οποίος σωριάζεται στο έδαφος!

Όλοι τρέχουν προς το μέρος του, ο επονομαζόμενος και «κόνδορας» φαίνεται ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά. Υπάρχουν αίματα στο κεφάλι του! Επικρατεί πανικός.

Όλοι πέφτουν από πάνω του. Ο υπαρχηγός των Χιλιανών Φερνάντο Αστένγκο με κινήσεις του προτρέπει τους συμπαίκτες του να φύγουν αμέσως από το γήπεδο. Κι όντως έτσι γίνεται! Ο διαιτητής Χουάν Κάρλος Λουστάου μένει στήλη άλατος. Δεν ξέρει τι να κάνει. Στο γήπεδο επικρατεί βουβαμάρα. Δεν μπαίνει καν φορείο στο γήπεδο, αφού οι συμπαίκτες του κουβαλούν τον λαβωμένο Ρόχας εκτός αγωνιστικού χώρου!

Οι Χιλιανοί μένουν κλειδαμπαρωμένοι για τρεις ώρες στα αποδυτήρια του «Μαρακανά», που πολιορκούνται. Ο γιατρός του αγώνα, ο οποίος εξετάζει τον Ρόχας, επιβεβαιώνει ότι φέρει ένα βαθύ σχίσιμο στο πρόσωπο, πάνω από το φρύδι και το φύλλο αγώνα κλείνει. Κάτι δεν κολλάει όμως εδώ…

Την επόμενη ημέρα η FIFA και η Conmebol διατάζουν επείγουσα έρευνα. Από τα τηλεοπτικά πλάνα και τις φωτογραφίες προκύπτει κάτι οξύμωρο. Η φωτοβολίδα φαίνεται να πέφτει περίπου σε απόσταση ενός μέτρου από τον Ρόχας. Επίσης τα τραύματα είναι κάπως περίεργα. Δεν υπάρχει κάποιο έγκαυμα ή κάποιος ερεθισμός, αλλά ένα κόψιμο από αιχμηρό αντικείμενο!

Εν ριπή οφθαλμού, η ρίπτης της ένοχης φωτοβολίδας συλλαμβάνεται. Είναι η Ροζενερί Μέλο το Νασιμέντο, που μένει στην ιστορία ως η «εμπρηστής του Μαρακανά» και η οποία με αυτό το παρατσούκλι κάνει γυμνή φωτογράφηση για το Playboy μερικά χρόνια αργότερα!

Στις ανακρίσεις που ακολουθούν ο Ρομπέρτο Ρόχας «σπάει». Ομολογεί πως μέσα στα γάντια του είχε ένα μικρό ξυράφι με το οποίο αυτοτραυματίστηκε, όταν είδε την φωτοβολίδα να πέφτει κοντά του. Αποκαλύπτεται επίσης ότι ο προπονητής Ορλάντο Αραβένα είχε διατάξει στον γιατρό Ντάνιελ Ροντρίγκες και στον Ρόχας να αποχωρήσουν από το γήπεδο, ώστε να τιμωρηθεί η Βραζιλία.

Το σκάνδαλο παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Η Χιλή όχι μόνο χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά, αλλά της απαγορεύεται να συμμετάσχει και στα προκριματικά του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένας πενταετής αφανισμός. Στον Ρόχας επιβάλλεται διά βίου αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο, ποινή από την οποία πήρε αμνηστία το 2000. Η μεγαλύτερη ντροπή στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας. Διότι το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια.

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΕΔΩ…

Ο… Χιλιανός Μιραλάς του «Μαρακανά»

Την ώρα που ο Ρόχας κείτεται στον αγωνιστικό χώρο, όλοι οι ποδοσφαιριστές γίνονται ένα κουβάρι γύρω του. Ο Πάτο Γιάνιες ένας σκληρός μεσοεπιθετικός μοιάζει να είναι σε έξαλλη κατάσταση.  Κάνει μερικά βήματα πιο πέρα από το μπουλούκι ώστε να τον βλέπουν όλοι και με τα χέρια του δείχνει τα γεννητικά του όργανα στον κόσμο του «Μαρακανά», κάτι που κάνει τον κόσμο να αλαλάζει στις εξέδρες!

Κάποιοι το χαρακτήρισαν κίνηση ανδρισμού σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Κάποιοι άλλοι ως την απόλυτα προκλητική κίνηση, ώστε οι Βραζιλιάνοι να αδειάσουν τις τσέπες τους στο γήπεδο, να προβούν σε χειρότερο επεισόδια και να σιγουρευτεί ο αποκλεισμός τους. Από εκείνη την ημέρα και μετά στην Λατινική Αμερική, όποιος παίκτης κάνει αυτή την άσεμνη χειρονομία λένε ότι κάνει την χειρονομία Πάτο Γιάνιες. Για την ιστορία, ο Γιάνιες την γλίτωσε. Εξάλλου, αυτό που έκανε δεν ήταν παρά ένα πταίσμα μπροστά στο κόλπο ντροπής που έστησαν οι Χιλιάνοι για να κλέψουν το εισιτήριο για το Μουντιάλ…

Πηγή : FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ταξιδεύοντας για τον ΠΑΟΚ! (vid)

Από την Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη με μία… στάση στον City 106.1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα μεγάλο "ραντεβού" απόψε με την ιστορία και η Τούμπα φοράει τα καλά της, με φόντο ένα σπουδαίο βράδυ.

Φυσικά, άπαντες κινούνται σήμερα σε ρυθμούς Ευρώπης και το πρωί, μέσα από τον αέρα του City 106.1, πήραμε μία... "γεύση" από όσα θα ακολουθήσουν απόψε το βράδυ.

Στην πρωινή εκπομπή του Κωστή Τσατσαρού στήθηκε μία μικρή... Τούμπα, από ΠΑΟΚτσήδες που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη από την Κρήτη και το επόμενο "ραντεβού" δόθηκε στο γήπεδο:

[video width="640" height="368" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2024/04/436916998_7846686915362567_2454728102762926455_n.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ: Το κανάλι της ρεβάνς

Εκεί θα δείτε το μεγάλο παιχνίδι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό βράδυ. Ένα μεγάλο "ραντεβού" στην Τούμπα, με φόντο το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Europa Conference League.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην κατάμεστη Τούμπα την Κλαμπ Μπριζ, με έναν ξεκάθαρο στόχο και θέλει να κάνει μία ακόμη ανατροπή, για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη.

Μετά την ήττα με 1-0 στο Jan Breydel, η πρόκριση είναι ανοικτή για τον ΠΑΟΚ, που θα δώσει σκληρή μάχη με την Μπριζ, με φόντο το εισιτήριο.

Όσοι δε βρεθούν στην Τούμπα, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μεγάλο παιχνίδι από το κανάλι του Cosmote Sport 3 HD, ενώ -φυσικά- θα υπάρχει και ζωντανή ενημέρωση μέσα από το live-chat του PAOK24.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Όλοι συμπαίκτες για την ανατροπή»

Ομάδα και κόσμος καλούνται να παίξουν σήμερα… μεγάλη μπάλα!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως και το βράδυ της 14ης Μαρτίου κόντρα στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ έτσι και σήμερα κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ, οι ποδοσφαιριστές του Ράζβαν Λουτσέσκου στον αγωνιστικό χώρο και οι χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ στις κερκίδες, πρέπει να είναι... ένα προκειμένου λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Δικέφαλος να "γράψει" την πλέον ένδοξη σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας του.

Οι πόρτες της Τούμπας θα ανοίξουν στις 19:00, το... ραντεβού με τους "4" του Europa Conference League είναι στις 22:00 και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έγραψε χθες:

"Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να γράψει ιστορία στο χορτάρι κι οι φίλαθλοί του στις εξέδρες. Το ραντεβού έχει οριστεί για το βράδυ της Πέμπτης (18.04) στις 22:00, στο σπίτι μας, στο γήπεδο της Τούμπας. Ένα σπουδαίο βράδυ, στο οποίο πρέπει να είμαστε όλοι συμπαίκτες.

H ομάδα μας χρειάζεται δίπλα της για την ανατροπή, με τη φωνή, το πάθος μας και την ενέργειά μας και θα μας χρειαστεί δίπλα της και στα ημιτελικά.

Δεν πετάμε αντικείμενα, δεν χρησιμοποιούμε συσκευές laser, δεν ανάβουμε πυρσούς και βεγγαλικά, δεν σηκώνουμε πανό με πολιτικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο. Δεν δίνουμε καμία αφορμή σε κανέναν να μας τιμωρήσει και να στερήσει από την ομάδα τη δύναμη της γεμάτης Τούμπας!

Οι θύρες του γηπέδου θα ανοίξουν στις 19:00. Παρακαλούμε όλους τους φιλάθλους να έρθουν όσο το δυνατόν νωρίτερα στο γήπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στο περιβάλλοντα χώρο το γηπέδου και να μην ταλαιπωρηθεί κανείς κατά την είσοδό του στις κερκίδες.

Τα εισιτήρια για την αναμέτρηση έχουν εξαντληθεί. Κανένας φίλαθλος δεν πρέπει να προσεγγίσει το γήπεδο χωρίς να έχει ονομαστικό εισιτήριο. Θα υπάρχουν έλεγχοι από την ελληνική αστυνομία κι υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου στους παραβάτες. Βάσει νομοθεσίας δεν ισχύει η δωρεάν είσοδος στο γήπεδο, σε παιδιά κάθε ηλικίας. Κάθε φίλαθλος θα πρέπει να προσέρχεται στο γήπεδο έχοντας μαζί του, πέρα από το ονομαστικό του εισιτήριο κι ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

Μαζί μπορούμε να πετύχουμε όλους τους στόχους! Πάμε!".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ