Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Περασμένα ναι, ξεχασμένα ποτέ!

Ξεκινάμε από τα βασικά. Η αλήθεια, ειδικά εάν είναι σκληρή, πονάει. Συνεπώς, ο Ράζβαν Λουτσέσκου καλά κάνει και υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία τα όσα στιγμάτισαν το περσινό πρωτάθλημα. Το αν ορισμένοι εκνευρίζονται, θυμώνουν, τσιτώνονται ή οργίζονται, ασφαλώς και δεν αφορά τον προπονητή του ΠΑΟΚ…

Στέργιος Αναστασιάδης

Περασμένα ναι, ξεχασμένα ποτέ!

Τι είπε λοιπόν ο Λουτσέσκου και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων; «Πιστεύω πως στην ιστορία του αθλητισμού, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό συνέβη μόνο κατά την διάρκεια της Γερμανίας του Χίτλερ» ήταν η μία φράση του που έχουν κάνει… σημαία οι κάθε λογής ευαίσθητοι και ηθικολόγοι, «οι άλλοι γνωρίζουν αρκετά καλά ότι πήραν ένα πρωτάθλημα που δεν τους άξιζε, που δεν ήταν δικό τους, ένα πρωτάθλημα που έκλεψαν, θα ζήσουν όλη τη ζωή τους με αυτή την ιδέα» ήταν η άλλη.

Πάμε λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Καταρχάς, προσωπικά τουλάχιστον, μόνο γέλιο μου προκαλεί το επιχείρημα των πολέμιων του Λουτσέσκου «προσβάλει την Ελλάδα». Δεν θα αναλύσω πολύ το γιατί, οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε στο πετσί μας κάθε μέρα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Ας μείνουμε στα ποδοσφαιρικά. Άλλωστε, ο Ράζβαν Λουτσέσκου επουδενί δεν πρόσβαλε την Ελλάδα, παρά διάβασε ξανά ΜΙΑ μόνο σελίδα από το – απίστευτα μεγάλο σε όγκο όσο και απίστευτα βρώμικο –  βιβλίο που φέρει τον τίτλο «ελληνικό ποδόσφαιρο».

Από τη μικρή έρευνα που έκανα, δεν κατάφερα να βρω περιστατικά κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Γερμανίας, ανάλογα με αυτά που συνέβησαν πέρσι στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, που ως αποτέλεσμα είχαν την κλοπή του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και την… απευθείας ανάθεσή του στην ΑΕΚ.

Έπαιξε κάποια ομάδα δέκα παιχνίδια μπροστά σε άδειες κερκίδες; Μήπως από κάποια αφαιρέθηκε το δικαίωμα να αγωνιστεί κόντρα σε μια άλλη γιατί μία κορδέλα χαρτιού χτύπησε την κουκούλα του αντιπάλου προπονητή; Ή μήπως διαιτητής κατοχύρωσε κανονικό γκολ, στη συνέχεια το ακύρωσε, μετά από δύο ώρες το κατοχύρωσε ξανά και το επόμενο διάστημα κατέθετε συνεχώς ψέματα;

Επιπλέον, εκτός της – αγαπημένης του Χίτλερ – Σάλκε, η οποία κατέκτησε πέντε φορές το πρωτάθλημα από το 1933 έως το 1944, την ίδια περίοδο κέρδισαν τον τίτλο η ΣΚ Δρέσδη (δύο φορές), η Ραπίντ Βιέννης, το Ανόβερο, η Νυρεμβέργη και η Φορτούνα Ντίσελντορφ.  

Συνεχίζουμε. Ακόμα και στη ναζιστική Γερμανία, στους Ολυμπιακούς του 1936 βρέθηκε ένας Αφροαμερικανός, ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια (100 μέτρα, 200 μέτρα, 4Χ100, άλμα εις ύψος), ισοπέδωσε τη θεωρία του Χίτλερ και των υπόλοιπων Ναζιστών περί Άριας Φυλής και τα σχετικά. Προσέξτε! Δεν βρέθηκε ένας κριτής να υποδείξει πως ο Όουενς… πάτησε γραμμή στον τελικό των 100 μέτρων ή στον τελικό του άλματος εις ύψους, ούτε ανακαλύφθηκε κάποια παράβαση προκειμένου ένα ή και όλα τα χρυσά μετάλλιά του να καταλήξουν σε Γερμανούς.

Από τα παραπάνω, βγάζουμε αβίαστα το συμπέρασμα πως ακόμα και στη ναζιστική Γερμανία, εάν κάποιος αθλητής άξιζε να κερδίσει ένα μετάλλιο, το κέρδιζε. Δεν τον ακύρωναν και στη συνέχεια αποφάσιζε κάποιο δικαστήριο. Κατανοητό και αυτό;

Και για να προλάβω ορισμένους… έξυπνους που θα αντιπαραβάλλουν το παιχνίδι μεταξύ της ουκρανικής Σταρτ και της ναζιστικής Φλάκελφ, του αγώνα του θανάτου όπως έμεινε στην ιστορία, όπου οι παίκτες της πρώτης ξευτέλισαν αυτούς της δεύτερης παρά την απαίτηση των Ες Ες να κάτσουν να χάσουν, το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά και ολοκληρώθηκε με σκορ 5-3 υπέρ των Ουκρανών. Το επόμενο διάστημα βέβαια, οι περισσότεροι παίκτες της Σταρτ εξολοθρεύθηκαν από τους Ναζί, αλλά την ώρα του αγώνα δεν βρέθηκε ένας προπονητής να ξεδιπλώσει τις υποκριτικές του ικανότητες, ούτε ένας διαιτητής να ακυρώσει κανονικό γκολ της Σταρτ.

Το γράφω μία ακόμα φορά γι΄ αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν. Σε καμία των περιπτώσεων ο Ράζβαν Λουτσέσκου δεν παρομοίασε την Ελλάδα με τη ναζιστική Γερμανία. Συνεχίζουμε…

Διαβάζω πως φίλαθλοι της ΑΕΚ ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνήσεις εναντίον του Ράζβαν Λουτσέσκου. Με το καλό παιδιά. Άλλωστε, είναι… στενή η σχέση της ΑΕΚ με τα δικαστήρια. Καλά, είναι ανάξιο σχολιασμού το ότι γράφτηκε πως είναι κάτοχοι των ακριβών εισιτηρίων διαρκείας της ΑΕΚ, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη βαρύτητα η είδηση. Ε ναι, εάν είναι κάτοχοι φθηνών εισιτηρίων διαρκείας ή μη κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας, ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά; Παρένθεση αυτό…

Εννοείται φυσικά πως έχουν γραφτεί και ειπωθεί εκατοντάδες μπούρδες, με περιτύλιγμα ένα… ενδιαφέρον για το καλό του ΠΑΟΚ, του Ιβάν Σαββίδη, του κόσμου του Δικεφάλου αλλά και του ίδιου του Ράζβαν Λουτσέσκου. Στρέφεται λέει ο Λουτσέσκου κατά των διεθνών ομοσπονδιών, που έχουν υπό την αιγίδα τους το ελληνικό πρωτάθλημα. Τι μας λέτε; Ακόμα και έτσι να ήταν, είναι…ιερές αγελάδες, αμόλυντες και άσπιλες η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ ε; Μακριά από σκάνδαλα, χρηματισμούς, εκβιασμούς ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη ενέργεια.

Διαβάσαμε/τε και άλλα. Πως έχει κουραστεί ακόμα και ο κόσμος του ΠΑΟΚ από τις δηλώσεις του Λουτσέσκου και άλλα τέτοια… δακρύβρεχτα. Με το μαλακό παιδιά, μουλιάσαμε. Το ερευνήσατε σε βάθος και αυτό να φανταστώ ε; Όταν ο Καραπαπάς μιλούσε για Χούντες, για εσάς ήταν μάλλον… Δευτέρα ε;  

Τα πράγματα είναι απλά μάγκες. Από τον ΠΑΟΚ κλάπηκε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα που ο σύλλογος και ο κόσμος του το περίμεναν περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Πως είναι ελάχιστοι αυτοί που παραδέχονται πως το γκολ του Βαρέλα ήταν κανονικό. Να είσαι κλέφτης, ναι. Να έχεις όμως το σθένος να πεις την αλήθεια.

«Περασμένα, ξεχασμένα» λέει ο ένας, «περσινά ξινά σταφύλια» ο άλλος. Λάθος παιδιά. Έχει και εδώ δίκιο ο Ράζβαν Λουτσέσκου. «Έκλεψαν ένα  πρωτάθλημα που δεν το άξιζαν, ένα πρωτάθλημα που άξιζε στον ΠΑΟΚ και θα ζήσουν όλη τη ζωή τους με αυτή την ιδέα». Όταν κλέβεις τη χαρά ενός ολόκληρου λαού, με τόσο άνανδρο και αποκρουστικό τρόπο και από πάνω κουνάς το δάχτυλο σε αυτούς που λήστεψες, οι χαρακτηρισμοί κλέφτες και ψεύτες θα σε ακολουθούν μια ζωή. Όχι φυσικά πως περιμέναμε το 2018 για να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά για πρώτη φορά πήγατε την κλοπή και το ψέμα σε τέτοιο επίπεδο.

Ναι, εάν ο Ράζβαν Λουτσέσκου έκανε αυτές τις δηλώσεις σε άλλη χώρα, πχ στην Αγγλία, στη Γερμανία ή την Ισπανία, ίσως να τιμωρούνταν. Σε αυτές τις χώρες και σε όλες τις υπόλοιπες που χαρακτηρίζονται πολιτισμένες, ούτε εγκληματικές οργανώσεις λυμαίνονται το ποδόσφαιρο επί δεκαετίες, ούτε μεγαλομέτοχος ομάδας κορυφής κατηγορείται για διακίνηση και εμπορία δύο τόνων ναρκωτικών και η εκδίκαση της υπόθεσης βαδίζει με ρυθμούς χελώνας, ούτε κάθε Κυριακή βιάζουν κάθε αίσθημα ισονομίας και δικαιοσύνης με διαιτητικές αποφάσεις – εκτρώματα όπως αυτή στη Νέα Σμύρνη, ούτε εμπλέκονται με ομάδες παράγοντες που έχουν καταδικαστεί για «στήσιμο αγώνων», ούτε πολιτικοί επηρεάζουν δικαστικές αποφάσεις  τη μία ημέρα και την επόμενη καλύπτουν τα… φιλαράκια τους, ούτε υπάρχουν ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς που κυριολεκτικά… όποτε θυμούνται, χαίρονται.

Γι΄ αυτό παιδιά, την (επιλεκτική) ευαισθησία σας, την υποκρισία σας, την ηθικολογία σας, τις νουθεσίες σας και τα ψέματά σας και σε άλλη παραλία. Ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε ο κόσμος του, ούτε ο Ιβάν Σαββίδης, ούτε ο Ράζβαν Λουτσέσκου, ούτε οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου του Βορρά, σας χρωστάνε κάποια εξήγηση.

Αντιθέτως, εξηγήσεις χρωστάνε όσοι έπαιξαν μικρό ή μεγάλο ρόλο στην περσινή κλοπή και στα όσα τραγελαφικά ακούστηκαν στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και όλοι όσοι συνεχίζουν να σκοτώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουν υποχρεώσει πολύ κόσμο να σκέφτεται από τώρα πως το φετινό πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει ποτέ…

Υ.Γ. Θεωρώ πως όσοι… χτυπιόντουσαν για τον αποκλεισμό του Αμρ Ουάρντα από την αποστολή του αγώνα με την ΑΕΚ, έχουν καταλάβει πως το πρόβλημα δεν είναι ο Ράζβαν Λουτσέσκου ούτε κάποια … εμμονή του με τον Αιγύπτιο, αλλά ο ίδιος ο Αιγύπτιος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ίωση είναι και… δεν πέρασε!

Το χρονικό της γρίπης που έχει “τσακίσει” τον Δικέφαλο εν μέσω “τελικών”!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Και όμως! Η ίωση που "εισχώρησε" στον ΠΑΟΚ εδώ και έναν 20ήμερο και δεν λέει να τον "εγκαταλείψει", εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στον Δικέφαλο στην τελική - και πλέον κρίσιμη - ευθεία της φετινής σεζόν!

Πρώτο "θύμα" της, ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς ο οποίος προσβλήθηκε παραμονές του αγώνα με τη Λαμία και δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, ενώ ακολούθησε ο Τάισον ο οποίος ναι μεν ταξίδεψε στην Αθήνα για το ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά τελικά δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί ούτε ως αλλαγή!

Ο επόμενος, ήταν ο Τόμας Μουργκ παραμονή του ταξιδιού του ΠΑΟΚ στο Μπριζ και έτσι ο Αυστριακός "καθηλώθηκε" στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ημέρα του πρώτου αγώνα με τους Βέλγους, ο Μπράντον Τόμας ξύπνησε το πρωί με πυρετό, ζαλάδα και έντονη αδυναμία, συμπτώματα που τα "κουβαλούσε" τόσο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ματς του "Γιαν Μπρέιντελ" ως αλλαγή όσο και τις ημέρες που ακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη.

"Θύμα" της ίωσης με την επιστροφή του ΠΑΟΚ από το Βέλγιο έπεσε και ο Μάρκος Αντόνιο, για να ακολουθήσει ο Σουαλιό Μεϊτέ τρία 24ωρα πριν τον τον αγώνα - ρεβάνς με την Κλαμπ Μπριζ. Τελικά, συμμετέχοντας μόνο στην προπόνηση της περασμένης Τετάρτης, ο 30χρονος χαφ πήρε φανέλα βασικού κόντρα στους Βέλγους αλλά ήταν φανερό από το ξεκίνημα του αγώνα πως στερούνταν δυνάμεις, κάτι που συνέβη και με τον Γιάννη Κωνσταντέλια!

Συγκεκριμένα, ο 20χρονος μεσοπιθετικός προσβλήθηκε από ίωση και δεν συμμετείχε στην προπόνηση της περασμένης Τετάρτης και δεν έκανε καν προθέρμανση πριν τη σέντρα της αναμέτρησης με την Κλαμπ Μπριζ, αγωνίστηκε για 20 λεπτά ως αλλαγή παρότι εξασθενημένος και χθες δεν μετέβη καν στη Νέα Μεσημβρία έχοντας μεταξύ άλλων και βήχα, για να φτάσουμε έτσι στη σημερινή εξέλιξη με τον αποκλεισμό του από την αποστολή για το αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης". 

Αξίζει να σημειωθεί πως και άλλοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αλλά και άνθρωποι του Δικεφάλου που βρίσκονται γύρω από την ομάδα προσβλήθηκαν από ίωση όλο αυτό το διάστημα χωρίς να έχουν τόσο έντονα συμπτώματα όσο οι παραπάνω, με όλο αυτό να προκαλεί πολλά προβλήματα στον Ράζβαν Λουτσέσκου επί καθημερινής βάσης, καθώς για παράδειγμα ο Μεϊτέ προπονήθηκε χθες το πρωί έχοντας πυρετό κοντά στους 38 βαθμούς!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Aποστολή χωρίς Κωνσταντέλια!

Η ίωση που δεν λέει να “εγκαταλείψει” τον ΠΑΟΚ στερεί από τον Ράζβαν Λουτσέσκου ένα από τα βασικά “όπλα” του!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μία πρωινή προπόνηση στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης", στην οποία δεν συμμετείχε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας λόγω ίωσης!

Έτσι, ο νεαρός μεσοεπιθετικός δεν θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπως και οι Ιβάν Νάσμπεργκ, Ράφα Σοάρες, Γουίλιαμ Τρόοστ - Έκονγκ, με την αποστολή να αποτελείται από τους Κοτάρσκι, Ζ. Ζίβκοβιτς, Ταλιχμανίδη, Βιεϊρίνια, Σάστρε, Όττο, Κεντζιόρα, Κουλιεράκη, Μιχαηλίδη, Μπάμπα, Τσιγγάρα, Σβαμπ, Μάρκος Αντόνιο, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Μουργκ, Τάισον, Α.Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ, Μπράντον, Σαμάτα και Τζίμα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Kατηγορίας elite το φετινό τουρνουά «Παναγιώτης Κατσούρης»

Με τη συμμετοχή ομάδων όπως η Παρτιζάν, η Νιουκάστλ, ο Ερυθρός Αστέρας και φυσικά ο ΠΑΟΚ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ξεχωριστό θα είναι το φετινό τουρνουά «Παναγιώτης Κατσούρης», το οποίο διοργανώνεται και διεξάγεται από το 2009 στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ.

Σχετικά, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει:

"Το τουρνουά “Παναγιώτης Κατσούρης”, διεξάγεται από το 2009, στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή μας. Αυτή τη χρονιά όμως, μετατρέπεται σε ένα elite τουρνουά αναπτυξιακών ηλικιών με την συμμετοχή επαγγελματικών ομάδων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και ακαδημιών υψηλού επιπέδου.

Το τουρνουά θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Απριλίου στο αθλητικό κέντρο LOLAS στη Σουρωτή, θα αφορά τις ηλικίες Κ15 και Κ13 και εκτός από  τα τμήματα του ΠΑΟΚ, θα ταξιδέψουν ως την Θεσσαλονίκη, μεταξύ αλλων, η Νιούκαστλ, η Μπόχουμ, η Παρτιζάν.

Στην 1η φάση θα αγωνιστούν 16 ομάδες που θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους, βάσει δυναμικότητας. Στη 2η φάση – στο μονοπάτι gold – θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, ενώ στο μονοπάτι θα αγωνιστούν οι τρίτοι και τέταρτοι των ομίλων. Όσο για την τελική φάση, θα διεξαχθεί με νοκ άουτ αγώνες, έως τον τελικό.

Κ15

GROUP A

ΠΑΟΚ, Τζουνιορούλ (Ρουμανία), Πανιώνιος, Ατρόμητοι Λάρισας

GROUP B

Eρυθρός Αστέρας (Σερβία), Έξετερ (Αγγλία), Παναιτωλικός, Μπέμπηδες

GROUP C

Νιούκαστλ, Ράντερς FC (Δανία), ΝΠΣ Βόλος, ΠΑΟΚ Κοίλων Κοζάνης

GROUP D

Παρτιζάν, Ομόνοια Λευκωσίας, Μακεδονικός, Αγία Παρασκευή Βόλου

Κ13

GROUP A

ΠΑΟΚ, Έξετερ, Ατσαλένιος, Red Star School

GROUP Β

Ράντερς, ΝΠΣ Βόλος, TSC Όστερχουτ (Ολλανδία), Μπέμπηδες

GROUP C

Μπόχουμ, ΑΕΚ Λάρνακας, Pro Soccer Academy, ΠΑΟΚ Κομοτηνής

GROUP D

Παρτιζάν, Παναθηναϊκός, Ακαδημία Αρσακλή, ΠΑΟΚ Κοίλων Κοζάνης

Κάθε ομάδα θα παίξει οκτώ αγώνες. Η διάρκεια των αγώνων θα είναι 20 λεπτά, ενώ στην τελική φάση 25 λεπτά. Στον τελικό, σε περίπτωση ισοπαλίας, ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ