Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ας γίνουμε λίγο σοφότεροι…

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν είναι το αν ο Τούντορ είναι καλός ή κακός προπονητής ή το αν «ταιριάζει» στο φετινό ρόστερ το 3-5-2, το 4-3-3 ή το 4-2-3-1. Άλλωστε, το φετινό έργο παίχθηκε και πέρσι και πρόπερσι και… αντιπρόπερσι, απλά με άλλους πρωταγωνιστές.

Στέργιος Αναστασιάδης

Ας γίνουμε λίγο σοφότεροι…

Μπορεί φέτος ο ΠΑΟΚ να κόψει πρώτος το νήμα στα πλέι οφ.  Μπορεί επίσης να κατακτήσει και το κύπελλο. Το ζητούμενο όμως (εξακολουθεί να) είναι ο ΠΑΟΚ να αρχίσει να «μεγαλώνει» κάθε μέρα και να φτάσει σύντομα η στιγμή που θα εξαρτάται από τον ίδιο το αν θα πετυχαίνει ή όχι τους στόχους του. Να το θέσω αλλιώς; Να γίνει επιτέλους η ομάδα που δεν θα προκαλεί μόνο σεβασμό στους αντιπάλους του, σε μεγάλο βαθμό λόγω του κόσμου του, αλλά… φόβο. Το “γιγάντωμα” όμως μίας ποδοσφαιρικής ομάδας, δεν ξεκινάει από το χορτάρι. Εκεί αποτυπώνεται. 

Δεν ήμουν ποτέ λάτρης του γερμανικού ποδοσφαίρου, από την άποψη πως ούτε έχω κάποια συμπάθεια προς κάποια γερμανική ομάδα ή την Εθνική Γερμανίας. Μπορείς όμως να μην βγάζεις το καπέλο στην Μπάγερν Μονάχου, για την διοικητική δομή της και τα όσα έχει πετύχει στο χορτάρι; Μάλλον όχι.

Κάθισα και έψαξα όσο περισσότερο ενδελεχώς μπορούσα το πώς λειτουργούν οι Βαυαροί. Από την κορυφή τους έως τη βάση τους. Και για να μην το κουράζω περαιτέρω, προχωράω στο «ψητό». Έχουμε λοιπόν και λέμε…

Στην κορυφή της βαυαρικής πυραμίδας, υπάρχει το ανώτερο συμβούλιο. Τα μέλη του, καθορίζουν τους στόχους της Μπάγερν σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή, την ανάπτυξη της εταιρίας, την οικονομική ευμάρειά της, την ανάπτυξη των ακαδημιών της, τους αγωνιστικούς στόχους.

Ποιοι αποτελούν αυτό το συμβούλιο; Πρόεδρός του και ουσιαστικά «αφεντικό» του συλλόγου,  ο 61χρονος Καρλ Χόπφνερ, που πήρε τα ηνία μετά την παραίτηση του Ούλι Χένες στις 2 Μαΐου 2014. Λεπτομέρεια. Βρίσκεται στην Μπάγερν από το 1983 και θεωρείται ο άνθρωπος που έφτασε τον σύλλογο στην οικονομική γιγάντωσης, ξεκινώντας ως γενικός διευθυντής.

Αντιπρόεδροι του συμβουλίου, είναι οι Χέρμπερτ Χάινερ, Ρούπερτ Στάντλερ και Βέρνερ Ζεντέλιους. Τι… επαγγέλλονται οι κύριοι; Διευθύνων σύμβουλος της Adidas ο πρώτος, πρόεδρος της AUDI ο δεύτερος, μέλος του συμβουλίου της Allianz ο τρίτος. Και αυτό γιατί οι τρεις παραπάνω εταιρίες διατηρούν η κάθε μία ποσοστό 8,33% των μετοχών της Μπάγερν Μονάχου.

Και πάμε και στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου. Ο Τιμόθεους Χέτζες, πρόεδρος της AG Telekom. O Ρούντολφ Σελς, επιχειρηματίας. O Έντμοντ Στόιμπερ, πρώην Πρωθυπουργός της Βαυαρίας. Ο Θέοντορ Βάιμερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της UniCredit Bank. Και ο Μάρτιν Βίντερκορν, πρόεδρος της Βολφσβάγκεν.

Όλοι οι παραπάνω λοιπόν, συνθέτουν το Supervisory Board, που ουσιαστικά είναι το «κουμάντο» στον σύλλογο. Όχι όμως στο αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί κάνουν κουμάντο άλλοι…

Πρόεδρος του Εxecutive Board, δηλαδή του εκτελεστικού συμβουλίου, είναι ο Καρλ –Χάινς Ρουμενίγκε. Το να αναφερθεί κάποιος στην καριέρα του, μάλλον είναι περιττό. Ξεκίνησε την διοικητική παρουσία του στην Μπάγερν ως αντιπρόεδρος από το 1991 έως το 2002, ως πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τη διαχειριστικό και επικοινωνιακό έλεγχο του συλλόγου, την εκπροσώπησή του στις εθνικές και διεθνείς επιτροπές, είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος του εκτελεστικού συμβουλίου με το «μεγάλο» συμβούλιο αλλά και υπεύθυνος για την επικοινωνία με τα Fan Club της Μπάγερν. Φυσικά, ο ίδιος γνωρίζει κάθε Άνοιξη, ποιο θα είναι το μπάτζετ που θα κληθεί να διαχειριστεί στην εκάστοτε επόμενη σεζόν.

Αντιπρόεδρος, είναι ο Γιαν – Κρίστιαν Ντρέεσεν. Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, έχει υπάρξει ανώτατο στέλεχος πολλών εταιριών και στην Μπάγερν είναι ο υπεύθυνος για τα οικονομικά, λογιστικά και νομικά του συλλόγου, καθώς και την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Και πάμε και στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου.

Ο Αντρέας Γιουνγκ, πιστοποιημένος αθλητικός επιστήμονας και αθλητικός μάνατζερ, είναι υπεύθυνος για τα χορηγικά προγράμματα της Μπάγερν, για τα κάθε είδους events, την διαχείριση του brand name της Μπάγερν, τα νέα μέσα επικοινωνίας και πληροφορικής, τις διεθνείς σχέσεις, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις της Allianz Arena.

O Ματίας Ζάμερ, που ουδέποτε αγωνίστηκε στην Μπάγερν αλλά στις Ντιναμό Δρέσδης, Στουτγάρδη, Ίντερ, Μπορούσια Ντόρτμουντ και υπήρξε προπονητής των δύο τελευταίων. Οι τομείς ευθύνης του στην Μπάγερν, στην οποία βρίσκεται από το 2012, είναι ό,τι αφορά την πρώτη ομάδα, το προπονητικό τιμ, τις ακαδημίες και το σκάουτινγκ. Ουσιαστικά, είναι ο αθλητικός διευθυντής των Βαυαρών, έχοντας σχεδόν απεριόριστη ευχέρεια κινήσεων και δίνοντας λόγο μόνο στον Καρλ – Χάινς Ρουμενίγκε.

Ο Γιοργκ Βάκερ, που εργάζεται στην Μπάγερν από το 2013 και αφού νωρίτερα – μεταξύ άλλων – ήταν επτά χρόνια διευθυντής της Bwin και διευθύνων σύμβουλος. Τομείς ευθύνης του, η διεθνοποίηση και η στρατηγική της Μπάγερν.

Οι παραπάνω πέντε, ως σύνολο, λειτουργούν αυτόνομα. Αποτελούν ένα αυτόνομο συμβούλιο, που δεν χρειάζεται την έγκριση του «μεγάλου» συμβουλίου για κάθε του κίνηση. Εντάξει, προφανώς και αν παρθεί η απόφαση να γίνει πρόταση στη Ρεάλ Μαδρίτης για τον… Κριστιάνο Ρονάλντο, θα ζητηθεί η έγκριση του Supervisory Board.

Και τώρα πάμε στη δομή του ποδοσφαιρικού τμήματος, στην κορωνίδα του οποίου υπάρχει ο Ζόζεπ Γκουαρντιόλα, που ουσιαστικά υπόκειται μόνο στους Ρουμενίγκε και Ζάμερ. Βοηθοί του Ισπανού, ο Ντομενέκ Τορέντ  που είναι μαζί του από την εποχή που ο πρώτος βρισκόταν στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, αλλά και ο Χέρμαν Γκέρλαντ, που εργάζεται στην Μπάγερν από το 2001.

Προπονητής τερματοφυλάκων, ο Τόνι Ταπάλοβιτς, που εργάζεται στην Μπάγερν από το 2011. Φυσικά, οι Γκέρλαντ και Ταπάλοβιτς δεν θα ακολουθήσουν τον Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι και κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκονται στο επιτελείο ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής, ο οποίος σαφέστατα θα φέρει στο Μόναχο τους δικούς του συνεργάτες αλλά επουδενί δεν θα… ξηλώσει ολόκληρο το οικοδόμημα.

Στο τεχνικό τιμ ανήκει επίσης ο Κάρλες Πλάνχαρντ (βοηθός προπονητή και αναλυτής των αντιπάλων της Μπάγερν, στενός συνεργάτης του Γκουαρντιόλα), ενώ τεχνικός διευθυντής είναι εδώ και δύο χρόνια ο επί σειρά μάνατζερ της Λεβερκούζεν, Μίχαελ Ρέσκε, ο οποίος εντοπίζει ποδοσφαιριστές εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, πραγματοποιεί τις εισηγήσεις του και δίνει στον Γκουαρντιόλα μια μεγάλη γκάμα επιλογών.

Στο τεχνικό επιτελείο υπάρχει ακόμα ο 52χρονος Λορέντσο Μπουοναβεντούρα ως υπεύθυνος φυσικής κατάστασης, συνεργάτης του Γκουαρντιόλα από το 2008, αλλά και οι 41χρονος Αντρέας Κόρνμάιερ (στην Μπάγερν από το 2004) και 49χρονος Τόμας Βίλχελμι (στην Μπάγερν από το 2007).

Επίσης, ο Γκουαρντιόλα έχει ως προσωπικό του σύμβουλο την μεγάλη δόξα του ισπανικού πόλο, Μανουέλ Εστιάρτε, ενώ υπάρχουν διατροφολόγοι, φυσιοθεραπευτές και η 28χρονη Καθλίν Κρούγκερ, υπεύθυνη για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις πτήσεις της ομάδας, τα ταξίδια της αλλά και τις υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών έναντι στους χορηγούς και στους φιλάθλους της Μπάγερν.

Επικεφαλής γιατρός, από το 2014 είναι ο Dr Αντρέας Σλούμπεργκερ τον οποίο η Μπάγερν πήρε… μεταγραφή από την Μπορούσια Ντόρτμουντ,  μετά την παραίτηση του 72χρονου Χανς-Βίλελμ Μίλερ-Βόλφαρτ (στην Μπάγερν από το 1977!), μετά τα όσα του «χρέωσε» ο Γκουαρντιόλα ύστερα από μία ήττα από την Πόρτο στο Ντραγκάο με 3-1.

Φυσικά, στη βασική δομή της Μπάγερν υπάρχουν ακόμα 50 στελέχη, για να μην αναφερθώ στους δεκάδες σκάουτερ.  Εν κατακλείδι. Η ομάδα που θαυμάζουμε όλοι τα τελευταία χρόνια, δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Ακόμα και ύστερα από το βαρύ χτύπημα με την σύλληψη και τη φυλάκιση του Ούλι Χένες – που συνεχίζει να έχει λόγο στον σύλλογο – οι Βαυαροί όχι μόνο δεν κλυδωνίστηκαν αλλά δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο.

Και φυσικά, για το «μεγάλο» συμβούλιο δεν παίζει καμία απολύτως σημασία το αν ένα στέλεχος αγωνίστηκε ή όχι στην Μπάγερν, είναι ή δεν είναι οπαδός της. Σημασία, έχει μόνο η εργασία που παράγει και φυσικά το αποτέλεσμά της. 

Υ.Γ. Κανένας (μα κανένας) δεν είναι πάνω από τον σύλλογο. Ούτε παράγοντας, ούτε προπονητής, ούτε ποδοσφαιριστής, ούτε οι οπαδοί. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, η ιστορία με τον Μάνουελ Νόιερ, όταν αυτός άφηνε τη Σάλκε με προορισμό την Μπάγερν.

Οι οπαδοί, από τα πρώτα φιλικά κιόλας, έκαναν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους απέναντί του. Άλλωστε, ήταν δηλωμένος οπαδός της Σάλκε και μεταξύ άλλων κάποτε είχε κοροϊδέψει έναν πανηγυρισμό του Όλιβερ Καν. «Μπορείς να κάνεις όσες αποκρούσεις θες, όμως ποτέ δε θα γίνεις αποδεκτός με την φανέλα μας» έγραψαν σε ένα πανό, ενώ ο σύνδεσμος των Ultras θέλησαν να του επιβάλλουν ένα μανιφέστο, με πέντε πράγματα που δεν θα μπορούσε να κάνει. Για παράδειγμα να φιλήσει το σήμα της Μπάγερν ή να τραγουδήσει συνθήματα της κερκίδας.

Πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις, ο Ρουμενίγκε επικοινώνησε με πρώην αναλυτή ψυχολογίας της αστυνομίας και καθηγητή αντιμετώπισης κρίσεων, αυτός του πρότεινε να γίνει μία συνάντηση παρουσία του Νόιερ, των διοικούντων και εκπροσώπων δέκα συνδέσμων φιλάθλων της Μπάγερν.

«Ο Νόιερ δέχθηκε τις προτάσεις μας. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό στη συνάντηση και δε θα συνεχίσουμε τις αντιδράσεις μας εις βάρος του, όμως δεν πρόκειται ποτέ να τον στηρίξουμε, όπως κάναμε στο παρελθόν για τον Όλιβερ Καν και τον Βίλι Σανιόλ» είπε εκπρόσωπος φιλάθλων μετά τη συνάντηση, που αποδείχθηκε καθοριστική για την αποδοχή του Νόιερ. Το τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση και το αν ο Ρουμενίγκε απείλησε ανοιχτά όσους αποδοκιμάσουν τον Νόιερ με απαγόρευση εισόδου στην  «Allianz Arena», δεν  έγινε ποτέ γνωστό από επίσημα χείλη.  Η μετέπειτα παρουσία του Νόιερ όμως, είναι γνωστή…

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναζητώντας αντίδραση (vid)

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η απώλεια κόντρα στη Λαμία είναι κάτι που πληγώνει τον ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει πλέον να τον πεισμώσει ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Οι «ασπρόμαυροι» δίνουν ένα κομβικό εντός έδρας παιχνίδι την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ και άπαντες στην ομάδα πιστεύουν ότι είναι η ευκαιρία για να γυρίσει ο διακόπτης και ο Δικέφαλος του Βορρά θα παραμείνει με αξιώσεις στην κούρσα του τίτλου.

Αυτό βέβαια οι παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου καλούνται να το αποδείξουν στο χορτάρι.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και το σύνθημα που περνάει από πλευράς «ασπρόμαυρων» είναι «τέλος τα λόγια, ώρα για πράξεις».

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το ματς με την ΑΕΚ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το απόγευμα στη Νέα Μεσημβρία.

Η προπόνηση της Παρασκευής ήταν αφιερωμένη στο τακτικό κομμάτι.

https://www.youtube.com/watch?v=aBgcgqLPyuQ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το απίστευτο στατιστικό του Σβαμπ

Ο Αυστριακός έκανε ρεκόρ τερμάτων με τον ΠΑΟΚ με μία εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τα 10 γκολ σε 50 εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν έφτασε ο Στέφαν Σβαμπ με το τέρμα που πέτυχε στο «Αθ. Διάκος» απέναντι στη Λαμία πριν από λίγες ημέρες.

Ο Αυστριακός έχει ήδη πετύχει ρεκόρ τερμάτων στην έως τώρα παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έγινε ο πέμπτος «διψήφιος» σκόρερ των «ασπρόμαυρων» για την τρέχουσα σεζόν.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στην περίπτωση του Σβαμπ είναι το γεγονός ότι τα μισά από τα γκολ που έχει πετύχει φέτος είναι στα τελευταία λεπτά των αγώνων!

Ο Αυστριακός έχει «χτυπήσει» απέναντι στην Αμπερντίν στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, απέναντι στον Ατρόμητο στο 89', κόντρα στον Παναθηναϊκό ξανά στο 89', ενώ με αντίπαλο τη Λαμία στην Τούμπα το δεύτερο γκολ που πέτυχε απέναντι στους Φθιώτες ήταν στο 88' και στο πρόσφατο εκτός έδρας ματς σκόραρε στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ