Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτό το ρόστερ, να γίνει πολεμική μηχανή

Την μία Πέμπτη ερχόντουσαν γιαγιάδες να με συλλυπηθούν κάπου στο Βόρειο Σέλας, την επόμενη ζούσα τον απόλυτο ποδοσφαιρικό – μεταγραφικό οργασμό. Κλασικός ΠΑΟΚ, από την κόλαση στον Παράδεισο και τούμπαλιν. Όμως για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, γιατί αυτός είναι ο στόχος πλέον, πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις διακυμάνσεις, τα πάνω – κάτω, να παλεύουμε να ξεπερνάμε άμεσα τις κρίσεις που μαθηματικά θα εμφανιστούν μπροστά μας και βέβαια να κατανοούμε ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός.

Σταύρος Κόλκας

Αυτό το ρόστερ, να γίνει πολεμική μηχανή

 

Ο αποκλεισμός πόνεσε και δεν είναι κάτι που πέρασε. Όμως η ζωή συνεχίζεται και εκεί που το όραμα χάθηκε, ο Ιβάν Σαββίδης πλήρωσε για να ξαναεμφανιστεί.

Οι μεταγραφές των Ζαμπράνο, Βιεϊρίνια και Μαουρίτσιο, συν αυτή του Ελ Καντουρί, επιβεβαιώνουν τα όσα λέγαμε για κενά στο ρόστερ με τον Ιβάν Σαββίδη να το παίρνει πάνω του και να τα καλύπτει κόντρα στις εισηγήσεις που υπήρχαν.

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε κεντρικό αμυντικό υψηλότερου επιπέδου από αυτούς που είχε, μέσους και μεσοεπιθετικούς καλύτερους από αυτούς που είχε και πλέον, με μία έξυπνη συνολικά διαχείριση μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα.

Τώρα μπορούμε να πούμε – να ψελλίσουμε για την ακρίβεια – πως ίσως ο αποκλεισμός μας βγει σε καλό. Συνήθεια να μη μας γίνει μόνο.

Τι αλλάζουν στον ΠΑΟΚ οι τέσσερις αυτοί παίκτες; Υπάρχει πλέον ο στόπερ που θα βγάλει την μπάλα σωστά, είναι αξιόπιστος ψηλά, δεν είναι φοβικός και βαράει. Υπάρχει ο μέσος που έχει σίγουρο κράτημα μπάλας και μπορεί να παίξει κάθετα, όπως και να σουτάρει από την πίσω ζώνη. Υπάρχουν δύο μεσοεπιθετικοί που μπορούν να δημιουργήσουν και να τελειώσουν μόνοι τους και που έχουν παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα. Ο Βιεϊρίνια μάλιστα, έχει και το πεκάτο του ηγέτη. Μπορεί να πάψει αυτή η κωμωδία των επτά αρχηγών επιτέλους.

Ήδη κάνω ασκήσεις επί χάρτου με δεδομένο πως ο Λουτσέσκου δεν φεύγει από το 4-2-3-1. Το καταλάβαμε από την κακή πλευρά στο Έστερσουντ όταν και δεν έβαλε τρίτο χαφ να κλείσει διαδρόμους.

Ήδη κάνω κέντες στο μυαλό μου με άμυνα Μάτος, Ζαμπράνο, Κρέσπο, Λέοβατς, αμυντικά χαφ Κάνιας – Μαουρίτσιο, δεκάρι Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια – Μακ στις πλευρές και Πρίγιοβιτς κορυφή.

Φτιάχνω και το εκτός έδρας σενάριο με Ελ Καντουρί στη πλευρά, Μακ στη κορυφή και Μπίσεσβαρ ή Πέλκα στο δέκα, όπως και το πιο λάιτ εντός έδρας 4-2-3-1 με Μαουρίτσιο – Τσίμιροτ ή Πέλκα στα αμυντικά χαφ και τα υπόλοιπα διαλέξτε και πάρτε. Η ομάδα είναι πλέον σε ποιότητα πολύ πάνω από τις υπόλοιπες ελληνικές, όμως ακόμη δεν είναι … ομάδα.

Η συνοχή δεν είναι κάτι που το παραγγέλνεις. Θέλει τον χρόνο της και ελπίζουμε τα ξεκάθαρα αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά να αρκούν για να κερδίσουμε τα πρώτα παιχνίδια. Και με δεδομένο πως Μαουρίτσιο – Βιεϊρίνια δεν θα είναι έτοιμοι για Ριζούπολη, εκεί χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης.

Ο Ιβάν Σαββίδης βέβαια κατέρριψε τον μύθο του γεμάτου ρόστερ. Στο τελευταίο μίτινγκ μάλιστα, άκουσε τους υπευθύνους να του λένε πως είμαστε γεμάτοι στα εξτρέμ και δεν χρειάζεται ο Βιεϊρίνια. Κάτι που άκουγε βέβαια από την αρχή του καλοκαιριού, αλλά αν δεν γινόταν θα έφταιγαν οι … δημοσιογράφοι. Ωραίο αυτό, πουλάει.

Δεν υπήρχε κανένα γεμάτο ρόστερ. Ήταν ένας μύθος βολικός για αυτόν που το έφτιαξε. Και επειδή πολλά ειπώθηκαν, ας μου βρει ένας ένα εκτός έδρας ντέρμπι πέρυσι που πήραμε τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής για πέντε λεπτά. Όχι για δέκα, για πέντε.

Εδώ δεν βρισκόμαστε για να αβαντάρουμε όποιον δεν κάνει δουλειά. Το τι ρόστερ είχε ο ΠΑΟΚ φαίνεται και από τις προτάσεις που ήρθαν. Μόνο ο Ενρίκε έφερε οκτώ μήνες μετά τον ερχομό του και αυτός για δανεισμό ενώ τον αγόρασες.

Τώρα ο ΠΑΟΚ έχει ρόστερ αλλά θα μπορούσε να γλιτώσει δεκάδες εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Και θα ήταν πολύ πιο άνετος για να μπορέσει να καλύψει τα κενά που ακόμα υπάρχουν.

Τα κενά που υπάρχουν πάντως δεν τρομάζουν, γιατί οι αντίπαλοι έχουν περισσότερα. Από εδώ και πέρα για εμένα δύο πράγματα είναι σημαντικά. Η δουλειά του Λουτσέσκου και οι αντίδραση όλων μας στις κρίσεις.

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Παραδοσιακά, το πρωτάθλημα το παίρνει η ομάδα που στη διάρκεια της σεζόν έχει τις λιγότερες εντάσεις. Σε αυτό ο Ολυμπιακός και γενικά το ΠΟΚ, είναι ανώτεροι από εμάς. Θέλουν μία μέρα, το πολύ δύο για να ξεπεράσουν μία ήττα. Εμείς μία εβδομάδα τουλάχιστον. Πρέπει όλοι μας να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας γιατί δεν πρόκειται να κάνουμε 28 νίκες από εδώ και στο εξής.

Πάμε στον Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος έχει ένα ρόστερ που ουδέποτε είχε στη καριέρα του. Παρέλαβε μία ομάδα που δεν ήταν γκρουπ, δεν ήταν ένα σύνολο που είχε τις βασικές αρχές του τι εστί ομάδα και πλέον είναι υποχρεωμένος να την κάνει.

Να διώξει το φάντασμα παιδιά και αποπαίδια εντός των αποδυτηρίων, να ενισχύσει την έννοια του ανταγωνισμού, να παίξει κάτι που το πιστεύουν όλοι, να δώσει ξεκάθαρους ρόλους. Να αλλάζει παίκτες όταν δεν τραβάνε ανεξάρτητα του πως τους λένε, να πιέζει προς την σωστή κατεύθυνση. Και πάνω απ όλα, να μη πιστέψει ποτέ πως ο περίγυρος του ΠΑΟΚ δεν νιώθει.

Αυτό που λέω συνεχώς και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, είναι πως όσα χαρακτηριστικά και να έχεις στο ρόστερ, αυτού που τα διαθέτουν πρέπει να κατανοούν τα μηνύματα του κλαμπ. Και να στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΠΑΟΚ δείχνει να μην έχει καρδιά μέσα στο γήπεδο. Η ομάδα έχει λάβει από τους υπευθύνους τα λάθος μηνύματα, προφανώς γιατί δεν είναι ικανοί να τα μεταδώσουν.

Δεν είναι τυχαίο πως παίκτες τύπου Μπερμπάτοφ, Νομπόα, Νάτχο, Στοχ, δεν δέθηκαν με την ομάδα, δεν είναι τυχαίο πως παιδιά τύπου Κίτσιου – Χαρίση, ακόμη και ο Κλάους, έφυγαν γιατί δεν άντεχαν άλλο αυτή την κατάσταση.

Μέχρι στιγμής, όποιος είχε φιλοδοξίες έφυγε, για αυτό και βλέπουμε αυτό το άνευρο πράγμα μέσα στο γήπεδο.      

Άρα το πλέον κομβικό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είναι αυτό το ρόστερ να γίνει πολεμική μηχανή.

Και για να συμβεί αυτό, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται στελέχη που θα περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα στην ομάδα ή να αποχωρήσουν αυτοί που πέρασαν τα λάθος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

SL2: Απαντήσεις για τον ΠΑΟΚ Β’

Μαθαίνουν πρόγραμμα οι “ασπρόμαυροι”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ΔΣ της Super League 2, για να ακολουθήσει η κλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ.

Το ΔΣ θα ξεκινήσει στις 14:30, με θέματα την επικύρωση των βαθμολογιών και την κλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ, ενώ αναμένεται να εκλεγούν και δύο αντιπρόεδροι.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  • Έγκριση Πρακτικών Διοικητικών Συμβουλίων
  • Εκλογή Α΄ & Β΄ Αντιπροέδρου
  • Επικύρωση βαθμολογικών πινάκων Α΄ & Β΄ Ομίλου της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024
  • Κλήρωση Πρωταθλήματος play off & play out
  • Διάφορα Θέματα

Ο ΠΑΟΚ Β' θα μάθει -λοιπόν- το πρόγραμμά του, με φόντο τη συνέχεια, καθώς θα παίξει στα πλέι άουτ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τούμπα και Ευρώπη: Τι κάνει φέτος ο ΠΑΟΚ;

Μεγάλες βραδιές, μεγάλα αποτελέσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά την επική ανατροπή και το 5-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει το ταξίδι του για φέτος στο Europa Conference League και τώρα, μπροστά του υπάρχει η Κλαμπ Μπριζ.

Ο "Δικέφαλος" θα βρει απέναντί του τους Βέλγους, στις 11 και στις 18 του Απρίλη, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στην έδρα της Μπριζ και τη ρεβάνς, να ακολουθεί στην Τούμπα.

Τι κάνουν φέτος οι "ασπρόμαυροι", όταν παίζουν μπροστά στον κόσμο τους; Μπορεί στο πρωτάθλημα, στα ντέρμπι, να έχουν απώλειες, ωστόσο, για την ώρα στην Ευρώπη το πρόσημο είναι -αν μη τι άλλο- θετικό, με τον ΠΑΟΚ να έχει να επιδείξει 5 νίκες και 2 ισοπαλίες σε συνολικά 7 αγώνες, από τα προκριματικά μέχρι τώρα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα φέτος στην Τούμπα:

ΠΑΟΚ - Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ 0-0

ΠΑΟΚ - Χάιντουκ Σπλιτ 3-0

ΠΑΟΚ - Χαρτς 4-0

ΠΑΟΚ - Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1

ΠΑΟΚ - Αμπερντίν 2-2

ΠΑΟΚ - Ελσίνκι 4-2

ΠΑΟΚ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 5-1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπόχα και δυσωδία! (vid)

Φέρτε πίσω τις Κυριακές που έκαναν πάρτι οι… Βαλλιάνοι!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

19 Μαρτίου 2000. Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην κατάμεστη Τούμπα (25.550 τα "κομμένα" εισιτήρια), στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και γνωρίζει την ήττα με σκορ 2-0!

Καλύτερος ποδοσφαιριστής των Πειραιωτών; Ο Αθηναίος διαιτητής Κώστας Βαλλιάνος, ο οποίος στο 39ο λεπτό απέβαλλε με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Γιώργο Γεωργιάδη για υποτιθέμενο χτύπημα εκτός φάσης στον... οσκαρικό εκείνα τα χρόνια Ανδρέα Νινιάδη, φάση που δεν είδε ούτε ο ίδιος, ούτε οι φίλοι του ΠΑΟΚ στο γήπεδο, ούτε όλοι παρακολουθούσαν το ντέρμπι από την τηλεόραση, παρά μόνο ο βοηθός του!

Αντίθετα, αυτό που είδαν όλοι ήταν πως ο Γιώργος Ανατολάκης έπρεπε νωρίτερα να αντικρίσει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα στον Ζήση Βρύζα, όμως στα χρόνια της "Παράγκας", ήταν πιο πιθανό να διακοπεί ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού από εισβολή... εξωγήινων παρά να αποβληθεί κάποιος ποδοσφαιριστής των "ερυθρόλευκων".

Με τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται με δέκα ποδοσφαιριστές, ο Ολυμπιακός πέτυχε στο δεύτερο μέρος δύο γκολ με τον Λάμπρο Χούτο (49΄, 57΄) και πήρε ένα ακόμα... περήφανο διπλό, στον δρόμο για ένα ακόμα... περήφανο πρωτάθλημα!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Σαμοτούλσκι, Μπορμπόκης, Χασιώτης, Κατσαμπής (63' Καφές), Τετράτζε, Βενετίδης (68' Καραδήμος), Νάγκμπε (55' Αμπονσά), Κωνσταντινίδης, Γεωργιάδης, Ναλιτζής, Βρύζας.

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Αμανατίδης (77' Τζιωρτζόπουλος), Ανατολάκης, Κωστούλας, Πασσαλής, Πουρσανίδης, Ζάχοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Νινιάδης (77' Γιαννακόπουλος), Χούτος (88' Αλεξανδρής).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ