Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανώτερη από τη Βασιλεία, αλλά με τρωτά σημεία στο παιχνίδι της

Ο ΠΑΟΚ πέρασε από την Βασιλεία με χαρακτηριστική άνεση, όμως πλέον η πίστα δυσκολεύει. Άλλη ομάδα, άλλη νοοτροπία, άλλο ποδόσφαιρο, άλλο μομέντουμ.

Σταύρος Κόλκας

Ανώτερη από τη Βασιλεία, αλλά με τρωτά σημεία στο παιχνίδι της

Ο ΠΑΟΚ στους αγώνες με την Βασιλεία, κατάφερε ουσιαστικά να εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Europa League, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και βέβαια να κάνει ένα βήμα προς τους ομίλους του Champions League. Όμως όπως στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όσο προχωράς, η πίστα δυσκολεύει.

Τώρα περιμένουμε τους Ρώσους της Σπαρτάκ Μόσχας. Μία ομάδα που δεν έχει καμία σχέση με την Βασιλεία. Και θα αναλύσω το γιατί.

Πρώτα απ όλα, μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό ποδόσφαιρο. Άλλη κουλτούρα, άλλη νοοτροπία από τους Ρώσους και τις ομάδες τους. Ένα λιγότερο τακτικό παιχνίδι, που βασίζεται κυρίως στην ποιότητα των παικτών που έχουν. Η Σπαρτάκ κοστολογείται κάπου στα 120 εκατ. ευρώ και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Για κακή μας τύχη βέβαια, τα επίπεδα συνοχής της Σπαρτάκ, είναι αρκετά υψηλά. Δεν είναι για παράδειγμα μία ομάδα που κάνει rebuilding όπως η Βασιλεία. Είναι μία ομάδα που προσέθεσε ένα δύο στελέχη και κράτησε μέχρι στιγμής τα βαριά της όπλα. Για τον Πρόμες βέβαια, το επιθετικό της βαρύ πυροβολικό, είναι σίγουρο πως θα φύγει. Το θέμα είναι πότε.

Η ιστορία διδάσκει πως τους Ρώσους ένα πράγμα δεν πρέπει να τους δώσεις. Χώρους. Το έκανε το λάθος ο Χάβος το 2011 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ στη Τούμπα, χρησιμοποιώντας τον προερχόμενο από τραυματισμό και εμφανώς ανέτοιμο Βιτόλο, με αποτέλεσμα να μη κλείσουν σωστά οι χώροι και να μας κάνουν για ένα ημίχρονο γιο – γιο.

Η ήττα της Τούμπας λόγω της κακής μας προσέγγισης, δεν άφησε πολλά περιθώρια. Δύο εβδομάδες μετά, ο Βιτόλο ακόμη δεν ήταν έτοιμος και ο Χάβος με τον Σταύρο Τσουκαλά δίπλα στον Γκαρσία, κλείνει τους χώρους και κάνει ο ίδιος γιο – γιο τους Ρώσους. Ο ΠΑΟΚ δεν περνάει γιατί ο Σάλπι χάνει απίστευτο τετ α τετ και το πέναλτι των Ρώσων, ενώ το βγάζει ο Κρέσιτς παίρνει φάλτσα προς την εστία. Ένα γκαντέμικο απόγευμα που η ομάδα δεν πήρε αυτό που άξιζε.

Τους Ρώσους λοιπόν, επειδή πάντοτε εμφανίζουν το αίσθημα της ανασφάλειας αντιμετωπίζοντας την Δύση, το πρώτο πράγμα που κάνεις γιατί υπερτερούν ποιοτικά, είναι να τους βγάλεις από τα νερά τους. Και αυτό συμβαίνει όταν δεν μπορούν να κάνουν το παιχνίδι τους. Δεν έχουν τον κυνισμό των Ιταλών ή των Ισπανών όταν κάτι δεν πάει καλά. Χάνουν σε ισορροπία, χάνουν σε ηρεμία, δίνουν δικαιώματα. Και για τον ΠΑΟΚ είναι μονόδρομος το παιχνίδι υπομονής, με τον συγκεκριμένο στόχο.

Ως γενικά χαρακτηριστικά, η Σπαρτάκ είναι μία ομάδα με σταρ αλλά κυρίως με εργάτες κλειδί. Ο νούμερο ένα παίκτης της, από αυτά που είδα, είναι ο αμυντικός της χαφ, ο Φερνάντο. Ο χαφ που πάντα ονειρευόμουνα στον ΠΑΟΚ. Δυνατός, γρήγορος, τακτικά έξυπνος, διαβάζει το παιχνίδι και οργανώνει. Στο κερασάκι του πακέτου του οι εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων φάσεων.

Αυτός τους δίνει όλη την ισορροπία. Έχει τις γρήγορες αντιδράσεις στο λάθος των συμπαικτών του, έχει αυτό που θέλει ο κάθε προπονητής από τους κεντρικούς του χαφ. Οξυδέρκεια σε συνδυασμό με αθλητικά προσόντα και τεχνική.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο παίζει στην ομάδα του ο αρχηγός της, ο Γκλουσάκοφ ως εσωτερικός μέσος και η εμπειρία του είναι τεράστια. Ούτε αυτός όμως, ούτε ο άλλος εσωτερικός ο Ζόμπνιν, έχουν νούμερα. Για αυτά φροντίζει ο Κουίνσι Πρόμες που πέρυσι σταμάτησε στα 21 γκολ και 10 ασίστ. Ως πλάγιος παρακαλώ.

Πολύ καλή δουλειά κάνει από την πλευρά του – την ίδια με τον Πρόμες δηλαδή – ο διεθνής αριστερός μπακ Κομπάροφ, ενώ την τετράδα των παικτών κλειδί συμπληρώνει ο σούπερ αθλητικός φορ από το Πράσινο Ακρωτήρι, Ζε Λουίς. Στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Αντριάνο δεν ξεκινά με τον Βραζιλιάνο να προσφέρει περισσότερη δημιουργία από τον συμπαίκτη του, όχι όμως αθλητικά χαρακτηριστικά.

Σε γενικές γραμμής, είναι μία ομάδα με ποιότητα, ταχύτητα και εξαιρετικό ριπρές. Άρα η απουσία του Άντρε εδώ μάλλον θα οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε αρκετές μακρινές μπαλιές και όχι στο παραδοσιακό του χτίσιμο από την πίσω ζώνη. Όμως σε αυτές τις σειρές μετράει η ουσία και αυτή μεταφράζεται σε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη.

Από την άλλη βέβαια, κάθε ομάδα έχει τους αδύναμους κρίκους της. Για παράδειγμα, πολύ μέτριος εώς φαινομενικά αδιάφορος είναι ο ιταλός στόπερ Μποκέτι. Μάλιστα δεν έχει δέσει ακόμη με τον νέο του συμπαίκτη προερχόμενο από τη Γάνδη, τον Γκιγκό. Επίσης, κάτω  από τα δοκάρια κάθεται ο 20χρονός Μαξιμένκο με ότι σημαίνει αυτό για την συγκεκριμένη θέση, ενώ δεν είναι και τίποτα το συγκλονιστικό ο δεξιός μπακ Ετσένκο.

Κάθε ομάδα έχει και τις αδυναμίες της, με την Σπαρτάκ να έχει μέτρια αμυντική μετάβαση όταν χάνει τη μπάλα και δεν μπορεί να κλέψει ψηλά. Και ο ΠΑΟΚ έχει τρόπους να το εκμεταλλευτεί αυτό.

Τι καλείται να κάνει ο Λουτσέσκου; Να θωρακίσει ουσιαστικά την πλευρά των Κομπάροφ – Πρόμες και βέβαια να βγάλει από το παιχνίδι τον Φερνάντο. Προφανώς και η τακτική προσήλωση του Λημνιού μπροστά από τον Μάτος είναι σημαντική, ενώ για τον Βραζιλιάνο το αντίδοτο προφανώς είναι ο Πέλκας που ξέρει και να πιέζει και να κινείται στο μεσοδιάστημα αναγκάζοντας τον Φερνάντο να γράψει αρκετά μη δημιουργικά χιλιόμετρα.

Νούμερο ένα στόχος για τον ΠΑΟΚ είναι το μηδέν παθητικό. Γιατί πρώτον το εκτός έδρας γκολ εδώ θα πονέσει και δεύτερον, στη ρεβάνς με τον Άντρε διαθέσιμο, ο ΠΑΟΚ θα βρει πιο εύκολα τους Ρώσους εκτός ισορροπίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Σαμάτα και τα γκολ που δεν έρχονται

Δεν μπορεί να προσφέρει ο Τανζανός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Έμεινε μακριά από το γκολ για ένα ακόμη παιχνίδι και έδειξε για μία ακόμη φορά, πως δεν μπορεί σε κανένα σημείο να αποτελέσει το φορ που έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ.

Ο Αλί Σαμάτα παραμένει δίχως γκολ μέσα στο 2024 και πλέον, πραγματικά μοιάζει και δύσκολο να αλλάξει αυτό.

Η τελευταία φορά που βρήκε δίχτυα ο Τανζανός επιθετικός, ήταν στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, στις 12 του Νοέμβρη του 2023, ενώ συνολικά σε 40 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έχει να επιδείξει μόλις 3 γκολ και 4 ασίστ.

Το μόνο που έχει καταφέρει ο Σαμάτα μέσα στο 2024, είναι να δώσει δύο ασίστ, με την πρώτη να είναι τον περασμένο Φλεβάρη στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο και τη δεύτερη στο εντός έδρας ματς με τη Λαμία, στο ξεκίνημα των πλέι οφ.

Ο Σαμάτα σκοράρει 3 γκολ σε 26 τελικές κι είναι κι αυτό ενδεικτικό της κατάστασής του από τη στιγμή που φόρεσε τα ασπρόμαυρα, καθώς σπάνια πλέον επιχειρεί τελική ακόμη κι όταν αγωνίζεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΑΕΚ και η επιστροφή

Τι αλλάζει ενόψει του ντέρμπι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ ήταν ξανά κακός. Έδωσε ξανά δικαιώματα, δεν είχε ενέργεια, δεν είχε καθαρό μυαλό και στη Λαμία, ουσιαστικά κατέστρεψε ό,τι έχτιζε τόσο καιρό.

Ο "Δικέφαλος" άφησε δύο σημαντικούς βαθμούς στη Λαμία και τώρα, καλείται να γυρίσει σελίδα, καθώς έχει μπροστά του τέσσερα ντέρμπι μέχρι και το φινάλε της σεζόν.

Το πρώτο από αυτά, θα ακολουθήσει την Κυριακή στην Τούμπα (19:30), με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί την ΑΕΚ στην Τούμπα, σε ένα ακόμη παιχνίδι με υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Σε αυτό το ντέρμπι, ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα έχει ξανά στη διάθεσή του τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, με τον Σέρβο να επιστρέφει μετά το χθεσινό ματς, καθώς εξέτισε την τιμωρία του και "καθάρισε" με τις κάρτες.

Οι "ασπρόμαυροι" θα στρέψουν την προσοχή τους στην Ένωση και μένει να φανεί, ποιες θα είναι οι αλλαγές του τεχνικού του ΠΑΟΚ με φόντο το ντέρμπι, με τον Λουτσέσκου να ανοίγει από αύριο τα χαρτιά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Τα εισιτήρια, η διάθεση και το ντέρμπι

Πρέπει να κοιτάξει μπροστά ο “Δικέφαλος”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε -ξανά- κατώτερος των περιστάσεων κι άφησε δύο βαθμούς στη Λαμία, που πλέον κάνουν τη ζωή του πολύ πιο δύσκολη.

Η ζωή συνεχίζεται ωστόσο για τους "ασπρόμαυρους" και μπροστά τους, υπάρχει ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ, με τη διάθεση των εισιτηρίων να έχει ξεκινήσει από τις 9:00 το πρωί.

Θυμηθείτε τι ισχύει:

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι την Πέμπτη (25.04) στις 09:00 θα ξεκινήσει η διαδικτυακή διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των Play Off της Stoiximan Super League 2023-24 που θα διεξαχθεί την Κυριακή (28.04, 19:30) στο γήπεδο της Τούμπας.

Τιμές Εισιτηρίων

Θύρα Τιμή
1 €50
2, 3 €40
4, 7, 7A, 8 €15
4A €10
5, 6 €30
VIP €150
VIP Α €150

Κανάλια Πώλησης

Α.Εκδοτήρια Γηπέδου Τούμπας

Τα εκδοτήρια θα είναι ανοιχτά μόνο ανήμερα του αγώνα με ωράριο λειτουργίας 09:00-20:00 για παραλαβές των web εισιτηρίων.

B. Επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Στις ηλεκτρονικές αγορές είναι απαραίτητη η καταχώρηση των κάτωθι στοιχείων– Ονοματεπώνυμο Κατόχου– Αρ.Πιστοποιητικού : ΑΔΤ / Αρ.Διαβατηρίου (έγγραφο ταυτοποίησης)– ΑΜΚΑ

Γ. Επίσημη ιστοσελίδα της Ticketmaster

Στις ηλεκτρονικές αγορές είναι απαραίτητη η καταχώρηση των κάτωθι στοιχείων–Ονοματεπώνυμο Κατόχου– Αρ.Πιστοποιητικού : ΑΔΤ / Αρ.Διαβατηρίου (έγγραφο ταυτοποίησης)– ΑΜΚΑ

Διευκρινίσεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται η είσοδος σε όλους φιλάθλους, κάθε ηλικίας, χωρίς ονομαστικό εισιτήριο. Ως εκ τούτου απαγορεύεται πλέον κι η ελεύθερη είσοδος σε παιδιά κάθε ηλικίας, η οποία ίσχυε μέχρι πρότινος.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, όποιος φίλαθλος εισέλθει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, θα τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ.

Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ που έρχονται να παρακολουθήσουν από κοντά την ομάδα μας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ταυτοποίησης (διαβατήριο/δίπλωμα οδήγησης).

Οι αστυνομικές αρχές βάσει των νέων μέτρων θα προβούν σε ελέγχους ταυτοπροσωπίας στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και στις κερκίδες. Σε περίπτωση παράβασης, ο φίλαθλος που μπήκε στο γήπεδο με εισιτήριου άλλου καθώς και ο κάτοχος του εισιτηρίου, θα τιμωρούνται με πρόστιμο δεκαπλάσιο της αξίας του εκάστοτε εισιτηρίου, αμφότεροι θα τιμωρούνται επίσης με αποκλεισμό έξι μηνών από τα γήπεδα, ενώ σε περίπτωση παράβασης θα τιμωρείται και η ΠΑΕ με κλείσιμο της θύρας, που καταγράφηκε η παράβαση.

Όσοι φίλαθλοι προβούν σε ηλεκτρονική αγορά και επιλέξουν την παραλαβή «print@home/eticket», μπορούν είτε να εκτυπώσουν το εισιτήριό τους σε εκτυπωτή είτε να εισέλθουν στο γήπεδο με τη χρήση του QR code στο κινητό τους.

Στις ηλεκτρονικές αγορές υπάρχει περιορισμός των 5 εισιτηρίων ανά λογαριασμό.

Στα εισιτήρια των Vip & VipA παρέχεται δωρεάν θέση στάθμευσης στο Parking P3 (σχολείο απέναντι από τις θύρες των επισήμων). Για την είσοδο στο χώρο στάθμευσης είναι απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας στάθμευσης και του εισιτήριου.

Τρόποι Επικοινωνίας

Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2310954099

Email : helpdesk@paokfc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ