Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Ποιος δεν περίμενε αυτό που έγινε γνωστό σήμερα, με την, ο Θεός να την κάνει, κεντρική διαχείριση; Κάποια στιγμή, θα πρέπει η πλειοψηφία των ομάδων, να σταματήσει να χορεύει στο ρυθμό των δύο «μεγάλων».

Νίκος Μοσχοβίτης

Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο όμηροι εκφράζουν συμπάθεια και συμπόνια και έχουν θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους, μερικές φορές σε σημείο που να υπερασπίζονται και να ταυτίζονται με τους απαγωγείς.*

Οποιαδήποτε ομοιότητα του συνδρόμου της Στοκχόλμης, με την κατάσταση στην Α1, είναι… πραγματική. Όπου απαγωγείς, βάλτε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπου όμηροι, βάλτε τους υπόλοιπους.

Το θέμα πλέον, δεν είναι ότι οι μεγάλοι κάνουν ότι θέλουν. Το θέμα τι (δεν) κάνουν οι άλλοι έντεκα. Πέρσι, πέρασε εκείνη η απόφαση, για να μπαίνουν οι δύο πρώτοι της κανονικής περιόδου, απευθείας στη ημιτελικά των πλέι οφ. Μεγαλύτερη παραδοχή, από την έλλειψη ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα από ΟΛΟΥΣ, μεγάλους και μικρούς, δεν υπήρχε. Βλέπετε, η Ευρωλίγκα από πέρσι, είναι πάρα πολύ απαιτητική και δε μπορούσαν οι δύο «μεγάλοι», να κουράζονται χωρίς λόγο…

Φέτος, το θέμα είναι ακόμα πιο σημαντικό, γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο έσοδο που έχουν οι ομάδες, που δεν είναι άλλο από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Θέμα, το οποίο ήταν γνωστό ότι θα απασχολήσει από πέρσι, αφού ήξεραν άπαντες ότι το συμβόλαιο με τη Νοva, ολοκληρώνεται.

Ο Παναθηναϊκός, έκανε ότι ήθελε και πήγε στην Cosmote TV (αλήθεια δεν το περίμενε κανένας αυτό;) και πλέον, ο ΠΑΟΚ μαζί με τους άλλους δέκα, έμειναν να περιμένουν κάποια πρόταση από την ΕΡΤ, που λέγεται ότι θα αναλάβει αυτή.

Με τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, ο ΠΑΟΚ ίσως και να μην έχει άλλη επιλογή σε αυτή τη φάση, από το να κινηθεί μαζί με τους άλλους δέκα και να ελπίζει να πάρει, περίπου τα ίδια χρήματα, που έπαιρνε πέρσι από τη Nova.

Εκτός και αν οι έντεκα, αποφασίσουν επιτέλους ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και δεν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να είναι λύση αυτό, αλλά είναι μια αντίδραση, που δε μπορεί, θα ταρακουνήσει λίγο τα νερά. Αυτό το σενάριο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι υπαρκτό, αλλά ακόμα και να βρεθεί λύση, έστω και μέσω ΕΡΤ, πάλι του χρόνου τέτοια εποχή, η ίδια κουβέντα θα γίνεται.

Το προϊόν έχει απαξιωθεί, τους δύο μεγάλους τους ενδιαφέρει απλά να βγάζουν την… υποχρέωση του ελληνικού πρωταθλήματος χωρίς απώλειες, για να παίζουν στην Ευρωλίγκα (για πάντα) και οι υπόλοιποι, έχουν αρκεστεί σε έναν άχαρο ρόλο, τόσο αγωνιστικά, όσο και στα θεσμικά όργανα.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά όσο δε σπάνε αβγά, ομελέτα δε γίνεται.

Υ.Γ.: Ήρθε και ο Κρουμπάλι, τελειώνει του Κλάσεν, κάποια στιγμή θα τελειώσει και του Χαραλαμπόπουλου, μένει ο Αμερικανός στο «2» και ένας ακόμα ψηλός, ίσως και λίγο πιο μετά. «Ο ΠΑΟΚ θα παίζει στα όρια του» είπε πει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στο Libero 107,4 μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ με την εθνική ομάδα Νέων-Ανδρών και οι κινήσεις του ως τώρα, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ωραία πράγματα πάνε να γίνουν στο Παλατάκι τη νέα σεζόν, αλλά μένουν ακόμα κάποιες σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις.

* Πηγή: Wikipedia

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακάμερα γεμάτη αναμνήσεις (vid)

Πλάνα από τη βράβευση αλλά και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δε μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι χθες, ωστόσο η βράβευση της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 πριν το τζάμπολ, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Δείτε το backstage video που ετοίμασε η ΚΑΕ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπάνε ανοίγει την καρδιά του στον Σχίζα! (vid)

Μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Σταύρος Σχίζας διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube και έχει ξεκινήσει μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών συζητήσεων με ανθρώπους του αθλητισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με το δικό του, μοναδικό τρόπο, μιλάει για το μπάσκετ, τη ζωή και όσα εξηγεί μέσα από το βιβλίο του, «Η Δύναμη της Ήττας».

Δείτε παρακάτω μια ξεχωριστή συζήτηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προσπάθεια των «παλιών» για τόνωση στον Νεραντζάκη

Η παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ στο Παλατάκι έφερε και μία ιδιαίτερη κουβέντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι με 73-89 χθες, επικύρωσε και μαθηματικά τα πλέι-άουτ για τον ΠΑΟΚ, με το γήπεδο χθες, να έχει αρκετές ξεχωριστές παρουσίες, λόγω της βράβευσης της ομάδας του 1994 που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Στάθης Νεραντζάκης, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, όχι τόσο για τη χθεσινή ήττα, όσο για το γεγονός ότι η ομάδα έχοντας να κερδίσει από τις αρχές Φλεβάρη, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και ψυχολογικό θέμα.

Μετά το τέλος και της συνέντευξης Τύπου, με αρκετούς από τους ανθρώπους της ομάδας του Κόρατς να παραμένουν στο χώρο του μουσείου στο γήπεδο, με πρωτοβουλία του παλιού παράγοντα, Άγγελου Μιχόπουλου και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από κοντά, έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον προπονητή, θέλοντας να του τονώσουν το ηθικό ενόψει συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαθμολογικά και με τα πλέι άουτ να ακολουθούν, η διαχείριση της ομάδας και η εύρεση κινήτρου, είναι δύσκολα ζητούμενα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ