Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

H νοοτροπία χτίζεται, το μυαλό όχι

Σε μια πρόκριση που κρίνεται στη διαφορά των πόντων μετά από δύο αγώνες, δε μπορείς να μείνεις μόνο σε ότι έγινε στον έναν. Πρέπει να τους δεις ξεχωριστά. Και όποιος το κάνει, μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Καρσίγιακα, το πιθανό συμπέρασμα, μπορεί να τον προβληματίσει.

Νίκος Μοσχοβίτης

H νοοτροπία χτίζεται, το μυαλό όχι

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η πρόκριση, χάθηκε στο Παλατάκι, όταν εκείνη η διαφορά των 19 πόντων, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, μετατράπηκε σε 6, μετά την κόρνα λήξης από τη γραμματεία. Εν μέρει, έχουν δίκιο. Τα δεδομένα της ρεβάνς της Σμύρνης, θα ήταν διαφορετικά, με μια διαφορά υπέρ του ΠΑΟΚ που θα ήταν ανάμεσα σε 10 και 15 πόντους. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα ταξίδευε στην Τουρκία με πλεονέκτημα. Με τη διαφορά των έξι πόντων, σε αυτήν την έδρα, πλεονέκτημα δεν υπήρχε και αποδείχθηκε στη ρεβάνς.

Εμείς θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός, ήρθε από ένα συνδυασμό και των δύο αγώνων και συγκεκριμένα, μέσα από στιγμές, που σε παιχνίδια λεπτομερειών, κρίνονται καθοριστικές. Στιγμή, ήταν εκείνο το απερίσκεπτο αντιαθλητικό φάουλ του Γκος, με το σκορ στο 71-56, περίπου τρία λεπτά πριν το τέλος στο Παλατάκι. Εκεί έγινε το σκορ 71-61 και η Καρσίγιακα, πίστεψε ότι θα ρίξει τη διαφορά, όπως κι έγινε. Στιγμή, ήταν το λάθος στην επαναφορά του Χρυσικόπουλου και Κατσίβελη, στην τρίτη περίοδο στη Σμύρνη, με το σκορ στο 52-48 και τον ΠΑΟΚ να έχει μαζέψει τη διαφορά και να πάει να ελέγξει το μομέντουμ. Δέχτηκε τρίποντο στην επίθεση των Τούρκων, για το 55-48…

Στιγμή ήταν και το καλάθι του Γουότερς , με το οποίο έκανε το 75-67, 77-67, περίπου 18 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, στην πιο καθοριστική άμυνα που έπρεπε να βγάλει ο ΠΑΟΚ. Ο Αμερικανός είχε τη μπάλα στα χέρια του, ανέβασε τον ψηλό του για πικ εν ρολ, ο Μαργαρίτης φώναζε στον Λάκι Τζόουνς, που ήταν στην ίδια πλευρά να ανέβει αυτός, για να αλλάξει στο σκριν και να μείνει με τον Γουότερς στο ένας με έναν, ο Αμερικανός ολιγώρησε για 1-2 δευτερόλεπτα, ανέβηκε τελικά ο Μαργαρίτης, ο Γουότερς τον πήγε στα πόδια, έβαλε το λέι απ, αντίο…

Όλες οι στιγμές που μπορεί και να απέβησαν μοιραίες για να έρθει αποκλεισμός, είναι από λάθη του ΠΑΟΚ. Αυτό δείχνει πολλά. Γράφαμε σε αυτήν εδώ τη γωνία, ότι το +6 του πρώτου αγώνα, μπορεί και να είναι ευεργετικό για την ομάδα, γιατί με μια τέτοια διαφορά, θεωρητικά, θα είχε τους πάντες στη τσίτα για τη ρεβάνς. Αποδείχθηκε λάθος. Γιατί όταν είσαι στη τσίτα, δεν κάνεις λάθος στην επαναφορά, δεν κάνεις παράβαση οκτώ δευτερολέπτων, δεν κάνεις πολλά άλλα μικρότερα λάθη σε επίθεση και άμυνα, τα οποία όμως, όταν συνδυάζονται και με αστοχία, αποδεικνύονται παράγοντες εξέλιξης του αγώνα.

Τα χαμένα σουτ, σε ένα τέτοιο παιχνίδι, σε μια τέτοια έδρα, με την πρόκριση στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είναι κάτι που γίνεται. Άλλωστε, δε χρειάζεται να λέμε ξανά και ξανά, ότι ο ΠΑΟΚ στοχευμένα φέτος, έχει αποφασίσει να δώσει ευθύνες σε νεαρούς όπως ο Κόνιαρης (ήταν στο γήπεδο την Τετάρτη;) και ο Χαραλαμπόπουλος, να προσπαθήσει να βγάλει μπροστά παίκτες όπως ο Κατσίβελης και ο Χρυσικόπουλος, που δεν είναι μικροί, αλλά πρώτη φορά έχουν ανάλογους ρόλους στην καριέρα τους.

Θα ζήσει και θα πεθάνει με αυτές του τις αποφάσεις και μπορεί στο τέλος της σεζόν, στη ζυγαριά που θα μπει για τα πεπραγμένα, για στόχους που επετεύχθησαν και στόχους που δεν επετεύχθησαν, να αλλάξει και ρότα. Αυτήν τη σεζόν, όμως, η κατάσταση έτσι έχει με τον ελληνικό «κορμό» και με αυτούς τους Αμερικανούς και τους ρόλους που έχει ο καθένας τους.

Ο Γκος πια, το σκέφτεται πολύ περισσότερο να πασάρει. Στα παιχνίδια που κρίνονται στόχοι, η μπάλα πρέπει να πηγαίνει στα πιο σίγουρα χέρια και ο ΠΑΟΚ, τέτοια δεν έχει. Ο έμπειρος Αμερικανός, αναλώνεται σε πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο, το μυαλό του έχει «χαλάσει», τον έχει επηρεάσει και αυτό το θέμα στο δεξιό του αγκώνα, που δεν έχει ξεπεράσει. Ναι, ο Γκος έχει ηγετικά χαρακτηριστικά και για αυτά ήρθε στον ΠΑΟΚ, αλλά οι στιγμές που η ομάδα τα περιμένει όλα από αυτόν στην επίθεση, είναι πάρα πολλές πλέον.

Ο τρόπος που χρησιμοποιείται ο Τζάκσον, είναι επίσης ένα ερωτηματικό. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές είναι αρνητικός, αλλά υπάρχουν και παιχνίδια, που βρίσκει μομέντουμ επιθετικά και γίνεται λειτουργικός. Όπως στο τρίτο δεκάλεπτο στη Σμύρνη. Μπορεί σωματικά, να μη μπορεί να ακολουθήσει σε αγωνιστικά λεπτά, αλλά πήγε στον πάγκο και δεν επέστρεψε, ποτέ ως το τέλος. Και πάλευε να ποστάρει ο Μαργαρίτης…

Ο Τζόουνς και ο Κρουμπάλι είναι παίκτες ρόλων, σπάνια πρωταγωνιστικών, ο Πέτεγουεϊ, ήρθε για να ελευθερώσει λίγο τον Γκος, αλλά στα πρώτα του παιχνίδια, δεν το έχει καταφέρει. Στη Σμύρνη, έπαιξε για περισσότερα από 24 λεπτά, είχε το περισσότερο χρόνο συμμετοχής, πίσω από τον Γκος (που έπαιξε 31), αλλά είχε 1/5 σουτ. Δεν ήταν και ότι πιο εύκολο βέβαια, σε δύο τέτοια παιχνίδια να μπει και να βοηθήσει κατευθείαν. Από την άλλη, τέτοια εποχή που ήρθε στην ομάδα, ήρθε για να βοηθήσει άμεσα.

Η συνέχεια στην Ελλάδα, μόνο εύκολη δεν είναι. Θέλει νίκες και μάλιστα πολλές ο ΠΑΟΚ ως το τέλος της κανονικής περιόδου για να τερματίσει είτε στην πρώτη τετράδα, είτε εκεί κοντά και το πρόγραμμα, εύκολο δεν το λες. Ειδικά με την εικόνα και τα αποτελέσματα της ομάδας εκτός έδρας. Το κίνητρο, πρέπει να παραμένει μεγάλο σε όλους, αλλά εμείς φοβόμαστε ότι, με όσα έχουμε δει ως τώρα, ότι θα δυσκολευτεί πολύ.

Είναι το κομμάτι της σεζόν που κρίνονται στόχοι. Και για τον ΠΑΟΚ, είναι ακόμα ερωτηματικό, μέσα Μαρτίου, αν αυτή η ομάδα μπορεί να βγάλει χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακάμερα γεμάτη αναμνήσεις (vid)

Πλάνα από τη βράβευση αλλά και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δε μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι χθες, ωστόσο η βράβευση της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 πριν το τζάμπολ, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Δείτε το backstage video που ετοίμασε η ΚΑΕ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπάνε ανοίγει την καρδιά του στον Σχίζα! (vid)

Μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Σταύρος Σχίζας διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube και έχει ξεκινήσει μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών συζητήσεων με ανθρώπους του αθλητισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με το δικό του, μοναδικό τρόπο, μιλάει για το μπάσκετ, τη ζωή και όσα εξηγεί μέσα από το βιβλίο του, «Η Δύναμη της Ήττας».

Δείτε παρακάτω μια ξεχωριστή συζήτηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προσπάθεια των «παλιών» για τόνωση στον Νεραντζάκη

Η παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ στο Παλατάκι έφερε και μία ιδιαίτερη κουβέντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι με 73-89 χθες, επικύρωσε και μαθηματικά τα πλέι-άουτ για τον ΠΑΟΚ, με το γήπεδο χθες, να έχει αρκετές ξεχωριστές παρουσίες, λόγω της βράβευσης της ομάδας του 1994 που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Στάθης Νεραντζάκης, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, όχι τόσο για τη χθεσινή ήττα, όσο για το γεγονός ότι η ομάδα έχοντας να κερδίσει από τις αρχές Φλεβάρη, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και ψυχολογικό θέμα.

Μετά το τέλος και της συνέντευξης Τύπου, με αρκετούς από τους ανθρώπους της ομάδας του Κόρατς να παραμένουν στο χώρο του μουσείου στο γήπεδο, με πρωτοβουλία του παλιού παράγοντα, Άγγελου Μιχόπουλου και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από κοντά, έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον προπονητή, θέλοντας να του τονώσουν το ηθικό ενόψει συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαθμολογικά και με τα πλέι άουτ να ακολουθούν, η διαχείριση της ομάδας και η εύρεση κινήτρου, είναι δύσκολα ζητούμενα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ