Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Όλα έρχονται σε αυτόν που περιμένει

Μια νίκη που έρχεται με τρία μεγάλα τρίποντα, στα τελευταία δύομιση λεπτά ενός ντέρμπι και μάλιστα εκτός έδρας, δεν είναι μικρή υπόθεση.

Νίκος Μοσχοβίτης

Όλα έρχονται σε αυτόν που περιμένει

Γράφαμε σε προηγούμενο μπλογκ, μετά την ήττα-αποκλεισμό στη Σμύρνη από την Καρσίγιακα, ότι η νοοτροπία είναι κάτι που χτίζεται, το μυαλό όχι. Η νοοτροπία, σε μια ομάδα με νεαρούς παίκτες που παίρνουν τις πρώτες τους ευθύνες, με κάποιους άλλους που για πρώτη φορά στην καριέρα τους, καλούνται να πάρουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, δε μπορεί να χτιστεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Νίκες όπως η χθεσινή, βοηθούν πολύ στον τομέα αυτόν. Δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γεμίζουν με περισσότερη πίστη για τη δουλειά τους, όλους όσοι είναι μέσα στην ομάδα. Και η νίκη αυτή καθαυτή, όσο και ο τρόπος που ήρθε δεν είναι μικρή υπόθεση. Στο μυαλό των περισσότερων, που παρακολουθούν ένα 40λεπτό (ίσως και λιγότερο), τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερη και πιο γεμάτη ομάδα, πρέπει να πάει και να κερδίσει μέσα στην έδρα του Άρη, που είναι σε χειρότερη σε κατάσταση.

Το λέμε και το ξαναλέμε. Το γράφουμε και το ξαναγράφουμε. Δεν είναι εύκολο για κανέναν (πλην των δύο μεγάλων) να κερδίσουν μέσα στο Αλεξάνδρειο, με αυτήν την ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Κάθε νίκη εκεί μέσα, είναι παράσημο στη στολή, αυτών που την πετυχαίνουν. Και δεν είναι και λίγα τα παράσημα, τα τελευταία χρόνια…

Δεν ξέρουμε αν ο ΠΑΟΚ έβγαλε και μυαλό χθες, κάτι που δεν έκανε στη Σμύρνη, γιατί η άποψη μας, για τα σουτ στο τέλος είναι επίσης, καταγεγραμμένη και εκπεφρασμένη εδώ και καιρό. Το βάζεις και είσαι πρώτος μάγκας. Το χάνεις και ψάχνεις, κάθε λόγο και κάθε αιτία που δε μπήκε κι έχασες.

Πέρα από το προφανές, που είδαν όλοι, δηλαδή το ένα τρίποντο του, πολύ άστοχου μέχρι εκείνη την ώρα, Γκος και τα δύο μεγάλα του Ζάρα, εμείς θα μείνουμε σε μια λεπτομέρεια. Και τα τρία μεγάλα σουτ, ήρθαν μετά από επιθετικά ριμπάουντ. Από χαμένες μπάλες… Hustle points που λένε και οι Αμερικανοί. Στο πρώτο του Γκος, ο Κρουμπάλι έτρεξε στο άουτ να προλάβει τη μπάλα. Την πρόλαβε, την έπιασε ο Γκος, έβαλε το τρίποντο. Στο δεύτερο του Ζάρα, ο Μαργαρίτης πήδηξε στο… Θεό για το επιθετικό ριμπάουντ, για να γίνει το 64-63. Στο τρίτο του Ζάρα, που ήταν και νικητήριο, ο ίδιος ο Ελληνας γκαρντ πάλεψε για το επιθετικό και μετά έβαλε το τρίποντο.

Αυτά, είναι δείγματα σωστής νοοτροπίας. Όπως δείγμα σωστής νοοτροπίας, ήταν και η εμφάνιση του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου. Κάτι ανάλογο, έστω και σε μικρότερο βαθμό, έκανε και στη Σμύρνη. Ήρθε από τον πάγκο και έδωσε λύσεις στην επίθεση. Χθες έδωσε περισσότερες, αν και στα κρίσιμα σημεία, τα μεγάλα σουτ δεν τα έβαλε. Αν συνεχίσει να τα παίρνει, θα έρθει και η ώρα που θα τα βάλει. Νομοτελειακά. Σωστή νοοτροπία, θα είναι αν καταφέρει να δυναμώσει και στο κομμάτι της άμυνας.

Ο ΠΑΟΚ έχει τη διάθεση να περιμένει και τον Χαραλαμπόπουλο και τον Κόνιαρη και τον Κατσίβελη και τον Χρυσικόπουλο, ακόμα και τον Ζάρα. Μπορεί σε κάποια παιχνίδια, το συγκεκριμένο ρόστερ, να μη μπορεί να ακολουθήσει με αθλητικότερους Αμερικανούς, αλλά μια συνέχεια-συνέπεια, μπορεί να τη δείξει.

Δεν υπάρχουν μόνο καλά από χθες, βέβαια. Υπάρχουν και στραβά. Υπάρχει πάλι ένα θέμα, στο κομμάτι της αξιοποίησης του συγκεκριμένου ρόστερ, κόντρα σε αυτόν τον αντίπαλο. Επαναλαμβανόμαστε, αλλά επειδή δε βλέπουμε βελτίωση, το αναφέρουμε ξανά. Ο Γκος ήρθε για να βάλει τρίποντα όπως το χθεσινό στο 64-60, αλλά επιθετικά ο ΠΑΟΚ τον τελευταίο καιρό, εξαρτάται πολύ από αυτόν. Η ισορροπία αναζητείται και θα πρέπει να βρεθεί, γιατί το Σάββατο στη Ρόδο, ο Κολοσσός είναι πολύ πιο σοβαρός και πολύ πιο ξεκούραστος. Μην ξεχνάμε, ότι αυτό το παιχνίδι του Σαββάτου, είναι το έκτο μέσα σε διάστημα 20 ημερών.

Υ.Γ.: Τα 15 λεπτά δημοσιότητάς τους κράτησαν λίγο παραπάνω αυτήν τη φορά. Έκαναν τόση φασαρία για την αναβολή, χθες ο (πρώην;) προπονητής τους, δήλωσε ότι η ημερομηνία βόλεψε τον ΠΑΟΚ (!!!), παρότι έπαιζε το πέμπτο παιχνίδι του, μέσα σε διάστημα 17 ημέρων… Τα 15 λεπτά συνεχίστηκαν, με τον άνθρωπο του ΠΑΟΚ που πέταξε μπουκάλι προς την πλευρά τους, με τη μικρή λεπτομέρεια, που δεν ανέφεραν φυσικά, ότι πρώτα πέταξαν αυτοί νερό προς τους ανθρώπους των φιλοξενούμενων. Στο ίδιο γήπεδο, που κάθε φορά, πλησιάζουν όσο θέλουν στο σημείο που κάθονται οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, στο ίδιο γήπεδο που την άλλη φορά, είχαν σβήσει τα φώτα και πολλά άλλα. Η μοναδική ατμόσφαιρα… 

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακάμερα γεμάτη αναμνήσεις (vid)

Πλάνα από τη βράβευση αλλά και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δε μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι χθες, ωστόσο η βράβευση της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 πριν το τζάμπολ, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Δείτε το backstage video που ετοίμασε η ΚΑΕ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπάνε ανοίγει την καρδιά του στον Σχίζα! (vid)

Μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Σταύρος Σχίζας διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube και έχει ξεκινήσει μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών συζητήσεων με ανθρώπους του αθλητισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με το δικό του, μοναδικό τρόπο, μιλάει για το μπάσκετ, τη ζωή και όσα εξηγεί μέσα από το βιβλίο του, «Η Δύναμη της Ήττας».

Δείτε παρακάτω μια ξεχωριστή συζήτηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προσπάθεια των «παλιών» για τόνωση στον Νεραντζάκη

Η παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ στο Παλατάκι έφερε και μία ιδιαίτερη κουβέντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι με 73-89 χθες, επικύρωσε και μαθηματικά τα πλέι-άουτ για τον ΠΑΟΚ, με το γήπεδο χθες, να έχει αρκετές ξεχωριστές παρουσίες, λόγω της βράβευσης της ομάδας του 1994 που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Στάθης Νεραντζάκης, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, όχι τόσο για τη χθεσινή ήττα, όσο για το γεγονός ότι η ομάδα έχοντας να κερδίσει από τις αρχές Φλεβάρη, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και ψυχολογικό θέμα.

Μετά το τέλος και της συνέντευξης Τύπου, με αρκετούς από τους ανθρώπους της ομάδας του Κόρατς να παραμένουν στο χώρο του μουσείου στο γήπεδο, με πρωτοβουλία του παλιού παράγοντα, Άγγελου Μιχόπουλου και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από κοντά, έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον προπονητή, θέλοντας να του τονώσουν το ηθικό ενόψει συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαθμολογικά και με τα πλέι άουτ να ακολουθούν, η διαχείριση της ομάδας και η εύρεση κινήτρου, είναι δύσκολα ζητούμενα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ