Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Πλεονέκτημα έδρας

Η επιστροφή στις νίκες στη Νέα Σμύρνη, ήταν αναμενόμενη καθώς οι διαφορές των δύο ομάδων, ήταν τεράστιες. Το θέμα πλέον είναι τα πλέι οφ.

Νίκος Μοσχοβίτης

Πλεονέκτημα έδρας

Ο ένας στόχος του πρωταθλήματος, έχει επιτευχθεί με την εξασφάλιση μιας θέσης στην τετράδα στην κανονική περίοδο. Ο στόχος αυτός, τέθηκε με ρεαλιστικές βάσεις από την αρχή της σεζόν, δεδομένης της γνωστής δυναμικότητας της ΑΕΚ, της… ανάπτυξης του Προμηθέα Πάτρας σε όλα τα επίπεδα και με το ρόστερ που έκανε ο ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ, το ρόστερ του το άλλαξε αρκετά, αλλά και αναγκαστικά. Όπως φανερώνει αυτό το 8/9 που είναι αρκετά πιθανό να γίνει 9/10 την Κυριακή με το ΓΣΛ Φάρο, οι αλλαγές αυτές, δεν του βγήκαν απλά, του έδωσαν και τη δυνατότητα να παίξει με πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση των πλέι οφ.

Σε αυτήν εδώ τη γωνία, μετά από εκείνη την ήττα στην έδρα της Κύμης και με τον ΠΑΟΚ τότε να έχει ρεκόρ 8-8, εκφράζαμε την ανησυχία μας για το πως θα κάνει αυτή η ομάδα 7-8 νίκες που θα της επέτρεπαν να ελπίζει για τετράδα. Να που έχει κάνει ήδη οκτώ και πάει για την ένατη και αν ήταν λίγο πιο… φυσιολογικά τα πράγματα με την πορεία του Προμηθέα, θα ήταν τρίτος στο τέλος της κανονικής περιόδου. Οι Πατρινοί, όμως, έχουν κάνει μία εξαιρετική ομάδα, κατάφεραν να ξεπεράσουν δυσκολίες και δίκαια βρίσκονται εκεί που βρίσκονται.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, το πιθανότερο για τον ΠΑΟΚ, είναι να τεθεί αντιμέτωπος με την ΑΕΚ στην πρώτη φάση των πλέι οφ. Την ΑΕΚ που έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, που έφτασε όπως έφτασε στο Final Four του BCL, το διοργάνωσε και το κέρδισε, περνώντας με τον τρόπο που πέρασε στον ημιτελικό τη Μούρθια και νικώντας δίκαια στον τελικό τη Μονακό. Αυτήν την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ στην κανονική περίοδο, τη “διέλυσε” στο Παλατάκι και πριν λίγες εβδομάδες, χωρίς Κόνιαρη και Τζόουνς την κέρδισε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στο ΟΑΚΑ.

Τα πλέι οφ, όμως, είναι κάτι διαφορετικό αν και με τη φετινή ΑΕΚ, ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος. Υπάρχει μία άποψη, που τη θέλει μετά και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου, να έχει τελειώσει ουσιαστικά η σεζόν για αυτή. Υπάρχει και μια άλλη άποψη, που τη θέλει να παίρνει κι άλλο, καλό και ακριβό Αμερικανό ενόψει πλέι οφ, για να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί.

Το θέμα για τον ΠΑΟΚ, είναι αυτό το πλεονέκτημα έδρας που δίκαια κέρδισε στην κανονική περίοδο, να αποδειχθεί όντως, πλεονέκτημα. Για να γίνει αυτό, το Παλατάκι θα πρέπει να έχει την εικόνα που είχε στα παιχνίδια με τον Άρη, με την ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό μέσα στη σεζόν. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ίσως και λίγο κουραστικό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Με τον τρόπο που παίζει αυτή η ομάδα, ένα Παλατάκι με κόσμο, με παλμό, μπορεί να τη βοηθήσει πάρα πολύ.

Χώρια, που όλοι ξέρουμε, ότι από τους… θεσμούς του μπάσκετ, θα γίνει κάθε προσπάθεια για να πάει η ΑΕΚ στα ημιτελικά. Θυμόμαστε τι έγινε πρόπερσι, όταν είχε αυτή το πλεονέκτημα έδρας και ο ΠΑΟΚ είχε κάνει το “λάθος” να κερδίσει το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ… Με 5.000 κόσμο όμως, ακόμα και αυτοί οι θεσμοί, λογικά θα είναι πιο μαζεμένοι.

Κλισέ, αλλά η σεζόν τώρα αρχίζει. Και μια σειρά με την ΑΕΚ στο μπάσκετ (πρέπει να) έχει ενδιαφέρον για όλο το σύλλογο. Έστω και αν δεν κρίνεται τίτλος.

Υ.Γ.: Καλά ρε παιδιά, κέρδισε ο ΠΑΟΚ μέσα στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο, που “καιγόταν” για να σώσει την κατηγορία; Δε θα έχανε, γιατί (και καλά) ήταν αδιάφορος; Αν ενδιαφερόταν κιόλας τι θα έκαναν ο Ζάρας με τον Μαργαρίτη που έβαζαν τα πάντα χθες;

Υ.Γ. 2: Η άποψη μας για τον Απόλλωνα Τσόχλα, είναι καταγεγραμμένη εδώ και πολύ καιρό. Ξεκίνησε τη σεζόν ως τρίτο πλέι μέικερ και ουσιαστικά σαν… μέντορας για τον Κόνιαρη και τον Κατσίβελη. Στα τελευταία παιχνίδια, όχι μόνο έχει βρει ρόλο, αλλά χθες, μαζί με Ζάρα, Πέτεγουεϊ και Μαργαρίτη, άλλαξε την εικόνα του αγώνα στη δεύτερη περίοδο. Το γεγονός ότι ο προπονητής, αναφέρθηκε και πάλι δημόσια για αυτόν, λέει πολλά. Τα χρόνια μπορεί να περνούν, αλλά το “μούσι” ανάλογα και τον εκάστοτε αντίπαλο, έχει να δώσει ακόμα. Και στα μεγάλα ματς που έρχονται, όλοι είναι απαραίτητοι.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακάμερα γεμάτη αναμνήσεις (vid)

Πλάνα από τη βράβευση αλλά και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δε μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι χθες, ωστόσο η βράβευση της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 πριν το τζάμπολ, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Δείτε το backstage video που ετοίμασε η ΚΑΕ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπάνε ανοίγει την καρδιά του στον Σχίζα! (vid)

Μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Σταύρος Σχίζας διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube και έχει ξεκινήσει μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών συζητήσεων με ανθρώπους του αθλητισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με το δικό του, μοναδικό τρόπο, μιλάει για το μπάσκετ, τη ζωή και όσα εξηγεί μέσα από το βιβλίο του, «Η Δύναμη της Ήττας».

Δείτε παρακάτω μια ξεχωριστή συζήτηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προσπάθεια των «παλιών» για τόνωση στον Νεραντζάκη

Η παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ στο Παλατάκι έφερε και μία ιδιαίτερη κουβέντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι με 73-89 χθες, επικύρωσε και μαθηματικά τα πλέι-άουτ για τον ΠΑΟΚ, με το γήπεδο χθες, να έχει αρκετές ξεχωριστές παρουσίες, λόγω της βράβευσης της ομάδας του 1994 που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Στάθης Νεραντζάκης, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, όχι τόσο για τη χθεσινή ήττα, όσο για το γεγονός ότι η ομάδα έχοντας να κερδίσει από τις αρχές Φλεβάρη, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και ψυχολογικό θέμα.

Μετά το τέλος και της συνέντευξης Τύπου, με αρκετούς από τους ανθρώπους της ομάδας του Κόρατς να παραμένουν στο χώρο του μουσείου στο γήπεδο, με πρωτοβουλία του παλιού παράγοντα, Άγγελου Μιχόπουλου και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από κοντά, έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον προπονητή, θέλοντας να του τονώσουν το ηθικό ενόψει συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαθμολογικά και με τα πλέι άουτ να ακολουθούν, η διαχείριση της ομάδας και η εύρεση κινήτρου, είναι δύσκολα ζητούμενα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ