Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Μια εθνική Νέων στα ασπρόμαυρα

Ούτε Μουντιάλ, ούτε Euro αυτό το καλοκαίρι, οπότε ίσως και αναγκαστικά για κάποιους, τα βλέμματα έχουν πέσει στο μπάσκετ και σε αυτά που κάνει η εθνική Νέων-Ανδρών στο Eurobasket της Κρήτης.

Νίκος Μοσχοβίτης

Μια εθνική Νέων στα ασπρόμαυρα

Οι περισσότεροι βλέπουν τώρα τον Αντώνη Κόνιαρη, να κάνει αυτά που κάνει, απέναντι σε παιδιά της ηλικίας του και να οδηγεί την ομάδα του στο χρυσό μετάλλιο. Αν έβλεπαν λίγο… ΠΑΟΚ όλη την προηγούμενη σεζόν, θα καταλάβαιναν την πρόοδο που έχει κάνει αυτό το παιδί σε πολλούς τομείς, απέναντι σε πολύ πιο έμπειρους, «περπατημένους» και ακριβούς παίκτες από αυτόν.

Το θράσος το βλέπεις στο μάτι του, με την πρώτη όψη, η ενέργεια που βγάζει στην άμυνα, ειδικά απέναντι σε άλλους 19χρονους-20χρονους σε αυτό το τουρνουά, τον κάνει να δείχνει απροσπέλαστος, αλλά ξαναλέμε, ότι σχεδόν τα ίδια, έκανε και με τον ΠΑΟΚ σε όλη την περσινή σεζόν. Για να μην ξεχνιόμαστε, στην πρώτη επαγγελματική χρονιά της καριέρας του.

Εμείς που τον ζούμε ένα χρόνο τώρα, βέβαια, δεν έχουμε… λόγο να μιλάμε για αυτόν, αλλά έχουν αυτοί που τον θυμήθηκαν μέσα Ιουλίου και το πρώτο πράγμα που δέησαν να γράψουν, ήταν για τη ρήτρα που έχει βάλει ο ΠΑΟΚ, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τον αγοράσει. Όπως πάντα, πρώτα το αρνητικό. Το τι κερδίζει αυτό το παιδί μέσα από τον ΠΑΟΚ και τι ο ΠΑΟΚ από το ίδιο το παιδί, δεν τους απασχολεί.

Στη δεύτερη του σεζόν στον ΠΑΟΚ του χρόνου, ξέρει και ο ίδιος ότι πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και… σάλια από αυτήν εδώ τη γωνιά δε θα δει. Δουλειά, προπόνηση, κεφάλι κάτω, υγεία πάνω από όλα (γιατί μόνο ο ίδιος ξέρει πόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε πρόπερσι) και αυτό που του αξίζει, νομοτελειακά, θα του έρθει. Το ταλέντο και το θράσος δεν του λείπουν σίγουρα.

Ασχοληθήκαμε λίγο παραπάνω με τον Κόνιαρη, γιατί τα φώτα έχουν πέσει πάνω του τον τελευταίο καιρό. Εμείς θα ασχολούμαστε και όταν δε θα πέφτουν βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Βλέποντας αυτή τη εθνική Νέων στο Eurobasket της Κρήτης, ίσως βλέπουμε και τη βάση του ΠΑΟΚ του Ηλία Παπαθεοδώρου της επόμενης σεζόν. Και δεν αναφερόμαστε στην παρουσία του Κόνιαρη (και του Χαραλαμπόπουλου), αλλά στη γενική φιλοσοφία αυτής της ομάδας, που φαίνεται σε αυτό το τουρνουά.

Ειδικά η εικόνα της ομάδας στο χθεσινό ημιτελικό με την Ισπανία, μάλλον αποτελεί το απόλυτο πρότυπο στο μυαλό του Παπαθεοδώρου. Χέρια σε κάθε μπάλα οπουδήποτε επιτίθεται ο αντίπαλος, σχεδόν κανένα ελεύθερο σουτ, καλό «διάβασμα» στην επίθεση σε ότι δίνει η αντίπαλη άμυνα, ελευθερία σε παίκτες που έχουν το ατομικό ταλέντο, χαμηλά σχήματα… κομάντο που δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο ούτε να δει το καλάθι.

Σε αυτή την εθνική βλέπουμε τη φιλοσοφία Παπαθεοδώρου, την οποία από τα μέσα Αυγούστου και μετά, θα προσπαθήσει να την περάσει και στον ΠΑΟΚ. Εύκολο δεν είναι, γιατί εδώ δε μιλάμε για 19χρονους-20χρονους «στρατιώτες» αλλά για ένα συνδυασμό χαρακτήρων, κάποιων νέων Ελλήνων, κάποιων πιο έμπειρων και των Αμερικανών. Θα το προσπαθήσει όμως και δείχνει να έχει όλα τα φόντα για να το πετύχει.

Υ.Γ.: Το θέμα του προπονητή, το ξεπεράσαμε (μέχρι να έρθει η πρώτη «στραβή» μέσα στην επόμενη σεζόν), βρήκαμε όμως άλλο. Το δανεισμό του Χαραλαμπόπουλου από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ. Εννοείται, πως δεν κοιτάμε την ουσία, αλλά πως να λαϊκίσουμε. Ντροπή, αίσχος, αν είναι δυνατόν κτλ. κτλ. Δε μας ενδιαφέρει που ο ΠΑΟΚ αναμένεται να έχει του χρόνου, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας του στην Ευρώπη, που μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορούν να βοηθηθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Είπαμε, πάντα πρώτα το αρνητικό. Αυτό που πάντα «πουλάει» και πάντα (μα πάντα όμως) βρίσκει ευήκοα ώτα στον ΠΑΟΚ. Και επειδή παρατηρήσαμε πολλή ξαφνική ανησυχία για αυτό το θέμα, να ενημερώσουμε ξανά (άλλωστε από εδώ μέσα έχετε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για κάθε εξέλιξη σε αυτή την υπόθεση) ότι ακόμα οριστική απόφαση από τον Παναθηναϊκό δεν έχει παρθεί. Και αν έχει παρθεί, δεν έχει ανακοινωθεί.

Υ.Γ.2: Ζάρας, Ντίλαρντ, Τζόουνς, Χαραλαμπόπουλος πιθανότατα, αν «κάτσει» και του Κρουμπάλι, ο ΠΑΟΚ θα είναι σίγουρα, πολύ ενισχυμένος σε σχέση με πέρσι και μάλιστα, με κάποιες αγορές από το «πάνω ράφι» για τα δικά του δεδομένα. Η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση από την πλευρά Σαββίδη, είναι ξεκάθαρη και με αυτήν πορεύεται ο μπασκετικός ΠΑΟΚ. Του Σαββίδη ξέρετε, που κουράστηκε, που έχει προβλήματα υγείας, που στεναχωρήθηκε και θέλει να φύγει… Στην εποχή των social media, που αν γράψει κάποιος ότι πετάει ο γάιδαρος, μπορεί καμιά δεκαριά (ή και περισσότεροι) να βγουν στο μπαλκόνι τους να ψάχνουν γάιδαρο με φτερά…

Υ.Γ.3: Μαθαίνουμε πολλά τα χιλιόμετρα που γίνονται τελευταία, οδικώς. Που να μπλέκεις τώρα με αεροδρόμια, που γίνονται και έλεγχοι και αν έχεις τίποτα ανοικτές υποθέσεις εναντίον σου, μπλέκεις με συλλήψεις και τέτοια. Υγραεριοκίνηση να προτείνουμε στον παράγοντα μεγάλης ομάδας, για περισσότερη οικονομία, εκτός και αν λέει δεξιά κι αριστερά, ότι έχει βρει χορηγό και για τη… βενζίνη.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακάμερα γεμάτη αναμνήσεις (vid)

Πλάνα από τη βράβευση αλλά και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δε μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι χθες, ωστόσο η βράβευση της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 πριν το τζάμπολ, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Δείτε το backstage video που ετοίμασε η ΚΑΕ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπάνε ανοίγει την καρδιά του στον Σχίζα! (vid)

Μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Σταύρος Σχίζας διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube και έχει ξεκινήσει μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών συζητήσεων με ανθρώπους του αθλητισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με το δικό του, μοναδικό τρόπο, μιλάει για το μπάσκετ, τη ζωή και όσα εξηγεί μέσα από το βιβλίο του, «Η Δύναμη της Ήττας».

Δείτε παρακάτω μια ξεχωριστή συζήτηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προσπάθεια των «παλιών» για τόνωση στον Νεραντζάκη

Η παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ στο Παλατάκι έφερε και μία ιδιαίτερη κουβέντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι με 73-89 χθες, επικύρωσε και μαθηματικά τα πλέι-άουτ για τον ΠΑΟΚ, με το γήπεδο χθες, να έχει αρκετές ξεχωριστές παρουσίες, λόγω της βράβευσης της ομάδας του 1994 που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Στάθης Νεραντζάκης, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, όχι τόσο για τη χθεσινή ήττα, όσο για το γεγονός ότι η ομάδα έχοντας να κερδίσει από τις αρχές Φλεβάρη, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και ψυχολογικό θέμα.

Μετά το τέλος και της συνέντευξης Τύπου, με αρκετούς από τους ανθρώπους της ομάδας του Κόρατς να παραμένουν στο χώρο του μουσείου στο γήπεδο, με πρωτοβουλία του παλιού παράγοντα, Άγγελου Μιχόπουλου και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από κοντά, έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον προπονητή, θέλοντας να του τονώσουν το ηθικό ενόψει συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαθμολογικά και με τα πλέι άουτ να ακολουθούν, η διαχείριση της ομάδας και η εύρεση κινήτρου, είναι δύσκολα ζητούμενα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ