Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το παρασκήνιο των εκλογών

Όλες οι λεπτομέρειες από το πιο σημαντικό ρεπορτάζ

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Το παρασκήνιο των εκλογών

Όλα έχουν κριθεί και το μόνο που απομένει για να καθίσει ο Βαγγέλης Γραμμένος στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ, είναι να οριστούν οι εκλογές από την ΦΙΦΑ, σε συνεργασία με τον Γιώργο Βασιλειάδη.

Η FORZA του Σαββατοκύριακου, είχε και πάλι όλο το ρεπορτάζ…

Ο Δημήτρης Ελευθεριάδης, ο εκλεκτός του Βαγγέλη Μαρινάκη και του…Μανόλη Κονταρού είδε τα κουκιά να του λείπουν και εγκατέλειψε την κούρσα. Παρά την μέχρι τέλους (όπως είχε συμφωνηθεί) δυναμική στήριξη του συστήματος, ο πρώην -ουσιαστικά- πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας, είδε να μαζεύει μόλις 15 από τα 55 σωματεία της Ένωσής του και κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από το προσκήνιο.

Ο Κατερινιώτης παράγοντας είχε όλα τα σημάδια να καταλάβει ότι επρόκειτο για μια αυτοκτονική υποψηφιότητα για το σύστημα, ένας αναλώσιμος υποψήφιος μέχρι να κερδηθεί ο χρόνος και να διατηρηθεί ένας ισχυρός πυρήνας Ενώσεων που θα υπόσχονταν μια ελεγχόμενη ήττα στις εκλογές της ΕΠΟ για το σύστημα που υποστηρίζεται από το Λιμάνι. 

 
Οι Ενώσεις επιρροής Μαρινάκη

Και λίγο-πολύ ο ρεαλιστικός στόχος επιτεύχθηκε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε να διατηρήσει την επιρροή του σε 17+1 Ενώσεις. Συγκεκριμένα, πιστοί ακόλουθοι του συστήματος θεωρούνται οι Ενώσεις: Δυτικής Αττικής, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κορίνθου, Λακωνίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Πειραιά, Ρεθύμνου, Τρικάλων και Χανίων.

Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν τη γραμμή Μαρινάκη στις εκλογές της ΕΠΟ και σήμερα, μετά την παραίτηση Ελευθεριάδη, ζουν σε ένα καθεστώς αμηχανίας. Η στήριξη στον Βαγγέλη Γραμμένο που επί 16 χρόνια καταγγέλλει από την αντιπολίτευση το σύστημα, θα σημαίνει πως αποδέχονται πως τόσα χρόνια οι ίδιοι αποτελούσαν το σύστημα αυτό.

Η μη ύπαρξη άλλου υποψηφίου, οδηγεί τους λιγότερο σκληροπυρηνικούς να αμφισβητούν την στρατηγική της απελθούσας διοίκησης της ΕΠΟ, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολος ο απεγκλωβισμός από αυτήν.
 

Πόλεμος μέχρι τέλους

Για όσους πάντως ανοήτως επιμένουν να ανακαλύπτουν φιλίες μεταξύ Μαρινάκη-Σαββίδη, η απάντηση ήρθε από τα επιτελεία των δύο, που κονταροχτυπήθηκαν στις εκλογές των ΕΠΣ Φθιώτιδας, Σερρών και Χίου, με τους εκλεκτούς του ΠΑΟΚ να κερδίζουν μετά από μάχη και τις τρεις αυτές Ενώσεις που είχαν τελευταίες εκλογές και σίγουρα μετά την “θρυλούμενη” ανακωχή των δυο ανδρών.

Ο γνωστός λυράρης Μανόλης Κονταρός, που είχε αναλάβει την υποστήριξη του συστήματος της ΕΠΟ ανά την επικράτεια δεν κατάφερε παρά τις προσπάθειές του να αλλάξει το αποτέλεσμα
 

Η δύναμη της συμμαχίας

Ανεξάρτητα αν σήμερα οι σχέσεις παραμένουν το ίδιο ισχυρές ή όχι, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δούλεψαν μαζί την τελευταία διετία στις εκλογές των Ενώσεων. Ο σημερινός ποδοσφαιρικός χάρτης βρίσκει την δύναμη των τριών σημαντικά αυξημένη, σίγουρα πλειοψηφούσα, ενώ κανείς από τους τρεις δεν έχει αμφισβητήσει την ηγεσία του Βαγγέλη Γραμμένου, άσχετα αν ο ίδιος ανέλαβε υποψήφιος της αντιπολίτευσης μετά από μεγάλη επιμονή του Ιβάν Σαββίδη. Ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος ήταν αυτός που ενσάρκωσε το προφίλ της ήπιας δύναμης, με γνώση τόσο του ερασιτεχνικού όσο και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ενώ έδειξε οργανωτικές δεξιότητες και ήταν αυτός που κράτησε την συσπείρωση στην παράταξη της εξυγίανσης και στις πιο δύσκολες στιγμές. Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε ήταν αυτές που τρόμαξαν την αντίπαλη πλευρά, καθώς έδειχναν μια παράταξη «μπετόν», χωρίς απώλειες, από την ΓΣ της ΕΠΟ που ήταν η αρχή του τέλους του συστήματος. Σήμερα τον στηρίζουν ανοιχτά 37-38 Ενώσεις, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί αν οι μετριοπαθείς «συστημικοί» ταχθούν με το μέρος του στις επερχόμενες εκλογές.

 

Τα απόνερα των δηλώσεων Ιβάν

Ο Ιβάν Σαββίδης εριξε το πυροτέχνημα περί μοναχικής καθόδου στις εκλογές της ΕΠΟ αν χρειαστεί, όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν θα χρειαστεί. Οι δηλώσεις του, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν το παιχνίδι του παρασκηνίου, είχαν διπλό σκοπό. Από τη μια να δείξει την απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει με τον Ολυμπιακό. Ο Σαββίδης ενοχλήθηκε από τα δημοσιεύματα που τον έφερναν να έχει συνάψει κάποιου είδους στενές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την αποδοχή που είχαν ακόμη και από πρώην στενούς του συνομιλητές. Θεώρησε πως δεν είχε τίποτα να αποδείξει από τη στιγμή που λίγες μέρες πριν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κοντραρίστηκαν σκληρά στις εκλογές της ΕΠΣ Χίου, υποστηρίζοντας ο καθένας τον εκλεκτό του. Από την άλλη, ασφαλώς ο Σαββίδης θέλησε να αφυπνίσει τους πάλαι ποτέ συμμάχους. Φάνηκε να αντιλαμβάνεται πως επικράτησε εφησυχασμός, την στιγμή που ο ίδιος προσπαθούσε να αυξησει την δύναμη επιρροής του Βαγγέλη Γραμμένου.
 
Σίγουρα οι δηλώσεις του δεν ήχησαν καλά στα αυτιά του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Γιάννη Αλαφούζου, οι οποίοι όμως δεν αντέδρασαν, αφήνοντας στον Πρόεδρο του ΠΑΟΚ την πρωτοβουλία των επικοινωνιακών κινήσεων. Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η σιωπή ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής ή αμηχανίας.

Οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας

Από τους κονδυλοφόρους του Ολυμπιακού και του πρώην συστήματος της ΕΠΟ, αλλά και από κάποιους καλά μυημένους στο «κυβερνητικό» ρεπορτάζ φαίνεται πιο είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Ο Βαγγέλης Γραμμένος θα είναι σίγουρα ένας ισχυρός πρόεδρος, αλλά εξίσου σημαντική είναι η σύνθεση του συμβουλίου του. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διεκδικούν -ο καθένας με τα επιχειρήματά του- μια μερίδα από το 15μελές ή 21μελές συμβούλιο, φοβούμενοι οι τρεις τελευταίοι την επιρροή που μπορεί να ασκήσει ο Ιβάν Σαββίδης.

Οι στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Γραμμένου, αλλά και ο ίδιος, έχουν από το περυσινό καλοκαίρι δώσει την απάντηση. Το συμβούλιο θα συμπεριλμβάνει τα πιο ικανά μέλη από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που επί 20 χρόνια έχουν γίνει ένα με το πετσί της Ομοσπονδίας.

Την επιλογή θα την κάνει ο ίδιος ο Βαγγέλης Γραμμένος, με την δέσμευση να μην ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές πίσω από τις οποίες συσπειρώθηκε η παράταξή του. Κανείς από το μαύρο παρελθόν, κανείς που κουβαλά σκιές κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, κανείς που ανήκει στα πρόσωπα που έδιωξαν τον κόσμο από τα γήπεδα, κανείς που να εκφράζει το παλιό, χρεωκοπημένο σύστημα δεν θα έχει θέση στη λίστα που θα καταθέσει λίγο πριν τις εκλογές.

 

Η ημερομηνία των εκλογών

Η απόσυρση του Δημήτρη Ελευθεριάδη και η διαφαινόμενη εκλογική αναμέτρηση με έναν υποψήφιο, διευκολύνει την ΦΙΦΑ να ορίσει γρήγορα τις εκλογές. Λίγο-πολύ έχουν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες για το νέο καταστατικό που πρέπει να κατατεθεί, εναρμονισμένο με αυτά της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, αλλά και με ξεκάθαρες σχέσεις με την Πολιτεία, όπως επιθυμούσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού και κατόπιν αυτού, ο δρόμος για τις εκλογές θα έχει ανοίξει. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Ελλάδα το κλιμάκιο της ΦΙΦΑ για να επικυρώσει τις εξελίξεις…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ