Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Με Δώνη θα είχα σίγουρα δυο τίτλους

Ο τίτλος είναι προβοκατόρικος. Αβαντάρει τον Γιώργο Δώνη και θέτει θέμα Ιβιτς.

Άκης Σακισλόγλου

Με Δώνη θα είχα σίγουρα δυο τίτλους

Κι όμως, θα είναι ένας ύμνος για τον Βλάνταν και τη λογική του να καθίσει αρκετά χρόνια στον πάγκο της ομάδας μας.

Θα μπορούσα να γράψω «Με Μπόλονι θα είχα δυο τίτλους», αλλά με ενοχλεί που όλοι οι ξένοι μας κάνουν χάρη που έρχονται στη χώρα μας. Ετσι διάλεξα τον Γιώργο από τη Σταυρούπολη, απλώς για να πω ότι ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη δε δικαιούται τίποτα περισσότερο από δυο πρωτιές στα πλέι οφ κι έναν τελικό κυπέλλου. Οταν θέλεις να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα, δεν συνεχίζεις να κάνεις τα ίδια πράγματα κι όταν δεν έχεις καμιά χρονιά ολοκληρώσει το πρωτάθλημα με τον ίδιο προπονητή, ξεκινάς από αυτό. Οχι μόνον επειδή εξηγείται ποδοσφαιρικά αλλά, έτσι και για να αλλάξεις τα γούρια. Επειδή, λοιπόν, λεφτά πέσανε, ο κόσμος στήριξε, ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε, τα κόζια αλλάζουνε, εγώ λέω πως αν είχαμε σταθερό προπονητή, άρα και κορμό, δυο τίτλους θα τους είχα πάρει! (και με δεδομένο πως μπορώ ακόμα και φέτος να τους πάρω. Nαι, ναι, για το πρωτάθλημα και το κύπελλο λέω εγώ ο τρελός)

Βέβαια, φέτος ο Ιβάν έκανε κάτι διαφορετικό: Ξεκίνησε τη σεζόν με τον προπονητή που την τελείωσε. 1-0 τα γούρια! Κάτι άλλαξε. Και ξεκίνησε με ένα παιδί που έχει στην πλάστιγγα των αρνητικών μόνον το νεαρό της ηλικίας, την απειρία και τον οξύθυμο χαρακτήρα του και στα θετικά, δεκάδες πράγματα μεταξύ των οποίων το πείσμα του, η γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, το ΠΑΟΚτσιδιλίκι του, η παρουσία του τόσα χρόνια στον ΠΑΟΚ και η γνώση του υλικού στις ακαδημίες.

Θα μπορούσε λοιπόν να αλλάξει ο τίτλος, αν κάποιοι δεν καταλάβατε το σκεπτικό και να γίνει: «Με Ιβιτς θα έχω τέσσερις τίτλους σε τέσσερα χρόνια». Ο στόχος για μένα είναι από μέρους μας ένας: απόλυτη στήριξη στον προπονητή. Με τα στραβά του που θα επισημαίνονται χωρίς απαξίωση. Με την απειρία του που θα φέρει λάθη. Με τις εμμονές του (ποιος δεν έχει τέτοιες). Δεν με νοιάζει αν συμφωνείτε με την πρόβλεψη ή αν παραδέχεστε τον Ιβιτς για πρώτο προπονητή στον ΠΑΟΚ. Οσοι κρυφοσκέπτονται κάτι άλλο πέρα από αυτόν, ας είναι προετοιμασμένοι για περισσότερες χαμένες χρονιές μέχρι ο επόμενος να βγάλει μια ολόκληρη χρονιά και να στήσει κάτι καλύτερο τη δεύτερη, κάτι ανώτερο την τρίτη πάει λέγοντας και κλαίγοντας.

Φεύγω από αυτό, που ήθελα καιρό να σημειώσω και πάω στις τελευταίες εξελίξεις.
Δυστυχώς, χωρίς να ρίχνω ευθύνη στον ΠΑΟΚ, χάσαμε έναν ποδοσφαιριστή την πιο δύσκολη στιγμή του πρωταθλήματος. Ο,τι κι αν γίνει, παίκτης Ροντρίγκεζ δεν υπάρχει πλέον στον ΠΑΟΚ με την απόδοση που είδαμε τη φετινή σεζόν. Προσέξτε: μπορεί και χωρίς πρόταση, χωρίς να συμβεί τίποτα από Τουρκία μεριά, να μην έχει κάτι καλύτερο να δώσει αυτός ο παίκτης που έχει και πέντε κουσούρια μαζί με τα δέκα καλά του. Εχει δεν έχει, πάντως, το ότι μπήκε στο μυαλό του η ιδέα του να φύγει για περισσότερα λεφτά σε ένα καλύτερο (με το νου του) πρωτάθλημα, δεν διορθώνεται με τίποτα. Καταλάβατε τι πάθαμε με όλη αυτήν την απαξίωση του ελληνικού πρωταθλήματος; Να θεωρεί ο Ροντρίγκεζ πως είναι καλύτερο για την καριέρα του να πάει στην Τουρκία των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Την πατήσαμε! Δεν προλάβαμε να τον «δέσουμε», δεν είχαμε έτοιμο αντικαταστάτη και δεν μπορέσαμε να του περάσουμε την αίσθηση ότι εδώ φέτος θα πάρει τίτλο, του χρόνου θα παίζει Τσάμπιονς Λιγκ και η μεταγραφή θα είναι μεγάλη και απευθείας σε τεράστιο σύλλογο. Προτιμά ο Γκάρι ένα μικρό σκαλοπάτι, παρά ένα άλμα γιατί, ίσως, δεν πιστεύει ότι αξίζει να ιδρώνει εδώ και όχι ανάμεσα στις βόμβες. Παράλογο; Αντε να μπεις στο μυαλό αυτού του παιδιού.

Λοιπόν εγώ θα συγκαλούσα μια σύσκεψη, θα έβαζα τις παραμέτρους και θα το πήγαινα όλα για όλα. Πέντε εκατομμύρια στο χέρι για την μεταγραφή. Να πέσω μέχρι τα τέσσερα μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Κι αν, με δεδομένο ότι ο παίκτης θέλει να φύγει, δω ότι κάνει το παιχνίδι των Τούρκων και πιέζει για να πάρω λιγότερα, τον αφήνω εκτός μερικούς μήνες και σκέφτομαι τι θα κάνω την επόμενη σεζόν. Λυπάμαι που το λέω, Γκάρι Ροντρίγκεζ όπως απολαύσαμε τους τελευταίους δυο μήνες, στην ΠΑΟΚΑΡΑ μας δεν θα ξαναδούμε. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς, των μάνατζερ και του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Στα θετικά, φυσικά, αυτού του προβλήματος, ας μην ξεχνάμε ότι στον ΠΑΟΚ υπάρχουν παίκτες που ενδιαφέρουν μεγάλες ομάδες. Λεφτά θα πάρει αν τον δώσει και, μεταξύ μας, όπως και με τον Μακ, έτσι και με τον Γκάρι, αυτό που βλέπουμε και θα δούμε ως απόδοση στο επόμενο βήμα του θα είναι μπολιασμένο και με τον ενθουσιασμό και την φιλοδοξία του νέου. Δεν εξασφαλίζει ότι θα το βλέπαμε και στην Τούμπα. Ειδικά με τον Ροντρίγκεζ που όλοι μας θα μπορούσαμε σε ένα χαρτί να γράψουμε δέκα λόγους που δεν εγγυόμαστε την ίδια απόδοση με την αρχή της φετινής χρονιάς. Ωραία, είναι υπερπολυτιμός, αλλά αυτό είναι πρόβλημα του ΠΑΟΚ που δεν φρόντισε να μην στηρίζεται μόνον σε αυτόν ή που δεν έχει ήδη βρει έναν καλύτερο. Ας κάτσουν εκεί ο Σλοβάκος και οι λοιποί και ας κάνουν την αυτοκριτική τους. Λεφτά υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν, συν τα ενδεχόμενα χρήματα της μεταγραφής. Ξέρω, χάνουμε μεγάλη δύναμη σε ένα δίμηνο φωτιά. Αλλά θα μπορούσε και να έχει τραυματιστεί ή τιμωρηθεί. Πως θα αντιδρούσε ο ΠΑΟΚ αν τον έχανε για καιρό; Ας το δούμε από αύριο.

Κλείνοντας, τα χρόνια πολλά σε όλους σας δεν είναι τυπικά. Σας τα λέω μέσα από την καρδιά μου. Να έχουμε μια καλή και δημιουργική χρονιά. Να σπαταλάμε το χρόνο μας, την ενέργειά μας, την σκέψη μας και τα λεφτά μας μόνον εκεί που αξίζει, μόνον εκεί που θέλουμε, που αγαπάμε. Δεν βιώνουμε απλώς το τέλος της μεταπολίτευσης, της νεοπλουτίστικης αυταπάτης και της δήθεν ασφαλούς Ευρωπαϊκής προοπτικής. Ζούμε από καιρό το τέλος της ηθικής! Γινόμαστε χειρότεροι με δικαιολογία την κρίση, σκληρότεροι με δικαιολογία την αδικία εναντίον μας, φοβικοί, παρασυρόμενοι από τον κάθε ανεγκέφαλο. Ας βάλουμε ένα τέλος. Οχι από τη μια στιγμή στην άλλη. Σιγά σιγά. Με υπομονή και διαρκή αγώνα για το οτιδήποτε.

Προσωπικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρέα που μου κάνετε αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αθλητική δημοσιογραφία. Ηταν μια μεγάλη απόφαση, μια στροφή που δεν την μετάνιωσα. Πήρα και έδωσα, χάρηκα και στεναχωρέθηκα και ειλικρινά, επειδή είμαι πιεσμένος και ζορισμένος από πολλά πράγματα, σκέφτομαι σοβαρά κάποια στιγμή να τα παρατήσω. Δεν ξέρω ακριβώς πότε, βάζω μικρούς χρονικούς ορίζοντες σε εφικτούς πλέον στόχους μέχρι να δω και μέσα μου τι ακριβώς θέλω. Σας το λέω αυτό γιατί θα ήθελα να καταλάβετε τι περνάνε όλα τα παιδιά στον χώρο της δημοσιογραφίας. Τρομερή δουλειά, μικρές αμοιβές, μεγάλη αμφισβήτηση, συχνά άδικη. Δώστε εσείς λίγη «ηθική βενζίνη» και να ξέρετε ότι αυτό θα φανεί προς τα έξω. Αρκετά με την ανθρωποφαγία, με τα «ξέρω τι ρόλο παίζει αυτός», «γιατί θέλει να φάει τον τάδε ο άλλος»… Ολοι ΠΑΟΚ είμαστε. Και διαφωνούμε και μαλώνουμε και απορρίπτουμε και ξενερώνουμε αλλά όταν θα έρθει ένας μεγάλος τίτλος, μια μεγάλη ικανοποίηση, όταν θα χορτάσει το εγώ μας και η ψυχή μας, όλοι μαζί αγκαλιασμένοι θα το απολαύσουμε.
Τότε θα είναι πιο κατανοητά αυτά που γράφω.
Τώρα, ίσως μοιάζουν ρομαντικές μαλακίες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ