Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Με Δώνη θα είχα σίγουρα δυο τίτλους

Ο τίτλος είναι προβοκατόρικος. Αβαντάρει τον Γιώργο Δώνη και θέτει θέμα Ιβιτς.

Άκης Σακισλόγλου

Με Δώνη θα είχα σίγουρα δυο τίτλους

Κι όμως, θα είναι ένας ύμνος για τον Βλάνταν και τη λογική του να καθίσει αρκετά χρόνια στον πάγκο της ομάδας μας.

Θα μπορούσα να γράψω «Με Μπόλονι θα είχα δυο τίτλους», αλλά με ενοχλεί που όλοι οι ξένοι μας κάνουν χάρη που έρχονται στη χώρα μας. Ετσι διάλεξα τον Γιώργο από τη Σταυρούπολη, απλώς για να πω ότι ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη δε δικαιούται τίποτα περισσότερο από δυο πρωτιές στα πλέι οφ κι έναν τελικό κυπέλλου. Οταν θέλεις να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα, δεν συνεχίζεις να κάνεις τα ίδια πράγματα κι όταν δεν έχεις καμιά χρονιά ολοκληρώσει το πρωτάθλημα με τον ίδιο προπονητή, ξεκινάς από αυτό. Οχι μόνον επειδή εξηγείται ποδοσφαιρικά αλλά, έτσι και για να αλλάξεις τα γούρια. Επειδή, λοιπόν, λεφτά πέσανε, ο κόσμος στήριξε, ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε, τα κόζια αλλάζουνε, εγώ λέω πως αν είχαμε σταθερό προπονητή, άρα και κορμό, δυο τίτλους θα τους είχα πάρει! (και με δεδομένο πως μπορώ ακόμα και φέτος να τους πάρω. Nαι, ναι, για το πρωτάθλημα και το κύπελλο λέω εγώ ο τρελός)

Βέβαια, φέτος ο Ιβάν έκανε κάτι διαφορετικό: Ξεκίνησε τη σεζόν με τον προπονητή που την τελείωσε. 1-0 τα γούρια! Κάτι άλλαξε. Και ξεκίνησε με ένα παιδί που έχει στην πλάστιγγα των αρνητικών μόνον το νεαρό της ηλικίας, την απειρία και τον οξύθυμο χαρακτήρα του και στα θετικά, δεκάδες πράγματα μεταξύ των οποίων το πείσμα του, η γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, το ΠΑΟΚτσιδιλίκι του, η παρουσία του τόσα χρόνια στον ΠΑΟΚ και η γνώση του υλικού στις ακαδημίες.

Θα μπορούσε λοιπόν να αλλάξει ο τίτλος, αν κάποιοι δεν καταλάβατε το σκεπτικό και να γίνει: «Με Ιβιτς θα έχω τέσσερις τίτλους σε τέσσερα χρόνια». Ο στόχος για μένα είναι από μέρους μας ένας: απόλυτη στήριξη στον προπονητή. Με τα στραβά του που θα επισημαίνονται χωρίς απαξίωση. Με την απειρία του που θα φέρει λάθη. Με τις εμμονές του (ποιος δεν έχει τέτοιες). Δεν με νοιάζει αν συμφωνείτε με την πρόβλεψη ή αν παραδέχεστε τον Ιβιτς για πρώτο προπονητή στον ΠΑΟΚ. Οσοι κρυφοσκέπτονται κάτι άλλο πέρα από αυτόν, ας είναι προετοιμασμένοι για περισσότερες χαμένες χρονιές μέχρι ο επόμενος να βγάλει μια ολόκληρη χρονιά και να στήσει κάτι καλύτερο τη δεύτερη, κάτι ανώτερο την τρίτη πάει λέγοντας και κλαίγοντας.

Φεύγω από αυτό, που ήθελα καιρό να σημειώσω και πάω στις τελευταίες εξελίξεις.
Δυστυχώς, χωρίς να ρίχνω ευθύνη στον ΠΑΟΚ, χάσαμε έναν ποδοσφαιριστή την πιο δύσκολη στιγμή του πρωταθλήματος. Ο,τι κι αν γίνει, παίκτης Ροντρίγκεζ δεν υπάρχει πλέον στον ΠΑΟΚ με την απόδοση που είδαμε τη φετινή σεζόν. Προσέξτε: μπορεί και χωρίς πρόταση, χωρίς να συμβεί τίποτα από Τουρκία μεριά, να μην έχει κάτι καλύτερο να δώσει αυτός ο παίκτης που έχει και πέντε κουσούρια μαζί με τα δέκα καλά του. Εχει δεν έχει, πάντως, το ότι μπήκε στο μυαλό του η ιδέα του να φύγει για περισσότερα λεφτά σε ένα καλύτερο (με το νου του) πρωτάθλημα, δεν διορθώνεται με τίποτα. Καταλάβατε τι πάθαμε με όλη αυτήν την απαξίωση του ελληνικού πρωταθλήματος; Να θεωρεί ο Ροντρίγκεζ πως είναι καλύτερο για την καριέρα του να πάει στην Τουρκία των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Την πατήσαμε! Δεν προλάβαμε να τον «δέσουμε», δεν είχαμε έτοιμο αντικαταστάτη και δεν μπορέσαμε να του περάσουμε την αίσθηση ότι εδώ φέτος θα πάρει τίτλο, του χρόνου θα παίζει Τσάμπιονς Λιγκ και η μεταγραφή θα είναι μεγάλη και απευθείας σε τεράστιο σύλλογο. Προτιμά ο Γκάρι ένα μικρό σκαλοπάτι, παρά ένα άλμα γιατί, ίσως, δεν πιστεύει ότι αξίζει να ιδρώνει εδώ και όχι ανάμεσα στις βόμβες. Παράλογο; Αντε να μπεις στο μυαλό αυτού του παιδιού.

Λοιπόν εγώ θα συγκαλούσα μια σύσκεψη, θα έβαζα τις παραμέτρους και θα το πήγαινα όλα για όλα. Πέντε εκατομμύρια στο χέρι για την μεταγραφή. Να πέσω μέχρι τα τέσσερα μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Κι αν, με δεδομένο ότι ο παίκτης θέλει να φύγει, δω ότι κάνει το παιχνίδι των Τούρκων και πιέζει για να πάρω λιγότερα, τον αφήνω εκτός μερικούς μήνες και σκέφτομαι τι θα κάνω την επόμενη σεζόν. Λυπάμαι που το λέω, Γκάρι Ροντρίγκεζ όπως απολαύσαμε τους τελευταίους δυο μήνες, στην ΠΑΟΚΑΡΑ μας δεν θα ξαναδούμε. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς, των μάνατζερ και του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Στα θετικά, φυσικά, αυτού του προβλήματος, ας μην ξεχνάμε ότι στον ΠΑΟΚ υπάρχουν παίκτες που ενδιαφέρουν μεγάλες ομάδες. Λεφτά θα πάρει αν τον δώσει και, μεταξύ μας, όπως και με τον Μακ, έτσι και με τον Γκάρι, αυτό που βλέπουμε και θα δούμε ως απόδοση στο επόμενο βήμα του θα είναι μπολιασμένο και με τον ενθουσιασμό και την φιλοδοξία του νέου. Δεν εξασφαλίζει ότι θα το βλέπαμε και στην Τούμπα. Ειδικά με τον Ροντρίγκεζ που όλοι μας θα μπορούσαμε σε ένα χαρτί να γράψουμε δέκα λόγους που δεν εγγυόμαστε την ίδια απόδοση με την αρχή της φετινής χρονιάς. Ωραία, είναι υπερπολυτιμός, αλλά αυτό είναι πρόβλημα του ΠΑΟΚ που δεν φρόντισε να μην στηρίζεται μόνον σε αυτόν ή που δεν έχει ήδη βρει έναν καλύτερο. Ας κάτσουν εκεί ο Σλοβάκος και οι λοιποί και ας κάνουν την αυτοκριτική τους. Λεφτά υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν, συν τα ενδεχόμενα χρήματα της μεταγραφής. Ξέρω, χάνουμε μεγάλη δύναμη σε ένα δίμηνο φωτιά. Αλλά θα μπορούσε και να έχει τραυματιστεί ή τιμωρηθεί. Πως θα αντιδρούσε ο ΠΑΟΚ αν τον έχανε για καιρό; Ας το δούμε από αύριο.

Κλείνοντας, τα χρόνια πολλά σε όλους σας δεν είναι τυπικά. Σας τα λέω μέσα από την καρδιά μου. Να έχουμε μια καλή και δημιουργική χρονιά. Να σπαταλάμε το χρόνο μας, την ενέργειά μας, την σκέψη μας και τα λεφτά μας μόνον εκεί που αξίζει, μόνον εκεί που θέλουμε, που αγαπάμε. Δεν βιώνουμε απλώς το τέλος της μεταπολίτευσης, της νεοπλουτίστικης αυταπάτης και της δήθεν ασφαλούς Ευρωπαϊκής προοπτικής. Ζούμε από καιρό το τέλος της ηθικής! Γινόμαστε χειρότεροι με δικαιολογία την κρίση, σκληρότεροι με δικαιολογία την αδικία εναντίον μας, φοβικοί, παρασυρόμενοι από τον κάθε ανεγκέφαλο. Ας βάλουμε ένα τέλος. Οχι από τη μια στιγμή στην άλλη. Σιγά σιγά. Με υπομονή και διαρκή αγώνα για το οτιδήποτε.

Προσωπικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρέα που μου κάνετε αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αθλητική δημοσιογραφία. Ηταν μια μεγάλη απόφαση, μια στροφή που δεν την μετάνιωσα. Πήρα και έδωσα, χάρηκα και στεναχωρέθηκα και ειλικρινά, επειδή είμαι πιεσμένος και ζορισμένος από πολλά πράγματα, σκέφτομαι σοβαρά κάποια στιγμή να τα παρατήσω. Δεν ξέρω ακριβώς πότε, βάζω μικρούς χρονικούς ορίζοντες σε εφικτούς πλέον στόχους μέχρι να δω και μέσα μου τι ακριβώς θέλω. Σας το λέω αυτό γιατί θα ήθελα να καταλάβετε τι περνάνε όλα τα παιδιά στον χώρο της δημοσιογραφίας. Τρομερή δουλειά, μικρές αμοιβές, μεγάλη αμφισβήτηση, συχνά άδικη. Δώστε εσείς λίγη «ηθική βενζίνη» και να ξέρετε ότι αυτό θα φανεί προς τα έξω. Αρκετά με την ανθρωποφαγία, με τα «ξέρω τι ρόλο παίζει αυτός», «γιατί θέλει να φάει τον τάδε ο άλλος»… Ολοι ΠΑΟΚ είμαστε. Και διαφωνούμε και μαλώνουμε και απορρίπτουμε και ξενερώνουμε αλλά όταν θα έρθει ένας μεγάλος τίτλος, μια μεγάλη ικανοποίηση, όταν θα χορτάσει το εγώ μας και η ψυχή μας, όλοι μαζί αγκαλιασμένοι θα το απολαύσουμε.
Τότε θα είναι πιο κατανοητά αυτά που γράφω.
Τώρα, ίσως μοιάζουν ρομαντικές μαλακίες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τάισον σε κόσμο του ΠΑΟΚ: «Εσείς κάνετε την ομάδα τόσο σπουδαία!»

Το ξεχωριστό μήνυμα του Βραζιλιάνου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Τάισον ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που «λύγισε» μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του Δικεφάλου από την Κλαμπ Μπριζ.

Ο Βραζιλιάνος έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα προς τον κόσμο της ομάδας με αφορμή το φινάλε του ευρωπαϊκού ταξιδιού.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανάρτησή του:

«Ευχαριστώ τον Θεό για την ευκαιρία να ζήσω ξανά την εμπειρία αυτή! Είναι κάτι που μας πληγώνει, αλλά η ζωή συνεχίζεται.

Ευχαριστώ όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ για αυτό το όμορφο ταξίδι που κάναμε στην Conference League. Συνεχίζουμε μαζί!

Εσείς είστε αυτοί που κάνετε την ομάδα τόσο σπουδαία και αξιοσέβαστη.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άμεση ανασύνταξη

Έπιασε δουλειά ο ΠΑΟΚ για το ματς με τον Ολυμπιακό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η αυλαία του ευρωπαϊκού ταξιδιού του ΠΑΟΚ έπεσε το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα μετά τη δεύτερη ήττα με την Κλαμπ Μπριζ.

Μπορεί η πορεία του Δικεφάλου να συνοδεύτηκε από μεγάλες συγκινήσεις, αλλά δεν είναι ώρα για ανασκόπηση, όπως τονίζουν στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ.

Άλλωστε, στο προσκήνιο για τους «ασπρόμαυρους» έρχεται ξανά το πρωτάθλημα και ο στόχος της επιστροφής στην κορυφή.

Μια μέρα μετά την σκληρή αναμέτρηση κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ στο γήπεδο της Τούμπας, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου βρέθηκε στη Νέα Μεσημβρία και ξεκίνησε την προετοιμασία του για τον αγώνα στο Φάληρο κόντρα στον Ολυμπιακό την Κυριακή στις 20:30.

Οι παίκτες που ήταν στο αρχικό σχήμα κόντρα στους Βέλγους ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας κι αποκατάστασης, στο γυμναστήριο και την πισίνα.

Οι υπόλοιποι βγήκαν στο γήπεδο για ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης, με παιχνίδια κι ασκήσεις, πάνω στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ίβαν Νάσμπεργκ ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε θεραπεία και τρέξιμο.

Το Σάββατο (20.04) ο ΠΑΟΚ θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η επικρατέστερη ημερομηνία για το ΠΑΟΚ – ΟΣΦΠ

Αλλάζει ο προγραμματισμός σε πρωτάθλημα και κύπελλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αλλαγές στο πρόγραμμα των playoffs της Stoiximan Super League φέρνει η πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Europa Conference League.

Η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ απέναντι στους «ερυθρόλευκους» που είχε ήδη αναβληθεί για την Πρωτομαγιά, θα μετατεθεί ξανά χρονικά, αφού οι Πειραιώτες στις 2/5 δίνουν τον πρώτο τους αγώνα απέναντι στην Άστον Βίλα.

Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν, όλα δείχνουν ότι το πρωτάθλημα θα πάει... πίσω.

Έτσι, το παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού αναμένεται να γίνει την Κυριακή στις 12/5,

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τελευταίες αγωνιστικές των playoffs μετατίθενται για τις 15 και 19 Μαΐου, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΚ μέχρι τις 21/5 πρέπει να παραδώσει το γήπεδό της για τις ετοιμασίες ενόψει του τελικού του Conference League.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν και τον τελικό κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη, που φαίνεται και αυτός να πηγαίνει για μία εβδομάδα αργότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ