Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στήριξη προπονητή και… ηλεκτροσόκ

Μπορεί η παραμονή προπονητή να αποτελέσει ηλεκτροσόκ;

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Στήριξη προπονητή και… ηλεκτροσόκ

Το συλλογισμό του τον ανέπτυξα στο σημερινό ραδιοφωνικό PAOK24 και αξίζει μέσα από αυτό το κείμενο να τον συνεχίσω…

Πάμε από την αρχή…

Ο ΠΑΟΚ εγκλημάτησε το καλοκαίρι και στα τέλη Αυγούστου πέρα από τον ντροπιαστικό αποκλεισμό στο Europa League (ακόμη και να το σηκώσει η Έστερσουντ εγώ δεν αλλάζω άποψη) είχαμε και την πολύ μεγάλη αλλαγή στο ρόστερ. Όλοι δέχονται ότι ένας νέος προπονητής, ανέλαβε αρχές Σεπτεμβρίου να φτιάξει ή να στρώσει ή να διαμορφώσει μία νέα ομάδα, που είχε και έχει στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο προπονητής ήρθε με το προφίλ ενός αντιπαθητικού αντιπάλου και όπως είναι γνωστό… καλύτερα να σου βγει το μάτι πάρα το όνομα. Ήμασταν και τότε βέβαιοι (όπως και τώρα) ότι όπως ο Δώνης, έτσι και αυτός θα έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο για να βγάλει τη ρετσινιά από πάνω του. (Όπως μου είπε και ένας φίλαθλος σήμερα στο ραδιόφωνο: «Ακόμη και να πάρει το πρωτάθλημα αυτός, εγώ δεν θα τον παραδεχθώ» Εκεί έχει φθάσει η κατάσταση).

Κάνοντας μερικά άλματα στην αφήγηση, φθάνουμε στο σήμερα, όπου για να είμαστε σωστοί, πρέπει να τονίσουμε ότι: Ο ΠΑΟΚ είναι δίκαια τρίτος στο πρωτάθλημα (οι δύο από πάνω είναι πιο αποτελεσματικοί) έχει κερδίσει 18 πεντακάθαρους βαθμούς, από τους οποίους 15 στην Τούμπα και μόλις τρεις εκτός. Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ παίζει καλά και ανεβάζει σε κάθε παιχνίδι την απόδοσή του. (Να το αναφέρουμε και αυτό όταν κάνουμε κρίσεις).

Εκτός έδρας ο ΠΑΟΚ είναι κακός, φοβικός, αναποτελεσματικός, είναι και άτυχος, ενώ χθες στο ΟΑΚΑ ήταν απαράδεκτος. Έκανε μια ντροπιαστική εμφάνιση.

Μετά από όλα αυτά ο κόσμος της ομάδας (σε ένα σημαντικό ποσοστό εκτιμώ) εξαπολύει τρομακτική επίθεση κατά του προπονητή. Δεν πρόκειται για κριτική, δεν πρόκειται για προβληματισμό, μιλάμε για μένος! Αυτή είναι (μέσες-άκρες) η κατάσταση που επικρατεί.

Σαφώς υπάρχει θέμα, προφανώς υπάρχει πρόβλημα και είναι 100% βέβαιο ότι χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ που θα βοηθήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι μεσοβέζικες λύσεις δεν αρκούν. Κάπου εδώ έρχεται η ώρα αυτών που αποφασίζουν. Αυτοί δεν είμαστε ούτε εμείς, ούτε εσείς…

Τι κάνει λοιπόν η διοίκηση ή τέλος πάντων η ιδιοκτησία σε αυτή την περίπτωση;

Για μένα είναι πολύ ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει. Όλη η ιστορία μας έχει δείξει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.

Δεν πρόκειται να γράψω εδώ αν είναι σωστό ή λάθος να παραμείνει ο προπονητής, αν και την άποψή μου την ανέφερα σήμερα αρκετές φορές. Τη διαδικασία θα περιγράψουμε….

Στον ΠΑΟΚ λοιπόν, εντός ομάδας και εντός ΠΑΕ (ο Σαββίδης δηλαδή και οι συνεργάτες του) είναι δεδομένο ότι θεωρούν πώς ο Λουτσέσκου έχει πράγματα να δώσει. Τον θεωρούν καλό προπονητή, τον θεωρούν έξυπνο, δουλευταρά και στο κάτω-κάτω αυτοί τον βλέπουν και τον κρίνουν κάθε μέρα, σε ότι και αν κάνει σε ότι και αν λέει εντός και εκτός γηπέδου. Αυτή είναι η άποψή τους…

Όπως αναφέραμε και το μεσημέρι, είναι φανερό ότι έχουν αποφασίσει να τον κρατήσουν!

ΛΑΘΟΣ!

Αυτό από μόνο του ΔΕΝ φθάνει. Θα είναι τεράστιο λάθος αν μείνουν σε αυτό. Το μεσημέρι στο ραδιόφωνο είπα: «Χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ, τον Ζαγοράκη του 2009». Τι εννοούσα…

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ηλεκτροσόκ και αυτό μπορεί και πρέπει να έρθει ακόμη και αν παραμείνει ο Λουτσέσκου. Ποιος είπε ότι ηλεκτροσόκ έρχεται μόνο με αποχώρηση προπονητή;

Ποιο θα είναι αυτό το ηλεκτροσόκ; ΔΕΝ ΞΕΡΩ! Μπορώ όμως να θυμίσω ή να περιγράψω τι έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν…

Ποιοι ήταν οι δύο πιο επιτυχημένοι προπονητές του ΠΑΟΚ τα τελευταία 10 χρόνια, αυτοί που οδήγησαν την ομάδα σε καλές πορείες και άφησαν έργο; Εκτιμώ ότι ήταν ο Σάντος και ο Ίβιτς.

Και οι δύο (φυσικά) αντιμετώπισαν κρίσεις. Και οι δύο έφθασαν στο… αμήν. Και οι δύο έφθασαν σε σημείο –περίπου- όπως τώρα ο Λουτσέσκου. Ο Σάντος περισσότερο και ο Ίβιτς λιγότερο. Τι έκανε τότε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στο τέλος δικαιώθηκε; Τους στήριξε αλλά όχι… έτσι απλά και τυπικά. Τους στήριξε με εκκωφαντικό τρόπο. Τους στήριξε με τον πιο εμφατικό τρόπο, έτσι ώστε να το εμπεδώσουν αυτό και… τα περιβόητα πλακάκια στα αποδυτήρια.

Το 2009 ο Ζαγοράκης βγήκε και μάλωσε με τον κόσμο. Είπε εκείνο το ιστορικό: «Σε όποιον δεν αρέσει η φάτσα του Σάντος, να μην ξαναέρθει στο γήπεδο…». Της π…ας έγινε στη Θεσσαλονίκη! Ήταν ΤΟ ηλεκτροσόκ! Ο ορισμός αυτού! Μετά… έγινε ότι έγινε με την πορεία της ομάδας.

Πέρυσι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στην μεγάλη κρίση του Ίβιτς, τον στήριξε με την φοβερή απόφαση απομάκρυνσης του Γιώργου Τζαβέλλα. (Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες τι ήταν σωστό ή λάθος. Απλά θυμίζω το γεγονός). Θυμάστε τι έγινε στη συνέχεια, από Δεκέμβριο και μετά;

Αυτά έχω μάθει εγώ στο ποδόσφαιρο. Έτσι ξέρω ότι στηρίζεις κάποιον στα δύσκολα. Αυτόν που πιστεύεις πραγματικά τον στηρίζεις με όλη σου τη δύναμη και αν χρειαστεί πας κόντρα σε όλους και σε όλα. Αυτό όμως που πιστεύεις το δίνεις να το καταλάβουν όλοι. Εχθροί και φίλοι. Καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι. Δεν παίρνεις μία απλή απόφαση και… προχωράς σα να μη συμβαίνει τίποτα. Βρίσκεις τον τρόπο αυτό που εσύ πιστεύεις, για να το εμπεδώσουν όλοι! Εντός και εκτός ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία πολύ-πολύ δύσκολη μέρα όπως η σημερινή, Γιώργος Σαββίδης και Κυριάκος Κυριάκος, έδωσαν ένα στίγμα. Δεν κρύφτηκαν, όπως συνήθως κρύβονται στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ οι υπεύθυνοι! Περιμένουμε και τη συνέχεια…

Αυτό που έκανε ο Γιώργος Σαββίδης το απόγευμα, είναι προς αυτή την κατεύθυνση που περιγράψαμε, αλλά μία ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν φθάνει… Ας μην δικαιωθούν όσοι διατυμπανίζουν ότι ο ΠΑΟΚ διοικείται από το instagram.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν περισσεύει κανένας!

Aυτοί που θα πρέπει να δώσουν “φρεσκάδα” στην ομάδα προερχόμενοι από τον πάγκο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο "Απόστολος Νικολαϊδης" στις 31 Μαρτίου, o ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία των  φετινών του υποχρεώσεων με ένα "τρελό" πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου σε Stoiximan Super League και Europa Conference League και την ελπίδα για... πέντε ευρωπαϊκούς αγώνες!

Σε αυτή τη σειρά αγώνων, που θα κρίνουν τον Πρωταθλητή Ελλάδας και τις δύο προκρίσεις που θέλει να πανηγυρίσει ο Δικέφαλος προκειμένου να βρεθεί στον τελικό της 29ης Μαϊου στη Νέα Φιλαδέλφεια, κυριολεκτικά δεν περισσεύει κανένας!

Μάλιστα, ποδοσφαιριστές όπως οι Γιοάν Σάστρε, Ράφα Σοάρες, Γιάννη Μιχαηλίδης, Μάρκος Αντόνιο, Στέφανος Τζίμας, ακόμα και ο Ιβάν Νάσμπεργκ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει ιδανικά τη φετινή σεζόν, έστω και αν δεν αποτελούν βασικές επιλογές του Ράζβαν Λουτσέσκου!

Ειδικότερα, όλοι οι παραπάνω, τόσο στα παιχνίδια που θα πάρουν φανέλα βασικού όσο και στα ματς που θα κληθούν να βοηθήσουν από τον πάγκο, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άκρως αποτελεσματικοί, θα πρέπει να "φρεσκάρουν" την ομάδα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τη στιγμή που οι περισσότεροι εκ των υπόλοιπων συμπαικτών τους έχουν "φορτωθεί" αρκετά τη φετινή σεζόν γενικότερα και το τελευταίο διάστημα ειδικότερα!

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚτσήδικη βραδιά στη Στουτγάρδη!

Το πάρτι του Club PAOK Stuttgart και αυτοί που θα τιμηθούν!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για μία άκρως "ασπρόμαυρη" βραδιά, ετοιμάζονται τα μέλη του PAOK Club Stuttgart!

Το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στις 19:30, οι φίλοι του Δικεφάλου που μένουν στην Στουτγάρδη θα κάνουν το δικό τους πάρτι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τιμηθούν ο Νίκος Νάτσιος, Λευτέρης Τσιτσιλίδας και Μπάμπης Τσολακίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση»

Στην Ελλάδα… φούστες και ανακοινώσεις για “συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις”, στην Αγγλία “ευχαριστούμε”!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση περί αφαίρεσης τέσσερις βαθμούς από τη φετινή συγκομιδή της, λόγω παραβιάσεων των κανονισμών της Premier League, εξέδωσε η Νότιγχαμ Φόρεστ, ευχαριστώντας (!) μεταξύ άλλων την Επιτροπή που εξέτασε το όλο ζήτημα, "γιατί συμφώνησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ταχεία βάση".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι εξαιρετικά απογοητευμένη με την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει κύρωση τεσσάρων βαθμών στον σύλλογο, που θα εφαρμοστεί με άμεση ισχύ. Παρά την απογοήτευσή μας, ευχαριστούμε την Επιτροπή που συμφώνησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ταχεία βάση. Ο σύλλογος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα του πρωταθλήματος να επιλύονται οι διαφορές τη σεζόν στην οποία προκύπτουν.

Ήμασταν εξαιρετικά απογοητευμένοι από τον τόνο και το περιεχόμενο των υποβολών της Premier League ενώπιον της Επιτροπής.

Μετά από μήνες συζητήσεων με την Premier League και μια εξαιρετική συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια, αυτό ήταν απροσδόκητο και έπληξε την εμπιστοσύνη που είχαμε στην Premier League.

Το ότι η Premier League επιδίωξε μια τιμωρία οκτώ βαθμών ως σημείο εκκίνησης ήταν εντελώς δυσανάλογο σε σύγκριση με τους εννέα βαθμούς που ορίζουν οι δικοί της κανόνες για την αφερεγγυότητα. Μας εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι η Premier League δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις μοναδικές συνθήκες του συλλόγου και τα ελαφρυντικά του. Σε περιπτώσεις όπου αυτή η προσέγγιση ακολουθηθεί από μελλοντικές επιτροπές, θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αγωνιστούν οι νεοφώτιστοι σύλλογοι χωρίς τις επιπλέον πληρωμές της Premier League, υπονομεύοντας έτσι την ακεραιότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.

Ενώ η Premier League μπορεί να έχει αμφισβητήσει το επιχειρηματικό σχέδιο του συλλόγου, ο σύλλογος υποστηρίζει ότι εξισορρόπησε υπεύθυνα τη συμμόρφωση με το PSR με σημαντική επένδυση στην ομάδα για να μας δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια.

Ακόμη και αφού ο σύλλογος είχε χάσει την προθεσμία για το PSR, εξακολουθούσε να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο Μπρέναν Τζόνσον θα πουληθεί πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Αυτό ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού και της υποστήριξής μας προς το PSR.

Η απόφαση της Επιτροπής εγείρει ζητήματα που απασχολούν όλους τους συλλόγους. Οι μεταγραφές παικτών είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο περιβάλλον συναλλαγών που δεν μπορεί να συγκριθεί με την πώληση κανονικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Θα υπάρξουν περιπτώσεις που μια μεταγραφή παίκτη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό μιας μεταγραφικής περιόδου και μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στο τέλος αυτού του παραθύρου. Αυτό δεν πρέπει να είναι λόγος για την καταδίκη ενός συλλόγου. Το να μην αναγνωριστεί αυτό από την Επιτροπή ή από την Premier League, θα πρέπει να είναι θέμα ακραίας ανησυχίας για όλους τους οπαδούς του εθνικού παιχνιδιού μας.

Ευρύτερη ανησυχία για όλους τους συλλόγους είναι η ανησυχητική επίδραση που θα έχει αυτή η απόφαση στη λειτουργία του μοντέλου μετακίνησης παικτών. Αυτό είναι το μόνο μοντέλο με το οποίο οι σύλλογοι εκτός μιας μικρής ομάδας συλλόγων στην κορυφή της Premier League μπορούν ρεαλιστικά να προχωρήσουν στην ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι οι σύλλογοι πρέπει να επενδύουν μόνο αφού έχουν αποκομίσει κέρδος από την ανάπτυξη των παικτών τους. Αυτό το σκεπτικό καταστρέφει την κινητικότητα στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και αποτέλεσμα της απόφασης θα είναι να μειωθούν δραστικά τα περιθώρια ελιγμών όλων αυτών των συλλόγων, οδηγώντας στη στασιμότητα του εθνικού παιχνιδιού.

Πιστεύουμε ότι τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας που έδειξε ο σύλλογος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα οποία επιβεβαιώνονται και καταγράφονται στην απόφαση της Επιτροπής, δεν εκτιμήθηκαν από την Premier League».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ