Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο άνθρωπος που γιγάντωσε τον ΠΑΟΚ!

Τζέντλεμαν, μεθοδικός, πεισματάρης, οξυδερκής, ασυμβίβαστος, ντόμπρος, «σκληρός» αλλά και ευαίσθητος, περήφανος, ηγέτης. Μα πάνω απ΄ όλα πραγματικός ΠΑΟΚτσής. Ο λόγος για τον Γιώργο Παντελάκη.

Στέργιος Αναστασιάδης

Ο άνθρωπος που γιγάντωσε τον ΠΑΟΚ!

Ο άνθρωπος που δεν έβαλε απλά ένα λιθαράκι στο να μετατραπεί ο ΠΑΟΚ σε «γίγαντα», αλλά ολόκληρες… κοτρώνες. Ορισμένοι βέβαια τον «κυνήγησαν» λυσσαλέα, υποκινούμενοι από προσωπικά κίνητρα. Στο βιβλίο της ιστορίας του Δικεφάλου όμως, το κεφάλαιο «Ηγέτης» δικαιωματικά του ανήκει.

Ποτέ του δεν είχε αμέτρητα χρήματα. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να δημιουργήσει μία ομάδα στην οποία υποκλίθηκε ολόκληρη η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Στο μυαλό του, ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν υπολειπόταν σε τίποτα από τους «μεγάλους» του ΠΟΚ, αλλά ήταν ανώτερός τους. Και το απέδειξε με πράξεις, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να σταθεί απέναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών…

«Στείλε με εξορία στη Γυάρο. Αν θέλετε τον Κούδα στον Ολυμπιακό, να βγάλετε έναν ειδικό νόμο. Με δική μου υπογραφή, δεν θα αγωνιστεί ποτέ στον Ολυμπιακό. Είναι ζήτημα τιμής για τον ΠΑΟΚ και τη Βόρεια Ελλάδα» ήταν η απάντησή του στον γενικό γραμματέα αθλητισμού της Χούντας, Κωνσταντίνο Ασλανίδη…

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς, ο Γιώργος Παντελάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως παράγοντας του ΠΑΟΚ από την ομάδα μπάσκετ. Το 1954 ανέλαβε χρέη βοηθού εφόρου, ενώ δύο χρόνια αργότερα και έως το 1959 «προβιβάστηκε» σε έφορος.

Επί ημερών του, τη σεζόν 1958-59, ο Δικέφαλος κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με τον Παντελάκη να εκτελεί και χρέη προπονητή. Στους αγώνες μπαράζ, ο ΠΑΟΚ κέρδισε και τον Σπόρτινγκ (59-56) και τον Άρη (66-58), στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Ήταν ο πρώτος τίτλος που κέρδισε ποτέ ο ΠΑΟΚ σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το 1960, εκλέχτηκε γενικός γραμματέας του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ και σε αυτή τη θέση παρέμεινε μέχρι το 1971, όπου το μεγαλύτερο «παράσημό» του ήταν ο καθοριστικότατος ρόλος του στην παραμονή του Γιώργου Κούδα στην Τούμπα παρά το ότι δέχθηκε απειλές και πιέσεις από θεούς και δαίμονες.

Το 1975 δε και έως το 1984 κάθεται στην προεδρική καρέκλα, όντας ο πρώτος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όταν αυτή δημιουργήθηκε το 1979. Το 1984, η παράταξη του Νίκου Βεζυρτζή κερδίζει τις εκλογές στον Ερασιτέχνη, αλλάζουν οι τέσσερις εκπρόσωποι του ΑΣ στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ και στις 1 Αυγούστου 1984 ο Γιώργος Παντελάκης καθαιρείται από την προεδρία, με τον Πέτρο Καλαφάτη να τον διαδέχεται.

Οραματίστηκε έναν μεγάλο ΠΑΟΚ και τα κατάφερε. Δημιούργησε μία ομάδα – μοντέλο, εκτελώντας και χρέη… σκάουτερ, η οποία κατέκτησε το πρώτο της κύπελλο το 1972, το δεύτερο το 1974 – χωρίς τον ίδιο μιας και είχε αποχωρήσει για επαγγελματικούς λόγους – και το πρώτο της πρωτάθλημα το 1976. Αντικειμενικά, εκείνος ο ΠΑΟΚ δικαιούταν να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του άλλα τέσσερα κύπελλα και άλλα τέσσερα πρωταθλήματα. Τουλάχιστον…

Όχι βέβαια πως ο Γιώργος Παντελάκης δεν «κυνηγήθηκε» από μερίδα του κόσμου του ΠΑΟΚ και των τότε ΜΜΕ. Η εντύπωση πως δεν είχε πλέον τις δυνατότητες να τα βάλει με τους «μεγάλους» της Αθήνας, στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, οδήγησε πολλούς στο να απαιτήσουν την αποχώρησή του. Η κόντρα του δε με τους οργανωμένους της εποχής, τεράστια…

Φυσικά, λάθη έκανε και μάλιστα πολλά. Ποιος δεν κάνει άλλωστε. Όπως για παράδειγμα το ότι απομάκρυνε τον Γκιούλα Λόραντ από τον πάγκο. Όταν κατάλαβε βέβαια το λάθος του, ήρθε και πάλι σε συμφωνία με τον τεράστιο Ούγγρο, που υπό τις οδηγίες του ο Δικέφαλος κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα.

Αυτό που δεν μπορεί να του «χρεώσει» κανείς πάντως, είναι πως χρέωσε τον σύλλογο. Έχουν μείνει στην ιστορία άλλωστε οι περιπτώσεις όπου αρνήθηκε να δώσει σε ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ τα χρήματα που τους πρόσφεραν οι τρεις του ΠΟΚ. Ορισμένοι εξ αυτών, τελικά έφυγαν από την Τούμπα με προορισμό την Αθήνα. Για τον Γιώργο Παντελάκη όμως, κανείς δεν βρισκόταν πάνω από τον ΠΑΟΚ, κανένας ποδοσφαιριστής δεν ήταν υπεράνω του συλλόγου.

ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Όσο «σκληρός» ήταν στις διαπραγματεύσεις με ποδοσφαιριστές, άλλο τόσο ευαίσθητος ήταν με τα μικρά παιδιά. Στη διαθήκη του άφησε 420.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με εντολή να μην αποκαλυφθεί η δωρεά του μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της δημιουργίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής στο παιδοογκολογικό τμήμα.

«Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 50 νέες περιπτώσεις παιδιών με καρκίνο, που χρειάζονται περίπου 3 χρόνια θεραπείας. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο φιλοξενούμε 150 παιδιά. Είναι τεράστια η προσφορά του κυρίου Παντελάκη και είμαι σίγουρος πως η ψυχή του αγαλλιάζει», τόνισε ο πρόεδρος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Γάκης, στο περιθώριο των εγκαινίων της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥ

Το ημερολόγιο δείχνει 2 Φεβρουαρίου 2009. Σαν σήμερα, πριν από εννέα χρόνια. Περίπου στις 12:30 μ.μ. επιχειρεί να διασχίσει την Μητροπόλεως. Μία μηχανή όμως, της οποίας ο οδηγός τον είδε ξαφνικά μπροστά του, τον παρέσυρε και του έκοψε το νήμα της ζωής σε ηλικία 83 ετών.

Οι αυτόπτες μάρτυρες κάλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ, οι διασώστες τον μετέφεραν στο Ιπποκράτειο με τραύματα στο χέρι και στο κεφάλι. Τα τραύματα στο κεφάλι του όμως ήταν σοβαρά. Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην ιστορία του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, η είδηση συγκλόνισε ολόκληρη την «ασπρόμαυρη» οικογένεια…

Στο τελευταίο ταξίδι του, τον συνόδεψε η σημαία του ΠΑΟΚ. Λογικό. Ο Γιώργος Παντελάκης αφιέρωσε όλη τη ζωή του στα τέσσερα ιερά γράμματα και συνέδεσε αιώνια το όνομά του με τον λαοφιλέστερο σύλλογο της Μακεδονίας…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Έμφαση στην τακτική και αποφόρτιση για Σπόραρ – Σένκεφελντ

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των Πρασίνων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μεσημεριανή προπόνηση στο «Γ. Καλαφάτης» συνεχίστηκε την Παρασκευή η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για τον Kυριακάτικο αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Οι Πράσινοι ξεκίνησαν με προθέρμανση και rondo, αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης σε τακτική μέσα από παιχνίδι στο μισό γήπεδο και ολοκλήρωσαν με εξάσκηση στα τελειώματα. Αποφόρτιση ακολούθησαν οι Σπόραρ, Σένκεφελντ, ενώ το δικό τους πρόγραμμα συνέχισαν οι Μάγκνουσον, Πάλμερ – Μπράουν.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Τερίμ έχει δουλέψει πολύ στην επιθετική και την αμυντική τακτική, θέλοντας να πιέσει ψηλά και να δημιουργήσει πρόβλημα στο build up του ΠΑΟΚ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έμφαση στην τακτική ενόψει Λεωφόρου – Τα νεότερα για Μπάμπα!

Όσα έγιναν στην πρωινή προπόνηση στη Νέα Μεσημβρία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δύο μέρες πριν τον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου δουλεύει πάνω στο πλάνο που θα φέρει την νίκη και τους τρεις βαθμούς στην αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής των Play Offs της Stoiximan Super League.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής (29.03) ξεκίνησε με προθέρμανση, ακολούθησαν παιχνίδια κατοχής, ασκήσεις τακτικής, ενώ στο τελευταίο κομμάτι διεξήχθη κι οικογενειακό δίτερμα. Ο Μπάμπα έκανε ατομικό στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Το Σάββατο (30.03) ο Δικέφαλος θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία και το απόγευμα θα αναχωρήσει για Αθήνα από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

«Μπλόκο» της Μπριζ στους ΠΑΟΚτσήδες! (pic)

Το κάλεσμα των Βέλγων στους φιλάθλους τους και το…στοπ στον κόσμο του Δικεφάλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Κλαμπ Μπριζ ενημερώνει τον κόσμο της πως η διάθεση των εισιτηρίων για την πρώτη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, στα προημιτελικά του Conference League, συνεχίζεται.

Οι Βέλγοι καλούν τον κόσμο τους να προμηθευτούν από νωρίς το εισιτήριο που θα τους εξασφαλίσει θέση στο γήπεδο ενώ παράλληλα μπλοκάρουν τους ΠΑΟΚτσήδες, απαγορεύοντας την πρόσβαση στην σελίδα των εισιτηρίων, σε ελληνικές ip.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ