Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δυο χρόνια από τη πιο ξεδιάντροπη κλοπή

Η ιστορική αναμέτρηση ΠΑΟΚ – ΑΕΚ του 2018

Αντώνης Τσακαλέας

Δυο χρόνια από τη πιο ξεδιάντροπη κλοπή

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου 2018, γράφτηκε η πρώτη σελίδα του βιβλίου με τίτλο «ο χάρτινος πρωταθλητής». Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την ΑΕΚ στην κατάμεστη Τούμπα, λίγες ώρες μετά την οριστική απόφαση της τύχης της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, που δεν είχε ξεκινήσει ποτέ. Η αθλητική δικαιοσύνη καθυστέρησε αλλά ως όφειλε, εξέδωσε απόφαση πριν την αναμέτρηση των δυο Δικεφάλων, καθώς θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το ματς στα χαρτιά, χωρίς να επιβληθεί αφαίρεση βαθμών στον ΠΑΟΚ καθώς η αναμέτρηση δεν διεκόπη, αλλά δεν ξεκίνησε.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μονομάχησαν μέχρι τελικής πτώσης, με τον ΠΑΟΚ να σκοράρει με τον Βαρέλα λίγο πριν τη συμπλήρωση των 90 λεπτών. Ο διαιτητής Κομίνης και ο βοηθός του κινούνται στη σέντρα και λίγο αργότερα αρχίζουν και έχουν δεύτερες σκέψεις για την εγκυρότητα του τέρματος. Η ΑΕΚ προσπαθεί να εφεύρει οφ σάιντ στη φάση, με τον Μαουρίσιο να είναι πίσω από τον Μπάρκα και να μην εμποδίζει ΟΥΤΕ το οπτικό του πεδίο ΟΥΤΕ τη κίνησή του προς τη μπάλα. Ο Κομίνης αρχίζει να αμφιταλαντεύεται μετά τις πιέσεις των «κιτρινόμαυρων» και δείχνει έτοιμος να αλλάξει την απόφασή του.

Ο Ιβάν Σαββίδης κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και ζητά από τους ποδοσφαιριστές να αποχωρήσουν, εμφανώς εκνευρισμένος από τις παλινωδίες του Κομίνη με τον Βιεϊρίνια να προσπαθεί να τον ηρεμήσει. Η αναμέτρηση διακόπτεται και αρχίζει να εξυφαίνεται το σενάριο της «τρομοκρατίας» καθώς μέσω φωτογραφιών που είδαν στα αποδυτήρια οι άνθρωποι της ΑΕΚ, στις οποίες φαίνεται πως ο Ιβάν Σαββίδης «φοράει» στη ζώνη του παντελονιού του το προσωπικό του περίστροφο.

Το σόου Κομίνη, που τα έχει χάσει, ξεκινά. Ο Έλληνας ρέφερι έχει, με κίνησή του, ακυρώσει το γκολ του Βαρέλα, καλεί μετά από μια ώρα τις ομάδες να βγουν αλλά η ΑΕΚ δηλώσει τρομοκρατημένη. Στο φύλλο αγώνα ο Κομίνης γράφει οτι το γκολ του Βαρέλα το μέτρησε και ως η αναμέτρηση διεκόπη με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 1-0.   

Η συνέχεια δίνεται στις δικαστικές αίθουσες, εκεί που η ΑΕΚ, την ώρα που υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν τους ανθρώπους της ήρεμους και χαμογελαστούς, επικαλείται φωτογραφία για να δηλώσει πως υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας στην Τούμπα.

Η ΑΕΚ παίρνει το ματς στα χαρτιά, από τον ΠΑΟΚ αφαιρούνται τρεις βαθμοί από το τρέχον πρωτάθλημα και άλλοι δυο από το επόμενο, ενώ στον Ιβάν Σαββίδη επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης παρουσίας στα γήπεδα για τρία χρόνια. Η ιστορία κατέγραψε την απονομή ενός πρωταθλήματος στα χαρτιά, με τον ΠΑΟΚ να απαντά στο γήπεδο με τον πλέον εμφατικό τρόπο καθώς τσαλαπάτησε την «πρωταθλήτρια» ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου, κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, και πήγε ξανά στον τελικό του κυπέλλου, και πάλι με την ΑΕΚ και την τσαλαπάτησε ξανά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ρομάριο επιστρέφει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια

Θα εχει συμπαίκτη το γιο του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Βραζιλιάνος Ρομάριο, παγκόσμιος πρωταθλητής του 1994, θα φορέσει ξανά τα παπούτσια του σε ηλικία 58 ετών για να βοηθήσει τον σύλλογο του οποίου προεδρεύει, ανακοίνωσε ο θρυλικός σέντερ φορ που αποσύρθηκε σχεδόν πριν από 15 χρόνια.

«Δεν πρόκειται να παίξω ολόκληρο το πρωτάθλημα, αλλά θα παίξω μερικά ματς με την ομάδα της καρδιάς μου και θα πραγματοποιήσω ένα τελευταίο όνειρο: να παίξω δίπλα στον γιο μου», έγραψε ο Ρομάριο στον λογαριασμό του στο Instagram.

Θα φορέσει τη φανέλα της Aμέρικα ντε Ρίο ντε Τζανέιρο, του συλλόγου που προεδρεύει από τον Ιανουάριο και με τα χρώματα του οποίου αγωνίστηκε για λίγο το 2009, κατά τη διάρκεια του τουρνουά δεύτερης κατηγορίας της Πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο (Campeonato Carioca /Serie A2) που ξεκινά τον Μάιο και τελειώνει τον Αύγουστο.

Ο νικητής αυτής της διοργάνωσης θα παίξει στην πρώτη κατηγορία της Πολιτείας του Ρίο στις αρχές του 2025, όπου αγωνίζονται ομάδες του Ρίο που ανήκουν στη βραζιλιάνικη ελίτ, όπως οι Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Βάσκο ντα Γκάμα και Μποταφόγκο.

Μετά την αποχώρησή του, μετά από μια μακρά καριέρα σε βραζιλιάνικους συλλόγους (Βάσκο ντα Γκάμα, Φλουμινένσε, Φλαμένγκο) και μια θητεία στην Ευρώπη (PSV Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια), ο Ρομάριο ασχολήθηκε με την πολιτική και είναι γερουσιαστής, εκλέχτηκε το 2015 και επανεξελέγη το 2022.

Στην Αμέρικα, έναν σύλλογο που ιδρύθηκε το 1904 που διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση, ο Ρομάριο θα παίξει δίπλα στον γιο του, επιθετικό Ρομαρίνιο, ο οποίος υπέγραψε τον Μάρτιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

H UEFA για όσα έγιναν στο Μπριζ

Η αναφορά του Τζιόρτζιο Μαρκέτι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η UEFA πήρε θέση για τα όσα έγιναν στο Μπριζ πριν από την αναμέτρηση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο ΠΑΟΚ, μέσω απαντητικής επιστολής που έστειλε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη. Σε αυτή, ανέφερε:

 

«Αγαπητέ κύριε Αγγελούδη,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή που απευθύνατε στον Πρόεδρό μας, της οποίας λάβαμε πλήρη γνώση. Η ασφάλεια και η προστασία όλων των ατόμων που παρακολουθούν τους αγώνες της UEFA είναι υψίστης σημασίας. Σας παρακαλούμε να σημειώσετε ότι, μετά τον προημιτελικό αγώνα UEFA Europa Conference League 2023/2024 μεταξύ της Club Brugge και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο οποίος διεξήχθη στις 11 Απριλίου 2024 στο Μπριζ, ορίστηκε από την UEFA επιθεωρητής δεοντολογίας και πειθαρχικής ώστε να διεξάγει ενδελεχή έρευνα για τα περιστατικά γύρω από τον αγώνα.

Δεδομένου ότι ο επαναληπτικός αγώνας αυτής της σειράς διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, δράττουμε την ευκαιρία να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας και την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων που έχουν ληφθεί ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί με ασφάλεια για όλους.

Η διοίκηση της UEFA βρίσκεται σε στενή επαφή με τους δύο συλλόγους τονίζοντας τη σημασία της στενής συνεργασίας, της έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών και της εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων που προβλέπονται στο κανονιστικό πλαίσιο της UEFA.

Εκτιμώντας την πολύτιμη δέσμευσή σας, πιστεύουμε ότι ο επαναληπτικός αγώνας αυτής της εβδομάδας θα αποτελέσει γιορτή του ποδοσφαίρου.

Με εκτίμηση, Τζιόρτζιο Μαρκέτι, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Η Μπριζ πηγαίνει στη «μαύρη κόλαση»

Οι αναφορές στην έδρα του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αφιέρωμα στην Τούμπα έκανε η ιστοσελίδα «nieuwsblad.be» η οποία αναφέρθηκε στην έδρα του Δικεφάλου κάνοντας ειδική αναφορά στο κλίμα που δημιουργούν οι φίλαθλοί του.

Οι αναφορές του δημοσιεύματος είναι χαρακτηριστικές: «Η Κλαμπ Μπριζ θα παίξει με τον ΠΑΟΚ με έντεκα παίκτες έναντι δώδεκα. Η Τούμπα είναι πιο δυνατή και από το «Μπομπονέρα». Είναι ένα «δαχτυλίδι της φωτιάς» που δίνει μάχη στο πλευρό της ομάδας. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι διαβόητοι... Κάποιος χαρακτήρισε την έδρα του «το καζάνι της μάγισσας»...

Το άρθρο κάνει αναφορά στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί του Δικεφάλου, σημειώνοντας πως έχει γνωστοποιηθεί ήδη το sold out των εισιτηρίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ