Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από τον Γκουερίνο στον Ζάιρο

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Δικέφαλου αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο της αλυσίδας των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Αναλυτικά το αφιέρωμα του paokfc.gr

Ελένη Μπούντου

Από τον Γκουερίνο στον Ζάιρο

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξένοι ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη 31 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, προέρχονται από τη Βραζιλία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες οι ποδοσφαιριστές από τη λατινική Αμερική αποτελούν εξαγώγιμα προϊόντα αντίστοιχης ή και μεγαλύτερης αξίας κάποιες χρονιές από τα κτηνοτροφικά προϊόντα της ηπείρου!

Στον ΠΑΟΚ ωστόσο, η πορεία των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών ήταν των… άκρων! Υπήρξαν εκείνοι που συνδέθηκαν για πάντα με την ιστορία του συλλόγου και εκείνοι που πρόσφεραν ελάχιστα.

Ο πρώτος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος ήταν ο Νέτο Μινερβίνο Γκουερίνο, ο οποίος αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι από το δύσκολο κοινό της ομάδας και συνέδεσε το όνομά του με τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη ομάδα της ιστορίας του ΠΑΟΚ, αυτή της δεκαετίας του ’70 αγωνιζόμενος για μια δεκαετία στο Δικέφαλο (1974-1984).

Ο Γκουερίνο μάλιστα, έχει συνδέσει το όνομά του με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αυτό του 1976, καθώς είναι ο ποδοσφαιριστής που άνοιξε τον χορό των γκολ για τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου με τα δύο που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό στο 3-1 της πρεμιέρας στην Τούμπα.

Ο Νέτο Γκουερίνο αγωνίστηκε και στα 30 ματς του πρωταθλήματος και ουσιαστικά σφράγισε την κατάκτηση του τίτλου με το γκολ κόντρα στην ΑΕΚ στο 89’ της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για την 27η αγωνιστική που έδωσε… αέρα τεσσάρων βαθμών στον Δικέφαλο και το δικαίωμα να πανηγυρίσει τον τίτλο. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η ασυναίσθητη σύνδεση της κατάκτησης του πρωταθλήματος με την φωτογραφία του πανηγυρισμού σε εκείνο το γκολ με την ΑΕΚ.

Επρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να έρθει ο επόμενος Βραζιλιάνος στον ΠΑΟΚ. Ο Λουίς Φερνάντο πήρε τη «βαριά» φανέλα με το Νο10 στην πλάτη και αγωνίστηκε σε 23 ματς με τον ΠΑΟΚ πετυχαίνοντας 5 γκολ, ωστόσο στην ιστορία πέρασε και η γλυκιά σέντρα που έβγαλε στον Γιώργο Σκαρτάδο στο γκολ της ισοφάρισης του αγώνα με τη Νάπολι στην Τούμπα (1-1).

Η δεκαετία του ’90 βρήκε τον ΠΑΟΚ χωρίς «βραζιλιάνικο» αίμα και το 2001 ο τρίτος ποδοσφαιριστής από τη χώρα του καφέ που αγωνίστηκε στην ομάδα ήταν ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα, ο οποίος όπως και ο Λουίς Φερνάντο, έμεινε μόλις για μια περίοδο στη Θεσσαλονίκη (22 ματς, 6 γκολ).

Ιδιαίτερη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι ένα μέρος του ονόματός του είναι το ίδιο με αυτό του Πελέ ή κατά κόσμο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, αποτέλεσε δεξιοπόδαρος αμυντικός ο Ιντιο ντο Νασιμέντο, ο οποίος ήρθε στον ΠΑΟΚ την περίοδο 2006-2007, ωστόσο αγωνίστηκε μόλις σε τέσσερα ματς πρωταθλήματος και ένα κυπέλλου.

Ακόμη χειρότερη ήταν η περίπτωση του Πια Ριβελάνο Ζαντόζο, ο οποίος ήρθε τον Ιανουάριο του 2007 με αρκετές υποσχέσεις για «να γίνω το 10άρι που θέλει η ομάδα» όπως δήλωσε. Τελικά δεν έπαιξε ποτέ φεύγοντας με κατηγορίες κατοχής ναρκωτικών και οπλοφορίας.

Εκτοτε κάθε χρόνο ανελλιπώς μέχρι και το καλοκαίρι του 2014 ο ΠΑΟΚ είχε τουλάχιστον έναν Βραζιλιάνο στη σύνθεσή του. Το 2008 ήρθε ο κεντρικός αμυντικός Μάρκος Αντόνιο Ελίας Σάντος, ο οποίος αγωνίστηκε σε 16 ματς πετυχαίνοντας ένα γκολ στην πρώτη συμμετοχή του στην εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι στον ΟΦΗ με 2-0. Η καριέρα του δυναμικού αμυντικού διακόπηκε όταν διαγνώστηκε ότι έχει καρκίνο στον θυροειδή, το οποίο όμως κατάφερε να ξεπεράσει και να επιστρέψει στα γήπεδα.

Ο επόμενος Βραζιλιάνος που ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2009 έμεινε μια πενταετία, γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο και το ύψος της προσφοράς του. Ο Αλβες Ματσιέλ Λίνο ήρθε σε ηλικία 31 ετών και στα 220 ματς που αγωνίστηκε πετυχαίνοντας 16 γκολ έκανε το όνομά του σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας που αναγνώρισαν στο ταλέντο του τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του ιδανικού αριστερού μπακ.

Η επόμενη «πεντάδα» των Βραζιλιάνων όμως, δεν είχε ανάλογη προσφορά. Εστω κι αν ο Κριστιάνο Μοράες ντε Ολιβέιρα ήρθε τον Ιανουάριο του 2010 και ως τον Ιούνιο του 2011 είχε 18 συμμετοχές, ενώ ο Αραούχο ντος Σάντος Ετό που ήρθε την ίδια περίοδο έμεινε ως τον Ιούνιο του 2013 έπαιξε σε 69 ματς. Το 2011 ήρθε ο ακραίος αμυντικός Λεονάρντο Ζεσούς Ζεράλδο, ο οποίος φόρεσε μόλις μία φορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε επίσημο ματς (στην ήττα με 1-0 από τον Αστέρα στην Τρίπολη), ενώ λίγο μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή του μέσου Ζουλιάνο Γκονσάλβες Σπαντάτσιο που ήρθε την ίδια εποχή με τον Λεονάρντο και έπαιξε σε επτά ματς, σκοράροντας μάλιστα στη νίκη (3-0) επί του Παναιτωλικού.

Τελευταία άφιξη Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή στην Τούμπα, πριν τον Ζάιρο, ήταν αυτή του Ματέους Κοραντίνι Βιβιάν την περίοδο 2012-13. Ο αμυντικός που ήρθε από τη γαλλική Ναντ, αγωνίστηκε μόλις σε 11 ματς με τον ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η προϊστορία των Βραζιλιάνων στον ΠΑΟΚ μπορεί δείχνει ότι το συγκεκριμένο «είδος» των μάγων της μπάλας δεν ευδοκιμεί και πολύ εύκολα στην Τούμπα, αλλά αν το καταφέρει τότε γίνεται «ένα» με τον κόσμο και το DNA της ομάδας…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Η ενδεκάδα με τη Λαμία

Οι επιλογές του Λουτσέσκου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ γνωστοποίησε την αρχική του 11άδα για την αναμέτρηση της 7ης αγωνιστικής των πλέι οφ, απέναντι στη Λαμία.

Σε αυτή βρίσκονται οι: Κοτάρσκι, Σάστρε, Κετζιόρα, Μιχαηλίδης, Ράφα, Σβαμπ, Οζντόεφ, Ντεσπόντοφ, Μ. Αντόνιο, Κωνσταντέλιας, Σαμάτα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

Ζωντανή ενημέρωση μέσα από το PAOK24

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στη Λαμία και στο "Αθανάσιος Διάκος" για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Stoiximan Super League.

Το PAOK24 σας μεταφέρει ζωντανά την εξέλιξη:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Στην Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα

Ο λόγος που η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να κινηθεί νομικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η διαμάχη για το γκολ-φάντασμα του Λαμίν Γιαμάλ κατά τη διάρκεια του Clasico Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα την περασμένη Κυριακή, με το σκορ ισόπαλο (1-1), δεν δείχνει να υποχωρεί. Τελικά, στο τελευταίο σφύριγμα η νίκη πήγε στους «Μπλάνκος» του Κάρλο Αντσελότι (3-2), που πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στην κατάκτηση της La Liga.

Όπως μετέδωσε το ισπανικό ραδιόφωνο RAC1, η «Μπάρτσα», αφού πληροφορήθηκε ότι η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για την αποστολή των εικόνων και του ήχου VAR σχετικά με το επίμαχο επεισόδιο (η τεχνολογία Goal Line δεν υπάρχει στη La Liga), αποφάσισε να στραφεί στην Δικαιοσύνη.

Η προσφυγή του καταλανικού συλλόγου στην τακτική Δικαιοσύνη έχει ως στόχο να αναγκάσει την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με απόφαση δικαστή πια, να παραδώσει το υλικό που ζήτησαν οι «Μπλαουγκράνα».

Ο πρόεδρος του σωματείου, Ζοάν Λαπόρτα, δεν έκρυψε ποτέ ότι πρόθεσή του είναι να επαναληφθεί το παιχνίδι λόγω σοβαρού τεχνικού λάθους. Ένα ενδεχόμενο, όμως, που φαίνεται πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει προηγούμενο στη La Liga για την ίδια υπόθεση και συνέβη την περασμένη περίοδο.

Κατά σύμπτωση, στην υπόθεση είχαν εμπλακεί τότε οι άλλες δύο ομάδες της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, η Εσπανιόλ και η Ατλέτικο. Οι Καταλανοί εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για ένα γκολ-φάντασμα, αφού αποδείχθηκε ότι το τέρμα για το 2-0 του σημείωσε ο Αντουάν Γκριεζμάν δεν ήταν έγκυρο, δεδομένου ότι η μπάλα δεν είχε περάσει εντελώς την γραμμή.

Από εκείνο το σημείο είχε προκύψει μια μακρά συζήτηση σχετικά με την ευκαιρία να εξοπλιστεί και η La Liga με την τεχνολογία Goal Line, αλλά επικράτησε η σκληρή γραμμή του προέδρου της κορυφαίας ισπανικής ποδοσφαιρικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, ενάντια στην τεχνολογία που διατίθεται από τη FIFA και η οποία εφαρμόζεται στα υπόλοιπα «μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ακόμα και στην ιταλική Serie B.

Η υπόθεση θυμίζει επίσης τον αγώνα της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ, με το κανονικό γκολ του Λουίς Ντίας που ακυρώθηκε.

Σε αυτή την περίπτωση οι «Κόκκινοι» δεν ζήτησαν να επαναληφθεί ο αγώνας, αλλά η Premier League μπόρεσε να ακούσει δημόσια τις συζητήσεις μεταξύ διαιτητή και VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ