Connect with us

Uncategorized

Η Νέα Τούμπα έχει ακόμη πολύ δρόμο…

Η 23η Οκτωβρίου 2018 αποτελεί ορόσημο για τη Νέα Τούμπα, αφού τότε άρχισε- με την υπερψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ- η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατασκευής του νέου γηπέδου.

PAOK24

FORZA καταγράφει τι συνέβη σ΄ αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, αλλά, κυρίως, τι και πότε πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Σε κάθε περίπτωση  Νέα Τούμπα δεν θ’ ανοίξει τις πύλες της πριν την έναρξη της σεζόν 2025-26. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαίες οι πρόσφατες τοποθετήσεις της Μαρίας Αντωνίου, υπεύθυνης του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «βλέπει» την ολοκλήρωση του έργου το 2026, όταν και ο ΠΑΟΚ θα γιορτάζει τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του. Για την ακρίβεια, είπε ότι το 2026 είναι ο στόχος. Κι όταν ακούει κανείς περί κυβερνητικών στόχων, βάζει στο μυαλό του και το πιθανό ενδεχόμενο το όλο έργο να πάει ακόμη πιο πίσω.
 
ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΚΤΑΣΗ

Τουλάχιστον δεν διαφαίνεται ο κίνδυνος για τον ΠΑΟΚ να χάσει την έκταση των 30 στρεμμάτων, μια και η σχετική τροπολογία έχει ισχύ για τέσσερα χρόνια. Κι αυτό το διάστημα αρχίζει, όχι από την προ δύο χρόνων ψήφιση της στη Βουλή, αλλά από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος και με καταληκτική ημερομηνία την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του έργου.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Στα μέσα του επόμενου μήνα το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εγκρίνει, εκτός απροόπτου, το ειδικό χωρικό σχέδιο, το οποίο, μέχρι το τέλος του 2020, θα… παρουσιαστεί και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προς τελική έγκριση. Αμέσως μετά, αναμένεται η τελική γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από εκεί και πέρα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του… πολυπόθητου προεδρικού διατάγματος. Κάτι που, όπως υπολογίζουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, θα συμβεί στα τέλη της άνοιξης, δηλαδή τον ερχόμενο Μάιο. Η «λεπτομέρεια», βέβαια, είναι ότι στο παρελθόν υπήρχαν προβλέψεις κυβερνητικών βουλευτών, σύμφωνα με τις οποίες αυτό θα συνέβαινε πολύ νωρίτερα. «Το προεδρικό διάταγμα ενδέχεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020» δήλωνε το φθινόπωρο του 2019 ο Στράτος Σιμόπουλος, βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιβάν Σαββίδη.

Στον ΠΑΟΚ δεν θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να καθυστερήσει πέρα του ερχόμενου Μαΐου η έκδοση διατάγματος, μια και σε διαφορετική περίπτωση το χρονοδιάγραμμα θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ… ΑΡΧΑΙΑ

Τι θ’ ακολουθήσει της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος; Οι οικοδομικές άδειες, κατεδάφισης του παλιού γηπέδου και κατασκευής του νέου. Μόνο, όμως, για την κατεδάφιση θ’ απαιτηθεί χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών. Και είναι βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια των εκσκαφών θα βρεθούν αρχαία, τα οποία αναγκαστικά θα καθυστερήσουν την κατασκευή για διάστημα οχτώ-δέκα μηνών.

ΤΟ «ΖΩΝΤΑΝΟ» ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Το κράτος, βέβαια, δεν εμπλέκεται μόνο στα αρχαία, αλλά και σε δημόσια έργα, που είναι απαραίτητα για το γήπεδο. Και χωρίς αυτά, δεν μπορεί να προχωρήσει η Νέα Τούμπα. Όπως είναι, παραδείγματος χάρη, η υπογειοποίηση της Κλεάνθους ή οι αναπλάσεις των περιβαλλόντων χώρων. Και όπως όλοι γνωρίζουν, τα δημόσια έργα, τουλάχιστον στη χώρα μας, δεν προχωρούν με το ρυθμό, που προχωρούν αντίστοιχα ιδιωτικά.

Το παράδειγμα της ΑΕΚ είναι πολύ «ζωντανό»: η αθηναϊκή ομάδα, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να μπει στο νέο της σπίτι, από το ερχόμενο καλοκαίρι. Μόνο που αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η εκεί υπογειοποίηση, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του νέου γηπέδου, δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Νοέμβριο του 2021. Και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ η υπογειοποίηση θα έχει αντίστοιχο ρόλο με τη λειτουργία της νέας έδρας του.

Το γήπεδο της ΑΕΚ άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη Ιουλίου του 2017. Και η αποπεράτωση του αναμένεται την ερχόμενη άνοιξη, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια των εργασιών θα «αγγίξει» τα τέσσερα χρόνια. Κι όλα αυτά, σε μια έκταση της Νέας Φιλαδέλφειας, που δεν βρέθηκαν καθόλου αρχαία, τα οποία θα πήγαιναν πίσω το όλο έργο. Επιπλέον, το γήπεδο της Ένωσης προχώρησε σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον, που μόνο εχθρικό δεν ήταν προς αυτήν. Μπορεί, άραγε, να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει το ίδιο κλίμα από τη νυν κυβέρνηση για το γήπεδο του ΠΑΟΚ;

Σε ό,τι αφορά την υπογειοποίηση στη Νέα Φιλαδέλφεια, η σύμβαση με εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2019, με υποχρέωση παράδοσης του έργου μετά από δεκατέσσερις μήνες. Οι εργασίες άρχισαν τον περασμένο Μάρτιο του 2020 και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το Νοέμβριο του 2021.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ

Μ’ αυτά και μ’ αυτά (προσθέστε και το μίνιμουμ διάστημα των τριών χρόνων, που απαιτείται για την κατασκευή), στον ΠΑΟΚ θέλουν να είναι ρεαλιστές. Γι’ αυτό και εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Νέα Τούμπα (το κόστος κατασκευής της υπολογίζεται στα 140-150 εκ. ευρώ) θα υποδεχτεί το Δικέφαλο με την έναρξη της σεζόν 2025-26. Κι αυτό είναι το… καλό σενάριο.

Στο μεσοδιάστημα, ο ΠΑΟΚ θα έχει ως έδρα το γειτονικό Καυτανζόγλειο, αν και ακόμη δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά το ζήτημα της προσωρινής παραχώρησης του εθνικού σταδίου στην ομάδα του Δικεφάλου. Σε κάθε περίπτωση, η μετακόμιση στο Καυτανζόγλειο προϋποθέτει μια σειρά από έργα αναβάθμισης του σταδίου. Πριν περίπου δέκα ημέρες, στους χώρους του σταδίου περιηγήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που… εξήγγειλε την ολοκλήρωση αντικατάστασης του ταρτάν το Νοέμβριο, τη στιγμή που το υλικό είχε παραδοθεί από τις αρχές του καλοκαιριού…Κατά τα άλλα, όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι σύμμαχος στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ για το νέο γήπεδο. Καλές οι υποσχέσεις, αλλά εδώ χρειάζονται πράξεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΒΗΜΑΤΑ

Τι ακολούθησε της τροπολογίας για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ;

1 Νοεμβρίου 2018: Πραγματοποιείται η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το γήπεδο. Παραβρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο (τότε) δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής, ενώ την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μάκης Γκαγκάτσης.

21 Νοεμβρίου 2018: Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρούν στην σύσταση των ομάδων εργασίας, που θα ασχοληθούν με τα θέματα του νέου σταδίου.

7 Δεκεμβρίου 2018: Πραγματοποιείται στο γήπεδο της Τούμπας η πρώτη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας για την ανέγερση του νέου σταδίου. Στα επιτελεία των φορέων γίνεται παρουσίαση του πλάνου του νέου γηπέδου και, κυρίως, των ζητημάτων που αναδεικνύονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τη φάση της κατασκευής του.

3 Μαρτίου 2019: Πραγματοποιείται η δεύτερη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των φορέων για την πορεία υλοποίησης του νέου γηπέδου, παρουσία και εκπρόσωπων της ομάδας μελέτης με επικεφαλής τον Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο, κ. Δούμα.

19 Απριλίου 2019: Η μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «ανάβει το πράσινο φως» για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου για το νέο γήπεδο, που έχει ως στόχο την έγκριση χωροθέτησης νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις τόσο της ισχύουσας Ελληνικής νομοθεσίας, όσο και τις συστάσεις της FIFA.

22 Απριλίου 2019: Και ο δήμος Θεσσαλονίκης εγκρίνει την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου.

2 Ιουλίου 2019: H αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος προεγκρίνει το ειδικό χωρικό σχέδιο του νέου γηπέδου. Η προέγκριση αφορά τον συντελεστή δόμησης, την χρήση γης και τα βασικά στοιχεία των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντολογικών παρεμβάσεων στην περιοχή της Τούμπας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου.

19 Φεβρουαρίου 2020: Κατατίθεται ο φάκελος της ΠΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το ειδικό χωρικό σχέδιο της νέας Τούμπας.

22 Ιουλίου 2020: Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο γήπεδο.

31 Αυγούστου 2020: Εγκρίνεται από τη μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ειδικού χωρικού σχεδίου.

9 Σεπτεμβρίου 2020: Αντίστοιχη έγκριση δίνει και το συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

6 Οκτωβρίου 2020: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «ανάβει το πράσινο φως» για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ειδικού χωρικού σχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Uncategorized

Παναθηναϊκό: Με Αλαφούζο η τελευταία προπόνηση – Με Γεντβάι η αποστολή

Οι επιλογές του Φατίχ Τερίμ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (31/3, 18:00) στη Λεωφόρο στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής αυτού του «μίνι» πρωταθλήματος, και θέλει να δώσει συνέχεια στο θετικό ξεκίνημα που έκανε στα πλέι οφ μετά το «διπλό» επί του Ολυμπιακού.

Το παρών στην τελευταία προπόνηση πριν την αναμέτρηση με τον Δικέφαλο έδωσε και ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο ισχυρός άνδρας των «πράσινων» είχε τετ α τετ τόσο με τον Φατίχ Τερίμ όσο και με τους παίκτες.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Τιν Γεντβάι, που ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του, επέστρεψε στην αποστολή μετά από ένα διάστημα πέντε εβδομάδων.

Στην αποστολή του Παναθηναϊκού για την αναμέτρηση κόντρα στον ΠΑΟΚ βρίσκονται οι: Λοντίγκιν, Ντραγκόφσκι, Λίλο, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Κότσιρας, Ακαϊντίν, Πέρεθ, Μπακασέτας, Μπερνάρ, Τσέριν, Μαντσίνι, Τζούριτσιτς, Παλάσιος, Βιλένα, Αράο, Βέρμπιτς, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Γερεμέγεφ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Uncategorized

Ο Τσάμπι Αλόνσο ανακοίνωσε ότι μένει στη Λεβερκούζεν

Η απόφαση του Ισπανού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Τσάμπι Αλόνσο έβαλε τέλος στις εικασίες ανακοινώνοντας την απόφασή του να παραμείνει στον πάγκο της Μπάγερ Λεβερκούζεν, και πλέον τα επόμενα σήριαλ που θα αφορούν τον επόμενο προπονητή της Λίβερπουλ και της Μπάγερν Μονάχου, έχουν ένα σενάριο λιγότερο. Ο Ισπανός τεχνικός ενημέρωσε τους ποδοσφαιριστές της Λεβερκούζεν στη χθεσινή πρωινή προπόνηση και λίγες ώρες αργότερα το επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Ήταν μια σεζόν με πολλές εικασίες σχετικά με το μέλλον μου. Είχαμε πολλά παιχνίδια, ήμασταν απασχολημένοι και συγκεντρωμένοι. Χρησιμοποίησα τη διεθνή διακοπή για να σκεφτώ καλύτερα και να πάρω μια απόφαση. Την περασμένη εβδομάδα είχα μια συνάντηση με τους υπεύθυνους του συλλόγου, είχα μια συνομιλία με τον πρόεδρο, και ενημέρωσα για την απόφαση να συνεχίσω να είμαι προπονητής της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Νιώθω ότι αυτό είναι το σωστό μέρος για να είμαι για εμένα ως νέος προπονητής. Η απόφασή μου ελήφθη. Μένω στη Λεβερκούζεν». Όπως ήταν φυσικό, ο Αλόσνο ρωτήθηκε για όλα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα και το μεγάλο ενδιαφέρον από Λίβερπου και Μπάγερν Μονάχου: «Δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω για άλλους συλλόγους σε αυτήν την κατάσταση. Είναι σύλλογοι που σέβομαι, έπαιξα εκεί, έχω ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, αλλά δεν είναι σωστό να μιλάω για αυτούς αυτή τη στιγμή. Είναι περισσότερο για την πεποίθηση που έχω ότι βρίσκομαι στο σωστό μέρος, στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, ότι θέλω να συνεχίσω να μεγαλώνω με τον σύλλογο και τους παίκτες». Πλέον, ο Τσάμπι Αλόνσο έχει να διανύσει τη διαδρομή μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Γερμανία, με τη Λεβερκούζεν να είναι στην κορυφή της Bundesliga, όπου απέχει 10 βαθμούς από την πρωταθλήτρια Μπάγερν, με οκτώ παιχνίδια να απομένουν, ενώ είναι επίσης αήττητη σε 38 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις: «Είμαστε σε μια κατάσταση που πρέπει να απολαύσουμε. Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας, θα είναι πολύ έντονο και απαιτητικό. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και ήταν καλό που πήρα την απόφαση την περασμένη εβδομάδα. Μόλις πήρα την απόφαση, το πιο σημαντικό ήταν να τη μοιραστώ με όλους και να τους δώσω πίσω τον σεβασμό που μου έδειξαν -- τους οπαδούς, το επιτελείο μου, τους παίκτες. Ενημέρωσα τους παίκτες σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ομάδας. Δεν πρόκειται να κάνουμε εικασίες για το μέλλον πια, έχουμε κάνει αρκετά εικασίες. Αυτό που θέλω είναι να απολαμβάνω εκεί που είμαι και τώρα απολαμβάνω τον χρόνο μου στο Λεβερκούζεν.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Uncategorized

Κι άλλο γκολ από τα αποδυτήρια! Γαλλία – Γερμανία 0-1 στα 7 δευτερόλεπτα!

Η Γερμανία μπήκε φουριόζα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά το γκολ της Αυστρίας στο 6ο δευτερόλεπτο στο φιλικό με τη Σλοβακία, ήρθε το γκολ της Γερμανίας στο 7ο δευτερόλεπτο του φιλικού με τη Γαλλία!

 

https://twitter.com/Sachk0/status/1771628915439616495

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ