Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Κάθε χρόνο, ευρωπαϊκή υπέρβαση (video)

Για το οικονομικό στάτους που διαθέτει ο ΠΑΟΚ, σε σχέση με τους αντιπάλους που βρίσκει μπροστά του στην Ευρώπη, το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια, προκρίνεται διαρκώς από την πρώτη φάση των ομίλων, δεν είναι μικρό επίτευγμα.

Νίκος Μοσχοβίτης

Κάθε χρόνο, ευρωπαϊκή υπέρβαση (video)

Στα μάτια των περισσότερων, αυτός είναι ο μίνιμουμ στόχος που μπορεί να έχει μια ομάδα με την ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, μια ομάδα που το μπάτζετ της τα τέσσερα τελευταία χρόνια, που προκρίνεται σε επόμενες φάσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων, κινείται από τις 350.000 μέχρι τις 650.000 ευρώ (περίπου), πετυχαίνει μια υπέρβαση.

Τελευταία σεζόν στην οποία αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ, ήταν το 2013-2014 στο Eurocup. Τότε, με ρεκόρ 5-5 στον όμιλο με Αλμπα Φέχερβαρ, TED Ανκαρα, Μπουντούτσνοστ, Χιμίκ και Νίζνι Νόβγκοροντ, εκείνη η ομάδα του Κούπερ, του Πέιν, του Χαραλαμπίδη, του Μπόγρη, του Κασελάκη, δεν κατάφερε να προκριθεί.

Την επόμενη, όμως, τα κατάφερε. Mε δύο νίκες τις δύο τελευταίες αγωνιστικές, αρχικά επί της Βέντσπιλς στο Παλατάκι και την τελευταία αγωνιστική, στην έδρα της Μπουντούτσνοστ στην παράταση (76-81), ο ΠΑΟΚ με ρεκόρ 6-4, τερμάτισε δεύτερος σε έναν όμιλο που είχε Λοκομοτίβ Κουμπάν, Καρσίγιακα, Ζιελόνα Γκόρα, Μπουντούτσνοστ και Βέντσπιλς. Εκείνη η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου, με Όντουμ, Κάρτερ, Λάνγκφορντ, Μπρέμερ (από ένα σημείο και μετά), Σαλούστρο, Δέδα, Βον και άλλους, πέρασε στο Last 32 του Eurocup και το ταξίδι της τελείωσε εκεί, αφού στον όμιλο με Χίμκι, Καντού και Λιμόζ, είχε ρεκόρ 1-5.

Μεγάλη ήταν η πρόκριση και τη σεζόν 2015-2016. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του ομίλου του Eurocup, εκείνος ο ΠΑΟΚ του Βασιλειάδη, του Χάτσερ, του Σχορτσανίτη, είναι στο 2-5 και τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, καταφέρνει να κάνει την υπέρβαση. Κερδίζει εκτός έδρας τη Μπεσίκτας, κάνει ένα απίστευτο εντός έδρας παιχνίδι με την Αβτοντορ Σάρατοφ και παίρνει τη νίκη και πάει τελευταία αγωνιστική στην έδρα της Λιέτουβος Ρίτας, γνωρίζοντας ότι μόνο με νίκη περνάει. Την πήρε και αυτήν, με 81-88 και πέρασε ξανά στο Last 32 του Eurocup (δείτε βίντεο ΕΔΩ). Σε όμιλο με Βαλένθια, Όλντενμπουργκ και Λιμόζ, είχε ρεκόρ 2-4, κερδίζοντας τους Ισπανούς στο Παλατάκι και ουσιαστικά, πετώντας του έξω από τη διοργάνωση με εκείνη τη νίκη, παρότι ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει περαιτέρω.

Πέρσι, στην πρώτη σεζόν του BCL, ο ΠΑΟΚ ήθελε και πάλι νίκη την τελευταία αγωνιστική, πάλι εκτός έδρας, για να προκριθεί από τον όμιλο του. Στη… φιλόξενη έδρα της Βέντσπιλς, έκανε περίπατο, κερδίζοντας με 54-84, πέρασε στους 24 και εκεί, κατάφερε να πάρει και την πρώτη νοκ-άουτ πρόκριση, μετά από πολλά χρόνια, αποκλείοντας την Παρτιζάν, μέσα στο Βελιγράδι. Στους «16», βρήκε στο δρόμο του την Τενερίφη, την κέρδισε στο Παλατάκι, αλλά στα Κανάρια Νησιά, δε μπορούσε να ακολουθήσει, αποκλείστηκε και στη συνέχεια οι Ισπανοί, κατέκτησαν τον τίτλο.

Και φέτος, το σκηνικό ήταν ανάλογο, με τη χθεσινή νίκη στην έδρα της Βέντσπιλς, να στέλνει τον ΠΑΟΚ στην τρίτη θέση του ομίλου, με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στο δεύτερο γύρο.

Μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα με συνεπή παρουσία στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια και μάλιστα, με επιτυχίες που για το οικονομικό στάτους που έχει τα χρόνια αυτά, μόνο μικρές δεν είναι. Και παρά τις αλλαγές φέτος, είναι και πάλι στα νοκ-άουτ και ανάλογα με τον αντίπαλο που θα βρει στους «16», μπορεί να ελπίζει και σε κάτι παραπάνω…

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακάμερα γεμάτη αναμνήσεις (vid)

Πλάνα από τη βράβευση αλλά και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δε μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι χθες, ωστόσο η βράβευση της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 πριν το τζάμπολ, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Δείτε το backstage video που ετοίμασε η ΚΑΕ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπάνε ανοίγει την καρδιά του στον Σχίζα! (vid)

Μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Σταύρος Σχίζας διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube και έχει ξεκινήσει μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών συζητήσεων με ανθρώπους του αθλητισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με το δικό του, μοναδικό τρόπο, μιλάει για το μπάσκετ, τη ζωή και όσα εξηγεί μέσα από το βιβλίο του, «Η Δύναμη της Ήττας».

Δείτε παρακάτω μια ξεχωριστή συζήτηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προσπάθεια των «παλιών» για τόνωση στον Νεραντζάκη

Η παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ στο Παλατάκι έφερε και μία ιδιαίτερη κουβέντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι με 73-89 χθες, επικύρωσε και μαθηματικά τα πλέι-άουτ για τον ΠΑΟΚ, με το γήπεδο χθες, να έχει αρκετές ξεχωριστές παρουσίες, λόγω της βράβευσης της ομάδας του 1994 που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Στάθης Νεραντζάκης, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, όχι τόσο για τη χθεσινή ήττα, όσο για το γεγονός ότι η ομάδα έχοντας να κερδίσει από τις αρχές Φλεβάρη, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και ψυχολογικό θέμα.

Μετά το τέλος και της συνέντευξης Τύπου, με αρκετούς από τους ανθρώπους της ομάδας του Κόρατς να παραμένουν στο χώρο του μουσείου στο γήπεδο, με πρωτοβουλία του παλιού παράγοντα, Άγγελου Μιχόπουλου και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από κοντά, έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον προπονητή, θέλοντας να του τονώσουν το ηθικό ενόψει συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαθμολογικά και με τα πλέι άουτ να ακολουθούν, η διαχείριση της ομάδας και η εύρεση κινήτρου, είναι δύσκολα ζητούμενα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ