Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η αναλογία ασίστ/λαθών «δείχνει» και την ανάγκη ενίσχυσης

Η ήττα από τον πιο γεμάτο Προμηθέα στην παράταση στον ημιτελικό του Κυπέλλου, συνοδεύτηκε από μια μεγάλη προσπάθεια των παικτών του Άρη Λυκογιάννη, αλλά φανέρωσε και πάλι τη φετινή «πληγή» της.

Νίκος Μοσχοβίτης

Η αναλογία ασίστ/λαθών «δείχνει» και την ανάγκη ενίσχυσης

Ο ΠΑΟΚ τα έδωσε όλα στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, έχασε στις λεπτομέρειες και στο τέλος, ουσιαστικά από τα δύο τρίποντα του Αγραβάνη, ωστόσο αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τη στατιστική, το μάτι του θα πέσει σε δύο αριθμούς που ξεχωρίζουν.

Η ομάδα είχε 19 λάθη, για μόλις 7 ασίστ σε αυτό το παιχνίδι, παρόλα αυτά, κατάφερε να διεκδικεί για 45 αγωνιστικά λεπτά τη νίκη. Περίπου κάτι ανάλογο, έγινε και στη σπουδαία πρόκριση στο Ιβανώφειο, που ο ΠΑΟΚ νίκησε με 61-63, αλλά τελείωσε τον αγώνα, με 8 ασίστ για 16 λάθη.

Προφανώς και τη συγκεκριμένη συνθήκη, την έχουν παρατηρήσει ο Άρης Λυκογιάννης και οι συνεργάτες του και για το λόγο αυτό, προσπαθούν να προσαρμόσουν το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας, σε καταστάσεις απομόνωσης, κυρίως των Γκρίφιν και Λοβ. Ενίοτε και του Τέρνερ, ο οποίος όμως ειδικά στα δύο τελευταία παιχνίδια Κυπέλλου, ήταν ιδιαίτερα άστοχος.

Φυσικά, τη συγκεκριμένη συνθήκη, την έχουν παρατηρήσει και οι αντίπαλοι. Ο Προμηθέας που έχει τεράστιο βάθος στο ρόστερ του, πίεζε για 45 λεπτά τον ΠΑΟΚ σε όλο το γήπεδο, κάτι ανάλογο προσπάθησε να κάνει και ο Ηρακλής, όχι όμως με την ίδια συχνότητα που το έκαναν οι Πατρινοί.

Αυτήν τη στιγμή, ο ΠΑΟΚ είναι πέμπτος στη Basket League, στα λάθη με 189. Περισσότερα, έχουν μόνο ομάδες που είναι πιο χαμηλά στη βαθμολογία από αυτόν. 218 η Λάρισα, 208 το Μεσολόγγι, 199 ο Κολοσσός, 192 ο Ιωνικός. Στα παιχνίδια πρωταθλήματος, ο «Δικέφαλος του Βορρά», δίνει μέσο όρο 14,3 ασίστ για 14,5 λάθη…

Ενδιαφέρον στοιχείο, είναι επίσης ότι ο Γκρίφιν, που παίρνει αρκετό βάρος επιθετικών αποφάσεων, είναι δεύτερος σε λάθη στο πρωτάθλημα με 40. Τόσα έχει και ο Άρτις του Κολοσσού και πρώτος είναι ο Σμιθ της Λάρισας, με ένα περισσότερο.

Εντός της ομάδας, τον ακολουθεί ο Παπαντωνίου που έχει 31 και ο Λοβ (που επίσης παίρνει μεγάλο βάρος επιθετικών αποφάσεων) με 27.

Αν στο συνολικό υπολογισμό, μπουν και τα τρία παιχνίδια Κυπέλλου (με Λάρισα, Ηρακλή και Προμηθέα), η αναλογία ασίστ/λαθών για τον ΠΑΟΚ, είναι 13,8 για 14,3
 
Το συγκεκριμένο στατιστικό μπορεί και να μη λέει απολύτως τίποτα, από τη στιγμή που υπάρχουν παίκτες με ικανότητες στο ένας εναντίον ενός, όπως ο Γκρίφιν, ο Λοβ, ακόμα και ο Τέρνερ, ωστόσο η μικρή δημιουργία, που συνδυάζεται με τέτοιο αριθμό λαθών, φέρνει διάφορα «νεκρά» διαστήματα μέσα στο παιχνίδι, αφού οι αντίπαλοι, πιέζουν για να οδηγήσουν την ομάδα σε λάθη και σε αρκετές περιπτώσεις, το πετυχαίνουν.

Μετά τον τραυματισμό του Μήτρου-Λονγκ, ο ΠΑΟΚ έχει βγει στην αγορά και ψάχνει παίκτη για την περιφέρεια του, με τον Άρη Λυκογιάννη να δηλώνει μετά το παιχνίδι με τον Προμηθέα… «Το θετικό είναι ότι βελτιωνόμαστε στην άμυνα, το δεύτερο είναι ότι η δημιουργία μας χωλαίνει. Καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση περιμένοντας την τελευταία ανάλυση του Μήτρου-Λονγκ και να δούμε αν θα πορευτούμε με «3», με πόιντ γκαρντ… Τι ακριβώς θα διαλέξουμε…Δεν έχω κλίσει προς το «3»… Η ομάδα έχει βρει μια χημεία με τις αδυναμίες της. Αν μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε πλει μέικερ, αυτό θα αλλάξει. Εξαρτάται και τι υπάρχει, τι θα βρεις. Άλλος θα πάρει αποφάσεις, κάποιοι θα μετακινηθούν σε άλλη θέση. Μας προβληματίζουν τα λάθη/ασίστ, αλλά και η «τρύπα» που έχουμε στο «3».

Η απόφαση για τον παίκτη που θα έρθει, έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, καθώς η αγορά δεν είναι και γεμάτη επιλογές για μια ομάδα με το «πορτοφόλι» του ΠΑΟΚ. Ωστόσο το γεγονός ότι οι δύο πλέι μέικερ του (Γκρίφιν και Παπαντωνίου), είναι οι πρώτοι της ομάδας σε λάθη και ο δεύτερος δημιουργός του (Λοβ) είναι τρίτος, δείχνει και που φαίνεται να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης. Η δημιουργία είναι χαμηλά, αλλά βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν κι από το αν θα μπορέσει ο ΠΑΟΚ να βρει αυτό που ψάχνει, για να αποκτήσει παίκτη στο «1»…

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

KAE ΠΑΟΚ: «Με τις ίδιες αρχές από το 1926 μέχρι σήμερα και για πάντα»

Το μήνυμα της ΚΑΕ με φόντο τη σημερινή ιστορική μέρα για τον σύλλογο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Σαν σήμερα, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης λάμβανε μια τυπική αλλά τόσο κομβικής σημασίας απόφαση. Με τον αριθμό 822 στις 20.04.1926 ενέκρινε την σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ και αναγνώρισε επισήμως τον σύλλογο που έμελλε ν' αλλάξει τα δεδομένα στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει 98 χρόνια ζωής. Πέρασαν 98 χρόνια! 98 χρόνια γεμάτα πάθος. 98 χρόνια γεμάτα ένταση. Χαρές, αλλά και λύπες! Το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου έστειλε τις δικές του ευχές με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η οποία είναι εξόχως σημαντική για την οικογένεια των «ασπρόμαυρων».

Αναλυτικά το μήνυμα της ΚΑΕ:

«Χρόνια Πολλά ΠΑΟΚ! 98 χρόνια με το ίδιο πάθος! Με τις ίδιες αρχές από το 1926 μέχρι τώρα και για πάντα. Μια φορά ΠΑΟΚ για πάντα ΠΑΟΚ»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PAOK BC (@paokbasketball)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΕΚΑΣΘ: Στον τελικό το εφηβικό του ΠΑΟΚ, κέρδισε με 90-76 τον Άρη

Με «διαστημικό» Λέφα που πέτυχε 40 πόντους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά από ένα συγκλονιστικό ημιτελικό που κρίθηκε στην παράταση ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 90-76 του Άρη και πήρε την πρόκριση για τον τελικό του εφηβικού πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΘ.

Το σύνολο των Μελετιάδη - Σταυρόπουλου θα αντιμετωπίσει την Κυριακή στις 20:00 την ΔΕΚΑ.

Σε εξαιρετική μέρα για τον ΠΑΟΚ ο Λέφας που τελείωσε το παιχνίδι με 40 πόντους!

Δεκάλεπτα: 26-19, 43-30, 59-53, 74-74(κ.α.), 76-90

Διαιτητές: Δέλλας-Κοντογιάννης-Κούρογλου

Άρης (Κεσαπίδης-Μήτσικας): Τσαχτσίρας 17(2), Βενετίδης, Καζαμίας 9, Πεταλωτής 3(1), Επαμεινώνδας 20(3), Πατεράκης 15, Πουρλίδας 2, Φωτιάδης 7(1), Γιαννίκος 3(1).

ΠΑΟΚ (Μελετιάδης-Σταυρόπουλος): Οικονομούδης 7, Τσιμερίκας, Αλευράς 2, Γιαννάτος 8(2), Λέφας 40(4), Πέργουλης 21(3), Μανθόπουλος 12(2), Τσιφτσής, Ταλιχμανίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Γράφει ιστορία με ΑΕΚ ο Μαργαρίτης

Μία συμμετοχή για να γίνει ρέκορντμαν στην ιστορία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έχει γράψει τη δική του ιστορία όλα αυτά τα χρόνια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά όλα δείχνουν ότι την προσεχή Κυριακή, στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Στο πρόσφατο παιχνίδι με την Καρδίτσα, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, έφτασε τις 292 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα, «πιάνοντας» στην κορυφή τον Γιάννη Πολίτη, ο οποίος κρατούσε αυτήν την κορυφή από το 1985.

Εφόσον ο Μαργαρίτης καταγράψει συμμετοχή στο επερχόμενο παιχνίδι με την ΑΕΚ, θα γίνει ρέκορντμαν στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μία ακόμα ξεχωριστή πρωτιά για ένα αθλητή που έχει συνδυάσει το όνομα του με το «Δικέφαλο του Βορρά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ