Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Το σχόλιο της ημέρας

Ωραία ήταν στο Βελιγράδι. Όποιος αγαπάει πραγματικά το μπάσκετ, του αρέσει αυτό το άθλημα, αν τον αξιώσει ο Θεός να βρεθεί κάποια στιγμή στη «Hala Pionir», θα έχει να το θυμάται για πάντα…

Νίκος Μοσχοβίτης

Το σχόλιο της ημέρας

Του Νίκου Μοσχοβίτη

Ας ξεκινήσουμε από αυτό, για να λυθεί η όποια παρεξήγηση. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι «αδελφοποιημένοι» με τους Παρτιζάνους και ο αλληλοσεβασμός των δύο πλευρών, είναι τεράστιος. Το να μπαίνει στο γήπεδο ο αντίπαλος, να παίζει στα ηχεία του γηπέδου, το «ωωω ΠΑΟΚάρα» και μάλιστα στα ελληνικά (!), να σηκώνεται όλο το γήπεδο να χειροκροτήσει σαν να είναι η δική του ομάδα, να ακούγονται «όλε» σε κάθε όνομα παίκτη του ΠΑΟΚ στην παρουσίαση, είναι μόνο μερικά από αυτά που δείχνουν τον τεράστιο σεβασμό των Σέρβων.

Όταν όμως μιλάμε για τη δική σου ομάδα, η οποία έπαιζε αποδεκατισμένη και με πολλά προβλήματα, θα κάνεις ότι μπορείς για να τη βοηθήσεις να πάρει μια ευρωπαϊκή πρόκριση. Αυτό έκαναν οι Παρτιζάνοι στο δεύτερο ημίχρονο και μπράβο τους, γιατί πήγαν να γυρίσουν σχεδόν μόνοι τους, ένα χαμένο παιχνίδι. Μιλάμε για ένα γήπεδο που «έτριζε» από τις φωνές, από την προσπάθεια τους να εμψυχώσουν τους παίκτες τους. Πραγματική ευλογία να το ζεις από μέσα όλο αυτό…

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΠΑΟΚ έκανε τα καλύτερα 35 λεπτά της φετινής σεζόν. Καλύτερα και από αυτά στο Βέντσπιλς που νίκησε με 30 πόντους. Ίσως μια ανάλογη διαφορά να μπορούσε να την πάρει και χθες, αλλά είπαμε, αυτό το γήπεδο είναι κάτι το μοναδικό.

Όλες οι συγκυρίες πριν την αναμέτρηση ήταν υπέρ του ΠΑΟΚ και μαγκιά του Μαρκόπουλου και τον παικτών του, που αυτές τις συγκυρίες, τις εκμεταλλεύτηκαν. Τώρα, για το τελευταίο τρίλεπτο, κάποιες φορές η μόνη εξήγηση που μπορεί να βρεθεί, είναι… μεταφυσική. Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις του τμήματος (και του συλλόγου γενικότερα) είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν είναι λίγο αυτό που πέτυχε ειδικά αυτός, ο φετινός ΠΑΟΚ. Πέρασε από το δυσκολότερο όμιλο του BCL, αντιμετώπισε στους 24 έναν αντίπαλο με επίσης «βαριά» φανέλα και σπουδαία παράδοση (παρότι οι glory days του είναι στο παρελθόν) και όχι κάποια soft ομάδα από τη Γαλλία. Είναι παράσημο αυτό που πέτυχε το συγκεκριμένο ρόστερ, αυτά τα παιδιά που είναι στην ομάδα αυτή τη σεζόν. Είναι παράσημο ακόμα και για τον Μαρκόπουλο που έχει πετύχει πολλές ανάλογες και ίσως σπουδαιότερες νίκες από αυτή, στο παρελθόν.

Εμείς να καταλάβουμε το «ξεφωνητό» μετά από ήττες όπως στη Λευκάδα, όπως στα Τρίκαλα, όπως στη Χαλκίδα. Αλλά υπάρχουν και οι νίκες με τον Άρη, η πρόκριση στους 16 του BCL κόντρα στην Παρτιζάν. Υπάρχει όλη η σεζόν ως τώρα, στην οποία αυτή η ομάδα, στο 95% των αγώνων της, είτε νικάει είτε χάνει, δίνει ότι έχει στο παρκέ με τα καλά της και τα «στραβά» της. Υπάρχουν κακές εμφανίσεις, αλλά ούτε ένα παιχνίδι που αυτός ο ΠΑΟΚ να το έχει χάσει με κατεβασμένα τα χέρια.

Δε χρειάζεται μια στήριξη αυτή η ομάδα; Δε μπορεί ο ΠΑΟΚτσής να κάνει μια έδρα όπως αυτή που κάνουν τα «αδέρφια» του στο Βελιγράδι, έστω και σε ένα παιχνίδι, αυτό της Τρίτης με την Τενερίφη; Σίγουρα μπορεί, λέμε εμείς. Απλά, τα τελευταία χρόνια έχει μάθει να… κουνάει το δάχτυλο προς πάσα κατεύθυνση και έχει χάσει κάπως το νόημα της δικής του παρουσίας στην κερκίδα. Οι Παρτιζάνοι πάντως, του δείχνουν το δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παρακάμερα γεμάτη αναμνήσεις (vid)

Πλάνα από τη βράβευση αλλά και από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δε μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι χθες, ωστόσο η βράβευση της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 πριν το τζάμπολ, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Δείτε το backstage video που ετοίμασε η ΚΑΕ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Μπάνε ανοίγει την καρδιά του στον Σχίζα! (vid)

Μια πολύ ξεχωριστή συνέντευξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Σταύρος Σχίζας διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube και έχει ξεκινήσει μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών συζητήσεων με ανθρώπους του αθλητισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με το δικό του, μοναδικό τρόπο, μιλάει για το μπάσκετ, τη ζωή και όσα εξηγεί μέσα από το βιβλίο του, «Η Δύναμη της Ήττας».

Δείτε παρακάτω μια ξεχωριστή συζήτηση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η προσπάθεια των «παλιών» για τόνωση στον Νεραντζάκη

Η παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ στο Παλατάκι έφερε και μία ιδιαίτερη κουβέντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Παλατάκι με 73-89 χθες, επικύρωσε και μαθηματικά τα πλέι-άουτ για τον ΠΑΟΚ, με το γήπεδο χθες, να έχει αρκετές ξεχωριστές παρουσίες, λόγω της βράβευσης της ομάδας του 1994 που κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Στάθης Νεραντζάκης, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, όχι τόσο για τη χθεσινή ήττα, όσο για το γεγονός ότι η ομάδα έχοντας να κερδίσει από τις αρχές Φλεβάρη, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και ψυχολογικό θέμα.

Μετά το τέλος και της συνέντευξης Τύπου, με αρκετούς από τους ανθρώπους της ομάδας του Κόρατς να παραμένουν στο χώρο του μουσείου στο γήπεδο, με πρωτοβουλία του παλιού παράγοντα, Άγγελου Μιχόπουλου και με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από κοντά, έγινε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον προπονητή, θέλοντας να του τονώσουν το ηθικό ενόψει συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαθμολογικά και με τα πλέι άουτ να ακολουθούν, η διαχείριση της ομάδας και η εύρεση κινήτρου, είναι δύσκολα ζητούμενα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ