Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

«Σε κίνδυνο η υπόσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»

Ενημέρωση της Ομοσπονδίας για τις θέσεις και τις κινήσεις της για την επιστροφή του αθλήματος στην ενεργό δράση.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής

«Σε κίνδυνο η υπόσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»

Αναλυτικά η ΟΧΕ σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσει τα σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές και γενικά όλους τους συντελεστές του αθλήματος, οφείλει να γνωστοποιήσει τις θέσεις, αλλά και τις κινήσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή του αθλήματος στην ενεργό δράση.

Οι θέσεις της ΟΧΕ αναφορικά με την αναστολή των δραστηριοτήτων του ερασιτεχνικού αθλητισμού που επέφεραν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του covid-19, έχουν εκφραστεί δημοσίως μέσω της ανακοίνωσης στις 3/11, αλλά και μέσω επιστολής στις 4/11 προς τους Υφυπουργούς Αθλητισμού, Πολιτικής Προστασίας- Διαχείρισης Κρίσεων και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ.κ. Αυγενάκη, Χαρδαλιά και Μαυρωτά.

Σε αυτές (αλλά και σε νέα επιστολή προς την ΓΓΑ στις 5/11) ζητήθηκε εξαίρεση από τα μέτρα της Handball Premier και της Α1 Γυναικών, ενώ έγινε ειδική μνεία στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων, των συλλόγων μας (Διομήδης Άργους, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) και η αναγκαιότητα να επιστρέψουν άμεσα σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Μάλιστα οι επιστολές που αφορούν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Εθνικής Γυναικών και των Σωματείων, τροποποιήθηκαν (χωρίς τους αγώνες του Διομήδη) και απεστάλησαν εκ νέου χθες.

Η ΟΧΕ πριν διατυπώσει επισήμως τις θέσεις της είχε επικοινωνήσει μέσω του Προέδρου της ΔΕΠ κ. Αναστάσιου Χειβιδόπουλου με όλους τους εκπροσώπους σωματείων των δύο μεγάλων κατηγοριών, οι οποίοι σαφέστατα ήταν υπέρ της συνέχισης των πρωταθλημάτων, ωστόσο εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις δαπάνες που απαιτούνται προκειμένου να διενεργούνται εβδομαδιαία tests covid-19.

Για τις θέσεις αυτές έχουν ενημερωθεί τόσο ο ΠΣΑΧ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Χειροσφαίρισης), όσο και ο ΣΥΠΧΕ (Σύνδεσμος Προπονητών Χειροσφαίρισης Ελλάδος).

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι προκύπτουν δαπάνες που είναι εκτός των προϋπολογισμών Ομοσπονδίας και Συλλόγων, κάτι που έρχεται να προστεθεί στην ήδη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» των χορηγιών, λόγω της προβληματικής κατάστασης στην αγορά από την πανδημία και το πρώτο lockdown της άνοιξης.

Από την αρχή της πανδημίας η Ομοσπονδία, αλλά και τα σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα μας, τήρησαν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα που στάλθηκαν από την ΟΧΕ και εγκρίθηκαν από ΓΓΑ-ΕΟΔΥ, ενώ είχαν οργανώσει τα τμήματα τους με άλλα δεδομένα από αυτά που δυστυχώς εμφανίζονται τώρα, τρείς μήνες μετά την έναρξη της σεζόν στο χάντμπολ.

Υπενθυμίζουμε ότι το βασικό κριτήριο της απόφασης της Ομοσπονδίας να διεξαχθούν τα φετινά πρωταθλήματα σε ομίλους, ήταν η βιωσιμότητα των σωματείων, άρα και του ίδιου αθλήματος.

Για αυτόν τον λόγο τόσο στην ανακοίνωση, οσο και στην επιστολή, η Ομοσπονδία ζητάει την οικονομική στήριξη των Σωματείων από πλευράς του κράτους αναφορικά με το κόστος εφαρμογής των tests, όπως έπραξε και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ, αποστέλλοντας rapid tests στις ομοσπονδίες- μέλη της για τις Εθνικές ομάδες, ενόψει των προκριματικών του ΕURO 2022.

Μετά την ανακοίνωση για lockdown σε όλη την χώρα και τις εξειδικεύσεις στον αθλητισμό από τον κ. Χαρδαλιά, oι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τις δύο ΚΥΑ (στις 2 και 7/11) που εκδόθηκαν, η ΟΧΕ ως όφειλε ανέστειλε τις διοργανώσεις της που τελούνται υπό την ευθύνη της, καθ’ εφαρμογή των ΚΥΑ.

Στις δύο ΚΥΑ που εκδόθηκαν περιγράφεται ξεκάθαρα ότι τα μόνα πρωταθλήματα που συνεχίζουν είναι της SuperLeague 1 και της BasketLeague.

Οι διευκρινήσεις για την δυνατότητα εξαίρεσης και άλλων αθλημάτων/πρωταθλημάτων δεν περιλαμβάνονται στις ΚΥΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μέχρι σήμερα κανένα άλλο πρωτάθλημα δεν έχει εξαιρεθεί των μέτρων από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ακόμα και με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η περίοδος που διανύουμε θέτει σε κίνδυνο τόσο την υπόσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έτσι όπως εκφράζεται τόσο στην κοινωνία, όσο και στα σωματεία και τις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές υφίστανται μεταξύ σωματείων- αθλητών-τριών, προπονητών και των υπολοίπων στελεχών (διαιτητών, κριτών, παρατηρητών) των αθλημάτων.

Επίσης τα προπονητικά κενά που επιφέρουν τα lockdown, ειδικά στα δυναμικά αθλήματα, όπως το χάντμπολ, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των αθλητών- τριών κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας.

Καλούμαστε λοιπόν με ευθύνη απέναντι στο άθλημα να προασπίσουμε μέσα από έναν προγραμματισμό επαναφοράς, την βιωσιμότητα τόσο του αθλήματος συνολικά, όσο και των παραγόντων που το αποτελούν, όποτε αυτό μας επιτραπεί.

Είναι σαφές ότι είναι μέρος των καθηκόντων της Ομοσπονδίας να διεκδικεί την επαναφορά του αθλήματος στο γήπεδο, ταυτόχρονα όμως αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι αυτό εξαρτάται από την θέληση της Ομοσπονδίας ή ακόμα και της αθλητικής ηγεσίας της χώρας.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αγωνιζόμαστε όλοι για τα ίδια ιδανικά, οφείλουμε όλοι να προασπίσουμε και ατομικά και ομαδικά πρώτα την υγεία μας ως άνθρωποι και μετά την ύπαρξη μας ως αθλητικά κύτταρα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΣ

Πελεκίδης: «Έρχεται απαιτητική περίοδος»

Το μυαλό όλων στα playoffs

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η γυναικεία ομάδα χάντμπολ του ΠΑΟΚ επικράτησε το Σάββατο του Πανοράματος εκτός έδρας στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας της Α1.

Πλέον ο Δικέφαλος στρέφει την προσοχή του στα ημιτελικά των playoffs που ξεκινάνε την Τετάρτη με τις «ασπρόμαυρες» να αντιμετωπίζουν με πλεονέκτημα έδρας τον ΑΕΣΧ Πυλαίας.

Η πρόκριση στους τελικούς κρίνεται στις δύο νίκες.

Ο Δημήτρης Πελεκίδης δήλωσε:

«Ήταν το τελευταίο παιχνίδι πριν την έναρξη των πλέι-οφ. Δοκιμάσαμε διάφορα σχήματα σε άμυνα και επίθεση, χωρίς να βγάλουμε την απαιτούμενη ενέργεια κυρίως στο αμυντικό κομμάτι. Κρατάμε τους δύο βαθμούς και πλέον το μυαλό μας στρέφεται στην απαιτητική περίοδο που έρχεται, με το πρώτο παιχνίδι των πλέι-οφ στην ερχόμενη εβδομάδα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

Το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει!

98 φωτογραφίες 98 χρόνια περήφανης ιστορίας και το ταξίδι συνεχίζεται…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πασίγνωστη η φράση «μια εικόνα, χίλιες λέξεις», η οποία κακώς αποδίδεται στην κινέζικη λαϊκή σοφία ή σε κάποιον αρχαίο Ιάπωνα σοφό. Ακόμα και έτσι όμως, περικλείει μεγάλη ποσότητα αλήθειας, καθώς δύναμη της φωτογραφίας είναι τεράστια.

Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά 98α γενέθλια του ΠΑΟΚ, ακολουθούν 98 "δυνατές" όσο και ιστορικές φωτογραφίες, οι οποίες φυσικά είναι ελάχιστες για να περιγράψουν την τεράστια ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου της Βόρειας Ελλάδας, την επιδραστικότητά του στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων από το 1926 έως σήμερα, το αποτύπωμα που άφησε και αφήνει στην αθλητική και κοινωνική ζωή.

Από το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το γήπεδο στο Συντριβάνι, στο γήπεδο της Τούμπας και στο "Παλατάκι". Από τα πρώτα "ασπρόμαυρα" τρόπαια, κερδισμένα με αίμα και θυσίες ετών, μέχρι την εποχή του Ιβάν Σαββίδη,  από τους ανθρώπους που έγραψαν και γράφουν τη δική τους ιστορία, στα - κάθε ηλικίας - παιδιά στην κερκίδα και σε αυτούς που έφυγαν από τη ζωή αλλά δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Το αποτύπωσε άψογα η Βελένη Πολυξένη, το μελοποίησε και το τραγούδησε ακόμα πιο άψογα ο (Τουμπιώτης) Νίκος Παπάζογλου...

Είναι κάτι στιγμές τρυφερές και λεπτές

Σαν κλωστές τυλιγμένες σ' αδράχτι,

Σε γυρνούν απαλά, σε μεθούν σιωπηρά

Σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι

Για όλα αυτά που ζητάς

Για πολλά που πονάς

Για το τίποτε μιας ευτυχίας

Και γυρνάς σαν τρελός

Του καθρέπτη εαυτός

Θύμα - θύτης κακής συγκυρίας.

Πλημμυρίζουν το χθες μαγεμένες σκιές

Που ξοπίσω μου γράφουν τροχιά

Με κρατούνε θαρρώ σαν αλήθειες παλιές

Σε λαβύρινθο δέσμιο βαθιά.

 

 

  

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Η ενημέρωση της ΟΧΕ και το «ευχαριστώ» των «ασπρόμαυρων»

8 αθλητές και 2 μέλη του τεχνικού τιμ του ΠΑΟΚ με τροφική δηλητηρίαση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η τροφική δηλητηρίαση που «χτύπησε» παίκτες και μέλη του τεχνικού τιμ της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ οδήγησε στην αναβολή του σημερινού αγώνα με την ΑΕΚ στην Αθήνα για τα ημιτελικά των playoffs της Handball Premier.

Η ΟΧΕ στην ενημέρωσή της αναφέρει:

Με απόφαση της ΔΕΠ/ΟΧΕ αναβάλλεται ο προγραμματισμένος για σήμερα (ΚΓ Καματερού, 16:00) αγώνας των πλέι οφ της Handball Premier ανάμεσα στις ομάδες ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ ενημέρωσε τη ΔΕΠ/ΟΧΕ σήμερα το πρωί ότι αθλητές και μέλη του τεχνικού επιτελείου παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης από φαγητό που κατανάλωσαν χθες βράδυ στο ξενοδοχείο που κατέλυσε η αποστολή της ομάδας στην Αθήνα.

Η ΔΕΠ/ΟΧΕ ενημέρωσε το σωματείο ότι πρέπει να προσκομιστεί επίσημη διάγνωση από Δημόσιο Νοσοκομείο για να προχωρήσει στην αναβολή του αγώνα.

Το έγγραφο από πλευράς του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η Ελπίς» επιβεβαίωσε ότι 8 αθλητές και 2 μέλη του τεχνικού επιτελείου εξετάστηκαν με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, τους χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και δεν δύναται να λάβουν μέρος στο παιχνίδι.

Ως εκ τούτου η ΔΕΠ ανέβαλε τον αγώνα, σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 7 του κανονισμού αγώνων της ΟΧΕ και θα οριστεί σε νέα ημερομηνία

Το «ευχαριστώ» του ΠΑΟΚ

Το τμήμα Χάντμπολ ανδρών του ΠΑΟΚ, ευχαριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς», για την άψογη εξυπηρέτηση.

Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα Χάντμπολ ανδρών του Δικεφάλου ευχαριστεί τον διευθυντή της παθολογικής κλινικής, κ. Σπύρο Σαββάνη, την υποδιευθύντρια, κ. Ζαχαριάδου, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για την άψογη εξυπηρέτηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ