Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΟΚ και οι ακαδημίες της Μπαρτσελόνα

H παρουσία των ακαδημιών του ΠΑΟΚ στη Βαρκελώνη, ήταν μια τεράστια εμπειρία για όλους όσοι την έζησαν.

Νίκος Μοσχοβίτης

Ο ΠΑΟΚ και οι ακαδημίες της Μπαρτσελόνα

Αναλυτικά, όσα αναφέρει η ΠΑΕ στην ιστοσελίδα της: 

“Η επιτυχία δεν είναι οριστική. Ούτε η αποτυχία μοιραία. Προφανώς δε, η επιτυχία δεν μπορεί ποτέ να είναι τυχαία. Βασίζεται σε αρετές που χτίζονται μέσα στο χρόνο με υπομονή, μεθοδικότητα, πλάνο και κυρίως …humility. Ήτοι, σεμνότητα, ταπεινότητα, ταπεινοφροσύνη. Είναι η πρώτη λέξη που αναφέρουν – και προφέρουν μάλιστα πολύ καλά – όλοι αυτοί οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που μεγάλωσαν στη Masia και στη Barcelona. Το πρεσβεύουν, το εφαρμόζουν πλήρως.

Επέμενε πολύ σ’ αυτό και ο τεχνικός διευθυντής του PAOK Academy Dani Alsina στη συνέντευξή του στο επόμενο τεύχος του Toumba Magazine που θα κυκλοφορήσει και η αλήθεια είναι πως δεν αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσο αυτό αποτελεί στάση ζωής. Το διαπίστωσαν ιδιοίς όμμασι οι επικεφαλής των τεχνικών επιτελείων της Ακαδημίας του ΠΑΟΚ στην επίσκεψη τους στις εγκαταστάσεις της Masia. Εκεί που δεν ανοίγουν οι πόρτες για οποιονδήποτε, εκεί που επί τέσσερις ημέρες έζησαν εκ των έσω τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η ξακουστή ακαδημία. Μοιράστηκαν γνώσεις με ανθρώπους που επί 40 χρόνια σχεδιάζουν το μέλλον της Barcelona, γέμισαν εικόνες, είδαν ότι δεν είναι θέμα ταλέντου – διότι, όπως λένε, στον ΠΑΟΚ υπάρχει πολύ – μα ζήτημα συγκεκριμένου στρατηγικού πλάνου δουλειάς και νοοτροπίας σε βάθος χρόνου. Ναι, προφανώς και δεν είναι τυχαία η επιτυχία.

Ο τεχνικός διευθυντής Dani Alsina και συντονιστής των τεχνικών team των Κ20, Κ17, Κ15, ο συντονιστής των τεχνικών team K14, K13, K12, K11, Κ10 Απόστολος Παπαβασιλείου, ο συντονιστής φυσικής κατάστασης Δημήτρης Δανιηλίδης, ο συντονιστής του τμήματος scouting Γιάννης Αβραμίδης, ο συντονιστής των προπονητών τερματοφυλάκων Δημήτρης Κρυωνάς και ο συντονιστής του τμήματος ανάλυσης video Γιάννης Βλάχος είχαν τη χαρά να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας και του προπονητικού κέντρου της Barcelona.

Οι τεχνικοί του ΠΑΟΚ παρακολούθησαν προπονήσεις όλων των τμημάτων, μέχρι και της Barcelona Β, είδαν φιλικούς αγώνες, μίλησαν με τους πλέον αρμόδιους για την ανάλυση του τρόπου που δουλεύουν στη Masia. O επικεφαλής Joan Vila, προπονητής και «δάσκαλος» όπως τον αποκαλεί ο μαθητής του Xavi Hernandez, μίλησε με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για τον τρόπο δουλειάς, για το πολύ συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, που ακολουθεί πιστά η Barcelona και το οποίο σαφώς βελτιώνεται και τροποποιείται, καθώς το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, αλλά δεν παρεκκλίνει ποτέ από την κεντρική ιδέα. Από την κοινή φιλοσοφία δουλειάς.

«It’s all about football». Aυτή είναι η κεντρική ιδέα. Με πολλή δουλειά, μεθοδικότητα, υπομονή, ηρεμία και έκδηλη ταπεινότητα κάθε ηλικία εκπαιδεύεται στον τρόπο παιχνιδιού της Barcelona. Σε αγαστή συνεργασία πάντα με την πρώτη ομάδα. Για την Barcelona η ακαδημία είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι η φυσική ροή των πραγμάτων είναι να φτάσει ένα παιδί εκεί. Εξ ου και συμβαίνει.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ συνομίλησαν επίσης με τον Paco Seirul-lo, τον «γκουρού» φυσικής κατάστασης της Barcelona και «δάσκαλο» του Pep Guardiola. “Aν ανταλλάξεις 20 πάσες, είτε τελικά σκοράρεις είτε όχι, αξίζει οπωσδήποτε τον κόπο. Γιατί; Απλά επειδή 20 άνθρωποι το διασκέδασαν», έλεγε πρόσφατα ο Seirul-lo σε ένα συνέδριο.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση με τον επικεφαλής προπονητή τερματοφυλάκων Ricard Segarra.

Σε τελική ανάλυση, αυτή η εποικοδομητική εμπειρία, η απόκτηση τεχνογνωσίας υψηλού επιπέδου καθιστά την Ακαδημία του ΠΑΟΚ ακόμα πιο απαιτητική και μεθοδική,  στον τρόπο που θα συνεχίσει την καλή δουλειά…

Η ιδιαίτερη …μενταλιτέ της Masia  

Η Masia (αγροικία στα ισπανικά) ήταν μια παλιά εξοχική κατοικία, χτισμένη το 1702, η οποία όταν εγκαινιάστηκε το Camp Nou το 1957, ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στέγασης των γραφείων του συλλόγου. Καθώς η ομάδα αύξανε συνεχώς την δημοτικότητά της, το κτίριο έγινε πολύ μικρό για τα γραφεία και στις 20 Οκτωβρίου 1979, η Masia μετατράπηκε σε ξενώνας για τους νεαρούς παίκτες που προέρχονταν από τα περίχωρα της Βαρκελώνης. Στις 30 Ιουνίου 2011, το κτίριο της Masia έπαψε να φιλοξενεί τους νεαρούς αθλητές που προπονούνται για να γίνουν μελλοντικά κομμάτι της επαγγελματικής ομάδας του συλλόγου. Σε μια λιτή, αλλά με συγκινησιακή φόρτιση τελετή, οι πύλες έκλεισαν και το νέο Masia Centre de Formacio Oriol Tort στο προπονητικό κέντρο της Barcelona Ciutat Esportiva Joan Gamper ανέλαβε την στέγαση των νεαρών αθλητών.

Διαβούν στους ξενώνες περί τα 90 παιδιά. Αλλοδαποί μόνο μετά τα τα 16. Δεν είναι μόνο μικροί ποδοσφαιριστές, αλλά επίσης παίκτες μπάσκετ, βόλεϊ και χόκει.

Από την ηλικία των 16 ετών και άνω, οι νεαροί παίκτες προπονούνται πρωί και πηγαίνουν στο σχολείο το απόγευμα.

Υπάρχουν δέκα γήπεδα, στα οποία προπονούνται από την Κ8 μέχρι την πρώτη ομάδα.

Αν μπορούσε να δει κανείς από ψηλά τις προπονήσεις, θα αντίκριζε συγκεκριμένες ασκήσεις με τον ίδιο τρόπο, την ίδια ώρα, είτε πρόκειται για την προπόνηση της Κ8, είτε της Κ15.

Όλες οι ασκήσεις στην προπόνηση γίνονται μόνο με μπάλα, σε ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα.
Αν κάποιο παιδί χρειάζεται κάτι περαιτέρω, «δουλεύεται» ατομικά.

Έχουν δημιουργήσει κάτι σαν το δικό τους λεξιλόγιο. Οι προπονητές δεν λένε, για παράδειγμα, attack (επίθεση), αλλά possession phase (φάση κατοχής).

Πέρα από την σχολική εκπαίδευση, στην ακαδημία υπάρχει πληθώρα καθηγητών και δασκάλων, που επιτελούν βοηθητικό ρόλο.

Υπάρχει πάντα ένας παιδαγωγός, που θα ασχοληθεί με οποιονδήποτε τον χρειαστεί, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Διοργανώνουν συνεχώς δράσεις. Πρόσφατα ο Λιλιάν Τουράμ ήταν εκεί για να μιλήσει για το ρατσισμό, οι Ινιέστα και Μπουσκέτς για να μιλήσουν στα παιδιά, μεταξύ άλλων, για την αξία της ταπεινότητας και της υπομονής.
Τα παιδιά που έρχονται από άλλες χώρες ακολουθούν το εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας τους.

Υπάρχει ειδικός χειριστής των μπεκ στα γήπεδα, ώστε να ελέγχει τη ροή του νερού στο μισό του γηπέδου ανάλογα με το που διεξάγεται η προπόνηση.

Οι οδηγοί ταξί που μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο ή στις άλλες δαστηριότητές τους είναι συγκεκριμένοι και μάλιστα εκπαιδεύονται με σεμινάρια για το πως θα μιλάνε στα παιδιά.

Το wi fi κλείνει στις 23.00″.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ