Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δύσκολα βρίσκονταν

Μία ενδεκάδα με παίκτες που (οι περισσότεροι) έχουν λιγότερο χρόνο συμμετοχής έδωσε και σήμερα στον Ραζβάν Λουτσέσκου την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόστερ του ΠΑΟΚ στη φιλική ήττα με 3-1 από την Αντβέρπ.

Attackερ

Δύσκολα βρίσκονταν

Ο «Δικέφαλος» παρότι έπαιξε με την αμυντική τετράδα του φιλικού κόντρα στη Γάνδη, δέχτηκε φάσεις (τουλάχιστον 5 καθαρές), με τους παίκτες του να δυσκολεύονται αρκετά να βρεθούν.

Αναλυτικά η κριτική για τους παίκτες:

Ρέι: Στο σημερινό παιχνίδι δεν είχε την αξιοζήλευτη σταθερότητα και τις φοβερές αποκρούσεις της πιο πρόσφατης αγωνιστικής παρουσίας του. Κράτησε τη θέση του, μέτρησε 1-2 στιγμές ολιγωρίας, βρέθηκε όμως μόνιμα εκτεθειμένος από την άμυνα του, εντελώς ανήμπορος να κάνει το παραμικρό στα γκολ που δέχτηκε.

Μαλεζάς: Η συνύπαρξη του με τον Χατσερίδη είχε το μειονέκτημα της έλλειψης ταχύτητας για το δίδυμο το στόπερ, καθώς τα χαρακτηριστικά βάσει και σωματοδομής με τον παρτενέρ του είναι πανομοιότυπα. Κακή τοποθέτηση στο δεύτερο γκολ των Βέλγων (παρότι η κύρια ευθύνη βαραίνει τον Χατσερίδη που είχε οπτικό πεδίο), ενώ συμμετείχε στην ολιγωρία του τρίτου γκολ της Αντβέρπ. Ακόμα και αν είχε καλή διάθεση και κάποιες καλές επεμβάσεις, η εικόνα του στιγματίστηκε από τα αμυντικά προβλήματα του ΠΑΟΚ.

Χατσερίδης: Αρχικά έδειχνε ότι σε αυτή την αναμέτρηση ήταν λιγότερο «βαρύς», έχοντας και κάποιες πετυχημένες δυναμικές επεμβάσεις. Δε βόηθησε κι εκείνον η συνύπαρξη του με έναν στόπερ κοντά στο στυλ του. Στο δεύτερο γκολ της Αντβέρπ δείχνει κάκιστη νοοτροπία, καθώς ενώ βλέπει το ότι ο Μαλεζάς χάνει στην πλάτη του παίκτη, δεν καλύπτει και μαρκάρει με τα μάτια. Βέβαια επειδή βρισκόμαστε στην προετοιμασία και ένα βαρύ κορμί όπως εκείνος θέλει παραπάνω χρόνο να βρει ρυθμό και πατήματα, ενδεχομένως να μην πρόλαβε λόγω περιόδου να αντιδράσει. Συμμετέχει κι εκείνος στην αμυντική πανωλεθρία στο τελευταίο γκολ των Βέλγων. Μακάρι τα αγωνιστικά λεπτά με τη νέα του ομάδα να βοηθήσουν στη βελτίωση της ετοιμότητας του και της γενικότερης προσαρμογής του.

Μπαλογιάννης: Αγωνίζεται σε θέση που δεν είναι φυσική του, αλλά παλεύει να αρπάξει την ευκαιρία που του δίνεται από τα μαλλιά. Δυναμικός, φιλότιμος, έτρεξε πολύ κι έδωσε μάχες, όντας βελτιωμένος συγκριτικά με προηγούμενη εμφάνιση του. Στο τρίτο γκολ της Αντβέρπ εκθέτει την άμυνα του, καθώς το γεγονός ότι χάνει τον παίκτη στην πλευρά του, αναγκάζει τον στόπερ (Μαλεζά) να βγει από την άμυνα για να επέμβει, κάτι που φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην άμυνα του ΠΑΟΚ που άνοιξε σαν… βεντάλια.

Κίτσιου: Στο πρώτο ημίχρονο είχε πολλές καλές συνεργασίες με τον Ζαμπά. Όχι μόνο κρατούσε τη θέση του, αλλά η σιγουριά που έδινε στα μετόπισθεν του Βραζιλιάνου τον βοηθούσαν να κάνει παιχνίδι μπροστά. Αρκετά καλός τακτικά. Στη συνέχεια του αγώνα υπήρξαν 2-3 περιπτώσεις που υστέρησε σε προσωπική μονομαχία, όπως το τρίτο γκολ των Βέλγων, στο οποίο βέβαια έχει προηγηθεί… τρικυμία στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Για ακόμα ένα φιλικό με τη συνολική του εικόνα φωνάζει «παρών» ως μία αξιόπιστη λύση.

Χαρίσης: Ο Έλληνας χαφ «όργωσε» το γήπεδο και παρά το γεγονός ότι είχε κάποια κενά διαστήματα στο παιχνίδι του, ήταν ο παίκτης που ξεχώρισε με την απόδοση του συνολικά. Πολλές κερδισμένες μάχες, μεγάλη βοήθεια να κρατήσει ο ΠΑΟΚ τη μεσαία γραμμή, κάλυψε και την αδυναμία του Σάκχοφ στις επιστροφές, έχοντας χρειαστεί λίγο χρόνο να βρεθεί με τον Ουκρανό. Όταν απελευθερώθηκε πρόσθεσε στο παιχνίδι του και ωραίες αλλαγές παιχνιδιού που ελευθέρωσαν την ομάδα του. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει και να δώσει στη μεσαία γραμμή χαρακτηριστικά που λείπουν. Η ενέργεια που βγάζει και το «aggressive» στο παιχνίδι του είναι στοιχεία που δεν έχει ο ΠΑΟΚ, όπως και η άγνοια κινδύνου με τον αγωνιστικό «τσαμπουκά» που δείχνει πως έχει.

Λάμπρου: Πάρα πολύ καλό παιχνίδι από τον Έλληνα μεσοεπιθετικό. Μεγάλη διάθεση να φτιάξει παιχνίδι, να πάρει μπάλες. Καλές ατομικές ενέργειες, αρκετές επιθετικές πρωτοβουλίες με αποκορύφωμα το γκολ. Όχι μόνο  πίεσε ψηλά, αλλά το έκανε συντονισμένα έχοντας διαβάσει πιθανό λάθος του αντιπάλου. Από το «ριπρές» που αγαπά ο Λουτσέσου κλέβει και στη συνέχεια μας δείχνει το πόσο ταλαντούχος είναι, κάνοντας «μπούκα» κι εξαιρετικό πλασέ. Θέλει να μείνει και το δείχνει στην πράξη με την αγωνιστική του εικόνα.

Ουάρντα: Ξεκίνησε πολύ δυναμικά, καθώς όλες οι μπάλες για τη δημιουργία φάσεων του ΠΑΟΚ στην επίθεση περνούσαν από τα δικά του πόδια. Σταδιακά είχε μία κάμψη, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται και στην έλλειψη ρυθμού ή ακόμα και στο γεγονός ότι θέλει δουλειά να πιάσει τα επίπεδα ετοιμότητας σε φυσική κατάσταση των συμπαικτών του. Πολύ ποιοτικός, προσπάθησε με ατομικές εμπνεύσεις να κάνει τη ζημιά. Σήμερα δεν του βγήκε στην τελική προσπάθεια. Είναι σημείο αναφοράς στην επίθεση του ΠΑΟΚ.

Μυστακίδης: Ο ρόλος του ήταν αρκετά άχαρος, καθώς ήταν για μεγάλο διάστημα του αγώνα αποκομμένος από την ομάδα του, με την ευθύνη να βαραίνει περισσότερη την προβληματική λειτουργία του ΠΑΟΚ στην ανάπτυξη και την αδυναμία να βάλει τον φορ στο παιχνίδι. Εκείνος από την πλευρά του έτρεξε πολύ, πίεσε ψηλά, ενώ όταν βγήκε από την περιοχή για να πάρει μπάλα ήταν ακόμα καλύτερος, γνωρίζοντας βέβαια καλύτερα τις κινήσεις ως πιο περιφερειακός. Έχει ποιότητα που πιστοποιεί ότι μόνο τυχαία δεν είναι μία καλή επιλογή για τον Λουτσέσου στο ρόστερ.

Σάκχοφ: Ο Ουκρανός όντας πιο βαρύ κορμί, θέλει τον χρόνο του για να βρεθεί στα απαραίτητα επίπεδα ετοιμότητας. Σε επιστροφές υστέρησε και είχε κενά διαστήματα στη συνεργασία του με τον Χαρίση, δίνοντας δικαίωμα στον αντίπαλο στη μεσαία γραμμή. Μεσοεπιθετικά προσπάθησε να φτιάξει φάσεις, αλλά είχε κακή τελική πάσα.

Ζαμπά: Ακόμα ένα πολύ καλό παιχνίδι από τον Βραζιλιάνο. Η μόνιμη πηγή κινδύνων από την πλευρά του ΠΑΟΚ για τον αντίπαλο. Γεμάτος ενέργεια, πήρε πρωτοβουλίες, έψαξε τη δημιουργία φάσεων με ατομικές ενέργειες. Είχε καλή συνεργασία με τον Κίτσιου στην πλευρά και κράτησε καλά τη θέση του, δείχνοντας ξανά μεγάλη βελτίωση στην τακτική συνέπεια, κάτι που μπορεί να χαροποιεί τον Λουτσέσκου. Μπορεί να του έλειψε το γκολ και γενικότερα η ουσία στην τελική προσπάθεια, αλλά κράτησε για μεγάλο διάστημα ψηλά την επιθετικότητα του ΠΑΟΚ με τις εμπνεύσεις του.

Γλύκος: Μπόρεσε να βγει και να απομακρύνει κινδύνους σε 1-2 περιπτώσεις που «διάβασε» έγκαιρα τις προθέσεις του αντιπάλου. Γράφει αγωνιστικά λεπτά και κερδίζει αυτοπεποίθηση. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στο γκολ που δέχτηκε.

Λημνιός: Έδωσε ενέργεια με την είσοδο του στο παιχνίδι. Έψαξε μέσα από προσωπικές ενέργειες να δημιουργήσει ρήγμα στα άκρα του αντιπάλου. Κράτησε αρκετά καλά τη θέση του σε ένα φετινό «στοίχημα» με φόντο και τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής του.

Λύρατζης: Προσπάθησε να βοηθήσει, με τη διάθεση να αρπάξει την ευκαιρία που του δίνεται να είναι αυτό που μπορεί να κρατήσει κανείς σε ένα μικρό διάστημα που αγωνίστηκε για να μπορεί να κριθεί.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η πρωτιά του ΠΑΟΚ στη «στρατολόγηση» νεαρών παικτών

Τι δείχνουν τα στοιχεία του CIES για τις επιλογές των «ασπρόμαυρων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

O ΠΑΟΚ είναι ο σύλλογος της Super League με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας απόκτησης παικτών τις τελευταίες δέκα μεταγραφικές περιόδους (Ιούλιος 2019 έως σήμερα).

Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του CIES Football Observatory (Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ), που κατατάσσει σχεδόν 800 συλλόγους από 48 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τη μέση ηλικία απόκτησης των παικτών της πρώτης ομάδας από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος έχει την πρωτιά στην εγχώρια λίστα με το μ.ο όρος ηλικίας απόκτησης παικτών από το 2019 έως σήμερα να κυμαίνεται στα 26,12 έτη.

Η κατάταξη από το 2019 έως σήμερα:

1. ΠΑΟΚ 26.12 μέσος όρος ηλικίας απόκτησης παικτών

2. ΠΑΣ Γιάννινα 26.26

3. Πανσεραϊκός 26.31

4. Αστέρας Τρίπολης 26.46

5. ΑΕΚ 26.52

6. Ολυμπιακός 26.52

7. ΟΦΗ 26.66

8. Βόλος 26.69

9. Παναιτωλικός 27.48

10. Άρης 27.51

11. Ατρόμητος 27.58

12. Παναθηναϊκός 27.59

13. Λαμία 28.62

14. Κηφισιά -

https://twitter.com/CIES_Football/status/1773002045101904201?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1773002045101904201%7Ctwgr%5Eac1aa3c98b6bb9c57b8f8ed7754b1f71e8da1eb4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.amna.gr%2Fsport%2Farticle%2F807346%2FCIES-PAOK---i-omada-tis-Super-League-pou-stratologei-tous-pio-neous-paiktes-ps

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαμαρντασβίλι: «Ήξερα που θα σουτάρει το πέναλτι ο Μπακασέτας»

Πώς κατάφερε να «διαβάσει» την επιλογή του αρχηγού της Ελλάδας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο τερματοφύλακας της εθνικής Γεωργίας, Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι αποκάλυψε πως γνώριζε σε ποια γωνία θα εκτελέσει το πρώτο πέναλτι της Εθνικής, ο Τάσος Μπακασέτας.

Ο 23χρονος τερματοφύλακας ήταν κομβικός και στη διαδικασία των πέναλτι, εξουδετερώνοντας την εκτέλεση του Τάσου Μπακασέτα.

«Ηττήθηκα στα πέναλτι όχι μόνο από την Μπέτις, αλλά και από την Ρεάλ. Είπα στον εαυτό μου πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί και πράγματι έτσι έγινε.

Δεν ήταν μόνο στα πέναλτι δύσκολο να αγωνιστώ, αλλά σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης. Υπάρχει πολύ πίεση σε τέτοια παιχνίδια», τόνισε αρχικά ο Μαμαρντασβίλι, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκτέλεση πέναλτι του αρχηγού της Εθνικής, Τάσου Μπακασέτα.

«Ήξερα που θα εκτελεστεί το πρώτο πέναλτι της Ελλάδας (σ.σ.:Μπακασέτας) γιατί είχε σουτάρει τέσσερα πέναλτι σε εκείνη την γωνία σε κρίσιμες στιγμές για την ομάδα του.

Είναι δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματα μου. Δουλεύω σκληρά, όχι μόνο στα πέναλτι, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο και αυτή η δουλειά φέρνει αποτελέσματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παραμένει εκτός ο Μπάμπα

Τα νέα από την προπόνηση του ΠΑΟΚ με φόντο το ματς με τον Παναθηναϊκό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με τον Ράχμαν Μπάμπα να συνεχίζει με ατομικό πρόγραμμα, ο ΠΑΟΚ μετράει αντίστροφα για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση.

Η προπόνηση ξεκίνησε με προθέρμανση και μερικές παρτίδες rondo, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ράζβαν Λουτσέσκου κι ασχολήθηκε με τους ποδοσφαιριστές με το επιθετικό κομμάτι, μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια.

Στο τελευταίο μέρος διεξήχθη οικογενειακό δίτερμα.

Την Πέμπτη (28.03) ο ΠΑΟΚ θα προπονηθεί στις 17:00 στη Νέα Μεσημβρία.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ