Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόσο καλά ξεκινάει τη χρονιά ο ΠΑΟΚ…

Αφού τελείωσε η προετοιμασία… Λίγο πριν τα πρώτα ματς

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πόσο καλά ξεκινάει τη χρονιά ο ΠΑΟΚ…

Πάει και αυτή η προετοιμασία… Επιστρέψαμε με αισιοδοξία μια και –κακά τα ψέματα- αυτή την περίοδο καλύπτουμε το ρεπορτάζ μίας σπουδαίας ομάδας, που έχει δημιουργήσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, εκμεταλλευόμενος φυσικά την πολύ μεγάλη επένδυση του Ιβάν Σαββίδη. 

Ξεκινώντας από τα βασικά λοιπόν θυμίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ του 2018-2019 έχει μπάτζετ που ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ… Κάπου εκεί βέβαια ήταν και πέρυσι στο ξεκίνημα της σεζόν, όπου αυτή η ομάδα… σέρνονταν. Μετά από δύο-τρεις μήνες δουλειάς με τον Λουτσέσκου έφθασε στο σημείο να κάνει το 25/26 και να κερδίζει το πρωτάθλημα (βαθμολογικά) και το κύπελλο με 100% νίκες σε  μία αλάνθαστη πορεία…

Αφού λοιπόν τα επαναλάβουμε όλα αυτά –τα γενικά- για να τα εμπεδώσουμε (όπως ο Λουτσέσκου τις ασκήσεις τακτικής του που τις μάθαμε και εμείς τόσες φορές που τις είδαμε…) επιστρέφουμε στα άλλα. Τα ειδικά…

Για το αν ξεκινάει καλά αυτή η χρονιά μετά και το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και αν οι προοπτικές επιτυχίας στους στόχους του ΠΑΟΚ είναι καλές, έχουμε αρκετά θετικά και μερικά αρνητικά τα οποία αξίζει να καταγράψουμε και πάλι.

Στα υπέρ της ομάδας είναι:

– Η παρουσία του ίδιου επιτυχημένου προπονητή, που εγγυάται δουλειά, ποδοσφαιρική λογική και συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, ενώ γνωρίζει πλέον το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δουλέψει. (Με τα  καλά και τα αρνητικά του).

– Ο κορμός της ενδεκάδας που βρίσκεται με κλειστά μάτια. Έχουμε δει και έχουμε ακούσει αναλύσεις εντός ομάδας για όλα τα μειονεκτήματα αυτού του κορμού 13-14 παικτών και… πόσο ωραία και ποδοσφαιρικά έχουν βρει λύσεις για να τα αντιμετωπίσουν, που πραγματικά είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι αυτοί μπορεί να αντιμετωπίσουν και να κοιτάξουν στα μάτια τον… οποιονδήποτε. (Δηλαδή πέρα από τη συνοχή  και τα πλεονεκτήματα, έχουν δώσει ήδη λύσεις και σε κάθε μειονέκτημα, όπως για παράδειγμα είναι η επιθετική (aggressive όπως την λένε) άμυνα που πρέπει να παίζει ο ΠΑΟΚ.   

– Η δουλειά που έγινε στο τακτικό κομμάτι. Πολλές ώρες… Πάρα πολλές. Το τονίσαμε ότι η ομάδα δεν πιέστηκε σε φυσική κατάσταση, αλλά… τακτικά «πετάει».  

– Η σιγουριά, η εμπειρία και το όραμα που μας δίνει ο Βιεϊρίνια. Ο αέρας του Πέλκα που πλέον… πετάει. Η άνοδος του Μαουρίσιο που αποτελεί εγγύηση στο κέντρο. Η… στάση Βαρέλα. Η βελτίωση και η δίψα του Πρίγιοβιτς να πετύχει ακόμη μεγαλύτερους στόχους. Ο Ελ Καντουρί που βγάζει τον πραγματικό του εαυτό. Και αρκετά ακόμη ατομικά «χαρακτηριστικά» όπως –από την πλευρά όσων επέστρεψαν- αυτή η σιγουριά στο τι μπορεί να δώσει για παράδειγμα ο Κίτσιου.

– Ο Ζαμπά έχει τεράστιο ταλέντο. Πάει πολύ καλά και στην προσαρμογή του σε όσα ζητάει ο Λουτσέσκου. Το ταβάνι του συγκεκριμένου πραγματικά… δεν φαίνεται αυτή την περίοδο.  

– Το κλίμα εντός  ομάδας. Είναι καλά μεταξύ τους, είναι δεμένοι και νομίζω πώς  ξέρουν τον τρόπο να δεθούν και περισσότερο. 

– Η Βασιλεία που αποτελεί τον πρώτο και μεγάλο αντίπαλο. Όλοι ξέρουμε τι θα σημαίνει μία καλή  αρχή… Και στην αρχή ο ΠΑΟΚ παίζει με μία ομάδα που… ανακατασκευάζεται.

Στα… κατά έχουμε:

– Την μερική αλλαγή του γκρουπ. Ο προπονητής (καλώς  ή κακώς) ζήτησε να μην του αλλάξουν την ομάδα. Μέχρι τώρα έφυγαν πέντε παίκτες και ήρθαν εφτά… Ο προπονητής δυσκολεύεται να δουλέψει έτσι και… γυρίζει πίσω την ομάδα ώστε να προσαρμοστούν και οι νέοι. Άρα… έχασε λίγο χρόνο.   

– Τα κενά που παραμένουν. Πώς και γιατί ο ΠΑΟΚ δεν απέκτησε άλλο φορ και μέσα σε αυτή τη δυστοκία του έδωσε και τον Κουλούρη, είναι κάτι που… ούτε  ο Μίχελ δεν μπορεί να απαντήσει. Πώς και γιατί στον ΠΑΟΚ τόλμησαν να ποντάρουν στον Λεβέκ ως λύση για τα αριστερά και τώρα εκεί δεν υπάρχει δεύτερος, είναι κάτι το οποίο δεν θα βρει ΠΟΤΕ λογική εξήγηση.  (Γι’ αυτό σίγουρα πρέπει να απαντήσει κάποιος…). 

– Ο Χατσερίδης… αργεί γενικώς. Μία πολυδάπανη μεταγραφή δύσκολα θα προσφέρει από το ξεκίνημα και δεν ξέρουμε πραγματικά πώς και πότε θα προσφέρει, σε έναν ΠΑΟΚ που στο 75% των αγώνων του παίζει πολύ ψηλά στο γήπεδο  και δεν έχει περιθώριο να ποντάρει σε έναν τέτοιου είδους αμυντικό. Λογικά ο Ουκρανός θα προσφέρει σε πολύ μεγάλα και δύσκολα ματς, στα οποία ο ΠΑΟΚ θα μαζευτεί προς την περιοχή του… Πόσα είναι αυτά;

Με αυτά και με αυτά ελπίζουμε να ξεκινήσει καλά η χρονιά. Καλές προοπτικές σίγουρα υπάρχουν. Είναι σίγουρο όμως ότι θα επιτευχθεί το καλό ξεκίνημα; Στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να είσαι ποτέ σίγουρος… Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι το καλό ξεκίνημα εξαρτάται άμεσα από τα αποτελέσματα με τη Βασιλεία…  

Πώς μας το είπε ο Σάκχοφ αυτό το πολύ ωραίο σήμερα στη συνέντευξη που μας έδωσε: «Καλός θεωρείσαι όταν παίζεις καλά στο τελευταίο σου παιχνίδι…». Φοβερό!

Τέλος πάντων ας έχει και ο ΠΑΟΚ λίγη τύχη στο ξεκίνημα και μετά… όλα μπορούν να πάνε καλύτερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Aποστολή χωρίς Κωνσταντέλια!

Η ίωση που δεν λέει να “εγκαταλείψει” τον ΠΑΟΚ στερεί από τον Ράζβαν Λουτσέσκου ένα από τα βασικά “όπλα” του!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μία πρωινή προπόνηση στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης", στην οποία δεν συμμετείχε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας λόγω ίωσης!

Έτσι, ο νεαρός μεσοεπιθετικός δεν θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπως και οι Ιβάν Νάσμπεργκ, Ράφα Σοάρες, Γουίλιαμ Τρόοστ - Έκονγκ, με την αποστολή να αποτελείται από τους Κοτάρσκι, Ζ. Ζίβκοβιτς, Ταλιχμανίδη, Βιεϊρίνια, Σάστρε, Όττο, Κεντζιόρα, Κουλιεράκη, Μιχαηλίδη, Μπάμπα, Τσιγγάρα, Σβαμπ, Μάρκος Αντόνιο, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Μουργκ, Τάισον, Α.Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ, Μπράντον, Σαμάτα και Τζίμα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Kατηγορίας elite το φετινό τουρνουά «Παναγιώτης Κατσούρης»

Με τη συμμετοχή ομάδων όπως η Παρτιζάν, η Νιουκάστλ, ο Ερυθρός Αστέρας και φυσικά ο ΠΑΟΚ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ξεχωριστό θα είναι το φετινό τουρνουά «Παναγιώτης Κατσούρης», το οποίο διοργανώνεται και διεξάγεται από το 2009 στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ.

Σχετικά, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει:

"Το τουρνουά “Παναγιώτης Κατσούρης”, διεξάγεται από το 2009, στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή μας. Αυτή τη χρονιά όμως, μετατρέπεται σε ένα elite τουρνουά αναπτυξιακών ηλικιών με την συμμετοχή επαγγελματικών ομάδων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και ακαδημιών υψηλού επιπέδου.

Το τουρνουά θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Απριλίου στο αθλητικό κέντρο LOLAS στη Σουρωτή, θα αφορά τις ηλικίες Κ15 και Κ13 και εκτός από  τα τμήματα του ΠΑΟΚ, θα ταξιδέψουν ως την Θεσσαλονίκη, μεταξύ αλλων, η Νιούκαστλ, η Μπόχουμ, η Παρτιζάν.

Στην 1η φάση θα αγωνιστούν 16 ομάδες που θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους, βάσει δυναμικότητας. Στη 2η φάση – στο μονοπάτι gold – θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, ενώ στο μονοπάτι θα αγωνιστούν οι τρίτοι και τέταρτοι των ομίλων. Όσο για την τελική φάση, θα διεξαχθεί με νοκ άουτ αγώνες, έως τον τελικό.

Κ15

GROUP A

ΠΑΟΚ, Τζουνιορούλ (Ρουμανία), Πανιώνιος, Ατρόμητοι Λάρισας

GROUP B

Eρυθρός Αστέρας (Σερβία), Έξετερ (Αγγλία), Παναιτωλικός, Μπέμπηδες

GROUP C

Νιούκαστλ, Ράντερς FC (Δανία), ΝΠΣ Βόλος, ΠΑΟΚ Κοίλων Κοζάνης

GROUP D

Παρτιζάν, Ομόνοια Λευκωσίας, Μακεδονικός, Αγία Παρασκευή Βόλου

Κ13

GROUP A

ΠΑΟΚ, Έξετερ, Ατσαλένιος, Red Star School

GROUP Β

Ράντερς, ΝΠΣ Βόλος, TSC Όστερχουτ (Ολλανδία), Μπέμπηδες

GROUP C

Μπόχουμ, ΑΕΚ Λάρνακας, Pro Soccer Academy, ΠΑΟΚ Κομοτηνής

GROUP D

Παρτιζάν, Παναθηναϊκός, Ακαδημία Αρσακλή, ΠΑΟΚ Κοίλων Κοζάνης

Κάθε ομάδα θα παίξει οκτώ αγώνες. Η διάρκεια των αγώνων θα είναι 20 λεπτά, ενώ στην τελική φάση 25 λεπτά. Στον τελικό, σε περίπτωση ισοπαλίας, ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ορισμός της… απειρίας!

Το “φτωχό” βιογραφικό του Μιγκέλ Μπερτόλο Νογκέιρα και η εύλογη απορία!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Προβληματισμό αν μη τι άλλο προκαλεί η επιλογή της ΕΠΟ να επιλέξει τον 30χρονο Πορτογάλο Μιγκέλ Μπερτόλο Νογκέιρα για το αυριανό ντέρμπι (20:30) στο "Γ. Καραϊσκάκης", μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των play off της Stoiximan Super League.

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν πρόκειται για έναν διαιτητή που όχι μόνο ανήκει στη δεύτερη κατηγορία της UEFA αλλά έγινε διεθνής προ ολίγων μηνών!

Στην έως τώρα καριέρα του, ο Μιγκέλ Νογκέιρα έχει "σφυρίξει" μόλις 37 παιχνίδια της πορτογαλικής Primeira Liga και 6 του Κυπέλλου Πορτογαλίας, ενώ... ελάχιστες είναι οι εμπειρίες του εκτός πορτογαλικών συνόρων!

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έχει διευθύνει μόνο το φετινό παιχνίδι μεταξύ Αμπερντίν και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (2-0) στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa Conference League, την αναμέτρηση της Σερίφ με τη Φαρούλ (3-0) για τον πρώτο προκριματικό γύρο του φετινού Champions League και το ματς μεταξύ Χάποελ Μπερ Σεβά - Λέφσκι Σόφιας (0-0) για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Aπό εκεί και πέρα, δεν έχει "σφυρίξει" ούτε ένα (!) ντέρμπι στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη χώρα μας και στο "παλμαρέ" του βρίσκονται δύο παιχνίδια της γαλλικής Ligue 1 (Λιλ - Ανζέ 1-0 το 2022 και Ναντ - Χάβρη 0-0 το 2023) και το πρόσφατο Ανόρθωση - Πάφος 2-3, για τα πλέι οφ του κυπριακού πρωταθλήματος.

Τώρα, με τόσο "φτωχό" βιογραφικό, πως ο συγκεκριμένος διαιτητής επιλέχθηκε από την ΚΕΔ για το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, είναι άξιο απορίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ