Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόσο καλά ξεκινάει τη χρονιά ο ΠΑΟΚ…

Αφού τελείωσε η προετοιμασία… Λίγο πριν τα πρώτα ματς

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πόσο καλά ξεκινάει τη χρονιά ο ΠΑΟΚ…

Πάει και αυτή η προετοιμασία… Επιστρέψαμε με αισιοδοξία μια και –κακά τα ψέματα- αυτή την περίοδο καλύπτουμε το ρεπορτάζ μίας σπουδαίας ομάδας, που έχει δημιουργήσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, εκμεταλλευόμενος φυσικά την πολύ μεγάλη επένδυση του Ιβάν Σαββίδη. 

Ξεκινώντας από τα βασικά λοιπόν θυμίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ του 2018-2019 έχει μπάτζετ που ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ… Κάπου εκεί βέβαια ήταν και πέρυσι στο ξεκίνημα της σεζόν, όπου αυτή η ομάδα… σέρνονταν. Μετά από δύο-τρεις μήνες δουλειάς με τον Λουτσέσκου έφθασε στο σημείο να κάνει το 25/26 και να κερδίζει το πρωτάθλημα (βαθμολογικά) και το κύπελλο με 100% νίκες σε  μία αλάνθαστη πορεία…

Αφού λοιπόν τα επαναλάβουμε όλα αυτά –τα γενικά- για να τα εμπεδώσουμε (όπως ο Λουτσέσκου τις ασκήσεις τακτικής του που τις μάθαμε και εμείς τόσες φορές που τις είδαμε…) επιστρέφουμε στα άλλα. Τα ειδικά…

Για το αν ξεκινάει καλά αυτή η χρονιά μετά και το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και αν οι προοπτικές επιτυχίας στους στόχους του ΠΑΟΚ είναι καλές, έχουμε αρκετά θετικά και μερικά αρνητικά τα οποία αξίζει να καταγράψουμε και πάλι.

Στα υπέρ της ομάδας είναι:

– Η παρουσία του ίδιου επιτυχημένου προπονητή, που εγγυάται δουλειά, ποδοσφαιρική λογική και συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, ενώ γνωρίζει πλέον το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δουλέψει. (Με τα  καλά και τα αρνητικά του).

– Ο κορμός της ενδεκάδας που βρίσκεται με κλειστά μάτια. Έχουμε δει και έχουμε ακούσει αναλύσεις εντός ομάδας για όλα τα μειονεκτήματα αυτού του κορμού 13-14 παικτών και… πόσο ωραία και ποδοσφαιρικά έχουν βρει λύσεις για να τα αντιμετωπίσουν, που πραγματικά είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι αυτοί μπορεί να αντιμετωπίσουν και να κοιτάξουν στα μάτια τον… οποιονδήποτε. (Δηλαδή πέρα από τη συνοχή  και τα πλεονεκτήματα, έχουν δώσει ήδη λύσεις και σε κάθε μειονέκτημα, όπως για παράδειγμα είναι η επιθετική (aggressive όπως την λένε) άμυνα που πρέπει να παίζει ο ΠΑΟΚ.   

– Η δουλειά που έγινε στο τακτικό κομμάτι. Πολλές ώρες… Πάρα πολλές. Το τονίσαμε ότι η ομάδα δεν πιέστηκε σε φυσική κατάσταση, αλλά… τακτικά «πετάει».  

– Η σιγουριά, η εμπειρία και το όραμα που μας δίνει ο Βιεϊρίνια. Ο αέρας του Πέλκα που πλέον… πετάει. Η άνοδος του Μαουρίσιο που αποτελεί εγγύηση στο κέντρο. Η… στάση Βαρέλα. Η βελτίωση και η δίψα του Πρίγιοβιτς να πετύχει ακόμη μεγαλύτερους στόχους. Ο Ελ Καντουρί που βγάζει τον πραγματικό του εαυτό. Και αρκετά ακόμη ατομικά «χαρακτηριστικά» όπως –από την πλευρά όσων επέστρεψαν- αυτή η σιγουριά στο τι μπορεί να δώσει για παράδειγμα ο Κίτσιου.

– Ο Ζαμπά έχει τεράστιο ταλέντο. Πάει πολύ καλά και στην προσαρμογή του σε όσα ζητάει ο Λουτσέσκου. Το ταβάνι του συγκεκριμένου πραγματικά… δεν φαίνεται αυτή την περίοδο.  

– Το κλίμα εντός  ομάδας. Είναι καλά μεταξύ τους, είναι δεμένοι και νομίζω πώς  ξέρουν τον τρόπο να δεθούν και περισσότερο. 

– Η Βασιλεία που αποτελεί τον πρώτο και μεγάλο αντίπαλο. Όλοι ξέρουμε τι θα σημαίνει μία καλή  αρχή… Και στην αρχή ο ΠΑΟΚ παίζει με μία ομάδα που… ανακατασκευάζεται.

Στα… κατά έχουμε:

– Την μερική αλλαγή του γκρουπ. Ο προπονητής (καλώς  ή κακώς) ζήτησε να μην του αλλάξουν την ομάδα. Μέχρι τώρα έφυγαν πέντε παίκτες και ήρθαν εφτά… Ο προπονητής δυσκολεύεται να δουλέψει έτσι και… γυρίζει πίσω την ομάδα ώστε να προσαρμοστούν και οι νέοι. Άρα… έχασε λίγο χρόνο.   

– Τα κενά που παραμένουν. Πώς και γιατί ο ΠΑΟΚ δεν απέκτησε άλλο φορ και μέσα σε αυτή τη δυστοκία του έδωσε και τον Κουλούρη, είναι κάτι που… ούτε  ο Μίχελ δεν μπορεί να απαντήσει. Πώς και γιατί στον ΠΑΟΚ τόλμησαν να ποντάρουν στον Λεβέκ ως λύση για τα αριστερά και τώρα εκεί δεν υπάρχει δεύτερος, είναι κάτι το οποίο δεν θα βρει ΠΟΤΕ λογική εξήγηση.  (Γι’ αυτό σίγουρα πρέπει να απαντήσει κάποιος…). 

– Ο Χατσερίδης… αργεί γενικώς. Μία πολυδάπανη μεταγραφή δύσκολα θα προσφέρει από το ξεκίνημα και δεν ξέρουμε πραγματικά πώς και πότε θα προσφέρει, σε έναν ΠΑΟΚ που στο 75% των αγώνων του παίζει πολύ ψηλά στο γήπεδο  και δεν έχει περιθώριο να ποντάρει σε έναν τέτοιου είδους αμυντικό. Λογικά ο Ουκρανός θα προσφέρει σε πολύ μεγάλα και δύσκολα ματς, στα οποία ο ΠΑΟΚ θα μαζευτεί προς την περιοχή του… Πόσα είναι αυτά;

Με αυτά και με αυτά ελπίζουμε να ξεκινήσει καλά η χρονιά. Καλές προοπτικές σίγουρα υπάρχουν. Είναι σίγουρο όμως ότι θα επιτευχθεί το καλό ξεκίνημα; Στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να είσαι ποτέ σίγουρος… Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι το καλό ξεκίνημα εξαρτάται άμεσα από τα αποτελέσματα με τη Βασιλεία…  

Πώς μας το είπε ο Σάκχοφ αυτό το πολύ ωραίο σήμερα στη συνέντευξη που μας έδωσε: «Καλός θεωρείσαι όταν παίζεις καλά στο τελευταίο σου παιχνίδι…». Φοβερό!

Τέλος πάντων ας έχει και ο ΠΑΟΚ λίγη τύχη στο ξεκίνημα και μετά… όλα μπορούν να πάνε καλύτερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν περισσεύει κανένας!

Aυτοί που θα πρέπει να δώσουν “φρεσκάδα” στην ομάδα προερχόμενοι από τον πάγκο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο "Απόστολος Νικολαϊδης" στις 31 Μαρτίου, o ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία των  φετινών του υποχρεώσεων με ένα "τρελό" πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου σε Stoiximan Super League και Europa Conference League και την ελπίδα για... πέντε ευρωπαϊκούς αγώνες!

Σε αυτή τη σειρά αγώνων, που θα κρίνουν τον Πρωταθλητή Ελλάδας και τις δύο προκρίσεις που θέλει να πανηγυρίσει ο Δικέφαλος προκειμένου να βρεθεί στον τελικό της 29ης Μαϊου στη Νέα Φιλαδέλφεια, κυριολεκτικά δεν περισσεύει κανένας!

Μάλιστα, ποδοσφαιριστές όπως οι Γιοάν Σάστρε, Ράφα Σοάρες, Γιάννη Μιχαηλίδης, Μάρκος Αντόνιο, Στέφανος Τζίμας, ακόμα και ο Ιβάν Νάσμπεργκ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει ιδανικά τη φετινή σεζόν, έστω και αν δεν αποτελούν βασικές επιλογές του Ράζβαν Λουτσέσκου!

Ειδικότερα, όλοι οι παραπάνω, τόσο στα παιχνίδια που θα πάρουν φανέλα βασικού όσο και στα ματς που θα κληθούν να βοηθήσουν από τον πάγκο, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άκρως αποτελεσματικοί, θα πρέπει να "φρεσκάρουν" την ομάδα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τη στιγμή που οι περισσότεροι εκ των υπόλοιπων συμπαικτών τους έχουν "φορτωθεί" αρκετά τη φετινή σεζόν γενικότερα και το τελευταίο διάστημα ειδικότερα!

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚτσήδικη βραδιά στη Στουτγάρδη!

Το πάρτι του Club PAOK Stuttgart και αυτοί που θα τιμηθούν!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για μία άκρως "ασπρόμαυρη" βραδιά, ετοιμάζονται τα μέλη του PAOK Club Stuttgart!

Το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στις 19:30, οι φίλοι του Δικεφάλου που μένουν στην Στουτγάρδη θα κάνουν το δικό τους πάρτι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τιμηθούν ο Νίκος Νάτσιος, Λευτέρης Τσιτσιλίδας και Μπάμπης Τσολακίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση»

Στην Ελλάδα… φούστες και ανακοινώσεις για “συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις”, στην Αγγλία “ευχαριστούμε”!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση περί αφαίρεσης τέσσερις βαθμούς από τη φετινή συγκομιδή της, λόγω παραβιάσεων των κανονισμών της Premier League, εξέδωσε η Νότιγχαμ Φόρεστ, ευχαριστώντας (!) μεταξύ άλλων την Επιτροπή που εξέτασε το όλο ζήτημα, "γιατί συμφώνησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ταχεία βάση".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι εξαιρετικά απογοητευμένη με την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει κύρωση τεσσάρων βαθμών στον σύλλογο, που θα εφαρμοστεί με άμεση ισχύ. Παρά την απογοήτευσή μας, ευχαριστούμε την Επιτροπή που συμφώνησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ταχεία βάση. Ο σύλλογος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα του πρωταθλήματος να επιλύονται οι διαφορές τη σεζόν στην οποία προκύπτουν.

Ήμασταν εξαιρετικά απογοητευμένοι από τον τόνο και το περιεχόμενο των υποβολών της Premier League ενώπιον της Επιτροπής.

Μετά από μήνες συζητήσεων με την Premier League και μια εξαιρετική συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια, αυτό ήταν απροσδόκητο και έπληξε την εμπιστοσύνη που είχαμε στην Premier League.

Το ότι η Premier League επιδίωξε μια τιμωρία οκτώ βαθμών ως σημείο εκκίνησης ήταν εντελώς δυσανάλογο σε σύγκριση με τους εννέα βαθμούς που ορίζουν οι δικοί της κανόνες για την αφερεγγυότητα. Μας εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι η Premier League δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις μοναδικές συνθήκες του συλλόγου και τα ελαφρυντικά του. Σε περιπτώσεις όπου αυτή η προσέγγιση ακολουθηθεί από μελλοντικές επιτροπές, θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αγωνιστούν οι νεοφώτιστοι σύλλογοι χωρίς τις επιπλέον πληρωμές της Premier League, υπονομεύοντας έτσι την ακεραιότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.

Ενώ η Premier League μπορεί να έχει αμφισβητήσει το επιχειρηματικό σχέδιο του συλλόγου, ο σύλλογος υποστηρίζει ότι εξισορρόπησε υπεύθυνα τη συμμόρφωση με το PSR με σημαντική επένδυση στην ομάδα για να μας δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια.

Ακόμη και αφού ο σύλλογος είχε χάσει την προθεσμία για το PSR, εξακολουθούσε να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο Μπρέναν Τζόνσον θα πουληθεί πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Αυτό ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού και της υποστήριξής μας προς το PSR.

Η απόφαση της Επιτροπής εγείρει ζητήματα που απασχολούν όλους τους συλλόγους. Οι μεταγραφές παικτών είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο περιβάλλον συναλλαγών που δεν μπορεί να συγκριθεί με την πώληση κανονικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Θα υπάρξουν περιπτώσεις που μια μεταγραφή παίκτη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό μιας μεταγραφικής περιόδου και μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στο τέλος αυτού του παραθύρου. Αυτό δεν πρέπει να είναι λόγος για την καταδίκη ενός συλλόγου. Το να μην αναγνωριστεί αυτό από την Επιτροπή ή από την Premier League, θα πρέπει να είναι θέμα ακραίας ανησυχίας για όλους τους οπαδούς του εθνικού παιχνιδιού μας.

Ευρύτερη ανησυχία για όλους τους συλλόγους είναι η ανησυχητική επίδραση που θα έχει αυτή η απόφαση στη λειτουργία του μοντέλου μετακίνησης παικτών. Αυτό είναι το μόνο μοντέλο με το οποίο οι σύλλογοι εκτός μιας μικρής ομάδας συλλόγων στην κορυφή της Premier League μπορούν ρεαλιστικά να προχωρήσουν στην ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι οι σύλλογοι πρέπει να επενδύουν μόνο αφού έχουν αποκομίσει κέρδος από την ανάπτυξη των παικτών τους. Αυτό το σκεπτικό καταστρέφει την κινητικότητα στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και αποτέλεσμα της απόφασης θα είναι να μειωθούν δραστικά τα περιθώρια ελιγμών όλων αυτών των συλλόγων, οδηγώντας στη στασιμότητα του εθνικού παιχνιδιού.

Πιστεύουμε ότι τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας που έδειξε ο σύλλογος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα οποία επιβεβαιώνονται και καταγράφονται στην απόφαση της Επιτροπής, δεν εκτιμήθηκαν από την Premier League».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ