Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Βήμα πίσω οι αλλαγές, αλλά θα το ξεπεράσουμε» (video)

Αποτελεί στυλοβάτη της περσινής αγωνιστικής επιτυχίας του ΠΑΟΚ, καθώς με τη μεθοδική δουλειά του δημιούργησε ένα ανίκητο γκρουπ, εκμεταλλευόμενος πλήρως το πλούσιο ρόστερ του Δικεφάλου.

Attackερ

«Βήμα πίσω οι αλλαγές, αλλά θα το ξεπεράσουμε» (video)

Είναι ο πρώτος προπονητής στην εποχή Σαββίδη που ολοκλήρωσε πετυχημένα μία χρονιά και πήρε τη σκυτάλη για να συνεχίσει το έργο του και στην επόμενη, διαπίστωση που δείχνει πολλά για τις ικανότητες του.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραχώρησε μία απολογιστική συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου που βρέθηκαν στην Ολλανδία, μεταξύ των οποίων φυσικά και των απεσταλμένων του PAOK24, σχολιάζοντας το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, τη μετάβαση από τη μία χρονιά στην άλλη, μιλώντας για την ευρωπαϊκή πρόκληση με τη Βασιλεία, αλλά και για τους στόχους του ΠΑΟΚ τη σεζόν που ξεκινά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του, δείτε παρακάτω μέσα από το βίντεο του PAOK TV τη συνέντευξη του προπονητή του Δικεφάλου:

-Στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι η ομάδα παρουσιάστηκε νευρική. Πως εξηγείται αυτό;

«Η έλλειψη φρεσκάδας είναι ένας λόγος. Ο δεύτερος ήταν ότι οι παίκτες ήθελαν πολύ να κερδίσουν. Ο τρίτος λόγος ήταν η ζέστη και το τέταρτο είναι ότι αρκετοί έχουν πολλές φιλοδοξίες και δεν αποδέχονται τόσα λάθη. Ξέρουν ότι έκαναν λάθη, αλλά προσπαθούν να δείχνουν ότι δεν τα δέχονται και έτσι υπήρξαν αυτές οι αντιδράσεις».

-Τι θέλετε να προσθέσετε στο παιχνίδι της ομάδας συγκριτικά με πέρυσι;

«Θα πρέπει να διατηρήσουμε πρώτα απ’ όλα το στοιχείο του να είμαστε ομάδα που θα παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Αυτή είναι η ποιότητα των παικτών μας, δεν είναι στο στυλ μας να είμαστε η ομάδα που θα παλεύει περισσότερο από τον αντίπαλο, είμαστε η πιο ποιοτική ομάδα ακόμη κι αν παίζουμε με πολύ ποιοτικές ομάδες.

Πρέπει να δουλεύουμε στο να κρατάμε την μπάλα όσο περισσότερο γίνεται και όταν την χάνουμε να την κερδίζουμε το ταχύτερο δυνατό. Μας επηρεάζει βέβαια και η ατομική ποιότητα των παικτών γιατί ανάλογα με τους ποιους χρησιμοποιούμε μπορούμε να γινόμαστε πιο επιθετικοί όταν χάνουμε την μπάλα ή να έχουμε μεγαλύτερη κατοχή. Όμως θέλουμε να κρατήσουμε την ισχυρή οργάνωση και την καλή νοοτροπία»

-Πώς κύλησε η φετινή προετοιμασία; Ομαλά ή υπήρξαν εκπλήξεις για εσάς;

«Πάντα στην διάρκεια μίας προετοιμασίας, δεν δίνω πολλή σημασία στα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων. Μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία δουλειάς, προσπαθούμε να πιέσουμε κα προετοιμάσουμε την ομάδα για να παίξουν στα επίσημα ματς, γι΄ αυτό και ξέρουμε την πιθανότητα λάθους. Τα πιο σημαντικό είναι ότι είδα τους παίκτες να προσπαθούν να κάνουν αυτά που τους ζητούσα Βέβαια, περισσότερο εύκολο ήταν για όσους ήταν και πέρυσι εδώ, λίγο πιο δύσκολο για τους υπόλοιπους.  

Με ευχαρίστησε που είδα τους παίκτες να πιέζουν τον εαυτό τους αλλά και το ότι δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Μας προέκυψε η περίπτωση του Βαρέλα που δέχθηκε ένα χτύπημα στο τελευταίο φιλικό και θα μείνει τέσσερις μέρες εκτός μάξιμουμ. Ο Ελ Καντουρί είχε ένα μικρό πρόβλημα και προφυλάχθηκε, αλλά θα είναι έτοιμος. Είχαμε επίσης τον Μουλέν, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα και το κουβαλάει από πέρυσι.  Έτσι, περιμένω πως η ποιότητα ανέβει και άλλο.  Είναι πολύ σημαντική πάντως η ποιότητα των προπονήσεων, γιατί έτσι θα ανέβει συνολικά η ομάδα ενόψει των αγώνων».

«Εντελώς διαφορετικό το φετινό μας σύνολο»

-Πως είδατε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ρόστερ με την αποχώρηση, αλλά και την προσθήκη παικτών;

«Δεν είναι η ίδια ομάδα αυτή που έχουμε τώρα, σε σχέση με πέρσι. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο, καθώς έχουν φύγει πέντε παίκτες σε σχέση με πέρυσι και ήρθαν παίκτες από δανεισμό που δεν είχαν δουλέψει μαζί μας και δύο ακόμη που προστέθηκαν με μεταγραφή. Άρα, υπάρχει ένα εντελώς νέο γκρουπ και εμείς πρέπει να χτίσουμε ξανά τον μηχανισμό με τον οποίο δουλεύουμε. Όμως, υπάρχουν οι βασικοί παίκτες από πέρυσι, οι οποίοι θα βοηθήσουν τους υπόλοιπους να προσαρμοστούν. Φυσικά, το γκρουπ μας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί»

-Υπάρχει προοπτική η ομάδα να αποκτήσει ακόμα περισσότερη ποιότητα μέσα από μεταγραφική ενίσχυση;

«Έφυγαν ο Κάμπος, ο Μακ, ο Αζεβέδο, ο Δεληγιαννίδης και ο Κουλούρης. Δεν έχει σημασία αν κάποιοι από αυτούς δεν έπαιζαν, είναι θέμα ποιότητας προπονήσεων. Η ομάδα έχει την προοπτική να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Κάναμε ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν αλλαγές και τώρα προσπαθούμε να φτάσουμε στο επίπεδό μας και να το ξεπεράσουμε, αλλά με κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ο Κάμπος είναι ένας τύπος παίκτη και ο Λέο Ζαμπά είναι τελείως διαφορετικός. Και οι δύο όμως έχουν ποιότητα».

«Χρειαζόμαστε την ώθηση του κόσμου»

-Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εξαντλούν τα εισιτήρια διαρκείας, έχετε να τους στείλετε κάποιο μήνυμα;

«Περιμένω να υπάρξει μία φανταστική ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Πρέπει ο κόσμος να μας ωθήσει, πραγματικά το χρειαζόμαστε αυτό, γιατί είναι δύσκολα τα παιχνίδια που έρχονται και στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα λόγω του ότι θα αρχίσουμε με μείον δύο βαθμούς. Θα πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας τους οπαδούς του ΠΑΟΚ από την Θεσσαλονίκη αλλά και όλες τις υπόλοιπες περιοχές»

-Σας λείπει η ένταση των επίσημων αγώνων;

«Είναι φυσιολογικό να λείπει σε όλους μας η ένταση των αγώνων αλλά και όλα αυτά τα συναισθήματα που δημιουργούνται στην διάρκεια ενός αγώνα. Το ποδόσφαιρο σου δίνει απίστευτα συναισθήματα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

«Γιατί να μην είμαστε έτοιμοι;»

-Θεωρείτε πως αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά, ο ΠΑΟΚ θα είναι έτοιμος στα παιχνίδια με τη Βασιλεία;

«Γιατί να μην είναι; Πιστεύω πως αν ρωτήσετε έναν-έναν τους παίκτες, όλοι περιμένουν αυτό το παιχνίδι. Υπάρχει μία συνέχεια από πέρσι, ξέρουμε πόσο σκληρή ήταν η δουλειά που έγινε, θέλουμε να δώσουμε αυτά τα παιχνίδια και να προκριθούμε. Είδαμε και από αυτό που συνέβη την Κυριακή ότι η ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αυτή που ήταν πολύ δυνατή ψυχολογικά».

-Πως σχολιάζετε πως η Βασιλεία παραχώρησε βασικούς ποδοσφαιριστές της και η εικόνα της στα φιλικά, με αποκορύφωμα τη βαριά ήττα της με 5-0 από την Φέγενορντ, ήταν άσχημη;

«Προφανώς και ήταν απόφαση της διοίκησης της Βασιλείας να παραχωρήσει τόσους παίκτες και να κάνει αλλαγές στο ρόστερ. Και εμείς όμως χάσαμε παίκτες. Όσο για την ήττα της με 5-0 από την Φέγενορντ, συνέβη σε ένα φιλικό παιχνίδι όπου μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα. Αναλύουμε όσα θέλουμε και δεν μένουμε σ’ αυτά».  

-Αύριο ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να δηλώσει στην ΟΥΕΦΑ τη λίστα με τους ποδοσφαιριστές που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα δύο παιχνίδια με τη Βασιλεία. Έχετε πάρει τις αποφάσεις σας; Και επιπλέον, θα μπορούσε να υπάρξει μεταγραφή μέχρι την Δευτέρα, δηλαδή 24 ώρες πριν το πρώτο παιχνίδι, όπου μπορούν να γίνουν προσθαφαιρέσεις στη λίστα;

 «Πάνω – κάτω έχω αποφασίσει για την λίστα, αλλά έχουμε δύο μέρες ακόμη. Για το αν προλαβαίνουμε να δηλώσουμε και δύο ακόμη παίκτες, εξαρτάται από το ποιος θα έρθει αλλά και άλλα πράγματα, για παράδειγμα εάν έχει κάνει προετοιμασία. Πέρσι θυμάμαι πως πήραμε παίκτες στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, που προέρχονταν από διακοπές…».

-Με τη Στεάουα είχατε πει ότι τέτοια ατομικά λάθη σαν κι αυτά που είχαν συμβεί, αν επαναληφθούν στο Champions League θα μας αφήσουν νεκρούς. Εγιναν πάλι με την Ντε Γκράαφσααπ. Πώς το σχολιάζετε;

 «Είναι λάθη που συμβαίνουν στην προετοιμασία. Όταν είσαι προετοιμασία και κανείς δεν είναι φρέσκος οι αντιδράσεις είναι αργές. Είχαμε αργές αντιδράσεις η αντίπαλη ομάδα ήταν πολύ επιθετική στα μαρκαρίσματά της, μπόρεσε και πήρε την μπάλα. Αλλά το ματς ήταν καλό, κάναμε πολλές φάσεις και παλέψαμε».

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν περισσεύει κανένας!

Aυτοί που θα πρέπει να δώσουν “φρεσκάδα” στην ομάδα προερχόμενοι από τον πάγκο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο "Απόστολος Νικολαϊδης" στις 31 Μαρτίου, o ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία των  φετινών του υποχρεώσεων με ένα "τρελό" πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου σε Stoiximan Super League και Europa Conference League και την ελπίδα για... πέντε ευρωπαϊκούς αγώνες!

Σε αυτή τη σειρά αγώνων, που θα κρίνουν τον Πρωταθλητή Ελλάδας και τις δύο προκρίσεις που θέλει να πανηγυρίσει ο Δικέφαλος προκειμένου να βρεθεί στον τελικό της 29ης Μαϊου στη Νέα Φιλαδέλφεια, κυριολεκτικά δεν περισσεύει κανένας!

Μάλιστα, ποδοσφαιριστές όπως οι Γιοάν Σάστρε, Ράφα Σοάρες, Γιάννη Μιχαηλίδης, Μάρκος Αντόνιο, Στέφανος Τζίμας, ακόμα και ο Ιβάν Νάσμπεργκ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει ιδανικά τη φετινή σεζόν, έστω και αν δεν αποτελούν βασικές επιλογές του Ράζβαν Λουτσέσκου!

Ειδικότερα, όλοι οι παραπάνω, τόσο στα παιχνίδια που θα πάρουν φανέλα βασικού όσο και στα ματς που θα κληθούν να βοηθήσουν από τον πάγκο, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άκρως αποτελεσματικοί, θα πρέπει να "φρεσκάρουν" την ομάδα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τη στιγμή που οι περισσότεροι εκ των υπόλοιπων συμπαικτών τους έχουν "φορτωθεί" αρκετά τη φετινή σεζόν γενικότερα και το τελευταίο διάστημα ειδικότερα!

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚτσήδικη βραδιά στη Στουτγάρδη!

Το πάρτι του Club PAOK Stuttgart και αυτοί που θα τιμηθούν!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για μία άκρως "ασπρόμαυρη" βραδιά, ετοιμάζονται τα μέλη του PAOK Club Stuttgart!

Το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στις 19:30, οι φίλοι του Δικεφάλου που μένουν στην Στουτγάρδη θα κάνουν το δικό τους πάρτι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τιμηθούν ο Νίκος Νάτσιος, Λευτέρης Τσιτσιλίδας και Μπάμπης Τσολακίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση»

Στην Ελλάδα… φούστες και ανακοινώσεις για “συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις”, στην Αγγλία “ευχαριστούμε”!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση περί αφαίρεσης τέσσερις βαθμούς από τη φετινή συγκομιδή της, λόγω παραβιάσεων των κανονισμών της Premier League, εξέδωσε η Νότιγχαμ Φόρεστ, ευχαριστώντας (!) μεταξύ άλλων την Επιτροπή που εξέτασε το όλο ζήτημα, "γιατί συμφώνησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ταχεία βάση".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι εξαιρετικά απογοητευμένη με την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει κύρωση τεσσάρων βαθμών στον σύλλογο, που θα εφαρμοστεί με άμεση ισχύ. Παρά την απογοήτευσή μας, ευχαριστούμε την Επιτροπή που συμφώνησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ταχεία βάση. Ο σύλλογος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα του πρωταθλήματος να επιλύονται οι διαφορές τη σεζόν στην οποία προκύπτουν.

Ήμασταν εξαιρετικά απογοητευμένοι από τον τόνο και το περιεχόμενο των υποβολών της Premier League ενώπιον της Επιτροπής.

Μετά από μήνες συζητήσεων με την Premier League και μια εξαιρετική συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια, αυτό ήταν απροσδόκητο και έπληξε την εμπιστοσύνη που είχαμε στην Premier League.

Το ότι η Premier League επιδίωξε μια τιμωρία οκτώ βαθμών ως σημείο εκκίνησης ήταν εντελώς δυσανάλογο σε σύγκριση με τους εννέα βαθμούς που ορίζουν οι δικοί της κανόνες για την αφερεγγυότητα. Μας εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι η Premier League δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις μοναδικές συνθήκες του συλλόγου και τα ελαφρυντικά του. Σε περιπτώσεις όπου αυτή η προσέγγιση ακολουθηθεί από μελλοντικές επιτροπές, θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αγωνιστούν οι νεοφώτιστοι σύλλογοι χωρίς τις επιπλέον πληρωμές της Premier League, υπονομεύοντας έτσι την ακεραιότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.

Ενώ η Premier League μπορεί να έχει αμφισβητήσει το επιχειρηματικό σχέδιο του συλλόγου, ο σύλλογος υποστηρίζει ότι εξισορρόπησε υπεύθυνα τη συμμόρφωση με το PSR με σημαντική επένδυση στην ομάδα για να μας δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια.

Ακόμη και αφού ο σύλλογος είχε χάσει την προθεσμία για το PSR, εξακολουθούσε να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο Μπρέναν Τζόνσον θα πουληθεί πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Αυτό ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού και της υποστήριξής μας προς το PSR.

Η απόφαση της Επιτροπής εγείρει ζητήματα που απασχολούν όλους τους συλλόγους. Οι μεταγραφές παικτών είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο περιβάλλον συναλλαγών που δεν μπορεί να συγκριθεί με την πώληση κανονικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Θα υπάρξουν περιπτώσεις που μια μεταγραφή παίκτη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό μιας μεταγραφικής περιόδου και μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στο τέλος αυτού του παραθύρου. Αυτό δεν πρέπει να είναι λόγος για την καταδίκη ενός συλλόγου. Το να μην αναγνωριστεί αυτό από την Επιτροπή ή από την Premier League, θα πρέπει να είναι θέμα ακραίας ανησυχίας για όλους τους οπαδούς του εθνικού παιχνιδιού μας.

Ευρύτερη ανησυχία για όλους τους συλλόγους είναι η ανησυχητική επίδραση που θα έχει αυτή η απόφαση στη λειτουργία του μοντέλου μετακίνησης παικτών. Αυτό είναι το μόνο μοντέλο με το οποίο οι σύλλογοι εκτός μιας μικρής ομάδας συλλόγων στην κορυφή της Premier League μπορούν ρεαλιστικά να προχωρήσουν στην ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι οι σύλλογοι πρέπει να επενδύουν μόνο αφού έχουν αποκομίσει κέρδος από την ανάπτυξη των παικτών τους. Αυτό το σκεπτικό καταστρέφει την κινητικότητα στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και αποτέλεσμα της απόφασης θα είναι να μειωθούν δραστικά τα περιθώρια ελιγμών όλων αυτών των συλλόγων, οδηγώντας στη στασιμότητα του εθνικού παιχνιδιού.

Πιστεύουμε ότι τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας που έδειξε ο σύλλογος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα οποία επιβεβαιώνονται και καταγράφονται στην απόφαση της Επιτροπής, δεν εκτιμήθηκαν από την Premier League».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ