Connect with us

«Μίμη καλό ταξίδι…»

Την περασμένη Τετάρτη «έφυγε» από την ζωή ο Δημήτρης Τσίτσος, ο άνθρωπος ο οποίος σχεδίασε δωρεάν το καταπληκτικό μουσείο της μπασκετικής ομάδας στο Παλατάκι.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

«Μίμη καλό ταξίδι…»

Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Τσίτσος, από τους μεγαλύτερους ανθρώπους στον χώρο της αρχιτεκτονικής, «έφυγε» την περασμένη Τετάρτη από την ζωή.

Μάλιστα ο Δημήτρης Τσίτσος ήταν ο άνθρωπος ο οποίος σχεδίασε το μουσείο της μπασκετικής ομάδας στο Παλατάκι, το οποίο ουκ ολίγοι έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της ΑΝΟΔΟΜΩ Νίκος Κωνσταντινίδης, τον αποχαιρέτησε μέσα από ένα συγκινητικό κείμενο στο linkedin.com, στο οποίο αναφέρει:

“Πέρασε μία δύσκολη εβδομάδα ενός δύσκολου μήνα, μέσα σε ένα κακό 2018. Σ’ αυτό το έτος πέρα από συνηθισμένα προβλήματα της καθημερινότητας βίωσα και αρκετές απώλειες σημαντικών, για εμένα, προσώπων. Οι περισσότεροι από εμάς, φαντάζομαι, έχουμε βιώσει απώλειες συνεργατών, κάπου εκεί αφιερώνεις λίγες στιγμές να τιμήσεις με την μνήμη σου, την τελευταία επαφή ή την πρώτη ίσως και κάποιες κοινές επιτυχίες, τον εκλιπόντα. Όταν όμως αυτό δεν περνάει μετά από μέρες υπάρχουν βαθύτερα αίτια.

Την περασμένη Τετάρτη έφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Τσίτσος, ξαφνικά. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο πήρα μερικές βαθιές ανάσες και μοιράστηκα το δυσάρεστο νέο με τους κοντινούς μου συνεργάτες, χαμογέλασα και του ευχήθηκα καλό ταξίδι. Μετά από μέρες έπιασα τον εαυτό μου να είναι νευρικός, ενώ δεν θα έπρεπε, επίσης όταν αναζήτησα τον λόγο, συνειδητοποίησα πως είμαι θυμωμένος για την απώλεια του «Μίμη» και πως παρ’ όλο που πέρασαν αρκετές μέρες δεν έχω αποδεχθεί το γεγονός και πως το σκέφτομαι με την ίδια ένταση όπως την πρώτη μέρα που το πληροφορήθηκα. Έτσι θεώρησα ότι πρέπει να μοιραστώ την εμπειρία μου και τί αποκόμισα με τα χρόνια συνεργασίας μαζί του.

Τον Δημήτρη Τσίτσο επαγγελματικά τον γνώριζα από την πρώτη στιγμή που νέος μηχανικός κι εγώ πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ με τις ανακαινίσεις στην Θεσσαλονίκη. Θρύλος μέσα στον χώρο, με το ζόρι τον έβλεπες αν ήσουν πελάτης, πόσο μάλλον υποψήφιος συνεργάτης, ή έτσι πίστευα για πολύ καιρό. Πριν από πέντε περίπου χρόνια ένας φίλος και «πιστός» πελάτης ενώ σχεδιάζαμε την ανακαίνιση του μαγαζιού του μου ανακοίνωσε ότι πήρε την απόφαση να αναθέσει τον σχεδιασμό στον Τσίτσο, και πως μάλιστα ήθελε να τον γνωρίσω με την προοπτική να αναλάβω τουλάχιστον την κατασκευή. Ήμουν κάθετα αντίθετος, όσοι γνωρίζουν τον κατασκευαστικό χώρο ξέρουν ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και ήμουν σίγουρος ότι ο Μέγας Τσίτσος δε θα με αφήσει σε χλωρό κλαρί. Μπαίνω με βαριά καρδιά στο γραφείο του, όμως αμέσως ένοιωσα την θετική ενέργεια, ένοιωσα την δημιουργία από το λευκό χαρτί μπροστά του, μετά από μία σύντομη σύσταση πέρασε στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, μιλούσε σαν μικρό παιδί που περιγράφει το παιχνίδι που θέλει για τα Χριστούγεννα από τους γονείς του. Από τότε και μέσα σε μία πενταετία υλοποιήσαμε δεκάδες έργα του σε όλη την Ελλάδα, πάντα είχε το ίδιο πάθος στην περιγραφή του, αν δεν του άρεσε κάτι άλλαζε, είτε στα σχέδια είτε ήταν ήδη κατασκευασμένο, δεν υπήρχε διαφορά, δεν τον ένοιαζε το κόστος, ήταν ασυμβίβαστος, δεν δεχόταν το ακαλαίσθητο. Αν δεν άλλαζε αυτό που έλεγε, έφευγε ο ίδιος. Υποστήριζε πάντα τους νέους στον χώρο, «μου αρέσει να δουλεύω με εσάς γιατί έχετε ακόμα την φλόγα», τι περίεργο, όταν με έναν κοινό συνεργάτη μιλήσαμε για να συλλυπηθούμε ο ένας τον άλλον, μου είπε ακριβώς το ίδιο, έφυγε νωρίς παρ’ όλη την τεράστια καριέρα του, νωρίς γιατί είχε ακόμα την φλόγα μέσα του, πιο νέος απ’ όλους μας. Σίγουρα αφήνει ένα τεράστιο έργο πίσω του που θα τον συστήσει στη γειτονιά των Αθανάτων. Η διαφορά σου Μίμη είναι ότι εσύ έχεις αφήσει και μία σπορά, αυτών που είχαμε την τύχη να μάθουμε δίπλα σου, μία σπορά ασυμβίβαστων με την ίδια αγάπη για την δουλειά μας και την καλαισθησία όπως εσύ. Να είσαι επιεικής εκεί στον παράδεισο με τις Αρχιτεκτονικές επιλογές τους, είμαι σίγουρος ότι ξεκίνησες ήδη τα σχέδια τους, με το μολύβι και τις μπογιές σου, όπως ξεκινούσαν όλα τα έργα σου.

Καλό ταξίδι, σε ευχαριστώ για την τιμή της συνεργασίας, μαζί με την ομάδα σου θα συνεχίσουμε αυτά που μας δίδαξες!”

Όλοι οι συντελεστές του PAOK24 εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκη… τίτλου για την ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό (vid)

Αποφασιστικό βήμα τίτλου για την ομάδα του Αλμέιδα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0 του Παναθηναϊκού και έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όντας πλέον σε απόσταση ασφαλείας από τους διεκδικητές του τίτλου.

Οι Ελίασον (7΄,69΄), Πόνσε (38΄) πέτυχαν τα γκολ της Ένωσης που βρίσκεται στην κορυφή σε απόσταση 4 βαθμών από τον Παναθηναϊκό, του οποίου υπερτερεί και σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Πιο έτοιμη από ποτέ για το ματς της χρονιάς, η ΑΕΚ «στρίμωξε» από το πρώτο λεπτό τον Παναθηναϊκό στα καρέ του και άνοιξε το σκορ πολύ νωρίς. Στο 7΄ από λάθος του Αράο στο χώρο του κέντρου η μπάλα έφτασε στον Ελίασον ο οποίος με εντυπωσιακή ατομική ενέργεια «κεραυνοβόλησε» τον Ντραγκόφσκι προσθέτοντας ακόμα ένα κρίσιμο γκολ στην εφετινή πλούσια συγκομιδή του.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει με κεφαλιά του Ιωαννίδη που έφυγε λίγο άουτ στο 35΄, αλλά η ΑΕΚ πατούσε καλύτερα στο γήπεδο και πλησίαζε συνεχώς με καλές προοπτικές την περιοχή των φιλοξενούμενων. Στο 38΄ ένα... παιδικό λάθος του Ακαϊντίν έκανε τον Φατίχ Τερίμ να πιάσει με απόγνωση το κεφάλι του, χωρίς να χρειαστεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της φάσης.

Κι αυτή ήταν, ο Πόνσε να βγαίνει τετ-α-τετ με τον Ντραγκόφσκι και να πλασάρει υποδειγματικά για το 2-0.

Στο ημίχρονο ο Τερίμ ουσιαστικά αναγνώρισε το λάθος του, αποσύροντας τους -αρνητικούς στα πρώτα 45΄- Λημνιό και Παλάσιος. Το σύστημα των «πράσινων» διαφοροποιήθηκε, η απόδοσή τους βελτιώθηκε, όμως η ΑΕΚ ήταν εκείνη που σκόραρε ξανά και τελείωσε το παιχνίδι. Ατομική ενέργεια του Πινέδα από αριστερά, σύγχυση στην περιοχή του Παναθηναϊκού και ο Ελίασον από κοντά διαμόρφωσε το τελικό 3-0 στο 69΄.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα (77΄ Άμραμπατ), Χατζισαφί, Βίντα, Κάλενς, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Πινέδα (82΄ Μάνταλος), Ελίασον (77΄ Μήτογλου), Αραούχο (58΄ Γκατσίνοβιτς), Πόνσε (77΄ Γκαρσία)

Παναθηναϊκός (Φατίχ Τερίμ): Ντραγκόβσκι, Κώτσιρας (77΄ Βαγιαννίδης), Γεντβάι, Ακαϊντίν, Χουάνκαρ (64΄ Μλαντένοβιτς), Αράο, Τσέριν, Μπακασέτας (64΄ Βέρμπιτς), Λημνιός (46΄ Σπόραρ), Παλάσιος (46΄ Βιλένα), Ιωαννίδης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Άδειος από ενέργεια και ιδέες»

Όσα γράφει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχολίασε την γκέλα στο «Αθανάσιος Διάκος» μέσα από το καθιερωμένο match report, υπογραμμίζοντας πως ο Δικέφαλος «πέταξε δύο βαθμούς» στη μάχη του τίτλου. Ο Δικέφαλος βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 90+9′, ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να κάνει την μεγάλη ανατροπή στο ΔΑΚ Λαμίας και να φύγει με τους τρεις βαθμούς.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ:

«Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε άδειος από ενέργεια και ιδέες στη Λαμία και το πλήρωσε, καθώς πέταξε δύο πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του τίτλου και πριν τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα, που θα κρίνουν τα πάντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

ΜΑΓΚΑΣ ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του πρωταθλήματος!

Πέταξε εκτός τον Απόλλωνα Σμύρνης με 2-0 στις νίκες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μεγάλη εμφάνιση και μεγάλη πρόκριση του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά των playoffs της Α1 πόλο ανδρών.

Μετά το break στην Αθήνα, ο Δικέφαλος κέρδισε για δεύτερη φορά του Απόλλωνα Σμύρνης επικρατώντας με 14-13 στο Ποσειδώνιο.

Έτσι, το σύνολο του Θ. Χατζηθεοδώρου έκλεισε θέση στην πρώτη τετράδα του φετινού πρωταθλήματος και θα δώσει τις μάχες του στα ημιτελικά των playoffs.

Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 10-10, κάτι που οδήγησε το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι.

Ήρωας για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Χάρης Αϊβαλιώτης που απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι του Μανώλη Σολανάκη και έστειλε τον Δικέφαλο στα ημιτελικά εκεί όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τη Βουλιαγμένη.

Περισσότερα σε λίγο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ