Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δε μετανιώνω για τις επιλογές μου» (α’ μέρος)

Η συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Φρανκ Άρνεσεν ανήκει στο παρελθόν και ο Δανός πρώην αθλητικός διευθυντής του «Δικεφάλου» δίνει τις δικές του απαντήσεις με φόντο τη δουλειά του στην ομάδα στην αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο PAOK24.

PAOK24

«Δε μετανιώνω για τις επιλογές μου» (α’ μέρος)

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του αγωνιστικού τμήματος του «Δικεφάλου» δίνει τη δική του εκδοχή για την πορεία της σχέσης του με τον Ιβάν Σαββίδη και τον «Δικέφαλο»  γενικότερα, από την απόλυτη στήριξη του καλοκαιριού στις ημέρες αμφισβήτησης.

Ο Άρνεσεν εξηγεί τι συνέβη το καλοκαίρι στις συζητήσεις που είχε με τους διοικούντες του ΠΑΟΚ για το πλάνο που έπρεπε να καταστρωθεί, αναφέρεται στο τελευταίο διάστημα των επαφών του με τον Ιβάν Σαββίδη και το πότε «χώρισε» οριστικά με τον «Δικέφαλο».

Ακόμα ο πρώην αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ απαντά σε όσους των κατηγορούν για τους παίκτες που επέλεξε το καλοκαίρι, αναφορικά με το αν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός μεγάλου κλαμπ και κάνει λόγο για πολύ βιαστική κρίση στις επιλογές του.

Για ποιον λόγο η συνεργασία σας με τον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε πρόωρα;

Νομίζω ότι καμιά φορά στη ζωή έχει ενδιαφέρον να περιγράψεις μία κατάσταση με ένα παράδειγμα μέσα από αυτή. Η συνεργασία μου με τον ΠΑΟΚ μπορεί να παρομοιαστεί με μία σχέση. Το πρώτο χρονικό διάστημα στη σχέση με μία κοπέλα (γέλια) υπάρχει ο έρωτας και όλα είναι πολύ όμορφα. Στην πορεία και ενώ είστε συνέχεια μαζί διαπιστώνεις ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους βλέπετε πολύ διαφορετικά τα πράγματα, διαφωνείτε και έχει αλλάξει η κατάσταση μεταξύ σας. Για να έρθω στη δική μου περίπτωση, κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα με το κλαμπ. Αρχικά είχαμε μία συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε, αλλά στην πορεία διαπιστώσαμε ότι θέλουμε διαφορετικά πράγματα, προσεγγίζαμε με διαφορετικό τρόπο γενικότερα την κατάσταση.  Και κάπου εκεί αποφασίσαμε να χωρίσουν οι δρόμοι μας.

Τελικά πιστεύετε ότι υπήρξε κακή συνεννόηση και παρανόηση το καλοκαίρι στις συζητήσεις που είχατε με τον κ. Σαββίδη για το πλάνο που θα έπρεπε να καταστρώσει ο ΠΑΟΚ και το χρονικό διάστημα στο οποίο θα έπρεπε να φέρει η ομάδα συγκεκριμένα αποτελέσματα;

Όταν ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω στον ΠΑΟΚ έγιναν διαδοχικές συσκέψεις με τον ιδιοκτήτη του κλαμπ. Σε αυτές εγώ ανέφερα από την πλευρά μου το πλάνο που θα πρέπει να ακολουθηθεί και τον τρόπο που προτείνω να δουλέψουμε για να μπορέσουμε σταδιακά να δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Νομίζω ότι ήταν όλα αρκετά ξεκάθαρα από την αρχή. Πάντα όταν πηγαίνεις σε ένα κλαμπ, πρέπει να δεις τι έχεις στη διάθεση σου και σταδιακά να αποφασίσεις με βάση το πλάνο που έχεις καταστρώσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθείς. Εμείς ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε. Είχαμε την πίεση από τα παιχνίδια της Ευρώπης που ήταν νωρίς, αλλά ξέραμε πως έστω και με αυτή τη δυσκολία θα έπρεπε να προχωρήσουμε, αρχικά να ποντάρουμε στους διαθέσιμους παίκτες που είχαμε και στην πορεία να ενισχυθούμε με συγκεκριμένο τρόπο. Στην πορεία υπήρξαν δύσκολα διαστήματα, αλλά αυτό συμβαίνει στο πρώτο διάστημα μίας ομάδας, είναι λογικό και ως ένα βαθμό αναμενόμενο, ειδικά όταν έχεις τόσους πολλούς νέους παίκτες. Είχα από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα πολλά ραντεβού με τον κ. Σαββίδη, συζητούσαμε συνέχεια και ήμασταν σε άμεση επικοινωνία, αλλά δε θέλω σε καμία περίπτωση να αναφέρω κομμάτι των συνομιλιών μας, αυτά είναι πράγματα απόρρητα και αφορούν μόνο εμάς και επειδή τον σέβομαι δεν πρόκειται ποτέ να αναφέρω λεπτομέρειες. Νομίζω ότι στην πορεία συνέβη αυτό που σας ανέφερα και πριν, διαπιστώθηκε δηλαδή ότι κάποια πράγματα τα βλέπαμε αρκετά διαφορετικά από τον τρόπο που τα έβλεπε ο ιδιοκτήτης.

Τι συνέβη τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου; Νιώσατε ότι ο κ. Σαββίδης δεν εμπιστευόταν πλέον τις εισηγήσεις σας; Τι συνέβη στις περιπτώσεις των παικτών που αποκτήθηκαν;

Μέσα στο κομμάτι της δουλειάς μου ξέρω ότι μπορεί να μην προχωρούν πάντα όλες οι εισηγήσεις μου. Είχα συνέχεια επαφή με τον κ. Σαββίδη και συζητούσαμε τους παίκτες που θέλαμε να αποκτήσουμε, αλλά στο τέλος αυτός είναι που θα πάρει την τελική απόφαση αφού είναι ο ιδιοκτήτης του κλαμπ. Από τους παίκτες που απέκτησε η ομάδα ο Χατζηισαϊας ήταν μία καθαρά δική μου επιλογή. Παρακολουθούσα τους τελευταίες μήνες τον ποδοσφαιριστή, σε μία υπόθεση που προέκυψε από τη δουλειά του τμήματος σκάουτινγκ. Είδα τους τελευταίους μήνες όλους του τους αγώνες για να έχω μία σαφή άποψη για τις ικανότητες του. Είχε όλα τα στοιχεία, νεαρός και πολύ ικανός και αφού παρακολούθησα και αρκετά παιχνίδια του από κοντά, όχι μόνο τον τελευταίο καιρό, έγινε η εισήγηση για την απόκτηση του και το κλαμπ προχώρησε σε αυτή τη μεταγραφή. Ακόμα και στην περίπτωση του Βελλίδη, πρόκειται για τον καλύτερο ή έναν από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες στο πρωτάθλημα, οπότε σίγουρα είναι μία καλή κίνηση. Μπορεί να ξεκίνησε με κάποια λάθη, αλλά σιγά σιγά φαίνεται ότι μπαίνει στο κλίμα της ομάδας, το έδειξε καλύτερα στο τελευταίο του παιχνίδι. Γενικά κομμάτι της δουλειάς μου είναι να παρακολουθώ και όλους τους παίκτες που έχει η ομάδα και να βοηθάω στην εξέλιξη τους. Ο Χαρίσης για παράδειγμα είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν αποτελεί δική μου μεταγραφική εισήγηση. Έχω όμως εξαιρετική άποψη για τις ικανότητες του, θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους νέους παίκτες που έχει ο ΠΑΟΚ και προσπαθούσα και με αυτόν και με άλλους νέους παίκτες που υπάρχουν στην ομάδα να έχω επαφή και να τους βοηθάω να γίνονται καλύτεροι. Είναι και αυτό κομμάτι της δουλειάς μου.

Πόσο συχνά επικοινωνούσατε με τον κ. Σαββίδη το τελευταίο χρονικό διάστημα; Είχαν μειωθεί σημαντικά οι επαφές σας για τα ζητήματα της ομάδας εδώ και κάποιες εβδομάδες;

Όχι, αυτό δεν ισχύει. Είχαμε συχνή επικοινωνία μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη. Τότε στην επαφή που είχαμε έμαθα ποια απόφαση έχει παρθεί και έτσι στη συνέχεια σταμάτησα να εργάζομαι για τον ΠΑΟΚ. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έλειπα τις τελευταίες ημέρες από τις υποχρεώσεις μου, για παράδειγμα δεν ήμουν κοντά στην ομάδα στο παιχνίδι με τον Ηρακλή. Δε θέλω σε καμία περίπτωση να πω τι ακριβώς μου είπε ο κ. Σαββίδης, γιατί δε θα ήταν κάτι σωστό από την πλευρά μου. Ό,τι και αν συζητήσαμε σε αυτή την τελευταία επικοινωνία που είχαμε την Πέμπτη και αφορούσε την ομάδα δε θέλω και δεν πρέπει να το μεταφέρω.

Για την κριτική που δέχεται για τις επιλογές ποδοσφαιριστών που έκανε και το ότι πολλοί από αυτούς που αποκτήθηκαν δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός μεγάλο κλαμπ με συνεχή πίεση και υψηλές απαιτήσεις όπως ο ΠΑΟΚ: Νομίζω ότι είναι λάθος να μπαίνουμε στη διαδικασία να βγάζουμε συμπέρασμα για τους ποδοσφαιριστές μετά από λίγους μήνες παρουσίας τους στην ομάδα. Κατά την άποψη μου αφού ολοκληρωνόταν η πρώτη σεζόν θα έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε μία αξιολόγηση των επιλογών που έγιναν και να αποφασίσουμε ποιοι παίκτες ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ και σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και ποιοι όχι. Δεν μπορούμε σε μικρότερο χρονικό διάστημα να κάνουμε κρίσεις γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κάνουμε λάθος. Δεν έχω μετανιώσει για τις επιλογές που έκανα και τους παίκτες που έφερα. Σας ξαναλέω η κρίση για το αν μπορούσαν τελικά να ανταποκριθούν στην ομάδα θα έπρεπε να γίνει μετά το τέλος της πρώτης σεζόν και στις περιπτώσεις που δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα κάναμε τις διορθωτικές κινήσεις που έπρεπε. Έτσι και αλλιώς στην πρώτη χρονιά θέλαμε να προχωρήσουμε κι άλλο το κομμάτι των αλλαγών στο ρόστερ και της γενικότερης αξιολόγησης του. Το λάθος για εμένα είναι ότι ήρθα αρκετά αργά στην ομάδα και έπρεπε στις 15 Ιουνίου να ξεκινήσω να εργάζομαι για τις μεταγραφές του καλοκαιριού, κάτι που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα για να μπορώ να είμαι πιο έτοιμος. Οι επιλογές που έγιναν σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψαν και από τις συνθήκες από τις οποίες επικρατούσαν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η βαθμολογία της Stoiximan Super League μετά την 7η αγωνιστική

Μετά την γκέλα του ΠΑΟΚ στη Λαμία και τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έμεινε 3ος αν και έχασε 2 βαθμούς (1-1) στη Λαμία, ωστόσο η διαφορά από την κορυφή αυξήθηκε στους επτά βαθμούς. Ο Ολυμπιακός έμεινε στην τέταρτη θέση αφού δεν κέρδισε (1-1) στη Θεσσαλονίκη τον Άρη, ενώ απομένουν 3 αγωνιστικές για το φινάλε αλλά ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν 4 αγώνες αφού θα παίξουν στην Τούμπα στις 12/5.Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια της 7ης αγωνιστικής των playoffs της Super League 1.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κέρδισε 3-0 τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Παρέμεινε πρώτη και αύξησε τη διαφορά της από τον δεύτερο Παναθηναϊκό στους 4!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (7η αγωνιστική)

1. ΑΕΚ 75
2. Παναθηναϊκός 71
3. ΠΑΟΚ 68
4. Ολυμπιακός 67
5. Άρης 49
6. Λαμία 35

*Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν αγώνα λιγότερο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (8η, 28/4)

17:00 Ολυμπιακός - Λαμία
19:30 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
20:30 Παναθηναϊκός - Άρης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Άδειος από ενέργεια και ιδέες»

Όσα γράφει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχολίασε την γκέλα στο «Αθανάσιος Διάκος» μέσα από το καθιερωμένο match report, υπογραμμίζοντας πως ο Δικέφαλος «πέταξε δύο βαθμούς» στη μάχη του τίτλου. Ο Δικέφαλος βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 90+9′, ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να κάνει την μεγάλη ανατροπή στο ΔΑΚ Λαμίας και να φύγει με τους τρεις βαθμούς.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ:

«Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε άδειος από ενέργεια και ιδέες στη Λαμία και το πλήρωσε, καθώς πέταξε δύο πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του τίτλου και πριν τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα, που θα κρίνουν τα πάντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Μπλόκο» στο Χαριλάου για τον Ολυμπιακό!

Μοιράστηκαν από έναν βαθμό στο «Βικελίδης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Άρης έστησε μπλόκο στον Ολυμπιακό! Με τον Κουέστα να κατεβάζει ρολά, οι «κίτρινοι» κατάφεραν να κρατήσουν στο 1-1 τους «ερυθρόλευκους» που ήταν ανώτεροι αλλά σπατάλησαν τις ευκαιρίες τους! Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Λορέν Μορόν (48’) για να «απαντήσει» άμεσα ο Ζέλσον Μαρτίνς (53’), αλλά να μην μπορούν να βρουν το γκολ της νίκης που θα τους έφερνε, τουλάχιστον, πάνω από τον τρίτο ΠΑΟΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν πρώτοι, με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί να αναγκάζει σε επέμβαση τον Χουλιάν Κουέστα στο 5ο λεπτό. Τρία λεπτά αργότερα ο Στέφαν Γιόβετιτς νίκησε τον Ισπανό τερματοφύλακα, ωστόσο στο ξεκίνημα της αντεπίθεσης των φιλοξενούμενων υπήρξε φάουλ του Μάρτινς στον Κίκε Σαβέριο. Ο Ράντε Ομπρένοβιτς, μετά από παρέμβαση του VAR (Ματέι Γιουγκ και Θανάσης Κόλλιας) έκανε on field review, ακυρώνοντας το γκολ και δίνοντας κίτρινη κάρτα στον Πορτογάλο εξτρέμ του Ολυμπιακού.

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αναταραχή, ο Άρης πλησίασε στο γκολ, με τους Νταβίντ Κάρμο και Βιθέντε Ιμπόρα να ορθώνουν τοίχος στις προσπάθειες των Μορόν και Σαβέριο, αντίστοιχα. Ακολούθησε ένα πεντάλεπτο πίεσης από τους Πειραιώτες, με τον Κουέστα να σταματάει το σουτ του Σαντιάγκο Έσε (21’) και την κεφαλιά του Γιόβετιτς (24’) ενώ το δοκάρι σταμάτησε τη δυνατή κεφαλιά του Ιμπόρα (25’).

Οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν το ματς, χωρίς να δημιουργήσουν ή να χάσουν κάποια σπουδαία ευκαιρία, πλην ενός σουτ του Γιάννη Φετφατζίδη, ωστόσο εξίσου εύκολα κρατούσαν μακριά από την περιοχή του Κουέστα τους αντιπάλους τους. Μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν κι έγινε μια περίεργη φάση: ο Μόουζες Οντουμπάτζο προσπάθησε να διώξει, η μπάλα χτύπησε στον Ελ Κααμπί και μετά στο δοκάρι, χωρίς όμως να περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ - και μάλιστα δύο. Αρχικά σκόραραν οι «κιτρινόμαυροι», με τον Μορόν να εκμεταλλεύεται το λάθος του Ανδρέα-Ριχάρδου Ντόη και να πλασάρει τον Κωνσταντίνο Τζολάκη για το 1-0. Η χαρά των γηπεδούχων, όμως, κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Ο Κώστας Φορτούνης έκανε την ενέργεια και την πάσα στον Μαρτίνς, με τον Πορτογάλο να ισοφαρίζει σε 1-1.

Μάλιστα, ο σκόρερ του Ολυμπιακού θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο τέρμα στο 58’, ωστόσο νικήθηκε αυτή τη φορά από τον Κουέστα. Κάπου εκεί, άρχισαν οι δυο προπονητές τις παρεμβάσεις τους, χάλασε όμως και ο ρυθμός του αγώνα. Η επόμενη καλή στιγμή καταγράφηκε στο 74’ κι ήταν το σουτ του Ελ Κααμπί που πέρασε πάνω από τα δοκάρια, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να κάνει όσο μπορεί πιο επιθετική την ομάδα του.

Αυτό είχε συνέπεια να υπάρχουν κενά πίσω, με τον Μορόν, όμως, στο ξεκίνημα των καθυστερήσεων να μη βλέπει δίπλα τους αμαρκάριστους συμπαίκτες του και να τελειώνει άψυχα την προσπάθειά του. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στους 67 βαθμούς, πέντε κάτω από την ΑΕΚ, τέσσερις από τον Παναθηναϊκό κι έναν από τον ΠΑΟΚ. Ο Άρης, από την άλλη, έβαλε φρένο στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών.

Οι συνθέσεις:

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μοντόγια, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Εμβοντό, Νταρίντα (90’+3’ Ρόουζ), Σουλεϊμάνοφ, Φετφατζίδης (60’ Μάνου Γκαρθία), Σαβέριο (60’ Ζαμόρα), Μορόν.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ορτέγκα, Φορτούνης, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί (87’ Ελ Αραμπί), Μάρτινς (79’ Ναβάρο), Κάρμο, Γιόβετιτς (68’ Ποντένσε), Ροντινέι, Έσε (68’ Τσικίνιο), Ντόη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ