Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Η σχέση μου με τους παίκτες και τον Μπερμπάτοφ!»

Για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση του από τον ΠΑΟΚ, ο Τούντορ έσπασε τη σιωπή του και έδωσε την δική του εκδοχή για όλα όσα έγιναν στην ομάδα το τελευταίο διάστημα.

Ελένη Μπούντου

«Η σχέση μου με τους παίκτες και τον Μπερμπάτοφ!»

Στο α΄μέρος της συνέντευξης που σας εξασφάλισε το PAOK24, o 37χρονος Κροάτης μίλησε για την κατάσταση στον ΠΑΟΚ και την σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη. Λίγο αργότερα, ο Τούντορ αποκάλυψε το αίτημα του μεγαλομετόχου για τον Βλάνταν Ίβιτς, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τι έγινε μετά την επιστροφή της ομάδας από την Κομοτηνή.

Στο τρίτο μέρος της συνέντευξης ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ κάνει την αυτοκριτική και μιλάει ανοιχτά για την σχέση του με τους παίκτες του Δικεφάλου καθώς και με τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ:

“Όλοι κάνουν λάθη το ίδιο και εγώ. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν κερδίζω τίποτα με το να παραδεχτώ δημόσια τα λάθη μου εκτός από λίγη συμπάθεια από τον κόσμο. Το να είσαι προπονητής είναι πράγμα περίπλοκο και δεν εκπροσωπείς μόνο τον εαυτό σου αλλά ολόκληρο το σύλλογο και έτσι οι δημόσιες πράξεις και η εικόνα σου πρέπει να είναι δυνατές και πειστικές. Πρέπει να ξέρεις συνεχώς τα λάθη σου και να δουλεύεις για να τα διορθώσεις καθημερινά αλλά για το καλό της ομάδας και του συλλόγου, η δημόσια εικόνα πρέπει να είναι δυνατή.

Επίσης πολύ συχνά, είχα την αίσθηση ότι εγώ ήμουν ο μοναδικός που εξηγούσε την πραγματική εικόνα και κατάσταση του συλλόγου, η οποία ορισμένες φορές παρεξηγούνταν ως δική μου προσωπική άποψη για τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα της ομάδας…”

Ποια είναι η δική σας ευθύνη για τα αποτελέσματα της ομάδας;

Τα αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά καλά αλλά δεν ήταν και καταδικαστικά δεδομένου ότι ήμασταν στην τέταρτη θέση στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν και ο κύριος στόχος ήταν τα πλέι οφ για τα οποία δεν είχα καμία αμφιβολία. Επίσης, θεωρώ πως παίξαμε πολύ καλά στα τρία τελευταία μας παιχνίδια πριν την ήττα από τον Πανθρακικό. Τι σημαίνει καλά ή άσχημα αποτελέσματα; Καλός ή κακός προπονητής; Όλα κρίνονται από την βαθμολογική θέση ή και από άλλα πράγματα; Για εμένα ο προπονητής της Ξάνθης κάνει καλύτερη δουλειά από εκείνον του Ολυμπιακού, δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι την δουλειά που γίνεται από τον Πορτογάλο.

Επίσης μου άρεσε περισσότερο η ΑΕΚ του Δέλλα από την ΑΕΚ που τώρα έχει περισσότερους βαθμούς. Τι σημαίνει αυτό; Ποιον προπονητή θα απέλυα εγώ αν ήμουν ιδιοκτήτης ομάδας; Αυτόν που θα ήταν 14ος ή εκείνον που θα ήταν πρώτος; Το ποδόσφαιρο είναι τόσο περίπλοκο, το αποτέλεσμα που είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο εξαρτάται από πολλά πράγματα.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, όχι μόνο τώρα, αλλά τα τελευταία 4 χρόνια. Η ποιότητα των παικτών πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένη με το επίπεδο του προϋπολογισμού του συλλόγου! Δυστυχώς, η διαφορά σε αυτούς τους δύο παράγοντες είναι ο κύριος λόγος για τα άσχημα αποτελέσματα. Μπορεί να έχει τους καλύτερους οπαδούς και τα καλύτερα οικονομικά και οτιδήποτε άλλο, αλλά το ποδόσφαιρο παίζεται στο γήπεδο. Εκεί κάτω δεν έχει σημασία ο μισθός, ή πόσο μεγάλη ήταν μια μεταγραφή. Αυτή η ιδέα ότι κάποιος είναι καλύτερος παίκτης μόνο και μόνο επειδή φοράει μια φανέλα του “μεγαλύτερου” κλαμπ είναι αυτό που κάνει τις προσδοκίες ρεαλιστικές από την πρώτη μέρα. Ποιος είναι ο καλύτερος φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι πραγματικά δύσκολο να κρίνουμε την ποιότητα ενός παίκτη και σε αυτή την εκτίμηση βρίσκεται και η ποιότητα και η αντοχή του συλλόγου.

Είναι δύσκολο να αποδεχθείς το γεγονός ότι ο Μπακασέτας ή ο Μπερτόλιο πιθανότατα θα είναι αυτοί που θα κάνουν την διαφορά για τον ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή, και παίζουν σε ομάδες των οποίων οι προϋπολογισμοί είναι πέντε φορές μικρότεροι από τη δική μας.

Υπήρχαν συζητήσεις να έρθει ένα δεκάρι καθ΄όλη την διάρκεια της σεζόν;

Θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν αρκετά τα πράγματα. Ο ΠΑΟΚ ήταν στην 4η θέση της χειμερινής διακοπής. Στατιστικά ήμασταν πολύ κοντά στην κορυφή σε όλους τους τομείς -κατοχή μπάλας, πάσες, στις τελικές ήμασταν δεύτεροι, πρώτοι στα εντός εστίας σουτ μπροστά από τον Ολυμπιακό. Αλλά αν σας πω ότι ο ΠΑΟΚ ήταν 14ος στις 16 συνολικά ομάδες στην τελική προσπάθεια, θα δείτε ποιο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μας προβλήματα. Και για να το χαλαρώσω, ο ΠΑΟΚ υπέγραψε σέντερ μπακ στην διάρκεια της χειμερινής μεταγραφής. Κι όμως…

Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες για την πολιτική του συλλόγου γιατί θα γράφαμε ολόκληρο βιβλίο με πράγματα που δεν βγάζουν νόημα. Φυσικά μετά είναι αυτή η εύκολη και απλή ιστορία του ποδοσφαίρου. Για όλα φταίει ο κόουτς.

Υπάρχει αυτή η ιστορία με όλους αυτούς τους 8 -9 προπονητές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ας τους διώξουμε όλους και όλα τα προβλήματα μας εξαφανίζονται!!!

Η πρακτική αυτής της λύσης αποτελεί πλέον ένα αναγνωρίσιμο μοτίβο με τους οπαδούς αλλά επίσης και τους δημοσιογράφους και όλους όσοι ακολουθούν τον ΠΑΟΚ – ένας καλύτερος προπονητής θα έρθει με το μαγικό ραβδί του και θα κάνει τους ήδη υπάρχοντες παίκτες του ρόστερ τουλάχιστον κάτα 50% καλύτερους. Με την λογική αυτό δεν συμβαίνει ποτέ.

Τι μπορεί να κάνει γι΄αυτό ο σύλλογος;

Δυστυχώς ο σύλλογος αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δύναμη ή την ποιότητα να αναγνωρίσει ορισμένες αξίες και κάποιους λόγους που ευθύνονται για τα αρνητικά αποτελέσματα, κι αυτό που γίνεται με τους προπονητές όλα αυτά τα χρόνια είναι εντελώς απαράδεκτο. Αυτό αδυνατίζει τον ρόλο και τη σπουδαιότητα των προπονητών ως ηγέτες και δίνει στους παίκτες την εντύπωση ότι με τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα ο προπονητής θα φύγει, αλλά αυτοί θα χρειαστεί να μείνουν εδώ.

Ποια ήταν η σχέση σας με τους παίκτες;

Πιστεύω πολύ καλή. Ομολογώ δεν είμαι ο πιο εύκολος ή μαλακός προπονητής αλλά είμαι υπερήφανος που σε κάποιες δύσκολες στιγμές ένιωσα ότι η ομάδα ήταν πίσω μου και ότι με υποστήριξαν. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και εκείνοι που είναι δυσαρεστημένοι, αλλά νομίζω ότι η πλειοψηφία αναγνώρισε την έντιμη προσέγγιση μου απέναντί τους και ένα ορισμένο επίπεδο γνώσεων, καθώς και το γεγονός ότι όλοι στην ομάδα είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να αποδείξουν πράγματα στον εαυτό τους. Τα μηνύματα που έλαβα από ορισμένους από εκείνους μετά την αποχώρηση, είναι ένα μεγάλο κίνητρο για το μέλλον.

Πώς ήταν η σχέση σας με Μπερμπάτοφ, ο Τύπος έγραψε πολλά γι ‘αυτό;

Εκτιμώ πολύ τον Ντίμιταρ ως ποδοσφαιριστή και είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους στη θέση του, τα τελευταία 15-20 χρόνια. Νιώθω ότι είναι ένας καλός άνθρωπος, αν και δεν είναι ο πιο εύκολος στο να συνεργαστεί μερικές φορές (γελάει).

Υπήρχε μια λανθασμένη θέση που δημιουργήθηκε από ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης που λειτούργησαν ως… προπονητές του Μπερμπάτοφ, κατά τη διάρκεια της σεζόν που έφερε πολλή αναταραχή στην ομάδα.

Για όλο το διάστημα που πίστευα ότι πραγματικά θα μπορούσε να δώσει το κάτι παραπάνω, έκανα ό, τι μπορούσα, και μερικές φορές το έκανα, ρίχνοντας εμένα.

Δυστυχώς, υπάρχει ένα όριο για τα πάντα, και πρέπει και η άλλη πλευρά να δώσει κάτι. Για να είμαστε δίκαιοι δεν τον βοήθησαν και οι τραυματισμοί του. Υπάρχει το γήπεδο και πάνω απ΄όλα είναι η ομάδα. Αν δεν βάζεις τους παίκτες βάση της αξίας τους, χάνεις το σεβασμό και την επιρροή σου πάνω τους.

Ποια είναι η σύντομη ανάλυση του ΠΑΟΚ και στις τρεις διοργανώσεις;

Αν κρίνουμε από την ποιότητα των παικτών και μόνο, ο ΠΑΟΚ είναι στην 4η θέση, όπου και πρέπει να είναι, αν και μερικοί μπορεί να μην συμφωνούν. Αν ο Λούκας έμενε και αν είχαμε κάποια μεγαλύτερη συνοχή στο τέρμα (φέτος αλλάξαμε 4 τερματοφύλακες!). Είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε τουλάχιστον 10-15 πόντους παραπάνω. Στο Europa League είχαμε 7 βαθμούς σε έναν δύσκολο όμιλο και κερδίσαμε το ιστορικό παιχνίδι στο Ντόρτμουντ! Για το ελληνικό Κύπελλο, κανείς δεν μπορεί να πει τι θα είχε συμβεί αν είχαμε μια δίκαιη διαιτησία. Ίσως θα περνούσαμε στον τελικό.

Τελικό;

Ναι. Ήταν 1-0 και υπήρχε μια κόκκινη στον Μιλιβόγιεβιτς που δεν δόθηκε ποτέ. Αναρωτιέμαι πως θα κυλούσε αυτό το παιχνίδι στην Τούμπα στην μία ώρα που είχε απομείνει…

Τελικά ποιο είναι το αίσθημα να είσαι προπονητής στον ΠΑΟΚ αυτούς τους εννέα μήνες;

Ερωτεύθηκα αυτήν την ομάδα σύντομα μετά τον ερχομό μου εδώ και πρέπει να ομολογήσω ότι η ενέργεια, το πάθος και η αγάπη που όλοι δείχνουν στον ΠΑΟΚ καθημερινά είναι απαράμιλλη. Μένοντας στο κέντρο της πόλης, ένιωθα την στήριξη των οπαδών καθημερινά. Οι Έλληνες και η κουλτούρα τους είναι μια μεγάλη και θετική έκπληξη για μένα και θα έρχομαι συχνά σε αυτήν την φανταστική πόλη και χώρα με μεγάλη μου ευχαρίστηση. Θέλω τα καλύτερα για το μέλλον του ΠΑΟΚ και όπως λένε εδώ: “Once PAOK, always PAOK”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Έμφαση στην τακτική και αποφόρτιση για Σπόραρ – Σένκεφελντ

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των Πρασίνων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μεσημεριανή προπόνηση στο «Γ. Καλαφάτης» συνεχίστηκε την Παρασκευή η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για τον Kυριακάτικο αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Οι Πράσινοι ξεκίνησαν με προθέρμανση και rondo, αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης σε τακτική μέσα από παιχνίδι στο μισό γήπεδο και ολοκλήρωσαν με εξάσκηση στα τελειώματα. Αποφόρτιση ακολούθησαν οι Σπόραρ, Σένκεφελντ, ενώ το δικό τους πρόγραμμα συνέχισαν οι Μάγκνουσον, Πάλμερ – Μπράουν.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Τερίμ έχει δουλέψει πολύ στην επιθετική και την αμυντική τακτική, θέλοντας να πιέσει ψηλά και να δημιουργήσει πρόβλημα στο build up του ΠΑΟΚ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έμφαση στην τακτική ενόψει Λεωφόρου – Τα νεότερα για Μπάμπα!

Όσα έγιναν στην πρωινή προπόνηση στη Νέα Μεσημβρία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δύο μέρες πριν τον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου δουλεύει πάνω στο πλάνο που θα φέρει την νίκη και τους τρεις βαθμούς στην αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής των Play Offs της Stoiximan Super League.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής (29.03) ξεκίνησε με προθέρμανση, ακολούθησαν παιχνίδια κατοχής, ασκήσεις τακτικής, ενώ στο τελευταίο κομμάτι διεξήχθη κι οικογενειακό δίτερμα. Ο Μπάμπα έκανε ατομικό στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Το Σάββατο (30.03) ο Δικέφαλος θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία και το απόγευμα θα αναχωρήσει για Αθήνα από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

«Μπλόκο» της Μπριζ στους ΠΑΟΚτσήδες! (pic)

Το κάλεσμα των Βέλγων στους φιλάθλους τους και το…στοπ στον κόσμο του Δικεφάλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Κλαμπ Μπριζ ενημερώνει τον κόσμο της πως η διάθεση των εισιτηρίων για την πρώτη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, στα προημιτελικά του Conference League, συνεχίζεται.

Οι Βέλγοι καλούν τον κόσμο τους να προμηθευτούν από νωρίς το εισιτήριο που θα τους εξασφαλίσει θέση στο γήπεδο ενώ παράλληλα μπλοκάρουν τους ΠΑΟΚτσήδες, απαγορεύοντας την πρόσβαση στην σελίδα των εισιτηρίων, σε ελληνικές ip.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ