Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η εξέλιξη δεν περνάει από την απαξίωση

Ήταν πρώτο επίσημο παιχνίδι, νομίζω όλοι γνωρίζαμε τις αδυναμίες που έχουμε σε επίπεδο συνοχής αλλά και απουσιών και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο μπράβο στον Βλάνταν Ίβιτς και τα υπόλοιπα παιδιά που πήραν αυτό το αποτέλεσμα και αύξησαν τις ελπίδες πρόκρισης.

Σταύρος Κόλκας

Η εξέλιξη δεν περνάει από την απαξίωση

Με το που επέστρεψα από Ολλανδία, έπιασα απευθείας δουλειά γιατί είχα αρκετά μεγάλο όγκο είναι η αλήθεια. Σε κάποια φάση που ηρέμησα, έκανα μία γύρα στα social media για να πάρω κλίμα.

Η αλήθεια μου είναι βέβαια, πως τα social media δεν είναι το ξεκάθαρο κλίμα. Είναι ένα κομμάτι, συνήθως το προβληματικό. Και διαπίστωσα πόσοι αιμοδιψείς κινούνται γύρω από τον ΠΑΟΚ.

Πρώτο επίσημο παιχνίδι, ισοπαλία με γκολ στο Άμστερνταμ Αρίνα με μέτρια εμφάνιση γενικά. Από τους έντεκα, βρέθηκαν δύο σε πολύ καλή μέρα και οι υπόλοιποι ήταν εργάτες. Κι όμως εμείς πρέπει να τα βάλουμε με κάποιον.

Αφού το κυνήγι σε Τζαβέλλα δεν απέδωσε γιατί αυτός έτσι λειτουργεί, του αρέσει και πεισμώνει, είπαμε να πιάσουμε άλλον. Ήρθε ξανά η σειρά του Κλάους.

Το τι παπαριά έχω διαβάσει για τον Κλάους δεν λέγεται. Και προσπαθώ να μπω στο μυαλό όλων αυτών. Και έχω καταλήξει.

Υπάρχει φθόνος για τους Έλληνες. Δεν μπορούνε να αποδεχτούνε όλοι αυτοί πως ένα παιδί από το Λάκκωμα έγινε αρχηγός στον ΠΑΟΚ. Τι κι αν έχει βάλει 105 γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, τι κι αν δεν είναι αδιάφορος ποτέ, τι κι αν χρεώνεται την ασίστ χθες, ο Κλάους ήταν αόρατος.

Αν ήταν ο Φουφουτίνιο, οι ίδιοι θα μιλούσανε για τον άχαρο ρόλο του φορ σε ένα παιχνίδι που η ομάδα περιμένει τον αντίπαλο.

Αυτό βέβαια που δεν κατανοώ, είναι το κέρδος που θα έχει ο ΠΑΟΚ αν ξεσκίσουμε τον Κλάους σήμερα. Την άλλη Τετάρτη θα παίξει ο ΙμπραΪμοβιτς στη κορυφή της επίθεσης; Αν γνωρίζουν κάτι παραπάνω ας με ενημερώσουν παρακαλώ. Αν και απ ότι θυμάμαι δεν έχουμε δικαίωμα να δηλώσουμε άλλον.

Σήμερα χρησιμοποιώ το παράδειγμα του Κλάους, παλαιότερα είχα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του Τζαβέλλα, στο μέλλον θα χρησιμοποιήσω του Τζιόλη και πάει λέγοντας.

Αυτοί οι τρεις και ο Γλύκος ακούνε τα μπινελίκια. Έλα όμως που είναι οι τέσσερις κορυφαίοι των περυσινών πλέι οφς που μας έβγαλαν στο Τσάμπιονς Λιγκ και παίξαμε χθες με τον Άγιαξ.

Καμιά φορά χάνω κάποια επεισόδια του τρόπου σκέψεις κάποιων οπαδών, γιατί ζώντας κοντά την ομάδα όχι απλά έχω άλλη εντύπωση για τον ρόλο κάποιων παιδιών, αλλά αυτό που βλέπω να επικρατεί δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Προσωπικά έχω έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Αν ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός καταφέρει να φέρει παίκτες που θα αποδείξουν μέσα στο γήπεδο πως είναι καλύτεροι από αυτούς που υπήρχαν, τότε κανένα πρόβλημα. Και ο Γλύκος και ο Κλάους και ο Τζαβέλλας και ο Τζιόλης ας σκουπίσουν τον πάγκο.

Αλήθεια πόσους παίκτες απέκτησε ο ΠΑΟΚ τόσα χρόνια στη θέση των συγκεκριμένων και αποδείχτηκαν καλύτεροί τους;

Με αποδείξεις, όχι βιογραφικά και χαζά. Αν λοιπών ενοχλείστε κάποιοι που παίζουν αυτοί, τα παράπονά σας σε αυτούς που τόσα χρόνια έκαναν τις μεταγραφές.

Βέβαια ο πρώτος που οφείλει να προστατέψει τους παίκτες του, είναι ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την χρονιά Στέφενς. Τραβάει όλο το λούκι ο Τζιόλης και τον Γενάρη έρχεται ο Μαντούρο. Ξαφνικά ο Ολλανδός παίρνει φανέλα βασικού στο σπίτι. Ο Τζιόλης καταλαβαίνει πως ο κόουτς θα προχωρήσει με τον παίκτη που έφερε, ζητά και τελικά πηγαίνει στη Τουρκία. Μέχρι το τέλος της σεζόν παίζουμε χωρίς 6άρι, σε χρονιά που πήγαμε τελικό και φάγαμε τέσσερα.

Ο ΠΑΟΚ το επέτρεψε αυτό βέβαια. Και ο ΠΑΟΚ είναι ο πρώτος που θα πρέπει να περνάει το μήνυμα σε όποιον έρχεται πως εδώ είμαστε ένα τεράστιο κλαμπ που έχει εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές και για να παίξεις φίλε θα πρέπει να ματώσεις.

Θα πρέπει να λέει πως έχω έναν τερματοφύλακα που έπαιξε σε Μουντιάλ, έχω ένα στόπερ που σπάει πλάκα, πως έχω ένα 6άρι που έπαιξε τελικό Γιουρόπα Λιγκ, πως έχω έναν φορ που μετράει 105 γκολ στα 28 του. Τόσο απλά.

Από τη στιγμή όμως που δεν λειτουργούμε έτσι, δεν είμαστε ακόμη τεράστιο κλαμπ. Απλά είναι τα πράγματα και έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Το αν κάνει κάποιος ή όχι για μία ομάδα, φαίνεται από το πότε αυτή τον έχει ξεπεράσει. Χρησιμοποιώντας παράδειγμα πάλι, θα σας θυμήσω την πρώτη χρονιά του Ρικάρντο Βερόν. Η χρονιά της σαρδέλας, φαινόταν μία μίξη Τζέραρλντ, Πογκμπά και Ματουιντί ο Αργεντίνος στα μάτια μας.

Όταν το καλοκαιράκι όμως μαζεύτηκαν τα παιδιά, ο Βερόν άντεξε τέσσερις ακριβώς μήνες τον ανταγωνισμό. Η ομάδα τον είχε ξεπεράσει και τότε δεν μπορούσε να πει κανείς κουβέντα. Δεν θυμάμαι να είπε κανείς γιατί παίζει ο Γκαρσία και όχι ο Βερόν.

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αυτή είναι η πρακτική εξέλιξης.

Αν θέλετε πραγματικά το καλό αυτής της ομάδας, αφήστε την να ξεπεράσει τα υπάρχοντα στελέχη της ορθολογικά, μέσα στο χορτάρι και όχι στη θεωρεία και στο να χαμε να λέγαμε.

Την άλλη Τετάρτη έχουμε μάχη. Εμψυχώστε την ομάδα και τα στελέχη της. Δεν κερδίζετε απολύτως τίποτα απαξιώνοντάς τα, πλην ενός ηλίθιου εγωισμού που πρώτα απ όλα προσβάλει τους συνοπαδούς σας.

Και σε αυτό το παιχνίδι, κάποτε η ΠΑΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Γιατί αυτή είναι υποχρεωμένη να περνάει τα μηνύματα και όχι εγώ που θα μπορούσα κάλλιστα να σφυρίζω αδιάφορα για να αποφεύγω και την προσωπική φθορά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η πρωτοβουλία Λουτσέσκου πριν την ΑΕΚ

Η απόφαση του προπονητή του ΠΑΟΚ για την συσπείρωση και την αντίδραση της ομάδας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προπονείται σήμερα το απόγευμα (26/4, 17:00) στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας ενόψει του κυριακάτικου αγώνα με την ΑΕΚ, για την 8η αγωνιστική των Play-Off στην Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» ψάχνουν αντίδραση για τις τέσσερις τελευταίες εμφανίσεις, οι οποίες και ήταν κακές κόντρα σε Κλαμπ Μπριζ, Ολυμπιακό και Λαμία. Γι' αυτό το λόγο, ο προπονητής της ομάδας, Ράζβαν Λουτσέσκου, αποφάσισε να προσκαλέσει σε δείπνο όλη το αγωνιστικό τμήμα, μετά την προπόνηση της Παρασκευής.

Στον ΠΑΟΚ ψάχνουν να αντιστρέψουν το κλίμα, προκειμένου να ανέβει η ψυχολογία των παικτών, μιας και αυτή τη στιγμή η ομάδα κινδυνεύει να γκρεμίσει -σε λίγες μόλις μέρες- ό,τι έχτιζε για μήνες από το ξεκίνημα της σεζόν.

Θυμίζουμε πως κάτι ανάλογο υπήρξε και πριν τον επαναληπτικό με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ, για τους ¨16¨ του Europa Conference League, με τον αρχηγό του Δικεφάλου, Αντρέ Βιεϊρίνια, να βγάζει τους συμπαίκτες του για φαγητό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Οι οπαδοί της Μπάγερν θέλουν Τούχελ!

Οι Βαυαροί μαζεύουν υπογραφές για την παραμονή του προπονητή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι από καιρό γνωστό πως ο Τόμας Τούχελ θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Γερμανός τεχνικός χρεώνεται την αποτυχία της ομάδας να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Bundesliga, πέφτοντας από τον θρόνο της μετά από 11 σερί κατακτήσεις. Παράλληλα, είναι πολλά τα δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και θέλουν τον Τούχελ να μην έχει τον έλεγχο των αποδυτηρίων.

Αντίθετα με όλα αυτά, μια μερίδα των φιλάθλων της Μπάγερν Μονάχου θέλει να κρατήσει τον Τούχελ στην ομάδα, μαζεύοντας μάλιστα υπογραφές για να αλλάξει την γνώμη της διοίκησης.

«Παρά την αρνητική κριτική από τα Μέσα και τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ έχει καταφέρει να φτάσει την ομάδα του μέχρι τα ημιτελικά. Με όλο τον σεβασμό στους υποψήφιους Έμερι και Ράνγκνικ, οι συγκεκριμένοι προπονητές δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε το κερί του Τούχελ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τελικός του 2025 θα γίνει στο Μόναχο, η Μπάγερν θα έπρεπε να νιώθει τυχερή με έναν τέτοιον προπονητή στον πάγκο της», αναφέρει η περιγραφή της αίτησης που έχουν φτιάξει οι οπαδοί της Μπάγερν για την παραμονή του Τούχελ, έχοντας ήδη ψηφίσει θετικά περισσότεροι από 10.000 φίλαθλοι των Βαυαρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΟΚ που…ξέχασε να σκοράρει

Η συνέπεια στη διάρκεια της σεζόν και τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η φετινή χρονιά του ΠΑΟΚ χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή στις επιδόσεις σκοραρίσματος, με τον Δικέφαλο του Βορρά να έχει πετύχει 127 τέρματα σε 54 αγώνες για πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Ένας μέσος όρος 2,3 τερμάτων ανά παιχνίδι.

Στους τελευταίους τέσσερις αγώνες, ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές του Ράζβαν Λουτσέσκου μοιάζουν να έχουν...ξεχάσει να σκοράρουν, με τον ΠΑΟΚ να μετρά 2 γκολ, αμφότερα μετά την συμπλήρωση των 90 λεπτών, σε Πειραιά και Λαμία.

Είχαν προηγηθεί τα δυο παιχνίδια της προημιτελικής φάσης στο Europa Conference League, εκεί όπου οι «ασπρόμαυροι» απέτυχαν να σκοράρουν σε Μπριζ και Τούμπα, απέναντι στην βελγική ομάδα.

Αυτά τα τέσσερα παιχνίδια κόστισαν στον ΠΑΟΚ την ευρωπαϊκή του συνέχεια ενώ ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες του για κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ των 125 γκολ σε 50 παιχνίδια, δηλαδή 2,5 γκολ ανά ματς, σκόραρε μόλις δυο στα επόμενα τέσσερα. Προφανώς και είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, στην πιο κρίσιμη καμπή της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ