Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο βενιαμίν "μεγάλωσε"

Στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στο Άρνεμ της Ολλανδίας, τον Ιούλιο του 2012, έκανε την εμφάνισή του και ένας "πιτσιρικάς" που δεν είχε κλείσει ακόμα τα 16 του χρόνια.

Στέργιος Αναστασιάδης

Ο βενιαμίν "μεγάλωσε"

Το όνομα αυτού, Παναγιώτης Δεληγιαννίδης. Ο βενιαμίν της προετοιμασίας της σεζόν 2012-2013, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη. Την παρουσία του στο Άρνεμ, ο 19χρονος πλέον μεσοεπιθετικός δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ. Ήταν άλλωστε η πρώτη επαγγελματική της καριέρας του.

Δεν θα ξεχάσει όμως ούτε το χθεσινό παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, στο οποίο κατέγραψε την πρώτη του επίσημη παρουσία στην “πρώτη” ομάδα του ΠΑΟΚ. Αντικατέστησε τον Σκόνδρα στο 87΄ και αγωνίστηκε για ένα… δεκάλεπτο λόγω των πολλών καθυστερήσεων, κάνοντας όπως τόνισε και ο ίδιος πραγματικότητα το όνειρο της ζωής του.

Ο δρόμος βέβαια, δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα ούτε για τον Δεληγιαννίδη ούτε για κανέναν άλλο ποδοσφαιριστή που προέρχεται από τα “ασπρόμαυρα” τμήματα υποδομής. Χρειάζεται σκληρή δουλειά σε καθημερινή βάση και “πείσμα”…

Στην ιστοσελίδα πάντως της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στο βιογραφικό του Παναγιώτη Δεληγιαννίδη, αναφέρει: “Όλα έμοιαζαν ιδανικά. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, η προοπτική της ποδοσφαιρικής, αλλά και γενικής εκπαίδευσης μακριά από τις ελληνικές παθογένειες, το όνειρο για μια μεγάλη καριέρα. Ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών, το καλοκαίρι του 2012 ετοίμαζε βαλίτσες για Αυστρία.

Η μοίρα είχε διαφορετική γνώμη. Λίγες μέρες πριν την αναχώρηση του μικρού, ληστές μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας Δεληγιαννίδη και το έκαναν φύλλο και φτερό. Αναλογιζόμενος τη σημειολογία του γεγονότος, ο μικρός το θεώρησε ως κακό σημάδι για τη νέα σελίδα που θα άνοιγε στη ζωή του κι έμεινε Θεσσαλονίκη. «Δεν ήθελα ν’ αφήσω την οικογένειά μου», μας είπε.

Η επιλογή του μόνο σε κακό δεν του βγήκε. Αντί για την Αυστρία, κατέληξε στον ΠΑΟΚ. Ως πρωταθλητής με τους Μπέμπηδες, μέλος της Μικτής Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Νέων. Ο Δικέφαλος εκτίμησε το φυσικό ταλέντο του νεαρού μεσοεπιθετικού και τον έστειλε νωρίς, νωρίς να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα για να… ψηθεί. Φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε φιλικά προετοιμασίας, το κοντέρ του κατέγραψε τα πρώτα χιλιόμετρα κι έπειτα επέστρεψε στις Ακαδημίες για να στεφθεί πρωταθλητής με την Κ17 και την Κ20.

Μέχρι τότε, ο τίτλος με την Κ17 αποτελεί μια από τις ευτυχέστερες στιγμές της ζωής του. Μαζί με την πρώτη κλήση του στην Εθνική και την πρόκριση με την Εθνική K19 στην elite round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Οι διεθνείς υποχρεώσεις, πάντως, δεν τον αποπροσανατολίζουν από τον πρώτο του στόχο που «εννοείται πως είναι η φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά αυτό που έχω πάντα στο μυαλό μου είναι να είμαι σε θέση να παίζω ποδόσφαιρο όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται».

Για να το πετύχει αυτό προσέχει τον εαυτό του και προσπαθεί σκληρά. Από τη μέρα που αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ – προς… απογοήτευση της μαμάς που είναι Άρης – δεν έχει χάσει ούτε μία προπόνηση παρά το, απάνθρωπα βαρύ για έναν έφηβο, πρόγραμμά όπου έχει το πρωί σχολείο και το απόγευμα προπόνηση. «Δουλεύω πολύ, ακόμα και τα πρωινά γυμνάζομαι στο σπίτι», λέει κι αναγνωρίζει ότι στο σχολείο του είναι διαλλακτικοί, καθώς ειδικά με τα συνεχή ταξίδια με την Εθνική, «το έχω αφήσει σε δεύτερη μοίρα».

Και να φανταστεί κανείς πως το ποδόσφαιρο μπήκε στη ζωή του από ένα παιδικό καπρίτσιο αντίδρασης. Ο πατέρας του ήθελε να τον γράψει στο τένις, εκείνος δεν ήθελε και για να τον… πικάρει του ζήτησε να γίνει ποδοσφαιριστής. Όπως κάθε πατέρας που σέβεται τον εαυτό του ο πρεσβύτερος Δεληγιαννίδης ικανοποίησε την επιθυμία του γιου του. Ποδόσφαιρο, λοιπόν. Αρχικά στην Ακαδημία του Κερμανίδη, έπειτα στους Μπέμπηδες και πλέον στον ΠΑΟΚ με ενδιάμεσες στάσεις για προπονήσεις στην Καϊζερσλάουτερν.

Το ποδόσφαιρο, πια, δεν είναι ένα καπρίτσιο για τον Παναγιώτη. Ούτε επάγγελμα, όμως. Είναι, απλώς, η ζωή του. Εχει αφιερωθεί σ’ αυτό μην έχοντας χρόνο να σπαταλήσει για άλλα ενδιαφέροντα. Εξαιρουμένων των γυναικών που τον ταλαιπωρούν. Δεν είναι τυχαίο πως στη λίστα με τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του κατατάσσεται μια ερωτική απογοήτευση. Στη δεύτερη θέση ο αποκλεισμός από τον επόμενο γύρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική Νέων.

Το μέλλον ανήκει στον 18χρονο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ που όταν μεγαλώσει θα ήθελε να γίνει σαν τον αγαπημένο του Βιεϊρίνια και να μοιάσει στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη , ο οποίος από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην ομάδα τον βοηθά και τον συμβουλεύει”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βραβείο για τον Μπράντον Τόμας με αρκετούς μήνες καθυστέρηση…

Η ανάρτηση της Super League για τον Ισπανό επιθετικό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Βραβείο για το καλύτερο γκολ της 16ης αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του ελληνικού πρωταθλήματος παρέλαβε ο Μπράντον Τόμας, με τη Super League να αναρτά σχετική φωτογραφία από τη βράβευση του φορ του ΠΑΟΚ.

Το τέρμα του Ισπανού κόντρα στον ΟΦΗ, που διαμόρφωσε το τελικό 4-0 στην αναμέτρηση της Τούμπας, ψηφίστηκε από φίλους όλων των ομάδων ως το κορυφαίο εκείνης της αγωνιστικής, με την βράβευση βέβαια να έρχεται αρκετό καιρό μετά. Στην εκπνοή του παιχνιδιού, οι «ασπρόμαυροι» έφυγαν στην κόντρα, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ έκανε την ασίστ στον Τόμας, που με υπέροχη προσποίηση «άδειασε» άμυνα και Μπάουμαν και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ έδινε «μάχη» για τη ζωή του!

Μία άγνωστη ιστορία για τον 31χρονο Δανό που θα διευθύνει το Κυριακάτικο παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ ΡίντερO νεαρός ρέφερι μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου από αρκετά μικρή ηλικία, αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας, ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τον ανάγκασε να κάνει στροφή στη διαιτησία.

«Μπορούσα να νιώσω ότι το σώμα μου άρχισε να αλλάζει, μπορούσα να νιώσω ότι η προσωπικότητά μου άρχισε να αλλάζει. Η ασθένεια με έκανε να παράγω πάρα πολύ κορτιζόλη και έπειτα απέκτησα ένα φεγγαρόμορφο πρόσωπο. Ξεκίνησα να παίρνω βάρος, το στομάχι μου γιγαντώθηκε, το σώμα μου έγινε παράξενο. Ζύγιζα 90 κιλά, και ήμουν πολύ άρρωστος. Θυμάμαι ξεκάθαρα το βλέμμα της γιατρού όταν άρχισε να με εξετάζει. Είχα μωβ ραγάδες παντού και μου είπαν ότι έπασχα από το σύνδρομο Cushing».

Το σύνδρομο Cushing αποτελεί μία κατάσταση υπέρμετρης έκκρισης γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλης) από τα επινεφρίδια (υπερκορτιζολαιμία) και συνεπώς αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, με συχνότητα εμφάνισης 1 – 10 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος.

Ουσιαστικά είναι ένας όγκος που πιέζει την υπόφυση στον εγκέφαλο. Ένας όγκος που 'ξεγελά' τις ορμόνες αναγκάζοντας τα κιλά να κατακαθίσουν στο σώμα αφύσικα γρήγορα. Η επείγουσα χειρουργική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη σε μια προσπάθεια να επιβιώσει. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο Μίκελ Ρέντερ έχασε πάνω από 20 κιλά. Σε χρόνο ρεκόρ, ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν και πάλι σε φόρμα. Όχι όμως ως ποδοσφαιριστής.

«Χειρουργήθηκα αμέσως, οπότε δεν άργησα να επανέλθω. Έχασα όμως την φλόγα που είχα για το ποδόσφαιρο. Αυτός ο αγώνας τελείωσε, το είχα καταλάβει. Δεν ήθελα να αρκεστώ στο να παίζω σε υψηλό επίπεδο, ήθελα κάτι περισσότερο. Με βοήθησε να ωριμάσω και να γίνω καλός διαιτητής στη Super League».

O 30χρονος ρέφερι «κρέμασε» τα γάντια του και απογείωσε την καριέρα του ως διαιτητής. «Έχω περάσει κάποια πράγματα στη ζωή, και νομίζω ότι αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι οι παίκτες με συμπαθούν και με αποδέχονται, γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από αυτό. Νομίζω ότι τα πράγματα που έχω στις αποσκευές μου με βοήθησαν να ωριμάσω και να με κάνουν έναν καλό διαιτητή πρώτης κατηγορίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Η τακτική σε πρώτο πλάνο – Προπόνηση χωρίς δύο!

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των Πρασίνων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μεσημεριανή προπόνηση στο «Γ. Καλαφάτης» συνεχίστηκε την Παρασκευή η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για τον Kυριακάτικο αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Οι Πράσινοι ξεκίνησαν με προθέρμανση και rondo, αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης σε τακτική μέσα από παιχνίδι στο μισό γήπεδο και ολοκλήρωσαν με εξάσκηση στα τελειώματα. Αποφόρτιση ακολούθησαν οι Σπόραρ, Σένκεφελντ, ενώ το δικό τους πρόγραμμα συνέχισαν οι Μάγκνουσον, Πάλμερ – Μπράουν.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Τερίμ έχει δουλέψει πολύ στην επιθετική και την αμυντική τακτική, θέλοντας να πιέσει ψηλά και να δημιουργήσει πρόβλημα στο build up του ΠΑΟΚ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ