Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Βέντσπιλς: Το κάστρο του ποταμού Βέντα

Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στο Βέντσπιλς και αυτή την φορά έχει και… κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά και την πόλη, αλλά και την ομάδα, το καμάρι ουσιαστικά της περιοχής, από αθλητικής πλευράς.

Ελένη Μπούντου

Βέντσπιλς: Το κάστρο του ποταμού Βέντα

Ο Ζάνις Πέινερς πέρασε δύο χρόνια στο Βέντσπιλς, επιστρέφει σαν φίλος και πρώτη φορά σαν αντίπαλος στη χώρα του και γνωρίζει πολύ καλά όλα όσα θα διαβάσετε πιο κάτω…

Αναλυτικά το αφιέρωμα του paokbc.gr:

Το Βέντσπιλς όσο μικρή πόλη είναι (με πληθυσμό που μετά βίας ξεπερνά τις 40.000 κατοίκους), τόσες πολλές συγκινήσεις έχει να προσφέρει. Κυρίως το καλοκαίρι, γιατί αυτή την εποχή μάλλον μοιάζει περισσότερο με μία πόλη που δεν είναι εύκολο να προσελκύσει κανένα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά όταν ο καιρός αλλάζει. Η αρμονία του σύγχρονου λιμανιού με τις καινοτόμες εγκαταστάσεις και την μικρή παραλία με την Γαλάζια Σημαία, κάνουν το Βέντσπιλς ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Το Βέντσπιλς είναι η πόλη των λουλουδιών και των σιντριβανιών που μπορεί να τα βρεις σε όλα τα μεγέθη και σχέδια. Σε όλους τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες θα δείτε λουλούδια, συνθέσεις λουλουδιών ακόμη και γλυπτά, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τα πολύχρωμα γλυπτά αγελάδων που έχουν μείνει στην πόλη μετά το “Cow Parade” του 2002.

H ομάδα μπάσκετ έχει φέρει τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην πόλη. Η έδρα της είναι το Ολυμπιακός αθλητικό κέντρο του Βέντσπιλς, στην είσοδο του οποίου δεσπόζει μία τεράστια μπάσκετ μπάσκετ, ενδεικτική της θέσης που έχει το άθλημα στην καρδιά των κατοίκων της πόλης. Στον ίδιο ουσιαστικά χώρο υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, χόκεϊ και χώρος για πατινάζ… 

Το Livonian Order Castle είναι το παλαιότερο μεσαιωνικό κάστρο της Λετονίας και το μοναδικό που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο στον χρόνο. Αναφέρεται για πρώτη φορά το 1290, ημερομηνία που θεωρείται και το έτος ίδρυσης του Βέντσπιλς. Το κάστρο είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης γι’ αυτό και η δεύτερη ονομασία του Βέντσπιλς είναι το «κάστρο του Βέντα», ποταμού που εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα στο Βέντσπιλς. Ξεχωρίζει κυρίως για το εσωτερικό του και τον σύγχρονο τρόπο με τον οποίο τα εκθέματα παρουσιάζονται στους επισκέπτες.

Το Βέντσπιλς αναπτύχθηκε ραγδαία ως εμπορικό λιμάνι τον 16ο αιώνα. Οι αποθήκες που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή της σημερινής πλατείας Αγοράς (Market Place) σώζονται μέχρι και σήμερα. Δίπλα στην Market Place, στο ιστορικό σχολικό κτήριο της οδού Skolas, βρίσκεται το House of Crafts. Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών άνοιξε τις εγκαταστάσεις του στο πρώην Δημαρχείο. Η πλατεία Δημαρχείου (City Hall Square) και η πλατεία Αγοράς (Market Place) αποτελούν ουσιαστικά την παλιά πόλη του Βέντσπιλς.

Στην παλιά πόλη του Βέντσπιλς βρίσκεται ένα ασυνήθιστο μουσείο ναυτιλίας, το Marine Open Air Museum.  Στο ανοικτό μουσείο θα δει κανείς ανεμόμυλους, σπίτια αλιέων αλλά και υπόστεγα για την αποθήκευση διχτυών.

Η Blue Flag Beach θεωρείται η καλύτερη παραλία στην Λετονία. Μπορεί να περπατηθεί σε όλο το μήκος της ενώ στο νότιο μέρος της υπάρχει ένας λειτουργικός φάρος, το φως του οποίου φτάνει στα 23 χλμ. Η θάλασσα όμως είναι πιο κρύα από τις παραλίες της Ρίγας.

Αυτό που ξεχωρίζει στο Βέντσπιλς πέρα από τα κτήρια του είναι ο κήπος με τα ελάφια και τα αγριογούρουνα. Ο Deer Garden άνοιξε το 2006, υπάρχουν 30 στρέμματα όπου ζούνε τα ελάφια και 1,5 στρέμμα με αγριογούρουνα. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν τα ελάφια από έναν πύργο κοντά στις ταΐστρες.

Πέρα από το κάστρο, ένα άλλο σήμα κατατεθέν της πόλης είναι τα γλυπτά των αγελάδων που είναι διασκορπισμένα μέσα στο Βέντσπιλς. Το 2002 πραγματοποιήθηκε η Cow Parade και 10 από τα γλυπτά κοσμούν ακόμη την πόλη. Η Travelling Cow είναι κατασκευασμένη από τον Paul Spridzans έχει ύψος 2 μέτρα και μήκος 7 μέτρα. Η Travelling Cow είναι διαμορφωμένη ως μια παλιά βαλίτσα διακοσμημένη με αυτοκόλλητα από τις πόλεις που έλαβε χώρα η παρέλαση.

Την άνοιξη του 2017 το Βέντσπιλς θα επιδιώξει να μπει στο Ρεκόρ Γκίνες. Η ημερομηνία έχει επιλεχθεί καθώς την άνοιξη είναι η επέτειος 100 χρόνων του Λετονικού Κράτους. Στο Βέντσπιλς θα γίνει μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται και να φυτέψουν ταυτόχρονα βολβούς λουλουδιών, προσπαθώντας έτσι να κατακτήσουν μια θέση στο Ρεκόρ Γκίνες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΕΚΑΣΘ: Στον τελικό το εφηβικό του ΠΑΟΚ, κέρδισε με 90-76 τον Άρη

Με «διαστημικό» Λέφα που πέτυχε 40 πόντους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά από ένα συγκλονιστικό ημιτελικό που κρίθηκε στην παράταση ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 90-76 του Άρη και πήρε την πρόκριση για τον τελικό του εφηβικού πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΘ.

Το σύνολο των Μελετιάδη - Σταυρόπουλου θα αντιμετωπίσει την Κυριακή στις 20:00 την ΔΕΚΑ.

Σε εξαιρετική μέρα για τον ΠΑΟΚ ο Λέφας που τελείωσε το παιχνίδι με 40 πόντους!

Δεκάλεπτα: 26-19, 43-30, 59-53, 74-74(κ.α.), 76-90

Διαιτητές: Δέλλας-Κοντογιάννης-Κούρογλου

Άρης (Κεσαπίδης-Μήτσικας): Τσαχτσίρας 17(2), Βενετίδης, Καζαμίας 9, Πεταλωτής 3(1), Επαμεινώνδας 20(3), Πατεράκης 15, Πουρλίδας 2, Φωτιάδης 7(1), Γιαννίκος 3(1).

ΠΑΟΚ (Μελετιάδης-Σταυρόπουλος): Οικονομούδης 7, Τσιμερίκας, Αλευράς 2, Γιαννάτος 8(2), Λέφας 40(4), Πέργουλης 21(3), Μανθόπουλος 12(2), Τσιφτσής, Ταλιχμανίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Γράφει ιστορία με ΑΕΚ ο Μαργαρίτης

Μία συμμετοχή για να γίνει ρέκορντμαν στην ιστορία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έχει γράψει τη δική του ιστορία όλα αυτά τα χρόνια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά όλα δείχνουν ότι την προσεχή Κυριακή, στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Στο πρόσφατο παιχνίδι με την Καρδίτσα, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, έφτασε τις 292 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα, «πιάνοντας» στην κορυφή τον Γιάννη Πολίτη, ο οποίος κρατούσε αυτήν την κορυφή από το 1985.

Εφόσον ο Μαργαρίτης καταγράψει συμμετοχή στο επερχόμενο παιχνίδι με την ΑΕΚ, θα γίνει ρέκορντμαν στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μία ακόμα ξεχωριστή πρωτιά για ένα αθλητή που έχει συνδυάσει το όνομα του με το «Δικέφαλο του Βορρά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Το… σοκ του Πόρτερ Τζούνιορ

«Σκωτσέζικο ντους» για τον Αμερικανό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ έχει συναντήσει έναν ολόκληρο… καινούργιο κόσμο από τότε που ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ και τώρα, θα βιώσει ξανά κάτι πρωτόγνωρο γι’αυτόν.

Αφού βρέθηκε χθες στην Τούμπα και παρακολούθησε μαζί με τον Έλβαρ Φρίντρικσον από κοντά την ποδοσφαιρική αναμέτρηση με την Κλαμπ Μπριζ, ζώντας από μέσα την ατμόσφαιρα του γηπέδου, την Κυριακή θα ζήσει ξανά κάτι μοναδικό.

Ποιο θα είναι αυτό; Ένα παιχνίδι με άδειες κερκίδες, αφού η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στην έδρα της ΑΕΚ για την 4η αγωνιστική των πλέι άουτ θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της τιμωρίας που έχει επιβληθεί από τη Δ.Ε.Α.Β. στην Ένωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικανός, έζησε έντονα τη χθεσινή ποδοσφαιρική αναμέτρηση, μεγαλώνοντας κι άλλο το… δεσμό που έχει αποκτήσει με τον ΠΑΟΚ, από τότε που ήρθε στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ