Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαρία Αντωνίου: «Αυτός είναι ο δρόμος για τη νέα Τούμπα»

Η FORZA της ζήτησε να μας λύσει τις απορίες

Αντώνης Τσακαλέας

Μαρία Αντωνίου: «Αυτός είναι ο δρόμος για τη νέα Τούμπα»

Η συζήτηση για τη νέα Τούμπα είναι πάντα επίκαιρη! Για τους ΠΑΟΚτσήδες είναι ένα όνειρο, να αποκτήσει η ομάδα τους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό γήπεδο, για τον σύλλογο είναι αναγκαίο για να χαράξει μια νέα πορεία κι η συζήτηση γίνεται πιο επίκαιρη αυτή την εποχή, που άνοιξε και η συζήτηση για ένα νέο γήπεδο για τον Παναθηναϊκό στον Βοτανικό, με τη συνδρομή του κράτους.

Τι συμβαίνει με το project της νέας Τούμπας; Που βρίσκεται η υπόθεση, τι εμπόδια μπορεί αν προκύψουν και τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσει και να έχει ο ΠΑΟΚ σε λίγα χρόνια το καινούριο του σπίτι, με τη χρηματοδότηση του Ιβάν Σαββίδη;

Η Μαρία Αντωνίου είναι επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε στις συσκέψεις και στις επαφές που έγιναν και έχει άποψη για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπει ο ΠΑΟΚ στο καινούριο του γήπεδο.

Η FORZA της ζήτησε να μας λύσει τις απορίες!

-Αλλάζει κάτι με την πρόβλεψη ότι Απρίλιο – Μάιο θα έχει βγει το προεδρικό διάταγμα που θα σημαίνει και το τέλος των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την κατασκευή του γηπέδου; Πότε υπολογίζετε ότι θα βγει;

“Το project της Νέας Τούμπας είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης. Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, που έχουμε συμφωνήσει από κοινού. Ευελπιστούμε, με την ταχύτητα που τρέχει το ζήτημα, και το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι μέσα στο ’21, θα έχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το ειδικό χωρικό”. 

-Από εδώ και πέρα ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, ακόμη και χρονικά, για να φθάσουμε στο τέλος και στο προεδρικό διάταγμα;

“Στα χρονοδιαγράμματα, που έχουμε θέσει με τον ΠΑΟΚ, είμαστε ακριβώς μέσα. Συγκεντρώνονται οι γνωμοδοτήσεις από όλα τα Υπουργεία και τους φορείς για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να περάσουμε από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού και μετά από το Κεντρικό Συμβούλιο”. 

-Η τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία αποτελεί κάποιου είδους επιβραδυντικό παράγοντα ή όχι;

“Παρά τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, λόγω της πανδημίας, θέλω να σας πω ότι τα θέματα της Βόρειας Ελλάδα και όλα τα αναπτυξιακά έργα προχωρούν κανονικά. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, όχι απλά είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά είμαστε πιο μπροστά και απ’ ότι υπολογίζαμε”. 

-Γιατί έχετε χαρακτηρίσει (συνέντευξη 9.10.20 στον Focus FM) “δύσκολο” το στόχο ολοκλήρωσης του έργου το 2026; Φαντάζει μεγάλο το διάστημα της εξαετίας…

“Στόχος όλων μας είναι το έργο να παραδοθεί έως το 2026, ώστε ο ΠΑΟΚ να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, στο καινούργιο γήπεδο,  στο νέο του σπίτι. Με σωστό σχεδιασμό και συντονισμό, συνεχή παρακολούθηση, και επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών, τίποτα δεν φαντάζει ακατόρθωτο”.  

-Πολλοί υπολογίζουν, πλέον, την πιθανότητα εξεύρεσης αρχαίων στο χώρο. Έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, έχει γίνει σχετική προεργασία για να μην καθυστερήσει το έργο; Κι αν συμβεί αυτό, πόσο μπορεί να καθυστερήσει το έργο;

“Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για να προχωρήσει  το ειδικό χωρικό σχέδιο στο επόμενο βήμα. Άλλωστε υπάρχει ήδη μνημόνιο συνεργασίας με την αρχαιολογική υπηρεσία σε περίπτωση εντοπισμού ευρημάτων αρχαιολογικής αξίας.  Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την εφορία αρχαιοτήτων μελετάμε κάθε πιθανό σενάριο εξεύρεσης αρχαίων στο χώρο. Αν κατά τη διάρκεια των εργασιών έρθουν στο φως αρχαία θα ακολουθήσουμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάδειξης, διάσωσης και προστασίας τους”. 

-Το γήπεδο της ΑΕΚ αναμένεται να είναι έτοιμο την ερχόμενη άνοιξη, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη εργασιών (Ιούλιος 2017).  Αντίστοιχο χρονικό διάστημα υπολογίζετε και για την Τούμπα;

“Όπως σας είπα και προηγουμένως είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία και θα ακολουθήσουμε πιστά. Πρέπει πρώτα να έχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα”. 

-Ποιες είναι οι διαδικασίες που προβλέπονται για την υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους; Είναι πράγματι τόσο χρονοβόρες; Πόσο θα διαρκέσουν;  

“Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης έχει εγκρίνει τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ειδικού χωρικού σχεδίου για την ανέγερση νέου γηπέδου στην Τούμπα. Το σενάριο ανάπλασης για την κατασκευή του νέου γηπέδου προβλέπει την υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους στο τμήμα της που διασχίζει την αλάνα της Τούμπας, ώστε να μην ανατρέπονται τα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανέγερση των νέων γηπεδικών εγκαταστάσεων μέσα στα όρια των παραχωρημένων οικοπέδων. Επίσης, η διαμόρφωση και λειτουργική ενοποίηση των ελεύθερων χώρων περιμετρικά του γηπέδου, η δημιουργία υπόγειων και μη χώρων στάθμευσης για την εξασφάλιση χιλίων θέσεων αθροιστικά, καθώς και η λειτουργία συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων. Θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να αλλάξει η περιοχή και να γίνει πιο φιλική στους κατοίκους και όσους επισκέπτονται το γήπεδο”.

-Έχετε εσείς εικόνα – ενημέρωση για το πλάνο του ΠΑΟΚ, μέσα από τις συζητήσεις που κάνατε; Χρονοδιάγραμμα κατασκευής, κόστος, χωρητικότητα;

“Για όλα αυτά επαναλαμβάνω ότι θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε αργότερα, αφού οριστικοποιηθούν, όπως σημείωσα, τα δεδομένα με την έκδοση του Π.Δ. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι βάση της μελέτης  το νέο γήπεδο θα λειτουργεί ως πολυχώρος, θα διαθέτει αναψυκτήρια, εστιατόρια, συνεδριακούς χώρους, εγκαταστάσεις αποθεραπείας, εμπορικό κέντρο κ.α. ενώ το κόστος κατασκευής συνολικά, μαζί με τις γύρω αναπλάσεις, υπολογίζεται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ”. 

-Πόσο θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής και η καθημερινότητα των κατοίκων της, όταν θα έχει κατασκευαστεί το νέο γήπεδο;

“Η ανάπλαση της γύρω περιοχής θα είναι μεγάλη και θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Τούμπας. Θα αποτελέσει έναν αναπτυξιακό πόλο για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα”. 

-Έχετε διαπιστώσει, γιατί στις περασμένες επαφές ΠΑΟΚ – διοίκησης Καυταντζόγλειου δεν βρέθηκε συγκεκριμένη λύση για συμφωνία χρήσης – παραχώρησης του σταδίου; Γιατί δεν έχει προχωρήσει αυτό το θέμα;

“Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον ΠΑΟΚ, τη διοίκηση του Καυταντζόγλειου και το αρμόδιο Υπουργείο έτσι ώστε πολύ σύντομα να κατατεθεί η ρύθμιση που θα βοηθήσει στη συμφωνία χρήσης και παραχώρησης του Καυταντζόγλειου.

-Τι γίνεται σήμερα με τον Καυτανζόγλειο; Ποιά έργα έχουν γίνει επί νέας διοίκησης σταδίου, που συμπληρώνει ένα χρόνο θητείας; Ο ΠΑΟΚ έχει ζητήσει να πληρώσει ένα τίμημα ανάλογο αυτών που πληρώνουν άλλες ομάδες για να χρησιμοποιούν εθνικά στάδια και να χρηματοδοτήσει τα έργα που είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση του σταδίου, συμψηφίζοντας τα έξοδα με τα μισθώματα. Για όλα αυτά απαιτούνται ενέργειες της κυβέρνησης. Έχετε ενημέρωση που βρίσκονται αυτά τα θέματα;

“Όλα όσα θέσατε τα προβλέπει η ρύθμιση, που θα κατατεθεί σύντομα”.

Πηγή : FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κόκκαλης: «Μακάρι τελικός ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στο ΕCL» (vid)

Ο Πέτρος Κόκκαλης εξέφρασε την ευχή του τηλεοπτικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ./Προοδευτική συμμαχία και πλέον είναι επικεφαλής του κόμματος «Κόσμος» με τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Action 24» εξέφρασε την ευχή του ο φετινός τελικός του Εuropa Conference League, ο οποίος διεξάγεται στην «Αγιά Σοφιά» να έχει φιναλίστ τον αγαπημένο του Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Και οι Νιγηριανοί… περιμένουν τον Εκόνγκ!

Μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το πως έχει η κατάσταση, όσον αφορά την αποζημίωση του ΠΑΟΚ, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Γουΐλιαμ Τροστ-Εκόνγκ στο πρόσφατο Κύπελλο Εθνων Αφρικής με την εθνική ομάδα της Νιγηρίας, ενημερωθήκατε μέσα από το PAOK24.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του, έκαναν τους συμπατριώτες του, να τον… περιμένουν να επιστρέψει στις αρχές Ιουνίου και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Στη Νιγηρία υπάρχει δημοσίευμα που χρησιμοποιεί τις πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα έχει ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό του ως το τέλος της σεζόν, ενώ την επόμενη, θα είναι στο 100%.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι στις 5 Ιουνίου, η Νιγηρία αντιμετωπίζει τη Νότια Αφρική και στις 8 το Μπενίν και υπάρχει ελπίδα ότι ο Εκόνγκ θα είναι ξανά διαθέσιμος τότε, για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι ευχές του μπάσκετ στο Γ. Σαββίδη (pic)

Ιδιαίτερη μέρα για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο για όλο το σύλλογο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Γιώργος Σαββίδης έχει την τιμητική του σήμερα, λόγω γενεθλίων, μία ημέρα μετά τον πατέρα του Ιβάν και φυσικά η «ασπρόμαυρη» οικογένεια, είναι διπλά του.

Η ΚΑΕ με μήνυμα της στα social media αναφέρει:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ