Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Τα πρότζεκτ δεν κρίνονται το Νοέμβριο»

Στο δημόσιο διάλογο υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν λέγονται αλλά εννοούνται και όλοι τα καταλαβαίνουν κι άλλα πάλι που λέγονται ρητά και κατηγορηματικά, σοβαρά και περισπούδαστα αλλά κανένας, μα κανένας δεν τα πιστεύει.

Άκης Σακισλόγλου

«Τα πρότζεκτ δεν κρίνονται το Νοέμβριο»

Ετσι, για να συνεννοούμαστε ή, έστω, για να ξεφεύγουμε από τη δύσκολη θέση να αναλύσουμε διεξοδικά ένα θέμα, γεννήθηκαν στο ποδόσφαιρο οι φράσεις «στηρίζουμε τον προπονητή», «όταν χτίζεις πρέπει να κάνεις υπομονή», «οι ομάδες δε χτίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη», «τα πολλά λεφτά δεν φέρνουν την επιτυχία», «τα πρότζεκτ δεν κρίνονται τον Νοέμβριο» (υπάρχουν και πολλές ακόμη τέτοιες φράσεις, σαν τις ευχές για «παγκόσμια ειρήνη» που εκφράζουν τα κορίτσια στα καλλιστεία ή το «βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά» που λένε οι ποδοσφαιριστές)…

Ελάτε τώρα, πείτε την αλήθεια, υπάρχει περίπτωση να δεχτείτε την φράση «οι ομάδες δε χτίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη» μετά από μεγάλες ήττες; Κι ανάποδα: υπάρχει περίπτωση να πείτε οι ίδιοι αυτήν την φράση αν δεν έχετε τουλάχιστον κερδίσει 3-1 τον Παναθηναϊκό, 2-1 την ΑΕΚ ή 1-2 τον Ατρόμητο; Ναι, στην Ελλάδα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μεγάλη υπομονή, αν έχουμε κερδίσει, και βράζουμε στο ζουμί μας έτοιμοι να ξεσπάσουμε αν έχουμε χάσει. Δοκάρι και μέσα είμαστε πολιτισμένοι. Δοκάρι κι έξω ξεχνάμε και τα Γαλλικά μας και το πιάνο μας.

Μια βδομάδα, λοιπόν, εντελώς «δοκάρι κι έξω», μετά από ήττα στην Τρίπολη και στο Κράσνονταρ, μιλήστε εσείς για «πρότζεκτ που δεν κρίνονται το Νοέμβριο». Μιλήστε για «υπομονή και πίστη στο πλάνο». Μιλήστε εσείς γιατί εγώ δεν έχω όρεξη για άλλη μια φορά να κάνω τον «φλώρο», τον «κουλτουριάρη», τον «πολιτισμένο» της οικογένειας του ΠΑΟΚ.

Πράγματι, λοιπόν, «τα πρότζεκτ δεν κρίνονται το Νοέμβριο». Το δήλωσε η ΠΑΕ μετά από ανυπόστατα δημοσιεύματα για δήθεν προβληματισμό στο θέμα του προπονητή. Για δήθεν σενάρια αντικατάστασής του. Ελα, όμως, που ο Νοέμβριος έχει 30 μέρες και πατήσαμε την 5η… Ελα, επίσης, που σε αυτή τη χώρα ό,τι διαψεύδεται συμβαίνει και ότι αποκλείεται βρίσκεται «στο καπάκι»  μπροστά μας. Ελα που στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό ψηφίσαμε ΟΧΙ και μετά παρακαλούσαμε για ένα ΝΑΙ. Πού μας λέγανε θα σκίσουμε τα μνημόνια και υπέγραψαν το χειρότερο… Ποιον να πιστέψεις και γιατί; Λίγες φορές «στηρίξαμε» και στην πρώτη στραβή διώξαμε προπονητή; Λίγες φορές διαψεύσαμε και μετά είπαμε: «ε, έτσι έπρεπε να κάνουμε για λόγους τακτικής»…

Ας πούμε και μια αλήθεια ρε παιδιά. Ετσι όπως τα κουβεντιάζουμε μεταξύ μας, οικογενειακά: Εναν Σάμπο όπως παίζει τώρα δεν τον θέλουμε ακόμη κι αν μας πούνε με βεβαιότητα πως του χρόνου θα είναι αγνώριστος προς το καλό. Εναν Ολσεν θα τον στέλναμε από εκεί που ήρθε ακόμη κι αν μαθαίναμε ότι θα πάει αλλού και θα βγάζει μάτια από την πρώτη μέρα. Εναν Τούντορ δεν τον γουστάρουμε παρά μόνον αν «κερδάει», κι ας μας φτιάχνει το παρελθόν του ως παίκτης, κι ας λέμε ότι οι νέοι προπονητές έχουν φιλοδοξίες και μέλλον. Είμαστε δίβουλοι. Διχασμένες προσωπικότητες. Σχεδόν ψυχασθενείς. Θέλουμε να βάλουμε βάσεις αλλά… να φανεί κάτι και φέτος. Τα ονόματα αυτών των παικτών είναι τυχαία, έτσι… Είναι αυτά που έφαγαν τα πρώτα «πεσίματα» στις ως τώρα στραβές. Οπως και κάποια ακόμη, πρόσωπα που «αγαπάμε να μισούμε» όπως ο Γλύκος, ο Τζαβέλας, ο Τζιόλης (λιγότερο). Θέλουμε πρωταθλήματα στο μέλλον αλλά… να προκριθούμε και στους 32 του Γιουρόπα και να πάρουμε κι ένα κύπελλο! Τα θέλουμε όλα, ταυτόχρονα, κι αν δεν έρθουν θυμόμαστε τα 30 χρόνια από το τελευταίο μας πρωτάθλημα. Ετσι γιατί πάντα η γκρίνια φυτρώνει ευκολότερα.

Εγώ το πιστεύω: «Τα πρότζεκτ δεν κρίνονται το Νοέμβριο». Στηρίζω τον προπονητή μου και επενδύω σε αυτόν. Μού αρέσουν τα μούτρα του, το ταμπεραμέντο του, οι φιλοδοξίες του. «Βλέπω» κάτι και από ποδοσφαιρικό ένστικτο προβλέπω μια μεγάλη καριέρα του Τούντορ με επιτυχίες στον ΠΑΟΚ. Μην ακούσω, όμως, από την ίδια την ομάδα ότι άλλο είναι ο Νοέμβριος και άλλο ο Φεβρουάριος! Μην δω κόσμο που στήριξε την εποχή Τούντορ να ξύνει το κεφάλι του και να σφυρίζει αδιάφορα. Μην ακούσω πως θύμωσε ο μεγαλομέτοχος και το πήρε απάνω του.

Συνοψίζοντας (γιατί με πολλούς γρίφους μίλησε απόψε ο γέροντας Σακισλόγλου):
Στον ΠΑΟΚ ακολουθήθηκε ένα πλάνο από τον Ιούνιο. Με αρχή, μέση και τέλος. Δεν είμαστε καν στη μέση και είναι γελοίο να μιλάμε για κρίση όταν με τα χρήματα που υπάρχουν όλα διορθώνονται – βελτιώνονται – εξελίσσονται. Ναι, υπάρχει πλάνο που κάνει λόγο για ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, με παίκτες σημαντικής μεταπωλητικής αξίας, με φάτσες και ταμπεραμέντο κοντά στον ΠΑΟΚτσή φίλαθλο. Ευτυχώς η ομάδα λειτουργεί σε άκρως επαγγελματικά πρότυπα, απείρως καλύτερα από όλες τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ναι, θα ήθελα κι εγώ αυτή τη στιγμή μια πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα αλλά και 8 με 10 βαθμούς ακόμη στο πρωτάθλημα. Δεν τους έχω, όμως, και δεν μπορώ να κάνω τίποτα επ’ αυτού.

Έξυπνα λειτουργώντας, λοιπόν, κάνω την ανάγκη μου φιλοτιμία και λέω: Δε θέλω το βάρος των στόχων φέτος. Ενα Γιουρόπα για του χρόνου κι ας είμαι και πέμπτος. Δε θέλω Ευρώπη πέραν των ομίλων. Δεν έχω την πολυτέλεια για αγώνες Πέμπτη – Κυριακή. Δεν με πειράζει κι αν δεν προχωρήσω πολύ και στο κύπελλο. Θα παίξω αλλά δεν τρελάθηκα κι όλας. Αυτό που με νοιάζει είναι το ξεσκαρτάρισμα εν εξελίξει. Να κρατήσουμε αυτούς  που «μας κάνουν» και να ψάξουμε κι αυτούς που λείπουν. Να δουλέψουμε πράγματα και να κατασταλάξουμε στην ταυτότητά μας.

«Τα πρότζεκτ δεν κρίνονται το Νοέμβριο». Το επαναλαμβάνω για να μην ξεχνιόμαστε προσθέτοντας: «Το συγκεκριμένο πλάνο του ΠΑΟΚ δεν κρίνεται ούτε τον Ιούνιο». Είναι πρότζεκτ τριετίας γι αυτό «ξεκολλάτε»! Η ζωή είναι ωραία, ο ΠΑΟΚ έχει χρήματα, οργάνωση και προοπτικές.

υ.γ.: Καημό το έχω να έρθει μια φορά ένα σχόλιο που να λέει: «τρία χρόνια υπομονή θέλεις Ακη; Εγώ σου δίνω 5!…» Εστω τέσσερα… Εστω να συμφωνήσει στα τρία ή να πει το κλείνουμε στα δύο!. Ούτε ένα…

υ.γ.: Αντε, καλό βράδυ και μην τρελαίνεστε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κόκκαλης: «Μακάρι τελικός ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στο ΕCL» (vid)

Ο Πέτρος Κόκκαλης εξέφρασε την ευχή του τηλεοπτικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ./Προοδευτική συμμαχία και πλέον είναι επικεφαλής του κόμματος «Κόσμος» με τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Action 24» εξέφρασε την ευχή του ο φετινός τελικός του Εuropa Conference League, ο οποίος διεξάγεται στην «Αγιά Σοφιά» να έχει φιναλίστ τον αγαπημένο του Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Και οι Νιγηριανοί… περιμένουν τον Εκόνγκ!

Μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το πως έχει η κατάσταση, όσον αφορά την αποζημίωση του ΠΑΟΚ, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Γουΐλιαμ Τροστ-Εκόνγκ στο πρόσφατο Κύπελλο Εθνων Αφρικής με την εθνική ομάδα της Νιγηρίας, ενημερωθήκατε μέσα από το PAOK24.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του, έκαναν τους συμπατριώτες του, να τον… περιμένουν να επιστρέψει στις αρχές Ιουνίου και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Στη Νιγηρία υπάρχει δημοσίευμα που χρησιμοποιεί τις πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα έχει ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό του ως το τέλος της σεζόν, ενώ την επόμενη, θα είναι στο 100%.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι στις 5 Ιουνίου, η Νιγηρία αντιμετωπίζει τη Νότια Αφρική και στις 8 το Μπενίν και υπάρχει ελπίδα ότι ο Εκόνγκ θα είναι ξανά διαθέσιμος τότε, για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι ευχές του μπάσκετ στο Γ. Σαββίδη (pic)

Ιδιαίτερη μέρα για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο για όλο το σύλλογο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Γιώργος Σαββίδης έχει την τιμητική του σήμερα, λόγω γενεθλίων, μία ημέρα μετά τον πατέρα του Ιβάν και φυσικά η «ασπρόμαυρη» οικογένεια, είναι διπλά του.

Η ΚΑΕ με μήνυμα της στα social media αναφέρει:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ