Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν οι μάνατζερ λειτουργούν αυτόνομα

Μετά τους Ροντρίγκεζ, Τσίμιροτ και Πρίγιοβιτς, είναι η σειρά του Λέο Ζαμπά, με το θέμα της μεταγραφής του να ανοίγει πριν κλείσει καλά καλά έναν χρόνο στην Τούμπα.

Ηλίας Καπράλος

Όταν οι μάνατζερ λειτουργούν αυτόνομα

Λίγο το ποστάρισμα του μάνατζερ του Ζαμπά στον λογαριασμό του παίκτη, λίγο το ταξίδι στο Πόρτο οι φήμες του Ζαμπά φούντωσαν και εντός Ελλάδας, με τις σειρήνες να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα. Βέβαια η περίπτωση του είναι πολύ διαφορετική από άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ, που έφυγαν χωρίς να κλείσουν τον κύκλο τους με την ασπρόμαυρη φανέλα. Το κοινό πάντως σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι οι μάνατζερ γύρω από τον κάθε παίκτη, με τον ερχομό τους στην ομάδα του ΠΑΟΚ ήδη ξεκινούσαν να δουλεύουν την επόμενη μεταγραφή του πελάτη τους, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την ομάδα που ουσιαστικά έδωσε υπεραξία στους πελάτες τους.

Γκάρι-Γαλατασαράι

Ήταν πρωτοχρονιά του 2017, όταν ο ΠΑΟΚ ήταν στην επόμενη φάση του Europa League, μέσα στο θεσμό του κυπέλλου και το βασικότερο, στην μάχη για τη δεύτερη θέση που έδινε το εισιτήριο για τα προκριματικά του επόμενου Champions League. Ο Γκάρι Ροντρίγκεζ είχε 1,5 χρόνο στον ΠΑΟΚ, με σημαντικά γκολ, βασικός από το πρώτο κιόλας παιχνίδι και είχε έρθει από την ισπανική Έλτσε για 300.000 ευρώ, ενώ η ομάδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ο Γκάρι από εκεί που ήταν ένας παίκτης στα χαμηλά επίπεδα της ισπανικής λίγκας με μικρό συμβόλαιο, πήρε στον ΠΑΟΚ πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως και μέσα στην χρονιά απαίτησε ουσιαστικά την μεταγραφή στην τουρκική ομάδα, με ένα ποσό ναι μεν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, αλλά κάτω από την ρήτρα και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΟΚ. Η πρόταση της Γαλατά δεν ήταν το πρώτο χτύπημα για τον παίκτη, αλλά από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι είχε κυκλοφορήσει στα γραφεία ατζέντηδων του εξωτερικού, με στόχο την μεταγραφή. Το αποτέλεσμα όπως σε όλες τις ομάδες του κόσμου ήταν το ίδιο, ο παίκτης έφυγε για την Τουρκία, όπως ήθελε και ο ΠΑΟΚ έμεινε για έναν μήνα χωρίς εξτρέμ στη θέση του, μέχρι να έρθει τελικά ο Πέδρο Ενρίκε και ο Ουάρντα και ο Βλάνταν Ίβιτς τότε είχε βάλει στο παιχνίδι το 3-5-2 για να μην έχει ανενεργές τις πλευρές του.

Τσίμιροτ-Σταντάρ Λιέγης

Η ιστορία της μεταγραφής του Τσίμιροτ ξεκίνησε από την ημέρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ. Ο τότε τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Φρανκ Άρνεσεν, έκλεισε τον παίκτη με την αγορά του να φτάνει κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ύστερα από πολλές ημέρες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Άλλωστε οι μάνατζερ και οι ομάδες στα Βαλκάνια έχουν μάθει να πουλούν ακριβά για τα δεδομένα τους, τους παίκτες, αποκομίζοντας μάλιστα και μεγάλες προμήθειες. Στην πρώτη του χρονιά ο Τσίμιροτ μπορεί να είχε ξεκινήσει να καλείται στην εθνική του ομάδα, αλλά ποτέ δεν βρήκε ρυθμό, με τους τραυματισμούς να τον ταλαιπωρούν, μη μπορώντας να δείξει και πολλά πράγματα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Παρόλα αυτά, από το πρώτο καλοκαίρι το όνομα του Τσίμιροτ είχε μπει στα μπλοκάκια των σκάουτερ που δρουν στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γερμανία και στο Βέλγιο. Για 2,5 χρόνια είτε οι προτάσεις που μπορεί να ήρθαν να ήταν χαμηλές, είτε σε κακό τάιμινγκ και ο παίκτης δεν έφυγε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά παρέμεινε στην Τούμπα κατακτώντας το τρόπαιο του 2017 στον Βόλο, αλλά όντας και βασικό στέλεχος έως και τον Γενάρη στην ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό επί Ραζβάν Λουτσέσκου. Τελικά στο τέλος των μεταγραφών του Ιανουαρίου του 2018, ο Γκόικο Τσίμιροτ έφυγε για την Σταντάρ Λιέγης. Το γεγονός ότι η μεταγραφή έγινε και για είναι ο ΠΑΟΚ με το Financial Fair Play δεν αναιρεί ότι η αποχώρησή του έγινε ερήμην του αγωνιστικού τμήματος. Άλλωστε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδειξε την ενόχληση του εκείνη την περίοδο, αλλά και ο ίδιος ο παίκτης την ημέρα που ενημερώθηκε για την μεταγραφή του είχε αγωνιστεί με την ομάδα του ΠΑΟΚ κάτι που δεν συνηθίζεται πουθενά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Κάπου εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η πολιτική της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Λούμπος Μίχελ εκείνη την περίοδο που δεν είχε βάλει ποσοστό μεταπώλησης του παίκτη και τώρα οι προτάσεις που ακούγονται για την Σταντάρ Λιέγης από ομάδες κυρίως του ιταλικού πρωταθλήματος ξεπερνούν τα 7-8 εκατομμύρια ευρώ.

Πρίγιοβιτς-Αλ Ιτιχάντ

Τέλος, με το τελευταίο μεγάλο σίριαλ μεταγραφής παίκτη του ΠΑΟΚ στο εξωτερικό. Ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς ήρθε στον Δικέφαλο τον Γενάρη του 2017 με σκοπό να ηγηθεί της ασπρόμαυρης επίθεσης, όπως και έκανε άκρως επιτυχημένα για δύο χρόνια. Ο Σέρβος στράκιερ ήρθε στον ΠΑΟΚ από την Λέγκια Βαρσοβίας με ένα ποσό κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ μετά από συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Από εκεί και μετά σε κάθε μεταγραφική περίοδο ακουγόταν το όνομά του. Άλλες ομάδες έδιναν 5 εκατ., άλλες 7 εκατ., αλλά στο τέλος καμία πρόταση δεν γινόταν αποδεκτή. Ομάδες όπως η Ρεν και η Σπόρτιγνκ Λισαβόνας ήταν εκείνες που είχαν φτάσει πολύ κοντά στην απόκτησή του, αλλά από την μεριά του ΠΑΟΚ όλα ήταν ξεκάθαρα. Ο παίκτης δεν πωλείται, εκτός και αν κάποια ομάδα δώσει την ρήτρα του. Παρόλα αυτά οι ατζέντηδες του παίκτη δεν σταμάτησαν να δουλεύουν την μεταγραφής ανεξαρτήτως εάν ο ΠΑΟΚ είχε μπροστά του μία μάχη για το πρωτάθλημα ή τα προκριματικά του Champions League. Μεγαλύτερο παράδειγμα από την πρόταση της κινέζικης ομάδας δεν υπήρχε. Παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο παίκτης δεν προπονήθηκε και ζήτησε την μεταγραφή του στην Ασία. Εν τέλει η πρώτη φωτιά σβήστηκε όταν ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε μαζί του και του διπλασίασε το συμβόλαιο με την ρήτρα να ανεβαίνει στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Πριγιογκόλ με δύο χρόνια στην ομάδα και τον στόχο του πρωταθλήματος και του ερχόμενου Champions League ανοιχτό πήρε την πρόταση από την Αλ Ιτιχάντ και έτσι αναχώρησε για την Τζέντα.

Ναι μπορεί να ζούμε στην εποχή του ακράδαντου επαγγελματισμού, αλλά σίγουρα όταν βλέπεις ότι συνεχόμενες φορές (μία κάθε χρόνο), ο ΠΑΟΚ είναι στην μέση των συμφερόντων μάνατζερ που επιθυμούν κάθε χρόνο νέες μεταγραφές για τους παίκτες σου, αποκομίζοντας μεγάλες προμήθειες για αυτές, τότε σίγουρα θα πρέπει να βάλεις τις σωστές βάσεις σε παίκτες και σε εκπροσώπους των παικτών, ώστε όλα να γίνονται, εν γνώσει του αγωνιστικού τμήματος. Κάτι τέτοιο θέλει να προλάβει ο ΠΑΟΚ και σε αυτή την περίπτωση με τον Λέο Ζαμπά, ώστε ο προγραμματισμός για το επόμενο πρωτάθλημα και τα προκριματικά του Champions League το καλοκαίρι να ξεκινήσει με τον υπάρχον αγωνιστικό κορμό.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το σχόλιο της ημέρας

Πολύ σκληρός ο ΠΑΟΚ εύχεται καλή Ανάσταση σε όλους όσους τον περίμεναν…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τι ζήσαμε πάλι… Τι ματσάρα ήταν αυτή! Ένας συγκλονιστικός αγώνας του πιο σπουδαίου πρωταθλήματος, μία τρομερή αναμέτρηση που ανεβάσει πολλά επίπεδα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ δίκαια και πανάξια, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του μέσα στη χρονιά!

Από που να αρχίσεις και να που να τελειώσεις για όσα έζησαν στην Τούμπα οι 17.100 χιλιάδες πιστοί ΠΑΟΚτσηδες που κόντρα στο ρεύμα ήταν εκεί για να συμμετέχουν (και όχι να απαξιώσουν όπως γίνεται κυρίως στα social) σε άλλη μία προσπάθεια της ομάδας του Λουτσέσκου για… ανατροπή! Αυτή είναι η αλήθεια… Ο ΠΑΟΚ ήταν κάτω και έπρεπε να σηκωθεί έχοντας μάλιστα να παίξει με μία τόσο καλή ομάδα όπως η ΑΕΚ. Η οποία μάλιστα από το πουθενά και εντελώς άδικα προηγήθηκε με 1-2 στο 75΄ και πίστεψε (όπως πολλές φορές φέτος) ότι είναι έτοιμη να κερδίσει και να κατακτήσει μάλιστα τον τίτλο. ΟΧΙΙΙ! ΠΑΟΚ! Ένας ΠΑΟΚ φέτος που πέφτει μερικές φορές, αλλά έχει έναν εκπληκτικό τρόπο να… επιστρέφει και να αποστομώνει εχθρούς και «φίλους» όταν τον έχουν τελειωμένο.

Η αποψινή ήταν διπλή ανατροπή. Γενικά όσον αφορά την περίοδο μετά τη Λαμία και ειδικά μέσα στο ματς όπου το 1-0 έγινε από το πουθενά 1-2 για να αποδοθεί στο τέλος ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με το μυθικό 3-2!

Πέρα από το τρομερό αποτέλεσμα με τον τρόπο που κατακτήθηκε, η εικόνα της ομάδας του Λουτσέσκου ήταν εξαιρετική. Πέρα από το διάστημα 5΄-25΄ όπου η Ένωση ξεδίπλωσε τις αρετές της και ο Κοτάρσκι κράτησε, σε όλο το άλλο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ έκανε τη «δουλειά» του και με τεράστια πάθος-δύναμη έφερνε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο και στοιχείο της βραδιάς ήταν τα 13-4 κόρνερ. Αυτό το νούμερο αποτυπώνει την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ και δείχνει πόσο πίεσε τον αντίπαλο. Αν μέσα στο γήπεδο ήταν για περισσότερο ώρα ο Ντεσπόντοφ με τις εκτελέσεις του και ο Σαμάτα που ψηλά είναι καλός, ίσως το σκορ να ήταν μεγαλύτερο. Αλλά ποιος να ξέρει αν με τους δύο η ομάδα θα ήταν τόσο καλή και θα κέρδιζε τόσα στημένα… Όλα σχετικά είναι…

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου απέδειξε και σήμερα πόσο ψηλό ταβάνι έχει ως ομάδα, απέναντι στη δεύτερη ομάδα με το ψηλότερο ταβάνι απόδοσης στη χώρα. Και αν πολλοί-πάρα πολλοί μιλούσαν για σβήσιμο ΠΑΟΚ και για τέλος στην ενέργεια της ομάδας μετά τα περασμένα ματς, επιβεβαιώθηκαν στον μέγιστο βαθμό όλοι όσοι εντός αγωνιστικού ήταν βέβαιοι πώς οι παίκτες, σωματικό θέμα ΔΕΝ έχουν.

Ατομικά ο Κοτάρσκι έκανε τη σπουδαία δουλειά του όταν έπρεπε. Κουλιεράκης και Κεντζιόρα πήγαν καλά απέναντι στα αντίπαλα πολύ ποιοτικά φορ και φυσικά ο Κουλιεράκης δεν έκανε ΠΟΤΕ φάουλ στον Πόνσε πριν το 1-2. Ο Όττο δεν ήταν κακός, ενώ στον Λουτσέσκου βγήκε σε απόλυτο βαθμό η αλλαγή Σάστρε. Ο Μπάμπα έχει ρίξει τον ρυθμό του και αυτό είναι ολοφάνερο. Παρολ’ αυτά προσφέρει πολλά. Ο Σβααμπ έδωσε και πάλι ό τι είχε, ενώ για πολλοστή φορά ο Μεϊτέ ανέβηκε στη διάρκεια του αγώνα.

Ο Ντέλιας έκανε σπουδαίο ματς έχοντας απόλυτη υπευθυνότητα σε όλες τις ενέργειές του. Ο Τάισον με τα πολλά λάθη θα πρέπει να ξεκουραστεί μια και του έλειψε η τελική ενέργεια, ενώ σπουδαία προσπάθεια έκανε ο Αντρίγια. Ο Μπράντον προσπάθησε όσο… ήταν όρθιος. Και ο Σαμάτα έδωσε πολλά στις μονομαχίες στο τέλος, όπως και ο Ντεσπόντοφ στα στημένα.

Στον αγώνα είχαμε μόλις 8-6 τελικές, αλλά όλες σχεδόν ήταν μεγάλες ευκαιρίες.  Στο 73%-76% η ακρίβεια στις πάσες.  Πρώτοι για τον ΠΑΟΚ στις προωθητικές πάσες με 7 οι Τάισον και Μπάμπα, στα 9 λάθη ο Τάισον, από 6 Μπάμπα, Κουλιεράκης. Στα 6 κλεψίματα ο Μεϊτέ. Πρώτος σε κερδισμένα φάουλ ο Σάστρε με 3!

* Το πρωτάθλημα παίζεται και σαφώς είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τρεις νίκες στην τελευταία εβδομάδα της χρονιάς απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη. Ας το αφήσουμε και πάμε να δούμε ένα ματς, το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

* Στο τέλος του αγώνα επικράτησε ένταση με τον Αλμέιδα να ξεφεύγει εντελώς και μεταξύ άλλων, έσπρωξε και έπιασε από τον λαιμό άνδρα αστυνομικό της αθλητικής βίας! Ήρθε να μας κουνήσει το δάκτυλο ο Αλμέιδα και έλεγε… έλεγε… έλεγε, μέχρι να κληθεί να σχολιάσει το στιγμιότυπο όπου πιάνει τον αστυνομικό από τον λαιμό. Εκεί και μόνο έκανε και την αυτοκριτική του.

* Στο 1-2 του Βίντα πέρα από το ανύπαρκτο φάουλ, υπάρχει και υποψία οφσάιντ. Γραμμές έδειξαν ποτέ;

Καλή Ανάσταση πλέον σε όλους και υπομονή σε όλους τους εμμονικούς με την ομάδα του Λουτσέσκου. Τι να κάνουμε; Θα πρέπει τώρα να περιμένουν για… μετά το Πάσχα και να παρακαλάνε να το χάσει ο ΠΑΟΚ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπάμπα: «Είπαμε ότι δε θα τα παρατήσουμε»

Τι είπε για τα όσα συζητούσαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε δυναμικά στη μάχη του τίτλου, μετά τη νίκη με 3-2 επί της ΑΕΚ στην Τούμπα.

Ο Ράχμαν Μπάμπα δε μπορούσε παρά να μην είναι ικανοποιημένος από την επικράτηση των «ασπρόμαυρων», ενώ στάθηκε στη σημασία της στήριξης του κόσμου, αλλά και στον παράγοντα που μπορεί να διαδραματίσει η Τούμπα για την κατάληξη της μάχης του πρωταθλήματος.

«Πιστεύω πως ήταν ο Κωνσταντέλιας ο σημερινός MVP, έκανε πολλά πράγματα, σκόραρε δύο γκολ. Ο Σάστρε σκόραρε ένα κρίσιμο τέρμα, όμως ο Κωνσταντέλιας θεωρώ πως ήταν ο MVP του ματς».

Για τη συνέχεια του πρωταθλήματος:

«Το μόνο που μας μένει είναι να κερδίσουμε όλα τα ματς και να δούμε που θα οδηγήσει αυτό».

Όσον αφορά το τι συζητούσαν τις τελευταίες ημέρες:

«Από τις αρχές της εβδομάδας κάναμε πολλές συζητήσεις μεταξύ μας. Είπαμε πως δε θα τα παρατήσουμε ποτέ και πως θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Υπήρξε συσπείρωση και μέσω αυτής βγάλαμε την επιμονή μας, παλέψαμε και καταφέραμε να φτάσουμε στην ανατροπή».

Για τις ανατροπές που κάνει ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ:

«Πάντα βρισκόμαστε να κυνηγάμε στα ματς με την ΑΕΚ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάζουμε μπροστά και να παλεύουμε όλα τα ματς. Στα δύο ματς μαζί της, μετά το 60' έριξε την ένταση και εμείς βγάλαμε αντίδραση».

Για το αν η Τούμπα θα κρίνει πολλά για το πρωτάθλημα:

«Ναι και ευχαριστώ τους οπαδούς μας για την στήριξή τους. Δεν σταμάτησαν ποτέ να μας στηρίζουν. Ακόμη και όταν μείναμε πίσω στο σκορ απόψε, ήταν δίπλα μας. Τους περιμένουμε και στα επόμενα παιχνίδια».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Φοβερή ένταση και επεισόδιο με βρισιές μεταξύ Ιωαννίδη-οπαδού

Εκτός εαυτού ο διεθνής ποδοσφαιριστής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά τη βαριά ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός έχασε στο «σπίτι» του από τον Άρη με 1-0 και έμεινε πολύ μακριά στην κούρσα του πρωταθλήματος, με τους φίλους του Τριφυλλιού να αποδοκιμάζουν τον Φατίχ Τερίμ και τους ποδοσφαιριστές του έπειτα από την ολοκλήρωση του αγώνα.

Μάλιστα μετά τη λήξη του ματς έλαβε χώρα σοβαρό φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε οπαδό και τον Φώτη Ιωαννίδη στο πάρκινγκ του «Απόστολος Νικολαΐδης».

Σε video που κυκλοφορεί στα Social Media ο διεθνής Έλληνας σέντερ φορ είναι μέσα στο αυτοκίνητο του και ακούγεται να λέει:

«Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις; Έλα εδώ πες το, μην έρθω εκεί πέρα».

Το σκηνικό πήρε έκταση με τον Ιωαννίδη να είναι εκτός εαυτού, όμως μετά από παρέμβαση ψυχραιμότερων αποχώρησε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ