Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο άνθρωπος που γιγάντωσε τον ΠΑΟΚ!

Τζέντλεμαν, μεθοδικός, πεισματάρης, οξυδερκής, ασυμβίβαστος, ντόμπρος, «σκληρός» αλλά και ευαίσθητος, περήφανος, ηγέτης. Μα πάνω απ΄ όλα πραγματικός ΠΑΟΚτσής. Ο λόγος για τον Γιώργο Παντελάκη.

Στέργιος Αναστασιάδης

Ο άνθρωπος που γιγάντωσε τον ΠΑΟΚ!

Ο άνθρωπος που δεν έβαλε απλά ένα λιθαράκι στο να μετατραπεί ο ΠΑΟΚ σε «γίγαντα», αλλά ολόκληρες… κοτρώνες. Ορισμένοι βέβαια τον «κυνήγησαν» λυσσαλέα, υποκινούμενοι από προσωπικά κίνητρα. Στο βιβλίο της ιστορίας του Δικεφάλου όμως, το κεφάλαιο «Ηγέτης» δικαιωματικά του ανήκει.

Ποτέ του δεν είχε αμέτρητα χρήματα. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να δημιουργήσει μία ομάδα στην οποία υποκλίθηκε ολόκληρη η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Στο μυαλό του, ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν υπολειπόταν σε τίποτα από τους «μεγάλους» του ΠΟΚ, αλλά ήταν ανώτερός τους. Και το απέδειξε με πράξεις, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να σταθεί απέναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών…

«Στείλε με εξορία στη Γυάρο. Αν θέλετε τον Κούδα στον Ολυμπιακό, να βγάλετε έναν ειδικό νόμο. Με δική μου υπογραφή, δεν θα αγωνιστεί ποτέ στον Ολυμπιακό. Είναι ζήτημα τιμής για τον ΠΑΟΚ και τη Βόρεια Ελλάδα» ήταν η απάντησή του στον γενικό γραμματέα αθλητισμού της Χούντας, Κωνσταντίνο Ασλανίδη…

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς, ο Γιώργος Παντελάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως παράγοντας του ΠΑΟΚ από την ομάδα μπάσκετ. Το 1954 ανέλαβε χρέη βοηθού εφόρου, ενώ δύο χρόνια αργότερα και έως το 1959 «προβιβάστηκε» σε έφορος.

Επί ημερών του, τη σεζόν 1958-59, ο Δικέφαλος κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με τον Παντελάκη να εκτελεί και χρέη προπονητή. Στους αγώνες μπαράζ, ο ΠΑΟΚ κέρδισε και τον Σπόρτινγκ (59-56) και τον Άρη (66-58), στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Ήταν ο πρώτος τίτλος που κέρδισε ποτέ ο ΠΑΟΚ σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το 1960, εκλέχτηκε γενικός γραμματέας του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ και σε αυτή τη θέση παρέμεινε μέχρι το 1971, όπου το μεγαλύτερο «παράσημό» του ήταν ο καθοριστικότατος ρόλος του στην παραμονή του Γιώργου Κούδα στην Τούμπα παρά το ότι δέχθηκε απειλές και πιέσεις από θεούς και δαίμονες.

Το 1975 δε και έως το 1984 κάθεται στην προεδρική καρέκλα, όντας ο πρώτος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όταν αυτή δημιουργήθηκε το 1979. Το 1984, η παράταξη του Νίκου Βεζυρτζή κερδίζει τις εκλογές στον Ερασιτέχνη, αλλάζουν οι τέσσερις εκπρόσωποι του ΑΣ στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ και στις 1 Αυγούστου 1984 ο Γιώργος Παντελάκης καθαιρείται από την προεδρία, με τον Πέτρο Καλαφάτη να τον διαδέχεται.

Οραματίστηκε έναν μεγάλο ΠΑΟΚ και τα κατάφερε. Δημιούργησε μία ομάδα – μοντέλο, εκτελώντας και χρέη… σκάουτερ, η οποία κατέκτησε το πρώτο της κύπελλο το 1972, το δεύτερο το 1974 – χωρίς τον ίδιο μιας και είχε αποχωρήσει για επαγγελματικούς λόγους – και το πρώτο της πρωτάθλημα το 1976. Αντικειμενικά, εκείνος ο ΠΑΟΚ δικαιούταν να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του άλλα τέσσερα κύπελλα και άλλα τέσσερα πρωταθλήματα. Τουλάχιστον…

Όχι βέβαια πως ο Γιώργος Παντελάκης δεν «κυνηγήθηκε» από μερίδα του κόσμου του ΠΑΟΚ και των τότε ΜΜΕ. Η εντύπωση πως δεν είχε πλέον τις δυνατότητες να τα βάλει με τους «μεγάλους» της Αθήνας, στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, οδήγησε πολλούς στο να απαιτήσουν την αποχώρησή του. Η κόντρα του δε με τους οργανωμένους της εποχής, τεράστια…

Φυσικά, λάθη έκανε και μάλιστα πολλά. Ποιος δεν κάνει άλλωστε. Όπως για παράδειγμα το ότι απομάκρυνε τον Γκιούλα Λόραντ από τον πάγκο. Όταν κατάλαβε βέβαια το λάθος του, ήρθε και πάλι σε συμφωνία με τον τεράστιο Ούγγρο, που υπό τις οδηγίες του ο Δικέφαλος κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα.

Αυτό που δεν μπορεί να του «χρεώσει» κανείς πάντως, είναι πως χρέωσε τον σύλλογο. Έχουν μείνει στην ιστορία άλλωστε οι περιπτώσεις όπου αρνήθηκε να δώσει σε ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ τα χρήματα που τους πρόσφεραν οι τρεις του ΠΟΚ. Ορισμένοι εξ αυτών, τελικά έφυγαν από την Τούμπα με προορισμό την Αθήνα. Για τον Γιώργο Παντελάκη όμως, κανείς δεν βρισκόταν πάνω από τον ΠΑΟΚ, κανένας ποδοσφαιριστής δεν ήταν υπεράνω του συλλόγου.

ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Όσο «σκληρός» ήταν στις διαπραγματεύσεις με ποδοσφαιριστές, άλλο τόσο ευαίσθητος ήταν με τα μικρά παιδιά. Στη διαθήκη του άφησε 420.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με εντολή να μην αποκαλυφθεί η δωρεά του μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της δημιουργίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής στο παιδοογκολογικό τμήμα.

«Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 50 νέες περιπτώσεις παιδιών με καρκίνο, που χρειάζονται περίπου 3 χρόνια θεραπείας. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο φιλοξενούμε 150 παιδιά. Είναι τεράστια η προσφορά του κυρίου Παντελάκη και είμαι σίγουρος πως η ψυχή του αγαλλιάζει», τόνισε ο πρόεδρος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Γάκης, στο περιθώριο των εγκαινίων της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥ

Το ημερολόγιο δείχνει 2 Φεβρουαρίου 2009. Σαν σήμερα, πριν από εννέα χρόνια. Περίπου στις 12:30 μ.μ. επιχειρεί να διασχίσει την Μητροπόλεως. Μία μηχανή όμως, της οποίας ο οδηγός τον είδε ξαφνικά μπροστά του, τον παρέσυρε και του έκοψε το νήμα της ζωής σε ηλικία 83 ετών.

Οι αυτόπτες μάρτυρες κάλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ, οι διασώστες τον μετέφεραν στο Ιπποκράτειο με τραύματα στο χέρι και στο κεφάλι. Τα τραύματα στο κεφάλι του όμως ήταν σοβαρά. Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην ιστορία του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, η είδηση συγκλόνισε ολόκληρη την «ασπρόμαυρη» οικογένεια…

Στο τελευταίο ταξίδι του, τον συνόδεψε η σημαία του ΠΑΟΚ. Λογικό. Ο Γιώργος Παντελάκης αφιέρωσε όλη τη ζωή του στα τέσσερα ιερά γράμματα και συνέδεσε αιώνια το όνομά του με τον λαοφιλέστερο σύλλογο της Μακεδονίας…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Super League: Οι νέες αποδόσεις για την κατάκτηση του τίτλου

Το ενδιαφέρον στο μακροχρόνιο στοίχημα παραμένει ενεργό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με ντέρμπι σε Τούμπα και Λεωφόρο ολοκληρώθηκε η 6η αγωνιστική στα Playoffs της Stoiximan Super League και ο ΠΑΟΚ «ψαλίδισε» την απόσταση από την ΑΕΚ στο -4, έχοντας ωστόσο κι ένα παιχνίδι λιγότερο από την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός προχώρησαν με νίκες στα παιχνίδια με ΑΕΚ και Λαμία αντίστοιχα, με την βαθμολογία πλέον να αλλάζει και φυσικά οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών, οι οποίες διατηρούν την ΑΕΚ ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ωστόσο αλλάζουν σημαντικά τις αποδόσεις των υπολοίπων.

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής των πλέι οφ άλλαξαν και τις ισορροπίες αναφορικά με τις αποδόσεις για την κατάκτηση του τίτλου στην Ελλάδα, με την ΑΕΚ να πηγαίνει στο 1.22 από το 1.10 και τον ΠΑΟΚ να ανεβαίνει στο 7.00 από το 20.00 που βρισκόταν μετά την ισοπαλία κόντρα στη Λαμία.

Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ «εκτοξεύτηκε» από το 10.00 στο 50.00, ενώ ο Ολυμπιακός πήγε στο 8.00 από το 15.00.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Πρώτη φορά σκοράρει φέτος με το… καλημέρα στην Τούμπα!

Το απίστευτο στατιστικό της ομάδας του Λουτσέσκου τη φετινή σεζόν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με σπουδαία εμφάνιση ο ΠΑΟΚ λύγισε πανάξια την ΑΕΚ με επική ανατροπή στο φινάλε (3-2) και μπαίνει με τα χίλια για το πρωτάθλημα βάζοντας μπουρλότο στην κορυφή!

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκανε ιδανικό ξεκίνημα στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα για την 8η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League. Οι «ασπρόμαυροι» μετά από εντυπωσιακή ομαδική ενέργεια έφτασαν στο γκολ μόλις στο 3ο λεπτό. Ο Μπράντον πέρασε στον Μπάμπα ο οποίος έσπασε την μπάλα και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0 του ΠΑΟΚ!

Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά στη διάρκεια της φετινής σεζόν, στην οποία οι «ασπρόμαυροι» βάζουν τη μπάλα στα δίχτυα στο πρώτο 15λεπτο σε εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου σε 15 παιχνίδια που έδωσε στην Τούμπα για τον θεσμό του πρωταθλήματος δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο τέρμα στο πρώτο τέταρτο, με το παρθενικό να επιτυγχάνεται στο χθεσινό αγώνα απέναντι στην ομάδα του Αλμέιδα, εκεί όπου ο Κωνσταντέλιας έβαλε με το... καλημέρα τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η τρίτη φορά του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ!

«Χτυπούν» στην εκπνοή των παιχνιδιών οι «ασπρόμαυροι!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 3-2 της ΑΕΚ μέσα στην Τούμπα και με τρεις νίκες στις εναπομείνασες αγωνιστικές στο φινάλε του πρωταθλήματος (και αν δεν κερδίσει η Ένωση στο Καραϊσκάκη), μπορεί να κατακτήσει τον φετινό τίτλο. Ο «Δικέφαλος» έγινε ξανά διεκδικητής του τίτλου, πετυχαίνοντας μία σημαντική νίκη στην έδρα του επί της Ένωσης.

Μάλιστα, μπορεί με τον Ματίας Αλμέιδα στην άκρη του πάγκου της, η ΑΕΚ να έχει πάρει τον αέρα του ΠΑΟΚ, ωστόσο πλέον οι «ασπρόμαυροι» έχουν «χτίσει» ένα σερί τριών παιχνιδιών χωρίς ήττα από τους κιτρινόμαυρους σε Θεσσαλονίκη και Νέα Φιλαδέλφεια μ γκολ στις καθυστερήσεις των αναμετρήσεων. Η αρχή έγινε στις 11 Φεβρουαρίου με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες χάρη σε τέρμα του Τόμας Κεντζιόρα στο 89ο λεπτό, ο οποίος έφερε το παιχνίδι στα ίσια, με την ΑΕΚ να έχει μπει μπροστά στο σκορ από το 47' με τέρμα του Ελίασον.

Στον πρώτο γύρο των play off η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς με γκολ των Γκατσίνοβιτς (30') και Άμπραμπατ (49') η ΑΕΚ πήρε ισχυρό προβάδισμα νίκης για ένα ακόμη παιχνίδι. Ωστόσο ο... ξεγραμμένος ΠΑΟΚ δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με τέρματα των Μπάμπα (62') και Οζντόεφ (89') έφυγε για πρώτη φορά με τον βαθμό της ισοπαλίας από την OPAP Arena.

Το... γλυκό έδεσε στο χθεσινό παιχνίδι (28.04) με τον ΠΑΟΚ να πετυχαίνει μία σπουδαία ανατροπή και να παίρνει μία πολύτιμη νίκη στο κυνήγι που κάνει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κανένα από τα παραπάνω αποτελέσματα δεν ήταν τυχαία, καθώς οι «ασπρόμαυροι» έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα τους απέναντι στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα και με πολλά τρεξίματα, πίεση και κατάθεση ψυχής στο χορτάρι έχουν καταφέρει σε πολλές στιγμές να βάλουν στα «σχοινιά» την πρωτοπόρο του βαθμολογικού πίνακα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ