Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κλειστή λίγκα: μια αντιδραστική ουτοπία στο ποδόσφαιρο

Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Κλειστή λίγκα: μια αντιδραστική ουτοπία στο ποδόσφαιρο

Υπάρχει μια φράση του Νόαμ Τσόμσκι για την Αμερική, την οποία πριν καμιά 20αριά χρόνια χρησιμοποίησαν σε ένα τραγούδι τους και οι Manic Street Preachers: «Η χώρα μας δημιουργήθηκε πάνω στην αρχή ότι βασικός ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύει την ιδιοκτησία από την πλειοψηφία. Και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει».

Η Αμερική είναι βέβαια μια χώρα πολύ πιο σύνθετη και πολύπλοκη από την απλοϊκή ιδέα που συνηθίζουμε να έχουμε για αυτήν εδώ στην Ευρώπη. Η ασφυκτική προστασία της επιχειρηματικότητας όμως, δεν είναι ένα από τα ψευδή στερεότυπα που έχουμε για αυτήν. Είναι μια πραγματικότητα, η οποία στις ΗΠΑ έχει αποκτήσει με τον καιρό ηθικές διαστάσεις. Κανείς δεν μπορεί να σου πάρει όσα τίμια έκλεψες, κάθε τάση που κινείται προς τον εξισωτισμό ή την κρατική παρέμβαση εξισορρόπησης θεωρείται σατανική –θυμηθείτε τι έγινε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Ομπάμα, που δεν ήταν δα και κανένα κομμουνιστικό πρόγραμμα.

Η τάση αυτή εμφανίζεται και στα σπορ. Τόσο στην οικονομική τους οργάνωση όσο και στον ίδιο τον χαρακτήρα του. Πάρτε για παράδειγμα το μπέιζμπολ, που στην Ευρώπη κανείς ποτέ δεν κατάλαβε ή το αμερικάνικο ποδόσφαιρο: όλη τους η λογική κινείται γύρω από την κατάκτηση χώρου, την επέκταση της «ιδιοκτησίας» –κάτι ανάμεσα σε ιμπεριαλισμό υπό μορφή αθλοπαιδιάς και κατάκτηση της Άγριας Δύσης.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η πρακτική της κλειστής λίγκας. Η «επένδυση» των μεγαλοεπιχειρηματιών δε μπορεί –σύμφωνα με αυτή τη λογική- να απειλείται από το εύστοχο ή το άστοχο σουτ του κάθε Αφροαμερικανού. Τουλάχιστον όχι ολοκληρωτικά. Το μόνο κριτήριο είναι να πουλιέται το προϊόν που πουλάει. Ας πάρουμε παράδειγμα την ομάδα που για εντελώς άσχετους λόγους μου αρέσει να υποστηρίζω στο ΝΒΑ, τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς: ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές έχει καταταγεί τελευταία των τελευταίων στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, κανένας δεν σκέφτηκε ποτέ να την «υποβιβάσει», εφόσον ο οικονομικός ισολογισμός της είναι μια χαρά.

Στην Ευρώπη η αθλητική κουλτούρα είναι ως τώρα διαφορετική. Τα σπορ αποτελούν διαγωνισμούς, άρα οι επιδόσεις σε αυτά έχουν συνέπειες –θετικές ή αρνητικές. Μια ομάδα που ξεπερνά το εαυτό της και κατακτά το πρωτάθλημα Β’ εθνικής, ανταμείβεται με το να παίξει στην Α’ Εθνική. Μια άλλη που κάνει πολύ κακή πορεία υποβιβάζεται. Αυτές είναι οι ιδέες που στο μυαλό των Ευρωπαίων φιλάθλων δεν αμφισβητούνται εύκολα.

Οι κλειστές λίγκες δοκιμάστηκαν πρώτη φορά στο μπάσκετ. Εμπορικά οι ομάδες εξασφάλισαν κάτι –υποθέτω δηλαδή, αλλιώς θα τις είχαν καταργήσει. Το ενδιαφέρον όμως της φίλαθλης κοινής γνώμης για το άθλημα έχει υποχωρήσει κατακόρυφα: το μπάσκετ πλέον δεν είναι ένα λαϊκό άθλημα, έχει ένα κλειστό κοινό.

Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να πάψει να είναι λαϊκό άθλημα χωρίς να πάψει να είναι ποδόσφαιρο. Τα χαρακτηριστικά του το εμποδίζουν. Αφενός έχει ένα κοινό τόσο αχανές που δεν μπορεί να το περιορίσει στο πλαίσιο ενός κλειστού τουρνουά, αφετέρου ως άθλημα έχει βασικό στοιχείο το στοιχείο της έκπληξης. Το πρόβλημα για τις εταιρείες ξεκινά όταν αυτά τα στοιχεία μπορεί να τους κοστίσουν πάρα πολλά εκατομμύρια.

Πέρσι το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ νίκησε σε ένα ματς την Μπενφίκα και την απέκλεισε από το Τσάμπιονς Λιγκ. Αθλητικά αυτό ήταν μια χαρά. Εμπορικά, η εταιρεία Μπενφίκα δεν θέλει να ρισκάρει επενδύσεις 100 εκατομμυρίων επειδή σε μια φάση ο Ζίφκοβιτς έσπασε τη μέση του καλύτερα από το σέντερ μπακ της. Θέλει να τα ασφαλίσει. Εξίσου, οι 6 μεγάλες ομάδες της Αγγλίας δεν έχουν όρεξη να ρισκάρουν την επένδυσή τους επειδή η ΟΥΕΦΑ τους προσφέρει 4 θέσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ ή επειδή η Λέστερ έφτιαξε μια χρονιά καλή ομάδα. Από εκεί αντλεί την καταγωγή της η ιδέα της κλειστής «Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ».

Στην πραγματικότητα, αυτή η ιδέα είναι καταστροφική και για τις ίδιες τις εταιρείες αυτές. Η τρομερή δημοφιλία του ποδοσφαίρου που επιτρέπει στα μεγάλα κλαμπ να θησαυρίζουν, οφείλεται στην ταύτιση που έχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου με το άθλημα λόγω της αμεσότητάς του και της δυνατότητάς του να (θεωρεί ότι μπορεί να) διεκδικήσει τα πάντα. Ο ΠΑΟΚ δεν θα ξεπεράσει ίσως ποτέ τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως η ιδέα ότι μπορεί να το κάνει εξασφαλίζει το ενδιαφέρον που κάνει τη Ρεάλ Μαδρίτης να πλουτίζει. Αν αυτή η αμεσότητα χαθεί, η Ρεάλ Μαδρίτης θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τα υπερκέρδη της –εκτός αν θεωρεί ότι μπορεί να τα βρει σε διαφορετικές αγορές, όπως οι Ασιατικές.

Στην πραγματικότητα, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη ρήση του Λένιν ότι «οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν ακόμα και το σχοινί για τους κρεμάσουμε» -σημαίνει επίσης ότι μπορεί να επενδύσουν πολλά λεφτά στην εταιρεία που το παράγει. Η πανδημία με τα άδεια γήπεδα επιτάχυνε μάλλον τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο: οι μεγάλες ποδοσφαιρικές εταιρείες ζήτησαν άμεση διασφάλιση των χρημάτων τους και άμεση διαχείρισή τους. Όμως η κλειστή λίγκα, θα σημάνει τη δημιουργία ενός προϊόντος αποξενωμένου από το κοινό που το παρακολουθεί και το οποίο αποτελεί την πραγματική του ισχύ.

Ο Μισέλ Πλατινί –φιγούρα ελάχιστα συμπαθής κατά τα άλλα- όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, θύμισε ότι στην πορεία της κατάκτησης του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Γιουβέντους στην οποία αγωνιζόταν χρειάστηκε πρώτα να παίξει στη Μάλτα. Αυτό δεν είναι απλά ένας ρομαντισμός, είναι το στοιχείο της λαϊκότητας που είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου. Αν αφαιρέσεις αυτό το στοιχείο από το ποδόσφαιρο, σου μένει ένα μπέιζμπολ και έξω από την αμερικανική ήπειρο το μπέιζμπολ δεν αγαπήθηκε πουθενά.

Δεν χρειάζεται να έχουμε βέβαια αυταπάτες: όταν οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν μετατραπεί σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, το χρήμα θα μιλάει πάντα. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη ούτε ποτέ αληθινά ίσες ευκαιρίες στον καπιταλισμό. Υπάρχει ωστόσο η προσδοκία ότι σε ένα τόσο λαϊκό και κοινωνικό φαινόμενο, όπως η μπάλα, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, θα εκβιάσουν όσο μπορούν, θα πάρουν ό,τι μπορούν, και στο τέλος θα κάνουν πίσω. Για να μπορεί η Ρεάλ να κερδίζει εκατομμύρια, χρειάζεται να είναι ενταγμένη σε ένα σύστημα στο οποίο ο Απόλλων Καλαμαριάς να μπορεί να κερδίσει τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ την Μπενφίκα και η Μπενφίκα τη Ρεάλ.

Ένα ποδόσφαιρο σε κάστες δεν θα είναι λιγότερο βαρετό από μια κοινωνία σε κάστες. Ίσως μάλιστα και εξίσου ανυπόφορο.

ΥΓ: Δεν μάθαμε τίποτα καινούριο επειδή ο ΠΑΟΚ κέρδισε έναν αδιάφορο με ελλείψεις Ολυμπιακό και θα ήταν επικίνδυνο να παριστάνουμε κάτι άλλο. Ίσως ένα συμπέρασμα βγαίνει από τον αγώνα αυτό και μόνο: οι ομάδες είναι υγιείς όταν έχουν επαρκείς παίκτες που χαίρονται να παίζουν για αυτές. Ο φετινός ΠΑΟΚ ξόδεψε πολλούς τέτοιους. Ελπίζω να μην το κάνει και με τον Ραχμάν Μπάμπα.

*Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι δημοσιογράφος με καταγωγή από την Κρήτη που ζει και εργάζεται στην Αθήνα αλλά και οπαδός του ΠΑΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το σχόλιο της ημέρας

Πολύ σκληρός ο ΠΑΟΚ εύχεται καλή Ανάσταση σε όλους όσους τον περίμεναν…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τι ζήσαμε πάλι… Τι ματσάρα ήταν αυτή! Ένας συγκλονιστικός αγώνας του πιο σπουδαίου πρωταθλήματος, μία τρομερή αναμέτρηση που ανεβάσει πολλά επίπεδα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ δίκαια και πανάξια, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του μέσα στη χρονιά!

Από που να αρχίσεις και να που να τελειώσεις για όσα έζησαν στην Τούμπα οι 17.100 χιλιάδες πιστοί ΠΑΟΚτσηδες που κόντρα στο ρεύμα ήταν εκεί για να συμμετέχουν (και όχι να απαξιώσουν όπως γίνεται κυρίως στα social) σε άλλη μία προσπάθεια της ομάδας του Λουτσέσκου για… ανατροπή! Αυτή είναι η αλήθεια… Ο ΠΑΟΚ ήταν κάτω και έπρεπε να σηκωθεί έχοντας μάλιστα να παίξει με μία τόσο καλή ομάδα όπως η ΑΕΚ. Η οποία μάλιστα από το πουθενά και εντελώς άδικα προηγήθηκε με 1-2 στο 75΄ και πίστεψε (όπως πολλές φορές φέτος) ότι είναι έτοιμη να κερδίσει και να κατακτήσει μάλιστα τον τίτλο. ΟΧΙΙΙ! ΠΑΟΚ! Ένας ΠΑΟΚ φέτος που πέφτει μερικές φορές, αλλά έχει έναν εκπληκτικό τρόπο να… επιστρέφει και να αποστομώνει εχθρούς και «φίλους» όταν τον έχουν τελειωμένο.

Η αποψινή ήταν διπλή ανατροπή. Γενικά όσον αφορά την περίοδο μετά τη Λαμία και ειδικά μέσα στο ματς όπου το 1-0 έγινε από το πουθενά 1-2 για να αποδοθεί στο τέλος ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με το μυθικό 3-2!

Πέρα από το τρομερό αποτέλεσμα με τον τρόπο που κατακτήθηκε, η εικόνα της ομάδας του Λουτσέσκου ήταν εξαιρετική. Πέρα από το διάστημα 5΄-25΄ όπου η Ένωση ξεδίπλωσε τις αρετές της και ο Κοτάρσκι κράτησε, σε όλο το άλλο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ έκανε τη «δουλειά» του και με τεράστια πάθος-δύναμη έφερνε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο και στοιχείο της βραδιάς ήταν τα 13-4 κόρνερ. Αυτό το νούμερο αποτυπώνει την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ και δείχνει πόσο πίεσε τον αντίπαλο. Αν μέσα στο γήπεδο ήταν για περισσότερο ώρα ο Ντεσπόντοφ με τις εκτελέσεις του και ο Σαμάτα που ψηλά είναι καλός, ίσως το σκορ να ήταν μεγαλύτερο. Αλλά ποιος να ξέρει αν με τους δύο η ομάδα θα ήταν τόσο καλή και θα κέρδιζε τόσα στημένα… Όλα σχετικά είναι…

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου απέδειξε και σήμερα πόσο ψηλό ταβάνι έχει ως ομάδα, απέναντι στη δεύτερη ομάδα με το ψηλότερο ταβάνι απόδοσης στη χώρα. Και αν πολλοί-πάρα πολλοί μιλούσαν για σβήσιμο ΠΑΟΚ και για τέλος στην ενέργεια της ομάδας μετά τα περασμένα ματς, επιβεβαιώθηκαν στον μέγιστο βαθμό όλοι όσοι εντός αγωνιστικού ήταν βέβαιοι πώς οι παίκτες, σωματικό θέμα ΔΕΝ έχουν.

Ατομικά ο Κοτάρσκι έκανε τη σπουδαία δουλειά του όταν έπρεπε. Κουλιεράκης και Κεντζιόρα πήγαν καλά απέναντι στα αντίπαλα πολύ ποιοτικά φορ και φυσικά ο Κουλιεράκης δεν έκανε ΠΟΤΕ φάουλ στον Πόνσε πριν το 1-2. Ο Όττο δεν ήταν κακός, ενώ στον Λουτσέσκου βγήκε σε απόλυτο βαθμό η αλλαγή Σάστρε. Ο Μπάμπα έχει ρίξει τον ρυθμό του και αυτό είναι ολοφάνερο. Παρολ’ αυτά προσφέρει πολλά. Ο Σβααμπ έδωσε και πάλι ό τι είχε, ενώ για πολλοστή φορά ο Μεϊτέ ανέβηκε στη διάρκεια του αγώνα.

Ο Ντέλιας έκανε σπουδαίο ματς έχοντας απόλυτη υπευθυνότητα σε όλες τις ενέργειές του. Ο Τάισον με τα πολλά λάθη θα πρέπει να ξεκουραστεί μια και του έλειψε η τελική ενέργεια, ενώ σπουδαία προσπάθεια έκανε ο Αντρίγια. Ο Μπράντον προσπάθησε όσο… ήταν όρθιος. Και ο Σαμάτα έδωσε πολλά στις μονομαχίες στο τέλος, όπως και ο Ντεσπόντοφ στα στημένα.

Στον αγώνα είχαμε μόλις 8-6 τελικές, αλλά όλες σχεδόν ήταν μεγάλες ευκαιρίες.  Στο 73%-76% η ακρίβεια στις πάσες.  Πρώτοι για τον ΠΑΟΚ στις προωθητικές πάσες με 7 οι Τάισον και Μπάμπα, στα 9 λάθη ο Τάισον, από 6 Μπάμπα, Κουλιεράκης. Στα 6 κλεψίματα ο Μεϊτέ. Πρώτος σε κερδισμένα φάουλ ο Σάστρε με 3!

* Το πρωτάθλημα παίζεται και σαφώς είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τρεις νίκες στην τελευταία εβδομάδα της χρονιάς απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη. Ας το αφήσουμε και πάμε να δούμε ένα ματς, το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

* Στο τέλος του αγώνα επικράτησε ένταση με τον Αλμέιδα να ξεφεύγει εντελώς και μεταξύ άλλων, έσπρωξε και έπιασε από τον λαιμό άνδρα αστυνομικό της αθλητικής βίας! Ήρθε να μας κουνήσει το δάκτυλο ο Αλμέιδα και έλεγε… έλεγε… έλεγε, μέχρι να κληθεί να σχολιάσει το στιγμιότυπο όπου πιάνει τον αστυνομικό από τον λαιμό. Εκεί και μόνο έκανε και την αυτοκριτική του.

* Στο 1-2 του Βίντα πέρα από το ανύπαρκτο φάουλ, υπάρχει και υποψία οφσάιντ. Γραμμές έδειξαν ποτέ;

Καλή Ανάσταση πλέον σε όλους και υπομονή σε όλους τους εμμονικούς με την ομάδα του Λουτσέσκου. Τι να κάνουμε; Θα πρέπει τώρα να περιμένουν για… μετά το Πάσχα και να παρακαλάνε να το χάσει ο ΠΑΟΚ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπάμπα: «Είπαμε ότι δε θα τα παρατήσουμε»

Τι είπε για τα όσα συζητούσαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε δυναμικά στη μάχη του τίτλου, μετά τη νίκη με 3-2 επί της ΑΕΚ στην Τούμπα.

Ο Ράχμαν Μπάμπα δε μπορούσε παρά να μην είναι ικανοποιημένος από την επικράτηση των «ασπρόμαυρων», ενώ στάθηκε στη σημασία της στήριξης του κόσμου, αλλά και στον παράγοντα που μπορεί να διαδραματίσει η Τούμπα για την κατάληξη της μάχης του πρωταθλήματος.

«Πιστεύω πως ήταν ο Κωνσταντέλιας ο σημερινός MVP, έκανε πολλά πράγματα, σκόραρε δύο γκολ. Ο Σάστρε σκόραρε ένα κρίσιμο τέρμα, όμως ο Κωνσταντέλιας θεωρώ πως ήταν ο MVP του ματς».

Για τη συνέχεια του πρωταθλήματος:

«Το μόνο που μας μένει είναι να κερδίσουμε όλα τα ματς και να δούμε που θα οδηγήσει αυτό».

Όσον αφορά το τι συζητούσαν τις τελευταίες ημέρες:

«Από τις αρχές της εβδομάδας κάναμε πολλές συζητήσεις μεταξύ μας. Είπαμε πως δε θα τα παρατήσουμε ποτέ και πως θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Υπήρξε συσπείρωση και μέσω αυτής βγάλαμε την επιμονή μας, παλέψαμε και καταφέραμε να φτάσουμε στην ανατροπή».

Για τις ανατροπές που κάνει ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ:

«Πάντα βρισκόμαστε να κυνηγάμε στα ματς με την ΑΕΚ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάζουμε μπροστά και να παλεύουμε όλα τα ματς. Στα δύο ματς μαζί της, μετά το 60' έριξε την ένταση και εμείς βγάλαμε αντίδραση».

Για το αν η Τούμπα θα κρίνει πολλά για το πρωτάθλημα:

«Ναι και ευχαριστώ τους οπαδούς μας για την στήριξή τους. Δεν σταμάτησαν ποτέ να μας στηρίζουν. Ακόμη και όταν μείναμε πίσω στο σκορ απόψε, ήταν δίπλα μας. Τους περιμένουμε και στα επόμενα παιχνίδια».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Φοβερή ένταση και επεισόδιο με βρισιές μεταξύ Ιωαννίδη-οπαδού

Εκτός εαυτού ο διεθνής ποδοσφαιριστής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά τη βαριά ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός έχασε στο «σπίτι» του από τον Άρη με 1-0 και έμεινε πολύ μακριά στην κούρσα του πρωταθλήματος, με τους φίλους του Τριφυλλιού να αποδοκιμάζουν τον Φατίχ Τερίμ και τους ποδοσφαιριστές του έπειτα από την ολοκλήρωση του αγώνα.

Μάλιστα μετά τη λήξη του ματς έλαβε χώρα σοβαρό φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε οπαδό και τον Φώτη Ιωαννίδη στο πάρκινγκ του «Απόστολος Νικολαΐδης».

Σε video που κυκλοφορεί στα Social Media ο διεθνής Έλληνας σέντερ φορ είναι μέσα στο αυτοκίνητο του και ακούγεται να λέει:

«Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις; Έλα εδώ πες το, μην έρθω εκεί πέρα».

Το σκηνικό πήρε έκταση με τον Ιωαννίδη να είναι εκτός εαυτού, όμως μετά από παρέμβαση ψυχραιμότερων αποχώρησε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ