Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Κούρτιτς και οι… πρωτιές του ΠΑΟΚ στον πίνακα των σκόρερ

Όλοι οι παίκτες του Δικεφάλου που κέρδισαν τον ατομικό τίτλο

Βασίλης Μανδράου

Ο Κούρτιτς και οι… πρωτιές του ΠΑΟΚ στον πίνακα των σκόρερ

Με τα δύο τέρματα που πέτυχε κόντρα στον ΟΦΗ, ο Γιάσμιν Κούρτιτς έφτασε τα 12 και βρίσκεται μετά από 18 αγωνιστικές ( σ.σ. δεν έχει διεξαχθεί η 17η αγωνιστική κόντρα στην ΑΕΚ) στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ.

Ο Σλοβένος χαφ μπορεί να μην μετράει πολλούς μήνες από τότε που αποκτήθηκε από τους ιθύνοντες του Δικεφάλου, όμως δείχνει να έχει εγκλιματιστεί απόλυτα στην Θεσσαλονίκη, είναι σε άριστη αγωνιστική κατάσταση και διανύει μία εξαιρετική σεζόν, η οποία μάλιστα αποτελεί την πιο παραγωγική της καριέρας του.

Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Superleague Interwetten και αν συνεχίσει να σκοράρει με την ίδια εκτελεστική δεινότητα τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της κατάκτησης της πρωτιάς στην συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία.

Ποιός όμως θυμάται τις φορές που ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου κατέλαβε την πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ σε μία αγωνιστική περίοδο;

Η πρώτη φορά χρονολογείται την δεκαετία του 30′ με τον ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου, Κώστα Καλογιάννη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ. Όπως είναι λογικό δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για εκείνες τις αγωνιστικές περιόδους.

Έπειτα ακολούθησε ο Φόρης Γεντζής την σεζόν 1953-54, όπου με 7 τέρματα στην τελική φάση του πρωταθλήματος Ελλάδος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

Σκυτάλη πήρε ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, Λάμπης Κουϊρουκίδης, ο οποίος με επτά γκολ στην τελική φάση του πρωταθλήματος ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν. Για να καταλάβει κανείς την τρομερή δεινότητα του Λάμπη Κουϊρουκίδη, αρκεί μόνο να μάθει ότι σε 161 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ σημείωσε 91 τέρματα.

Την σεζόν 1999-2000 ο Δημήτρης Ναλιτζής έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Ελληνικού πρωταθλήματος που κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ αγωνιζόμενος σε δύο ομάδες. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο Ναλιτζής αγωνίστηκε στον Πανιώνιο, με την φανέλα του οποίου σκόραρε 13 τέρματα, ενώ στο δεύτερο μισό αγωνίστηκε με τα ασπρόμαυρα πετυχαίνοντας 11 γκολ και φτάνοντας τα 24, που τον ανέδειξαν κορυφαίο σκόρερ του πρωταθλήματος.

Την σεζόν 2005-06 ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης πέτυχε 17 γκολ τερματίζοντας στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ, σε μία χρονιά μάλιστα που ο ΠΑΟΚ του Γιάννη Γούμενου άλλαξε τρεις προπονητές (Καραγεωργίου, Κωστίκος, Ντουμιτρέσκου) και τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας.

Η τελευταία φορά που ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ ήταν την σεζόν 2017-18, όταν ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς με 19 γκολ δεν άφησε πολλά περιθώρια στους ανταγωνιστές του, παραλαμβάνοντας το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ της αγωνιστικής περιόδου. Πρωτιά που ενδεχομένως να κατακτούσε και την επόμενη χρονιά, αν τον Ιανουάριο του 2019 δεν άφηνε τον ΠΑΟΚ για την Αλ Ιτιχάντ. Να θυμίσουμε ότι μέχρι εκείνη την στιγμή ο Σέρβος υψηλόσωμος επιθετικός βρισκόταν στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 9 γκολ σε 13 αγώνες.

Μένει λοιπόν να φανεί αν ο μέσος του Δικεφάλου, Γιάσμιν Κούρτιτς συνεχίσει τις “υψηλές πτήσεις” και γίνει ο 7ος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου που θα καταφέρει να παραλάβει το βραβείο του πρώτου σκόρερ της σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Πρώτη φορά σκοράρει φέτος με το… καλημέρα στην Τούμπα!

Το απίστευτο στατιστικό της ομάδας του Λουτσέσκου τη φετινή σεζόν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με σπουδαία εμφάνιση ο ΠΑΟΚ λύγισε πανάξια την ΑΕΚ με επική ανατροπή στο φινάλε (3-2) και μπαίνει με τα χίλια για το πρωτάθλημα βάζοντας μπουρλότο στην κορυφή!

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκανε ιδανικό ξεκίνημα στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα για την 8η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League. Οι «ασπρόμαυροι» μετά από εντυπωσιακή ομαδική ενέργεια έφτασαν στο γκολ μόλις στο 3ο λεπτό. Ο Μπράντον πέρασε στον Μπάμπα ο οποίος έσπασε την μπάλα και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0 του ΠΑΟΚ!

Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά στη διάρκεια της φετινής σεζόν, στην οποία οι «ασπρόμαυροι» βάζουν τη μπάλα στα δίχτυα στο πρώτο 15λεπτο σε εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου σε 15 παιχνίδια που έδωσε στην Τούμπα για τον θεσμό του πρωταθλήματος δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο τέρμα στο πρώτο τέταρτο, με το παρθενικό να επιτυγχάνεται στο χθεσινό αγώνα απέναντι στην ομάδα του Αλμέιδα, εκεί όπου ο Κωνσταντέλιας έβαλε με το... καλημέρα τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η τρίτη φορά του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ!

«Χτυπούν» στην εκπνοή των παιχνιδιών οι «ασπρόμαυροι!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 3-2 της ΑΕΚ μέσα στην Τούμπα και με τρεις νίκες στις εναπομείνασες αγωνιστικές στο φινάλε του πρωταθλήματος (και αν δεν κερδίσει η Ένωση στο Καραϊσκάκη), μπορεί να κατακτήσει τον φετινό τίτλο. Ο «Δικέφαλος» έγινε ξανά διεκδικητής του τίτλου, πετυχαίνοντας μία σημαντική νίκη στην έδρα του επί της Ένωσης.

Μάλιστα, μπορεί με τον Ματίας Αλμέιδα στην άκρη του πάγκου της, η ΑΕΚ να έχει πάρει τον αέρα του ΠΑΟΚ, ωστόσο πλέον οι «ασπρόμαυροι» έχουν «χτίσει» ένα σερί τριών παιχνιδιών χωρίς ήττα από τους κιτρινόμαυρους σε Θεσσαλονίκη και Νέα Φιλαδέλφεια μ γκολ στις καθυστερήσεις των αναμετρήσεων. Η αρχή έγινε στις 11 Φεβρουαρίου με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες χάρη σε τέρμα του Τόμας Κεντζιόρα στο 89ο λεπτό, ο οποίος έφερε το παιχνίδι στα ίσια, με την ΑΕΚ να έχει μπει μπροστά στο σκορ από το 47' με τέρμα του Ελίασον.

Στον πρώτο γύρο των play off η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς με γκολ των Γκατσίνοβιτς (30') και Άμπραμπατ (49') η ΑΕΚ πήρε ισχυρό προβάδισμα νίκης για ένα ακόμη παιχνίδι. Ωστόσο ο... ξεγραμμένος ΠΑΟΚ δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με τέρματα των Μπάμπα (62') και Οζντόεφ (89') έφυγε για πρώτη φορά με τον βαθμό της ισοπαλίας από την OPAP Arena.

Το... γλυκό έδεσε στο χθεσινό παιχνίδι (28.04) με τον ΠΑΟΚ να πετυχαίνει μία σπουδαία ανατροπή και να παίρνει μία πολύτιμη νίκη στο κυνήγι που κάνει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κανένα από τα παραπάνω αποτελέσματα δεν ήταν τυχαία, καθώς οι «ασπρόμαυροι» έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα τους απέναντι στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα και με πολλά τρεξίματα, πίεση και κατάθεση ψυχής στο χορτάρι έχουν καταφέρει σε πολλές στιγμές να βάλουν στα «σχοινιά» την πρωτοπόρο του βαθμολογικού πίνακα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κανένα φάουλ, πιθανό οφσάιντ, καμία γραμμή!

Η φάση του δεύτερου γκολ της ΑΕΚ και τα ερωτηματικά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Από ένα ανύπαρκτο φάουλ που καταλόγισε ο Σρέντερ σε βάρος του Κουλιεράκη και ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ προήλθε το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ στην Τούμπα.

Οι φιλοξενούμενοι εκτέλεσαν το φάουλ με τον Σβαμπ στην προσπάθεια του να απομακρύνει να στέλνει τη μπάλα προς την εστία του ΠΑΟΚ, με τον Κοτάρσκι να απομακρύνει, αλλά στη συνέχεια της φάσης τον Βίντα να σκοράρει από κοντά για το 1-2 στο 75′. Η φάση ελέγχθηκε από το VAR, αλλά το γκολ μέτρησε κανονικά.

Μάλιστα, στο γκολ των «κιτρινόμαυρων» οι τηλεθεατές δεν είδαν ποτέ να μπαίνουν γραμμές προκειμένου να διαπιστωθεί 100% αν υπάρχει περίπτωση οφσάιντ, καθώς αν κρίνουμε από τα πλάνα που έχουμε στα χέρια μας η φάση είναι αρκετά οριακή και σίγουρα θα έπρεπε να έχουν μπει γραμμές προκειμένου να διαπιστωθεί απόλυτα εάν το γκολ που έβαλε προσωρινά την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ είναι έγκυρο ή άκυρο.

Ο ΠΑΟΚ έφερε Τούμπα το παιχνίδι και η συγκεκριμένη φάση πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όμως θα μπορούσε να κρίνει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και σίγουρα θα έπρεπε να έχουν μπει γραμμές για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ