Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θα μπορούσε να είναι στην κορυφή

Το πόρισμα της ανάλυσης των επαγγελματικών στατιστικών, βγάζει ξεκάθαρα συμπεράσματα

Σταύρος Κόλκας

Θα μπορούσε να είναι στην κορυφή

Ο ΠΑΟΚ έχει χάσει έδαφος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και οι πιθανότητες να ανατρέψει τα δεδομένα είναι πολύ μικρές. Για όλα όσα συνέβησαν, η επαγγελματική στατιστική ανάλυση δίνει τις απαντήσεις. Το PAOK24 σε συνεργασία με το Repress.gr, ερεύνησαν τα νούμερα στις πλέον κομβικές κατηγορίες που υπάρχουν μόνο σε σοβαρά επαγγελματικά προγράμματα και σας παρουσιάζουν μία πραγματικότητα που είναι σχεδόν σοκαριστική, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο εύκολα ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να γλιτώσει πολλά δεινά και να έχει άλλη θέση αυτή τη στιγμή στον βαθμολογικό πίνακα.

Τα κενά του ρόστερ δεν στοίχισαν επιθετικά

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν έχοντας ασύλληπτα κενά στο ρόστερ του. Δεν αποκτήθηκε επιτελικός μέσος, ο βασικός του φορ έπαθε χιαστούς, ο εξτρέμ που αποκτήθηκε αντί του Τζόλη, ο Μιτρίτσα, δεν μπόρεσε να σηκώσει ανάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο κενό και εκεί. Ο μη υπολογίσιμος Μπίσεσβαρ πήρε όλα τα παιχνίδια μέχρι να αλλάξει ο χρόνος, ο Ζίφκοβιτς απαγορευόταν να πάθει το οτιδήποτε και ο Ράζβαν Λουτσέσκου αναγκάστηκε να εμπιστευτεί τον Τόμας Μουργκ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε σε καμία των περιπτώσεων την ευκαιρία.

Κι όμως, ο ΠΑΟΚ, δημιουργικά είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Έχει την καλύτερη επίθεση με 36 γκολ, έναντι 30 της δεύτερης ΑΕΚ. Κάποιοι θα μιλήσουν για τα δέκα γκολ που έχει ο ΠΑΟΚ από πέναλτι – που γκολ είναι και αυτά – όμως αν τα βγάλουμε από τη ζωή μας, θα διαπιστώσουμε πως ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στο πρωτάθλημα και στα γκολ σε ροή του αγώνα με 21.

Δυνάμεις; Βεβαίως και έχει

Το γερασμένο ρόστερ του ΠΑΟΚ έχει γίνει σημείο αναφοράς από φίλους και οχτρούς. Είναι μία κλισέ κουβέντα που δεν χωρά ανάλυση. Όμως η στατιστική μάλλον δείχνει το αντίθετο. Για την ακρίβεια, δεν δείχνει πως ο ΠΑΟΚ δεν είναι γερασμένος, αλλά πως από τους αντιπάλους του είναι πιο ανθεκτικός.

Από τα συνολικά 36 γκολ που έχει πετύχει η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου, τα 11 από αυτά – περίπου το 1/3 – έχουν επιτευχθεί στο διάστημα 76΄- 90΄. Κάτι που σημαίνει πως αν μη τι άλλο, οι δυνάμεις της ομάδας είναι αρκετές για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πρώτος σε ποιοτικές επιθέσεις

Ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα του πρωταθλήματος σε ποιοτικές επιθέσεις και συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Πως μπορεί κάποιος να το μετρήσει αυτό; Ο ΠΑΟΚ είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα με 1% μόλις κάτω από τον πρώτο Παναθηναϊκό, όμως αυτό δεν λέει από μόνο του κάτι.

Η ομάδα του Λουτσέσκου, είναι πρώτη στη διάρκεια επιθέσεων κατά τη διάρκεια της επίτευξης τερμάτων, όπως και πρώτη στον αριθμό των πασών που επιχειρεί μέχρι να βρει τον στόχο. Επίσης είναι πρώτη στην ακρίβεια πάσας στο πρωτάθλημα, όπως και πρώτη στις πάσες – κλειδί που δημιουργούν ανισσοροπία στον αντίπαλο.

Ο συνδυασμός αυτών των πινάκων, οδηγεί στο συμπέρασμα, πως ο ΠΑΟΚ έχει το πλάνο, την υπομονή και εν τέλει τον τρόπο, να βρει το γκολ, με δεδομένο πως η ομάδα έχει πετύχει τα περισσότερα στο πρωτάθλημα.

Η ισορροπία που δεν βρέθηκε ποτέ

Ο ΠΑΟΚ δέχτηκε μέχρι σήμερα πολλά περισσότερα γκολ από αυτά που περίμενε ο προπονητής του. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ποντάρει πολλά στην ισορροπία του γκρουπ του, όμως αυτή τη φορά ταλαιπωρήθηκε – και ταλαιπωρείται ακόμη, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ΠΑΟΚ έχει δεχτεί 15 γκολ στη ροή του αγώνα από τους αντιπάλους του. Δέκα περισσότερα από τον Ολυμπιακό.

Δεν αναφερόμαστε σε στημένες μπάλες και σε πέναλτι, αλλά σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Προφανώς αυτό για να συμβεί, κάτι δεν δούλεψε καλά.

Ανύπαρκτο …repress

Ενδεικτική των λόγων που ο ΠΑΟΚ έχει αυτό το κάκιστο αμυντικό νούμερο, είναι ο πίνακας – Ανάκτηση μπάλας στο μισό του αντιπάλου.

Εκεί ο ΠΑΟΚ όχι απλά δεν διακρίνεται, αλλά είναι στη προτελευταία θέση του πρωταθλήματος, δείγμα του ότι όχι δεν το κάνει καλά, αλλά δεν το κάνει καθόλου.

Και δεύτερος πίνακας μαρτυρά το πρόβλημα, μιας και ο ΠΑΟΚ είναι επίσης προτελευταίος στα κλεψίματα στο μισό του αντιπάλου.

Στην 9η θέση του σχετικού πίνακα, βρίσκεται και στην πίεση που ασκεί στους αντιπάλους στο δικό τους μισό, κάτι που τον φέρνει σε μεγάλη απόσταση από τον Ολυμπιακό που είναι στη πρώτη θέση.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αν θέλεις να κατακτάς πρωταθλήματα, το στοιχείο της άμεσης ανάκτησης, της γρήγορης αμυντικής μετάβασης και της ποιοτικής πίεσης, πρέπει να τα έχεις σε μέγιστο βαθμό.

Και ο ΠΑΟΚ δεν τα έχει

Ήταν ένα εύκολο καλοκαίρι, αλλά…

Κακά τα ψέματα, οι πίνακες παρουσιάζουν μία πραγματικότητα πολύ σκληρή. Ο ΠΑΟΚ δεν πληρώνει ουσιαστικά – έναντι των αντιπάλων του – τα κενά και τα προβλήματα που του άφησε η μεταγραφική περίοδος του Γενάρη, αλλά το ότι δεν φρόντισε να προσθέσει αθλητικά στοιχεία στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Θα μπορούσε κάλλιστα να προβλεφθεί η μη χρησιμότητα του Εσίτι και να αντικατασταθεί με έναν πολύ πιο αθλητικό κεντρικό μέσο, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα κομβικά σημεία του παιχνιδιού.

Για να γίνουμε αντιληπτοί, όταν ο Ράζβαν Λουτσέσκου εμφανώς καθυστερημένα έβαλε στα πιτς τον Εσίτι κατά πρώτο λόγο και έκανε απλά μέρος του ροτέισον τον Σβαμπ, για να γίνει βασικός ο Χάρης Τσιγγάρας, ο ΠΑΟΚ μέτρησε μόνο νίκες. Και ο 21χρονός μέσος του ΠΑΟΚ είναι απλά αθλητικός και έξυπνος, δεν τον λες γρήγορο.

Η δεύτερη πρόβλεψη που έπρεπε να γίνει, αφορά την επιλογή του δεξιού μπακ. Η παρουσία του Λούκας Τέιλορ, μία αμφιλεγόμενη επιλογή, έδωσε στους αντιπάλους του ΠΑΟΚ πέντε γκολ. Με μία πιο σοβαρή επιλογή στο δεξί άκρο της άμυνας, συν ενός μέσου όπως τον περιγράφαμε, η εικόνα του βαθμολογικού πίνακα θα ήταν πολύ διαφορετική παρά τα κενά που κατά γενική ομολογία υπάρχουν στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του ρόστερ.

Ο χρόνος δεν γυρίζει σίγουρα πίσω, αλλά ελπίζουμε τα παθήματα να γίνουν μαθήματα. Αν κρίνουμε μάλιστα από το γεγονός πως ο Ζοσέ Μπότο έφερε πρώτα έναν δεξιό μπακ και είναι κοντά να φέρει έναν κεντρικό μέσο με τα στοιχεία που λείπουν, όπως ο Φελίπε Σοάρες, μάλλον ο ΠΑΟΚ είναι σε σωστό δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χάρτινη επικοινωνία!

Βίντεο που εκθέτει περισσότερο τον Αλμέιδα διέρρευσε η ΠΑΕ ΑΕΚ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Επί... ποδός βρίσκεται από χθες το πρωί ολόκληρος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της ΠΑΕ ΑΕΚ, προκειμένου όχι μόνο να δικαιολογήσει τα... αδικαιολόγητα, δηλαδή την απίστευτη από κάθε άποψη ενέργεια του Ματίας Αλμέιδα να πιάσει από τον λαιμό αστυνομικό του τμήματος αθλητικής βίας, αμέσως μετά το τέλος του κυριακάτικου ντέρμπι στην Τούμπα, αλλά να κατηγορήσει τον ΠΑΟΚ (!) για την συμπεριφορά του προπονητή της!

Από την ώρα πάντως που έγινε γνωστό πως η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον Αργεντινό προπονητή, η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ... αγχώθηκε ακόμα περισσότερο!  Συγκεκριμένα, υπήρξε σχόλιο από τον αντιπρόεδρό της, Γιώργο Κοσμά, η επίσημη θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ μέσω διαρροής,  αλλά και ένα βίντεο, το οποίο υποτίθεται αποκαλύπτει την... αλήθεια!

Ποια είναι η αλήθεια σύμφωνα με την ΑΕΚ και τα Μέσα της, προκειμένου να πείσει πως το αφήγημά της για τα όσα συνέβησαν στην Τούμπα είναι το πραγματικό;  Πως ο Ματίας Αλμέιδα, πριν επιδοθεί σε ενέργειες που παραπέμπουν σε χούλιγκαν, σπρώχτηκε από τον Μάκη Γκαγκάτση!

Δυστυχώς για την ΠΑΕ ΑΕΚ βέβαια και τους... πρόθυμους φίλους της, παρατηρώντας το βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν σπρώχνει τον Αλμέιδα αλλά δίνει το χέρι του στον Αργεντινό, ο οποίος με τη σειρά του τον τραβάει! Εν συνεχεία δε, ο Μάκης Γκαγκάτσης δεν δίνει καμία απολύτως συνέχεια στο όλο επεισόδιο, σε αντίθεση με τον Ματίας Αλμέιδα που τα... χάνει, περικυκλωμένος ΜΟΝΟ από ποδοσφαιριστές του, συνεργάτες του και μέλη της διοίκησης της ΑΕΚ, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία!

Ωραία λοιπόν η επικοινωνιακή στρατηγική της ΑΕΚ για να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες για την συμπεριφορά του προπονητή της και αυτός να γλιτώσει την τιμωρία, μόνο που αυτή είναι καταρρέει σαν... χάρτινος πύργος!

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2024/04/twittervid.com_aek365gr_fe2f70.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απίστευτο: Ζητάει και τα ρέστα η ΑΕΚ!

Ασύλληπτη από κάθε άποψη η θέση της “κιτρινόμαυρης” ΠΑΕ για την κλήση του Αλμέιδα από την ΔΕΑΒ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Tην αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ προκάλεσε η κλήση σε ακρόαση του Ματίας Αλμέιδα από την ΔΕΑΒ, για την κίνησή του να πιάσει από τον λαιμό αστυνομικό του τμήματος αθλητικής βίας, λίγα δευτερόλεπτα μετά το τέλος του κυριακάτικου ντέρμπι!

Πιο συγκεκριμένα, με διαρροή της, η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέφρασε την... έκπληξή (!) της για την κλήση του Αργεντινού προπονητή, τονίζοντας πως αυτό δεν προκύπτει από καμία έκθεση και κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας... κλίματος (!) από συγκεκριμένες πλευρές!

«Προφανώς και προκαλεί έκπληξη, από την στιγμή που δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιβαρυντική έκθεση. Από αστυνομία, παρατηρητές, φύλλο αγώνα κλπ. Απολύτως τίποτα το επιβαρυντικό δεν υπάρχει από πλευράς αξιωματούχων του αγώνα και αστυνομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η κλήση για εξηγήσεις βασίζεται στο περιεχόμενο δύο δημοσιευμάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε.

Προφανώς και δεν αγνοούμε το κλίμα που έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν συγκεκριμένες πλευρές πολύ έντονα και με μεγάλη επιμονή τα τελευταία 24ωρα. Θα κληθεί παρόλα αυτά να δώσει εξηγήσεις στην ΔΕΑΒ ο προπονητής μας, με βάση το περιεχόμενο δύο δημοσιευμάτων.

Όλοι έχουν δει τι ακριβώς έγινε και μέσα σε ποιες συνθήκες βρέθηκε ο προπονητής μας. Συνθήκες που περιέγραψε και ο ίδιος μετά το παιχνίδι και προκύπτουν από όσα έχει δει κι όλος ο κόσμος» ανέφερε η θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κοσμάς: «Σε φοβούνται αλλά δεν μπορεί να σε αγγίξει κανείς» (pic)

Ούτε λέξη φυσικά για την… ταμπακιέρα!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Kαι η ΠΑΕ ΑΕΚ στον... χορό υπεράσπισης του Ματίας Αλμέιδα, χωρίς να γίνεται φυσικά καμία κουβέντα για την... ταμπακιέρα, δηλαδή το γεγονός πως ο Αργεντινός προπονητής έπιασε από τον λαιμό (!) αστυνομικό του τμήματος αθλητικής βίας!

Μετά τα πρωτοσέλιδα, τα... συγχωροχάρτια και τα... καρμπόν δημοσιεύματα που προσπαθούν να δικαιολογήσουν (!) και να επικροτήσουν (!) την συμπεριφορά του Αλμέιδα στην Τούμπα, ήρθε η σειρά του Γιώργου Κοσμά, με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ να γράφει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook:

«Σε φοβούνται. Αλλά δεν μπορεί να σε αγγίξει κανείς. Μαζί σου μέχρι τέλους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ