Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Για το διπλό Νο45 ο ΠΑΟΚ

Τη Μεγάλη Τετάρτη στο Παλέ κόντρα στον Άρη

PAOK24

Για το διπλό Νο45 ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ, πηγαίνει στην έδρα του Άρη για ένα ακόμα κλασσικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκη, τη Μεγάλη Τετάρτη, ψάχνοντας τη νίκη Νο45 στην έδρα του συμπολίτη, από καταβολής Α’ Εθνικής. Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ στην ιστοσελίδα του:

Με το κλασικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί η δράση της Μ.Τετάρτης για την 23η αγωνιστική της Stoiximan Basket League (20/4, 20:00), αφού ο Άρης θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ Mateco. Αμφότεροι προέρχονται από τις νίκες του περασμένου Σαββάτου, οι «κιτρινόμαυροι» επί του Περιστερίου Vitabiotics εκτός (67-70) και οι «ασπρόμαυροι» εντός έδρας επί του Απόλλωνα Oscar (81-76). Τους χωρίζει μία νίκη αφού ο Άρης έχει εννιά έναντι οχτώ του ΠΑΟΚ Mateco αλλά με δύο παιχνίδια περισσότερα (21 έναντι 19).

Ο Άρης μετράει τρεις διαδοχικές, εντός έδρας νίκες στο Πρωτάθλημα αφού επιβλήθηκε κατά σειρά του Ιωνικού (79-75), της ΑΕΚ (91-73) και του Προμηθέα (76-73). Με αυτές ο συνολικός απολογισμός του στο Nick Galis Hall στη φετινή Stoiximan Basket League έφτασε στο 7-3. Έτσι χρειάζεται μία νίκη κόντρα στον ΠΑΟK Mateco ή στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του με τη Λάρισα για να σημειώσει την καλύτερη επίδοση του στην τελευταία πενταετία. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν επτά νίκες και στη σεζόν 2017-18 αλλά σε 13 παιχνίδια ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχαν απολογισμό 10-3 στο «Παλέ».

Ο ΠΑΟΚ Mateco μετράει τρεις σερί εκτός έδρας ήττες. Ηττήθηκε κατά σειρά από το Περιστέρι Vitabiotics (68-67), τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (77-67) και τη Λάρισα (74-70). Έχει πλέον ρεκόρ 3-7 μακριά από το γήπεδο του και δεδομένου ότι του απέμεινε ένα ακόμη εκτός έδρας ματς –με τον Κολοσσό H Hotels- θα κλείσει για έβδομη συνεχόμενη σεζόν την κανονική περίοδο, με αρνητικό συντελεστή αποτελεσμάτων μακριά από το γήπεδο του. Η τελευταία φορά που δεν έγινε αυτό ήταν στην περίοδο 2014-15 (8-5).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο ΠΑΟΚ Mateco κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο ντέρμπι του πρώτου γύρου. Προηγήθηκε με 15-0, έκλεισε την πρώτη περίοδο με σκορ 29-6 και τελικά νίκησε με 96-64, ισοφαρίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά αυτών των ντέρμπι από καταβολής Α’ Εθνικής. Για τον Δικέφαλο στο ματς της 11ης Δεκεμβρίου είχαν ξεχωρίσει οι Ντέιβιντ ΝτιΛέο (16π, 4/7τρ.), Βλάντο Γιάνκοβιτς (14π, 5ρ, 5ασ.) και Βαγγέλης Μάντζαρης (13π, 2/2δ, 2/2τρ, 7ασ.). Από την πλευρά του Άρη ο Άντονι Κάουαν είχε 17 και ο Τζέιμς Κέλι 13 πόντους.

Με το αποτέλεσμα στον αγώνα του πρώτου γύρου, ο ΠΑΟΚ Mateco μείωσε στις τρεις νίκες την απόσταση από τον Άρη συνολικά από καταβολής Α’ Εθνικής και διεύρυνε το προβάδισμα στο πλαίσιο του επαγγελματικού Πρωταθλήματος…

ΣΥΝΟΛΟ
Α’ Εθνική (Από το 1964-65): Άρης – ΠΑΟΚ Mateco 76-73
Stoiximan Basket League (Από το 1992-93): Άρης – ΠΑΟΚ Mateco 31-49

ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΑΡΗ
Α’ Εθνική (Από το 1964-65): Άρης – ΠΑΟΚ Mateco 47-26
Stoiximan Basket League (Από το 1992-93): Άρης – ΠΑΟΚ Mateco 20-18

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΣ ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΑΡΗ
Α’ Εθνική 1978-79: Άρης – ΠΑΟΚ Mateco 103-82
Stoiximan Basket League 1995-96 (Προημιτελικός πλέι οφ): Άρης – ΠΑΟΚ Mateco 70-102

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ
1992-93: Άρης – ΠΑΟΚ Mateco 59-71 (Ο Μπάνε Πρέλεβιτς σημείωσε 36 πόντους για τον ΠΑΟΚ)

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα έξι τελευταία παιχνίδια των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης με γηπεδούχο τον Άρη, κρίθηκαν με διαφορές μέχρι έξι πόντων. Ο ΠΑΟΚ Mateco επικράτησε στα τέσσερα από αυτά ενώ οι δύο νίκες του Άρη σημειώθηκαν σε ματς με παρατάσεις…

*2016-17: 62-66 στην κανονική περίοδο (Ουίλ Κάμινγκς 13 – Ντάριλ Μπράιαντ 14) και 69-65 στα προημιτελικά των πλέι οφ μετά από δύο παρατάσεις (Βασίλης Ξανθόπουλος 16 – Νέιθαν Σόμπι 20).

*2017-18: 65-66 (Γιάννης Αθηναίου 18 – Βασίλης Χαραλαμπόπουλος 16).

*2018-19: 58-62 (Βασίλης Τολιόπουλος 13 – Ουίλ Χάτσερ 11).

*2019-20: 85-82 στην παράταση (Λευτέρης Μποχωρίδης 24 – Άνταμ Σμιθ 28).

*2020-21: 71-77 (Δημήτρης Φλιώνης 13 – Έλστον Τέρνερ 17).

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΑΡΗΣ

MILESTONE
* Όλα δείχνουν ότι ο Τζέιμς Κέλι θα γίνει ο 100ός παίκτης του Άρη που θα φτάσει τα 100 ριμπάουντ στη Stoiximan Basket League. Ο Αμερικανός χρειάζεται 12 ριμπάουντ για να φτάσει σε αυτόν τον αριθμό. Εκτός βέβαια κι αν τον… προλάβει ο Έρικ Λόκετ που έχει 85.

ΤΑ ΣΕΡΙ
* Τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια με δύο κλεψίματα συμπλήρωσε ο Έρικ Λόκετ.

* Ο Ζίριους Ουίλιαμς είχε 11+ πόντους, 7+ ριμπάουντ, 1+ ασίστ και 1+ κλέψιμο στα τρία τελευταία παιχνίδια του Άρη.

* Ο Άντονι Κάουαν είχε 6+ ασίστ και 4+ κερδισμένα φάουλ στα έξι τελευταία παιχνίδια του στη Stoiximan Basket League 

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –
+ Ο Άρης σημειώνει 5,9 περισσότερους και δέχεται 7,4 λιγότερους πόντους όταν αγωνίζεται στο Nick Galis Hall σε σχέση με τα εκτός έδρας παιχνίδια του.

– Κατά 2,5 ριμπάουντ μειώνεται η επίδοση του Άρη όταν αγωνίζεται ως γηπεδούχος αφού μαζεύει 35,6 έναντι των 38,1 που έχει ως φιλοξενούμενος.

ΠΑΟΚ MATECO

MILESTONE
* Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς χρειάζεται έξι ριμπάουντ για να μπει στη λίστα των παικτών του ΠΑΟΚ Mateco που μέτρησαν 100+ στο πλαίσιο της Stoiximan Basket League. Η λίστα αυτή απαριθμεί προς το παρόν 95 παίκτες.

ΤΑ ΣΕΡΙ
* Έξι συνεχόμενα παιχνίδια με τουλάχιστον ένα επιθετικό ριμπάουντ μετράει ο Ντιμίτρι Ρίβερς. Ο Αμερικανός είχε αυτήν την επίδοση στα εννιά από τα 10 παιχνίδια του στη Stoiximan Basket League αφού δεν τα κατάφερε μόνο στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ιωνικό.

* Ο Βασίλης Τολιόπουλος δεν πήγε στα γραμμή του φάουλ στα έξι τελευταία παιχνίδια του, όμως στα έξι που προηγήθηκαν είχε 12/12 βολές.

* Ο Ντέιβιντ ΝτιΛέο έμεινε μακριά από τις διψήφιες επιδόσεις πόντων στα επτά τελευταία παιχνίδια του, ενώ είχε τέτοιες στα οχτώ από τα 12 πρώτα. 

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –
+ Με μικρές αποκλίσεις μεν, αλλά ο ΠΑΟΚ Mateco έχει μεγαλύτερους μέσους όρους ως φιλοξενούμενος στα ριμπάουντ (+0,9), στα κλεψίματα (+0,9) και στα κοψίματα (+0,1).

– 7,1 λιγότερους πόντους σημειώνει ο ΠΑΟΚ Mateco εκτός έδρας (72,1) σε σχέση με τα εντός έδρας παιχνίδια του (79,2)“.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Το… πάρτι του Πόρτερ και η πρόκριση (vid)

«Παρακάμερα» με πολύ παρασκήνιο από τη χθεσινή νίκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 77-62 του Αμαρουσίου, πήρε την πρόκριση στα πλέι οφ και ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, έδωσε ένα ακόμα ξεχωριστό… σόου.

Δείτε το backstage video από όσα συνέβησαν στο χθεσινό παιχνίδι:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Η σειρά με Παναθηναϊκό… φέρνει φιλικό

Το διάστημα της διακοπής και η ανάγκη για αγωνιστική δράση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με τη νίκη επί του Αμαρουσίου χθες, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την 8η θέση και την είσοδο στα πλέι οφ, στα οποία θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας στην προημιτελική φάση.

Βέβαια, τα παιχνίδια αυτά λόγω της παρουσίας των Πράσινων στα πλέι οφ της Euroleague, αναμένεται να αργήσουν, δεδομένου ότι έχει μπροστά του τη σειρά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Όλα δείχνουν ότι τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, θα ξεκινήσουν Σαββατοκύριακο, 11-12 Μαΐου, οπότε μεσολαβεί ένα διάστημα δύο εβδομάδων για το Game 1.

Στον ΠΑΟΚ, προσανατολίζονται να δώσουν ένα φιλικό με τον Προμηθέα στη Θεσσαλονίκη, μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την επιστροφή της ομάδας στις προπονήσεις, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μέτα και η ημερομηνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Τα περισσότερα ριμπάουντ στην ιστορία του!

Βραδιά ρεκόρ η χθεσινή κόντρα στο Μαρούσι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ στην ιστοσελίδα του... "Μία εβδομάδα νωρίτερα έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους αγώνες Πρωταθλήματος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco αφού ξεπέρασε τον Γιάννη Πολίτη. Χθες (27/4), ο Βαγγέλης Μαργαρίτης «έπιασε» τον Νίκο Μπουντούρη στην κορυφή της λίστας των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια όλων των διοργανώσεων με τον Δικέφαλο.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ mateco, που φοράει για 11η σεζόν τη φανέλα του, έφτασε χθες τα 421 παιχνίδια με τα ασπρόμαυρα, όσα έκανε και ο Βολιώτης που τα φόρεσε για εννιά χρόνια (1989-1998). Δεδομένου λοιπόν ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε χθες το Μαρούσι και έχει μπροστά της την παρουσία της στα play off της Stoiximan Basket League, ο Μαργαρίτης μπορεί να ξεπεράσει τον Μπουντούρη και να μείνει μόνος στην κορυφή κι αυτής της ιστορικής λίστας.

Το «κοντέρ» του 42χρονου φόργουορντ άρχισε να γράφει με τα ασπρόμαυρα στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 σε ένα ματς Κυπέλλου κόντρα στον Πανελευσινιακό στο οποίο ο Δικέφαλος επικράτησε με 72-48. Έκτοτε μέτρησε άλλα 420 παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ mateco. Τα 421 κατανέμονται ως εξής: 294 για τη Stoiximan Basket League, 108 στην Ευρώπη και 19 στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Πόρτερ στα… βιβλία με 6 κλεψίματα και 40’/40’

Ήταν για ένα ακόμη παιχνίδι ο πολυτιμότερος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco, φτάνοντας μάλιστα και σε ένα εντυπωσιακό μοτίβο με ranking. Μέσα από τη χθεσινή εμφάνιση στη νίκη-πρόκριση στα play off για τον Δικέφαλο, ο Κέβιν Πόρτερ έφτασε σε δύο ξεχωριστές επιδόσεις με τα κλεψίματα και το απόλυτο στον χρόνο συμμετοχής.

*Μέσα στο πλούσιο stat line του, ο Αμερικανός γκαρντ έκανε έξι κλεψίματα και έβαλε το όνομα του στην ιστορική λίστα του ΠΑΟΚ mateco αφού ισοφάρισε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ομάδας του στη Stoiximan Basket League. Ο Πόρτερ έγινε ο 10ος στην ιστορία του Δικεφάλου που έφτασε στα 6 κλεψίματα και αυτή ήταν η 11η φορά που σημειώθηκε μία τέτοια επίδοση αφού υπήρξε ένας που μπήκε σε αυτήν τη λίστα δύο φορές. Είναι ο ίδιος που κρατάει και το ρεκόρ περισσότερων κλεψιμάτων για τον ΠΑΟΚ mateco, ο Ρόουλ Μάρσαλ με τα εννιά που έκανε στις 5 Ιανουαρίου 2011 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ηλυσιακό. Ήταν μία από τις έξι φετινές –στην ίδια έφτασε την ίδια ώρα και ο Λάνγκστον Χολ- επιδόσεις 6+ κοψιμάτων. Το ρεκόρ εξακολουθούν να μοιράζονται ο Λούκα Βιλντόσα και ο Ρόνι Χάρελ έχοντας από επτά.

*Ο Κέβιν Πόρτερ δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο από τη δράση του χθεσινού «τελικού» για την 8η θέση, κάνοντας το 40’/40’ και έγινε ο πρώτος που το έκανε, όχι μόνο στη φετινή Stoiximan Basket League αλλά συνολικά στην τελευταία τετραετία. Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, στις 5 Ιανουαρίου 2020 ως παίκτης της ΑΕΚ Betsson στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό AKTOR. 40 λεπτά συμμετοχής σε ματς 40 λεπτών είχε σχεδόν 20 μέρες νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2019, ο Τζαμάλ Τζόουνς στο εκτός έδρας παιχνίδι του Ιωνικού με το Ρέθυμνο Cretan Kings. Το ρεκόρ περισσότερων λεπτών στο παρκέ για το φετινό Πρωτάθλημα κρατάει από την πρεμιέρα του Κολοσσού H Hotels Collection με το Περιστέρι bwin, ο Τάιλερ Πόλεϊ που κρίθηκε σε διπλή παράταση με τον ίδιο να έχει 43:05’ συμμετοχής.

*Μπορεί να έχασε το triple-double για δύο ασίστ, ωστόσο ο Πόρτερ μετά το 36 που είχε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας του στο ranking (με την Καρδίτσα Ιαπωνική και την ΑΕΚ Midea) «έγραψε» 35 στο σύστημα αξιολόγησης. Έτσι πρόλαβε στις τέσσερις συμμετοχές του στη Stoiximan Basket League να γίνει ο μοναδικός του φετινού Πρωταθλήματος που έφτασε σε τρεις επιδόσεις 35+ στο ranking. Από δύο τέτοιες επιδόσεις έχουν ο Τζόε Ράγκλαντ και ο Λούκα Μπραΐκοβιτς.

*Ο Κέβιν Πόρτερ έφτασε λοιπόν στο double-double (22π, 12ρ.) όπως και ο Τζαμάνι ΜακΝίς (16π, 12ρ.). Ήταν η 7η φορά στη φετινή σεζόν που ένα δίδυμο παικτών έφτασε σε τέτοια επίδοση.

Σε ατομικό επίπεδο ακόμη για τον ΠΑΟΚ mateco ο Μιχάλης Τσαϊρέλης και ο Έλβαρ Φρίντρικσον έφτασαν σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα…

*Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης με τα έξι αμυντικά ριμπάουντ που είχε σε αυτό το παιχνίδι, μπήκε στη 10άδα της «ασπρόμαυρης», ιστορικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Φτάνοντας τα 259 ξεπέρασε τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα (1998-2002) και τον Τοντόρ Γκετσέφσκι (2009-11) που είχαν από 258.

Ο «Τσάι» με αυτά τα έξι ριμπάουντ που είχε χθες, «σκαρφάλωσε» μία θέση και στην αντίστοιχη λίστα των συνολικών ριμπάουντ του ΠΑΟΚ mateco στη Stoiximan Basket League. Έχει πλέον 381 και ξεπερνώντας τον Νίκο Μπουντούρη που είχε 377, αποκλειστικά στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, ανέβηκε στην 11η θέση.

*Ο Έλβαρ Φρίντρικσον είχε τρεις ασίστ και με αυτές έγινε μέλος της πρώτης πεντάδας ξένων πασέρ του Δικεφάλου στη Stoiximan Basket League. Ο Ισλανδός έφτασε τις 160 ασίστ και ξεπέρασε τον Φιλ Γκος που είχε 157 στη διετία 2017-19.

Ο ΠΑΟΚ mateco στην κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του

Σημαντική για την έκβαση του αγώνα ήταν η διαφορά των δυο ομάδων στα ριμπάουντ, με τον ΠΑΟΚ mateco να έχει 15 περισσότερα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 53 ριμπάουντ και αυτή δεν είναι απλά η κορυφαία, φετινή επίδοση της αλλά συνολικά η μεγαλύτερη στην ιστορία της στη Stoiximan Basket League.

Η ομάδα του Στάθη Νεραντζάκη είχε 52 ριμπάουντ πριν δύο εβδομάδες στο ματς με την Καρδίτσα Ιαπωνική για τα play out και έτσι σε διάστημα 15 ημερών, βελτίωσε δύο φορές την κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του ΠΑΟΚ mateco. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την 3η αγωνιστική των play out, είχε μόλις δύο επιδόσεις 50+ ριμπάουντ στην ιστορία του στη Stoiximan Basket League…

27/4/2005: ΠΑΟΚ-ΜΕΝΤ 50 ριμπάουντ

21/12/2019: ΠΑΟΚ-Προμηθέας 50 ριμπάουντ

Μέσα από αυτήν την επίδοση, ξεπήδησε μία ακόμη για τους γηπεδούχους που είχαν 18 επιθετικά ριμπάουντ και σημείωσαν την κορυφαία επίδοση τους στη σεζόν. Η προηγούμενη ήταν εκείνη των 16 στο ματς με την Καρδίτσα Ιαπωνική για τα play out. Πρόκειται παράλληλα και για την κορυφαία επίδοση τους στην τελευταία τετραετία. Για να βρούμε την προηγούμενη καλύτερη, θα πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 2019-20 όταν ο ΠΑΟΚ mateco είχε 20 επιθετικά ριμπάουντ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ήφαιστο.

Με το χθεσινό αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ mateco μπήκε στα play off από την 8η θέση. Αυτό θα συμβεί για μόλις δεύτερη φορά από την post season του 2003 –όταν και καθιερώθηκε το σημερινό σύστημα διεξαγωγής των play off. Ήταν το 2012 όταν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό από τον οποίο αποκλείστηκε με νίκες 2-0".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ