Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 74-61: Προβάδισμα χωρίς… αντίσταση

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 1-0

PAOK24

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 74-61: Προβάδισμα χωρίς… αντίσταση

Mε double double (14π., 10ρ.), ο Μουσταφά Φαλ «υπέγραψε» την… πτώση του Παναθηναϊκού, με 74-61, στην έδρα του Ολυμπιακού, στον 1ο τελικό των «αιωνίων», στα πλέι οφ της Basket League, όπως μεταφράζεται εξάλλου το επίθετό του από τ’ αγγλικά. Ο Γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού σκέπασε τα καλάθια στο ΣΕΦ, με τον ψηλό του Παναθηναϊκού, Γιώργο Παπαγιάννη να μένει μακριά από τον καλό εαυτό του, για να αποτελέσει «ερυθρόλευκο μονόλογο» το Game 1.

Ένας μονόλογος του Ολυμπιακού ήταν το πρώτο δεκάλεπτο στο ΣΕΦ, με τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ που ξεκίνησε ο Μπαρτζώκας να «βάζουν χειροπέδες» με την άμυνά τους στον Παναθηναϊκό. Οι Σίβα, Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Κασελάκης και Παπαγιάννης ήταν η αρχική πεντάδα των «πρασίνων». Η ομάδα του Πειραιά ξεκίνησε με 11-0 σερί, με 5 πόντους του Βεζένκοφ και τους Ντόρσεϊ, Παπανικολάου και Φαλ να μετρούν από δύο. Ο Παναθηναϊκος είχε 0/5 δίποντα και 0/3 τρίποντα έως τότε, με τον Ουόκαπ να μην αφήνει ήσυχο τον Νέντοβιτς που χωρίς να έχει πετύχει πόντο έδωσε τη θέση του στον Μέικον, λίγο αργότερα. Μόλις 23΄΄ πριν ολοκληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο, πέτυχαν οι «πράσινοι» το πρώτο καλάθι τους δια χειρός Κασελάκη. Ο Βόβορας πέρασε τους Σαντ-Ροος και Ουάιτ αντί των Σίβα και Παπαπέτρου. Όμως, ο Φαλ είχε ζεσταθεί και έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο σέντερ του Ολυμπιακού με διαδοχικά καρφώματα έκανε το 15-2, για να απαντήσει πάντως ο Παπαγιάννης με τον ίδιο τρόπο (15-4). Σλούκας και ΜακΚίσικ με διαδοχικά τρίποντα σήκωσαν τους φιλάθλους όρθιους (21-4), ενώ στην τελευταία επίθεση της 1ης περιόδου, αν και ο Κώστας Σλούκας αστόχησε, ο Βεζένκοφ ήταν εκεί για να «γράψει» το +19, 23-4.

Στον Παναθηναϊκό ανήκε το πρώτο τρίλεπτο της 2ης περιόδου. Με τον Φαλ να δίνει τη θέση του στον Μάρτιν, οι «πράσινοι» έφταναν πιο εύκολα στο καλάθι και απάντησαν με επιμέρους σκορ 2-9 (25-13), με 6 σερί πόντους του Παπαπέτρου και τρίποντο του Ουάιτ. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν και στο -10, με το δεύτερο εύστοχο τρίποντο του Οκάρο Ουάιτ, 29-19. Όμως, ο Κώστας Σλούκας έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ έκτοτε, δείχνοντας αρχικά τις άγριες διαθέσεις του με τρίποντο, 32-19. Ο Λαρεντζάκης που είχε μπει για να δώσεις ανάσες στον Παπανικολάου «έγραψε» το 34-19, ενώ το φάουλ του Νέντοβιτς που έμεινε στο 0 σε ολόκληρο το α΄ μέρος έστειλαν τον Σλούκα (10π. στο πρώτο 20άλεπτο) στη γραμμή του φάουλ για το 36-19 (με 2/3). Με μία βολή του Παπαπέτρου, ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 36-20. Στην επόμενη φάση, ο ο ΜακΚίσικ τραυματίστηκε σε προσπάθεια για διείσδυση, όταν έπεσε άτσαλα στο παρκέ. Αν και σηκώθηκε, ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού, ζήτησε αλλαγή γιατί κούτσαινε, με τους φιλάθλους στο ΣΕΦ να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του (σ.σ. αποφασίστηκε να προφυλαχτεί και να μην αγωνιστεί στο υπόλοιπο του αγώνα). Στη θέση του μπήκε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Το κάρφωμα του Χασάν Μάρτιν που ακολούθησε μετά από δικό του κλέψιμο, 38-20, ήταν η πιο εντυπωσιακή φάση του α΄ μέρους, ενώ ο ίδιος έκλεισε την ορατότητα στον Νέντοβιτς στο τελευταίο σουτ (για τρεις) βγαίνοντας ψηλά στην κορυφή, ενώ ο Έβανς που πήρε το επιθετικό ριμπάουντ αστόχησε σε λέι απ. Ο Παναθηναϊκός είχε 4/21 δίποντα, την ώρα που οι γηπεδούχοι μετρούσαν 12/20. Κυρίως, όμως ήταν η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού που τον έστελνε στο +18 στα αποδυτήρια, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Με Φαλ και Βεζένκοφ ξεκίνησε στην 3η περίοδο ο Ολυμπιακός, ενώ με Σίβα στον άσο και τον Οκάρο Ουάιτ παρέταξε την πεντάδα ο Βόβορας. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν να είναι ακόμη πιο αποφασισμένοι με την επανέναρξη. Μετά από 4 πόντους του Φαλ, ακολούθησαν τρίποντα από Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ για το +23, 48-25. Παπαπέτρου και Ουάιτ παρέμειναν οι μόνες «απειλές» για τον κυρίαρχο Ολυμπιακό που με απίστευτο κάρφωμα του Παπανικολάου μπροστά στον Παπαπέτρου ξέφυγε με 54-32. Αυτή ήταν και η φάση του αγώνα χωρίς αμφιβολία! Την ώρα πάντως που ο Ολυμπιακός τέλειωσε με 6/20 τρίποντα το τρίτο δεκάλεπτο, οι «συνήθεις ύποπτοι» του Παναθηναϊκού στον 1ο τελικό, Παπαπέτρου και Ουάιτ ήταν ζεστοί έξω από τα 6.75. Συγκεκριμένα, ο Ουάιτ ευστόχησε σε τρίποντο (54-35) και μετά από 1/2 βολές του Βεζένκοφ, με δικό του τρίποντο ο Παπαπέτρου διαμόρφωσε το σκορ της 3ης περιόδου, 55-38.

Με «πράσινο» σερί 4-0 ξεκίνησε η 4η περίοδος και με τον Νέντοβιτς να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του στο παιχνίδι, όταν έκανε το 55-42 (!). Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου (58-42), ακολούθησε τρίποντο του Σλούκα (61-44) για να καρφώσει ξανά ο Φαλ (63-44). Ο Νέντοβιτς άρχισε να πετυχαίνει διαδοχικούς πόντους για τον Παναθηναϊκό, αλλά πλέον ήταν πολύ αργά. Τα τρίποντα των Σλούκα και Λαρεντζάκη δεν θα επέτρεπαν σημαντική πτώση της τιμής της διαφοράς υπέρ του Ολυμπιακού.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης, που αναμένεται να «κρεμάσει τα παπούτσια του» αυτό το καλοκαίρι, μπήκε στο παρκέ για πρώτη φορά 1:44’’ πριν τη λήξη, με το σκορ 73-55 και τους φιλάθλους των Πειραιωτών να τραγουδούν το όνομά του. Στα 29.4’’ υπήρξε ένταση ανάμεσα στον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Λευτέρη Μποχωρίδη, με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να μπαίνει ανάμεσά τους και να μην δίνεται συνέχεια.

Διαιτητές: Παπαπέτρου, Πουρσανίδης Γ., Πιτσίλκας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 2, Ντόρσεϊ 6 (1), Φαλ 14, Βεζένκοφ 12 (1), Παπανικολάου 8 (2), Λούντζης, Λαρεντζάκης 7 (1), Σλούκας 16 (4), Μάρτιν 4, Πρίντεζης, Ζαν-Σαρλ, ΜακΚίσικ 5

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιώργος Βόβορας): Σίβα 5 (1), Παπαγιάννης 6, Παπαπέτρου 13 (3), Κασελάκης 2, Νέντοβιτς 9 (1), Μέικον, Μποχωρίδης, Ουάιτ 13 (3), Έβανς 11 (2), Σαντ-Ροος 2

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Το… πάρτι του Πόρτερ και η πρόκριση (vid)

«Παρακάμερα» με πολύ παρασκήνιο από τη χθεσινή νίκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 77-62 του Αμαρουσίου, πήρε την πρόκριση στα πλέι οφ και ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, έδωσε ένα ακόμα ξεχωριστό… σόου.

Δείτε το backstage video από όσα συνέβησαν στο χθεσινό παιχνίδι:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Η σειρά με Παναθηναϊκό… φέρνει φιλικό

Το διάστημα της διακοπής και η ανάγκη για αγωνιστική δράση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με τη νίκη επί του Αμαρουσίου χθες, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την 8η θέση και την είσοδο στα πλέι οφ, στα οποία θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας στην προημιτελική φάση.

Βέβαια, τα παιχνίδια αυτά λόγω της παρουσίας των Πράσινων στα πλέι οφ της Euroleague, αναμένεται να αργήσουν, δεδομένου ότι έχει μπροστά του τη σειρά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Όλα δείχνουν ότι τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, θα ξεκινήσουν Σαββατοκύριακο, 11-12 Μαΐου, οπότε μεσολαβεί ένα διάστημα δύο εβδομάδων για το Game 1.

Στον ΠΑΟΚ, προσανατολίζονται να δώσουν ένα φιλικό με τον Προμηθέα στη Θεσσαλονίκη, μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την επιστροφή της ομάδας στις προπονήσεις, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μέτα και η ημερομηνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Τα περισσότερα ριμπάουντ στην ιστορία του!

Βραδιά ρεκόρ η χθεσινή κόντρα στο Μαρούσι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ στην ιστοσελίδα του... "Μία εβδομάδα νωρίτερα έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους αγώνες Πρωταθλήματος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco αφού ξεπέρασε τον Γιάννη Πολίτη. Χθες (27/4), ο Βαγγέλης Μαργαρίτης «έπιασε» τον Νίκο Μπουντούρη στην κορυφή της λίστας των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια όλων των διοργανώσεων με τον Δικέφαλο.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ mateco, που φοράει για 11η σεζόν τη φανέλα του, έφτασε χθες τα 421 παιχνίδια με τα ασπρόμαυρα, όσα έκανε και ο Βολιώτης που τα φόρεσε για εννιά χρόνια (1989-1998). Δεδομένου λοιπόν ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε χθες το Μαρούσι και έχει μπροστά της την παρουσία της στα play off της Stoiximan Basket League, ο Μαργαρίτης μπορεί να ξεπεράσει τον Μπουντούρη και να μείνει μόνος στην κορυφή κι αυτής της ιστορικής λίστας.

Το «κοντέρ» του 42χρονου φόργουορντ άρχισε να γράφει με τα ασπρόμαυρα στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 σε ένα ματς Κυπέλλου κόντρα στον Πανελευσινιακό στο οποίο ο Δικέφαλος επικράτησε με 72-48. Έκτοτε μέτρησε άλλα 420 παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ mateco. Τα 421 κατανέμονται ως εξής: 294 για τη Stoiximan Basket League, 108 στην Ευρώπη και 19 στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Πόρτερ στα… βιβλία με 6 κλεψίματα και 40’/40’

Ήταν για ένα ακόμη παιχνίδι ο πολυτιμότερος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco, φτάνοντας μάλιστα και σε ένα εντυπωσιακό μοτίβο με ranking. Μέσα από τη χθεσινή εμφάνιση στη νίκη-πρόκριση στα play off για τον Δικέφαλο, ο Κέβιν Πόρτερ έφτασε σε δύο ξεχωριστές επιδόσεις με τα κλεψίματα και το απόλυτο στον χρόνο συμμετοχής.

*Μέσα στο πλούσιο stat line του, ο Αμερικανός γκαρντ έκανε έξι κλεψίματα και έβαλε το όνομα του στην ιστορική λίστα του ΠΑΟΚ mateco αφού ισοφάρισε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ομάδας του στη Stoiximan Basket League. Ο Πόρτερ έγινε ο 10ος στην ιστορία του Δικεφάλου που έφτασε στα 6 κλεψίματα και αυτή ήταν η 11η φορά που σημειώθηκε μία τέτοια επίδοση αφού υπήρξε ένας που μπήκε σε αυτήν τη λίστα δύο φορές. Είναι ο ίδιος που κρατάει και το ρεκόρ περισσότερων κλεψιμάτων για τον ΠΑΟΚ mateco, ο Ρόουλ Μάρσαλ με τα εννιά που έκανε στις 5 Ιανουαρίου 2011 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ηλυσιακό. Ήταν μία από τις έξι φετινές –στην ίδια έφτασε την ίδια ώρα και ο Λάνγκστον Χολ- επιδόσεις 6+ κοψιμάτων. Το ρεκόρ εξακολουθούν να μοιράζονται ο Λούκα Βιλντόσα και ο Ρόνι Χάρελ έχοντας από επτά.

*Ο Κέβιν Πόρτερ δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο από τη δράση του χθεσινού «τελικού» για την 8η θέση, κάνοντας το 40’/40’ και έγινε ο πρώτος που το έκανε, όχι μόνο στη φετινή Stoiximan Basket League αλλά συνολικά στην τελευταία τετραετία. Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, στις 5 Ιανουαρίου 2020 ως παίκτης της ΑΕΚ Betsson στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό AKTOR. 40 λεπτά συμμετοχής σε ματς 40 λεπτών είχε σχεδόν 20 μέρες νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2019, ο Τζαμάλ Τζόουνς στο εκτός έδρας παιχνίδι του Ιωνικού με το Ρέθυμνο Cretan Kings. Το ρεκόρ περισσότερων λεπτών στο παρκέ για το φετινό Πρωτάθλημα κρατάει από την πρεμιέρα του Κολοσσού H Hotels Collection με το Περιστέρι bwin, ο Τάιλερ Πόλεϊ που κρίθηκε σε διπλή παράταση με τον ίδιο να έχει 43:05’ συμμετοχής.

*Μπορεί να έχασε το triple-double για δύο ασίστ, ωστόσο ο Πόρτερ μετά το 36 που είχε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας του στο ranking (με την Καρδίτσα Ιαπωνική και την ΑΕΚ Midea) «έγραψε» 35 στο σύστημα αξιολόγησης. Έτσι πρόλαβε στις τέσσερις συμμετοχές του στη Stoiximan Basket League να γίνει ο μοναδικός του φετινού Πρωταθλήματος που έφτασε σε τρεις επιδόσεις 35+ στο ranking. Από δύο τέτοιες επιδόσεις έχουν ο Τζόε Ράγκλαντ και ο Λούκα Μπραΐκοβιτς.

*Ο Κέβιν Πόρτερ έφτασε λοιπόν στο double-double (22π, 12ρ.) όπως και ο Τζαμάνι ΜακΝίς (16π, 12ρ.). Ήταν η 7η φορά στη φετινή σεζόν που ένα δίδυμο παικτών έφτασε σε τέτοια επίδοση.

Σε ατομικό επίπεδο ακόμη για τον ΠΑΟΚ mateco ο Μιχάλης Τσαϊρέλης και ο Έλβαρ Φρίντρικσον έφτασαν σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα…

*Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης με τα έξι αμυντικά ριμπάουντ που είχε σε αυτό το παιχνίδι, μπήκε στη 10άδα της «ασπρόμαυρης», ιστορικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Φτάνοντας τα 259 ξεπέρασε τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα (1998-2002) και τον Τοντόρ Γκετσέφσκι (2009-11) που είχαν από 258.

Ο «Τσάι» με αυτά τα έξι ριμπάουντ που είχε χθες, «σκαρφάλωσε» μία θέση και στην αντίστοιχη λίστα των συνολικών ριμπάουντ του ΠΑΟΚ mateco στη Stoiximan Basket League. Έχει πλέον 381 και ξεπερνώντας τον Νίκο Μπουντούρη που είχε 377, αποκλειστικά στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, ανέβηκε στην 11η θέση.

*Ο Έλβαρ Φρίντρικσον είχε τρεις ασίστ και με αυτές έγινε μέλος της πρώτης πεντάδας ξένων πασέρ του Δικεφάλου στη Stoiximan Basket League. Ο Ισλανδός έφτασε τις 160 ασίστ και ξεπέρασε τον Φιλ Γκος που είχε 157 στη διετία 2017-19.

Ο ΠΑΟΚ mateco στην κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του

Σημαντική για την έκβαση του αγώνα ήταν η διαφορά των δυο ομάδων στα ριμπάουντ, με τον ΠΑΟΚ mateco να έχει 15 περισσότερα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 53 ριμπάουντ και αυτή δεν είναι απλά η κορυφαία, φετινή επίδοση της αλλά συνολικά η μεγαλύτερη στην ιστορία της στη Stoiximan Basket League.

Η ομάδα του Στάθη Νεραντζάκη είχε 52 ριμπάουντ πριν δύο εβδομάδες στο ματς με την Καρδίτσα Ιαπωνική για τα play out και έτσι σε διάστημα 15 ημερών, βελτίωσε δύο φορές την κορυφαία επίδοση ριμπάουντ της ιστορίας του ΠΑΟΚ mateco. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την 3η αγωνιστική των play out, είχε μόλις δύο επιδόσεις 50+ ριμπάουντ στην ιστορία του στη Stoiximan Basket League…

27/4/2005: ΠΑΟΚ-ΜΕΝΤ 50 ριμπάουντ

21/12/2019: ΠΑΟΚ-Προμηθέας 50 ριμπάουντ

Μέσα από αυτήν την επίδοση, ξεπήδησε μία ακόμη για τους γηπεδούχους που είχαν 18 επιθετικά ριμπάουντ και σημείωσαν την κορυφαία επίδοση τους στη σεζόν. Η προηγούμενη ήταν εκείνη των 16 στο ματς με την Καρδίτσα Ιαπωνική για τα play out. Πρόκειται παράλληλα και για την κορυφαία επίδοση τους στην τελευταία τετραετία. Για να βρούμε την προηγούμενη καλύτερη, θα πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 2019-20 όταν ο ΠΑΟΚ mateco είχε 20 επιθετικά ριμπάουντ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ήφαιστο.

Με το χθεσινό αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ mateco μπήκε στα play off από την 8η θέση. Αυτό θα συμβεί για μόλις δεύτερη φορά από την post season του 2003 –όταν και καθιερώθηκε το σημερινό σύστημα διεξαγωγής των play off. Ήταν το 2012 όταν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό από τον οποίο αποκλείστηκε με νίκες 2-0".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ