Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έμφαση στον άξονα και στις στημένες φάσεις

Δύο ομάδες που δουλεύουν πολύ τις στημένες φάσεις, το κεντρικό δίδυμο, αλλά και ένας άξονας γεμάτος ποιότητα.

Ηλίας Καπράλος

Έμφαση στον άξονα και στις στημένες φάσεις

Σε λιγότερο από 24 ώρες ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν στο γήπεδο της Τούμπας. Από την μία μεριά ο ΠΑΟΚ με νίκη αφήνει πολύ πίσω τον αντίπαλο του και ουσιαστικά τον βγάζει εκτός τροχιάς και από την άλλη μεριά η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς θέλει να φτάσει τον ΠΑΟΚ σε διαφορά μίας νίκης.

Ένα τέτοιο παιχνίδια που κοντράρονται οι δύο καλύτερες ομάδες εν Ελλάδι, προφανώς και δεν είναι εύκολο για καμία από τις δύο και πολύ περισσότερο δεν είναι εύκολο για προβλέψεις. Έτσι μέσα από το PAOK24 θα προσπαθήσουμε να δούμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των δύο ομάδων.

Οι στημένες φάσεις

Και οι δύο ομάδες είναι από αυτές που δουλεύουν τις στημένες φάσεις, με καλούς εκτελεστές, αλλά και παίκτες που έχουν έφεση στο σκοράρισμα από κόρνερ ή από φάουλ. Από την μία μεριά ο μετρ των στημένων φάσεων ΠΑΟΚ, με τον Μπίσεσβαρ, τον Πέλκα και τον Βιεϊρίνια να έχουν την θέση του εκτελεστή και παίκτες όπως ο Μάτος, ο Βαρέλα, ο Κρέσπο, ο Σάκχοφ και ο Μαουρίτσιο, να έχουν σκοράρει πολλάκις από στημένες φάσεις και να έχουν ανοίξει τον δρόμο για νίκες τις ομάδας του. Από την άλλη μεριά είναι ο Ολυμπιακός. Κύριος εκφραστής είναι ο Κώστας Φορτούνης που έχει αναλάβει όλες τις εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ που έχουν ως σκοπό το γέμισμα. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν και πολλά προβλήματα στον ΠΑΟΚ και στον αγώνα του πρώτου γύρου, όπου οι Μεριά και Χασάν είχαν πολλές ευκαιρίες, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να νικήσουν την άμυνα του Δικεφάλου. Άλλωστε και στο τελευταίο μεγάλο παιχνίδι που κέρδισε ο Ολυμπιακός, αυτό με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, τα δύο γκολ του ήταν από στημένες φάσεις.

Η μάχη του άξονα

Ο Ολυμπιακός κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει με τους Φορτούνη, Γκιγιέρμε και ίσως τον Καμαρά. Ένα κέντρο με δύναμη (Καμαρά), ταχύτητα και σκληράδα (Γκιγιέρμε), αλλά και ποιότητα (Φορτούνης). Ο ένας κόβει, ο άλλος μοιράζει και ο τρίτος δημιουργεί για τον Ολυμπιακό που είναι σχεδόν εξαρτημένος στον άξονα του από τον Φορτούνη, κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ πιέζοντας πάνω στον Έλληνα μεσοεπιθετικό, ώστε να μην παίρνει την μπάλα έχοντας μέτρα μπροστά του. Από την άλλη μεριά ο ΠΑΟΚ έχει τον ρυθμιστή της μεσαίας γραμμής Μαουρίτσιο και αυτό που μένει είναι οι άλλοι δύο. Εάν επιλεχθεί ο Ολιβέιρα, σίγουρα ο ΠΑΟΚ θα έχει την ποιότητα και τις σωστές μακρινές και κάθετες μεταβιβάσεις, αλλά και μία σκληράδα σε μαρκαρίσματα. Από την άλλη μεριά ο Εβγέν Σάκχοφ, έχει την εμπειρία των ελληνικών ντέρμπι, δίνει ύψος στον άξονα και έχει πολύ εύκολα το γκολ και τα καλά τελειώματα, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποια δύσκολη στιγμή μέσα στον αγώνα. Και οι δύο υστερούν στην ταχύτητα και στα μαρκαρίσματα και εκεί έρχεται να κολλήσει η τρίτη επιλογή στον ρόλο του επιτελικού. Εάν τελικά ο Λουτσέσκου επιλέξει τον Πέλκα, ο Έλληνας μέσος είναι αυτός που μπορεί να πιέσει την πρώτη μπάλα σε Καμαρά και Γκιγιέρμε να κλέψει μπάλες, να γυρίσει να βοηθήσει και δίπλα στον Ολιβέιρα, αλλά πολύ περισσότερο μπορεί να ματσάρει σωματικά και στην ταχύτητα του αντιπάλους του. Τέλος εάν επιλεγεί τελικά ο Μπίσεσβαρ, ο Ολλανδός έχει την ποιότητα να ξεκλειδώσει οποιαδήποτε άμυνα, αλλά με αυτόν στην 11άδα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσέχει πολύ περισσότερο τα “νώτα” του, μιας και όλοι ξέρουν ότι δεν είναι από τους πρώτους στις καλύψεις χώρων.

Το κεντρικό δίδυμο

Στον Ολυμπιακό ξέρουν καλά ότι το δίδυμο Κρέσπο και Βαρέλα είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Για να βάλεις γκολ στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνουν λάθος ένας από τους δύο αμυντικούς και αυτό δεν γίνεται συχνά σε ένα παιχνίδι. Άλλωστε και στο ΟΑΚΑ στο τελευταίο παιχνίδι, παρότι ο ΠΑΟΚ ήταν με 10 παίκτες, μόνο μία φορά έχασαν τον επιθετικό μέσα στην περιοχή. Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο θέμα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Βασικοί θεωρούνται οι Σισέ και Βούκοβιτς και αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Μιράντα και Μεριά μπορούν να δεχθούν τρία γκολ από την Λαμία, είναι λογικό ο Πορτογάλος προπονητής να προτιμά το συγκεκριμένο δίδυμο. Ο ΠΑΟΚ θέλει να χτυπήσει στην ταχύτητα του Άκπομ και πιθανώς του Ζαμπά πάνω στους δύο αργούς στόπερ του Ολυμπιακού, ενώ από την άλλη μεριά οι παίκτες της ομάδας του Πειραιά ξέρουν ότι δεν μπορούν να επιτεθούν πάνω στο αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ και όπως και στο πρώτο παιχνίδι το βάρος θα πέσει πάνω στον Ποντένσε που θα έχει αντίπαλο του, τον Αντελίνο Βιεϊρίνια. Άλλωστε στην μεριά του Μάτος πολύ πιθανό να πάει ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, που σε πολλά παιχνίδια με ΑΕΚ και Ολυμπιακό δεν μπόρεσε να δυσκολέψει ιδιαίτερα τον Βραζιλιάνο αμυντικό του ΠΑΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναζητώντας αντίδραση (vid)

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η απώλεια κόντρα στη Λαμία είναι κάτι που πληγώνει τον ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει πλέον να τον πεισμώσει ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Οι «ασπρόμαυροι» δίνουν ένα κομβικό εντός έδρας παιχνίδι την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ και άπαντες στην ομάδα πιστεύουν ότι είναι η ευκαιρία για να γυρίσει ο διακόπτης και ο Δικέφαλος του Βορρά θα παραμείνει με αξιώσεις στην κούρσα του τίτλου.

Αυτό βέβαια οι παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου καλούνται να το αποδείξουν στο χορτάρι.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και το σύνθημα που περνάει από πλευράς «ασπρόμαυρων» είναι «τέλος τα λόγια, ώρα για πράξεις».

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το ματς με την ΑΕΚ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το απόγευμα στη Νέα Μεσημβρία.

Η προπόνηση της Παρασκευής ήταν αφιερωμένη στο τακτικό κομμάτι.

https://www.youtube.com/watch?v=aBgcgqLPyuQ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το απίστευτο στατιστικό του Σβαμπ

Ο Αυστριακός έκανε ρεκόρ τερμάτων με τον ΠΑΟΚ με μία εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τα 10 γκολ σε 50 εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν έφτασε ο Στέφαν Σβαμπ με το τέρμα που πέτυχε στο «Αθ. Διάκος» απέναντι στη Λαμία πριν από λίγες ημέρες.

Ο Αυστριακός έχει ήδη πετύχει ρεκόρ τερμάτων στην έως τώρα παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έγινε ο πέμπτος «διψήφιος» σκόρερ των «ασπρόμαυρων» για την τρέχουσα σεζόν.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στην περίπτωση του Σβαμπ είναι το γεγονός ότι τα μισά από τα γκολ που έχει πετύχει φέτος είναι στα τελευταία λεπτά των αγώνων!

Ο Αυστριακός έχει «χτυπήσει» απέναντι στην Αμπερντίν στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, απέναντι στον Ατρόμητο στο 89', κόντρα στον Παναθηναϊκό ξανά στο 89', ενώ με αντίπαλο τη Λαμία στην Τούμπα το δεύτερο γκολ που πέτυχε απέναντι στους Φθιώτες ήταν στο 88' και στο πρόσφατο εκτός έδρας ματς σκόραρε στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ