Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΟΚ στην εποχή του συμμαζέματος

Επειδή δεν μπορώ να προβλέψω πόσες φορές θα μπορέσουμε να είμαστε στη σημερινή φάση νιρβάνας μέσα στη σεζόν, καλό είναι να βάλουμε κάποια πράγματα σε μία σειρά έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της φάσης που βρίσκεται το κλαμπ.

Σταύρος Κόλκας

Ο ΠΑΟΚ στην εποχή του συμμαζέματος

Ο ΠΑΟΚ πέρασε την Μπεσίκτας και πήρε μία πολύ σημαντική ανάσα. Μετά από μία σεζόν με ζημίες 40 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι λέγεται, το μαξιλαράκι που δίνουν τα δέκα εκατ του Γιουρόπα στη χειρότερη των περιπτώσεων, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Σε μία περίοδο που πλην της χορηγίας της Stoiximan, επταψήφια προσδοκόμενα έσοδα δεν υπήρχαν από πουθενά.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΠΑΟΚ ενδέχεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Nova, η οποία υπό το νέο καθεστώς τον θέλει. Εδώ βέβαια η κουβέντα είναι τεράστια, αλλά δεν θα την ανοίξω τώρα. Θα περιμένω να δω πόσες από τις παραμέτρους που πρέπει να υπολογίσει ο ΠΑΟΚ, θα μπούνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γιατί δεν είναι μόνο τα χρήματα και το λογιστικό κομμάτι του FFP.

Περικοπές γίνονται βέβαια και στην ομάδα. Και πωλήσεις θα γίνουν και η ομάδα αποφάσισε να απεμπλακεί από τα συμβόλαια παικτών που δεν έχουν χρησιμότητα όπως ο Βέρνμπλουμ και ο Στοχ. Εννοείται πως πλήρωσε για να λυθούν αυτά, αλλά χίλιες φορές να μη τα κουβαλάς και να περνάς λάθος μηνύματα εντός των αποδυτηρίων και στην αγορά, παρά να τα διατηρείς και να συμβαίνει το αντίθετο.

Ξεκίνησα με το οικονομικό γιατί είναι μία σημαντική παράμετρος. Ναι πρέπει να γίνει συμμάζεμα και αυτό συμβαίνει σε όλα τα κλαμπ του κόσμου. Όμως παράλληλα πρέπει να γίνουν και άλλες δουλειές που θα διατηρήσουν την ομάδα σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Θα πρέπει να συνδυαστεί αυτό το συμμάζεμα, με μία πιο λειτουργική εικόνα του ρόστερ. Τι θέλει να παίξει ο Φερέιρα; Ποιοι μπορούν να υπηρετήσουν το πλάνο; Ποιοι δεν μπορούν; Ποιοι πρέπει να αντικαταστήσουν αυτούς που δεν μπορούν;

Το πρώτο δείγμα απέναντι στη Μπεσίκτας μας έδειξε κάποια πράγματα. Πολλοί μένουν στη πρόκριση και καλά κάνουν. Εμένα η δουλειά μου βέβαια είναι άλλη.

Είμαι υποχρεωμένος να αναρωτηθώ γιατί η ομάδα σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι δέχτηκε 13 τελικές. Γιατί η αμυντική της εικόνα ήταν μέτρια έως κακή, σε παιχνίδι που της πήγε. Όχι σε κάποιο που στράβωσε.

Η μία απάντηση είναι η κακή μέρα πολλών παικτών στην άμυνα. Και οι μπακ και οι στόπερ, είχαν μέτρια έως κακή εικόνα. Αυτό βελτιώνεται με τα παιχνίδια. Το άλλο όμως δεν βελτιώνεται. Και αυτό είναι η έλλειψη ταχύτητας στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Αν ο ΠΑΟΚ δεν αποκτήσει έναν γρήγορο χαφ, με βασικά χαρακτηριστικά 6αριού, δεν θα αποκτήσει ΠΟΤΕ την ισορροπία που χρειάζεται.

Το 6άρι με τα πιο κοντινά χαρακτηριστικά που έχει ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή είναι ο Τσιγγάρας, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται καν στα χαφ από τον Φερέιρα. Ο Αγκούστο είναι τραυματίας και δεν υπολογίζεται άμεσα, αλλά και η ταχύτητά του είναι μέτρια, ενώ με τον Εσίτι πρέπει να συμβιβαστούμε στην ιδέα πως η ιδανικότερη λύση είναι να αποχωρήσει. Δεν έχει την πολυτέλεια ο ΠΑΟΚ να περιμένει κάτι που έχει ελάχιστες πιθανότητες να δέσει με τα θέλω του Φερέιρα.

Η αμέσως μεγαλύτερη ανάγκη που έχει η ομάδα, είναι η κάλυψη του δεξιού μπακ και σε πρώτη φάση έναν που θα μπορεί να καλύψει τον Γιαννούλη αν χτύπα ξύλο πάθει κάτι.

Με τον Μάτος φευγάτο από τη στιγμή που θέλει διετές συμβόλαιο και παράλληλα δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον προπονητή, με τον Ροντρίγκο τραυματία, έτσι όπως είναι σήμερα δομημένο το ρόστερ υπάρχει μόνο ο Λημνιός που σίγουρα έχει κενά ως φουλ μπακ ξέχωρα αν είναι ένα παιδί που ξέρουμε πως θα δώσει ότι έχει, ενώ πίσω από τον Γιαννούλη δεν υπάρχει ψυχή. Υπάρχουν για την ακρίβεια ο Μπαλογιάννης που δεν είναι μπακ και ο Τσαούσης που του ζητήθηκε να βρει ομάδα.

Και κάπου εδώ μπαίνει η κουβέντα για τον Άντρε. Για τον οποίο είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από τα όσα διαβάζω για αυτόν. Ακόμη και λάθη να έκανε στην όποια διαπραγμάτευση έγινε, δεν συμπεριφέρεσαι έτσι σε στρατιώτες του κλαμπ. Για να μεγαλώσουμε, όλοι όσοι απέδειξαν πως έχουν επίγνωση της πραγματικότητας και βγήκαν μπροστά όταν χρειαζόταν, είναι απαραίτητοι. Δεν περισσεύουν.

Το αν έδωσε ή όχι συγχαρητήρια στην ομάδα, το ξέρει ο ίδιος και η ομάδα. Το ότι δεν το έκανε δημοσίως σε μία περίοδο που είναι σε διαπραγμάτευση με το κλαμπ και θα μπορούσε να εκληφθεί ως λαϊκισμός, είναι κάτι που στα δικά μου μάτια είναι φυσιολογικό. Και εγώ το ίδιο θα έκανα.

Για να το κλείσω, με ένα νούμερο που θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, ο Άντρε έχει ρόλο στο ρόστερ κυρίως ποδοσφαιρικά και έπειτα πνευματικά.

Το να αποκτηθεί ένας χαφ που λείπει και να επιστρέψει ο Άντρε, αφού αδειάσει πρώτα ο απαραίτητος χώρος στο ρόστερ, είναι οι δύο κινήσεις που οφείλει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να κατέβει στις 15 του Σεπτέμβρη με αυξημένες πιθανότητες στη μονή αναμέτρηση. Στοχευμένα και έξυπνα. Και πάμε παρακάτω.

Ο Όλαφ Ρέμπε έχει απίστευτο όγκο δουλειάς μπροστά του. Και αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη, ουδέποτε υπολόγιζε το τάιμινγκ, πληρώνοντας αυτή την αδυναμία. Τώρα όμως που πρέπει να συμμαζευτεί, δεν πρέπει να πληρώνει κοροϊδίστικα λεφτά.

Ένα είναι το κομβικό παράδειγμα για να κατανοήσουμε το γιατί η δομή του ΠΑΟΚ είχε λάθος βάσεις. Τα συμβόλαια που λήγουν το επόμενο καλοκαίρι.

Πέρυσι, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε 1,1 εκατ ευρώ τον χρόνο τον Βαρέλα, γιατί απλά δεν τον είχε ανανεώσει νωρίς. Αν ανανέωνε το καλοκαίρι του 2018, θα έκλεινε στις 600 χιλιάδες. Το ίδιο συνέβη και με τον Μπίσεσβαρ, που θα μπορούσες απλά να επεκτείνεις, με λιγότερα λεφτά και το επόμενο καλοκαίρι να έληγε το συμβόλαιό του. Φέτος τα ίδια. Ο Άκπομ, ο Πέλκας, ο Λημνιός και αρκετοί πιτσιρικάδες, υπογράφουν τον Γενάρη ως ελεύθεροι. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να τους πουλήσεις στα νούμερα που θα ήθελες, αλλά και αν καθίσεις να μιλήσεις για ανανέωση, έχουν το πάνω χέρι. Κι άλλα χαμένα λεφτά χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Το παράδειγμα του Άκπομ είναι και το κορυφαίο γιατί είναι ξένος και ο ατζέντης του δεν έχει λόγο να σε ανανεώσει και να πάρει μία μικρή προμήθεια. Τον πάει ελεύθερο όπου βρει και παίρνει την τετραπλάσια. Στο ταμείο το δικό σου βέβαια θα μπούνε μηδέν ευρώ. Αν γίνει η έκπληξη και καθίσει να μιλήσει για ανανέωση, θα σου ζητήσει ότι του έδινε η Μπεσίκτας. Δηλαδή 1,4 εκατ τον χρόνο, νούμερο που δεν το αξίζει και με τα σημερινά δεδομένα δεν θα το δώσεις πουθενά.

Δεν αναφέρομαι στους δύο Έλληνες γιατί εκεί υπάρχει το ενδεχόμενο να μιλήσει το συναίσθημα. Αλλά και πάλι, η προσέγγισή του κλαμπ απέναντί τους είναι λανθασμένη.

Ο ΠΑΟΚ στην εποχή του συμμαζέματος λοιπόν, δεν θα δυσκολευτεί τόσο να βρει κανονικούς παίκτες με συμβόλαια που μπορεί να σηκώσει. Θα δυσκολευτεί περισσότερο στις παραδοσιακές παθογένειες που δημιούργησε μία οκταετία σπατάλης που όλοι μας αποδεχτήκαμε λόγω της ψύχωσης της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος.

Πλέον τα νούμερα είναι αμείλικτα και ο οργανισμός ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να πάει σε μία πιο ποδοσφαιρικά τεχνοκρατική προσέγγιση.

Το τι θα συμβεί αν υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις είναι ανάλογα το ποιες θα είναι αυτές. Αν αποχωρήσει πχ ο Ίνγκασον, ο Μιχάι είναι ένα εκπληκτικό πρότζεκτ που θα υποστηριχτεί από το κλαμπ. Αν πουληθεί ο Γιαννούλης, θα πρέπει να αποκτηθεί εξίσου καλός παίκτης στη θέση του. Αν φύγει ο Καντουρί, σίγουρα θα πρέπει να εμφανιστεί ένας μέσος που θα έχει τα βασικά στοιχεία του 8αριού και καλύτερα νούμερα από τον Μαροκινό. Αν φύγει ο Πασχαλάκης, θα πρέπει να αποκτηθεί σταθερός τερματοφύλακας με εμπειρία και ικανότητα στο παιχνίδι με τα πόδια.

Για όλα υπάρχουν απαντήσεις και πραγματικά περιμένω με αγωνία την δημόσια τοποθέτηση του Όλαφ Ρέμπε. Γιατί από τις προτεραιότητες που θα θέσει, θα κατανοήσουμε και πως θα προσεγγίσουμε την επόμενη μέρα.  

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κλαμπ Μπριζ: Το πρόγραμμα… φωτιά των Βέλγων μέσα στον Απρίλιο

Ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα έχει μπροστά της η αντίπαλος του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ένα πολύ «βαρύ» πρόγραμμα με 5+2 απαιτητικά παιχνίδια καλείται να φέρει εις πέρας η Κλαμπ Μπριζ μέσα στον Απρίλιο, που θα αντιμετωπίσει και τον ΠΑΟΚ…

Μερικές εβδομάδες πριν την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, ο βελγικός σύλλογος απέλυσε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (18/03) τον Ρόνι Ντέιλα και, στην θέση του -μέχρι νεοτέρας- θα καθίσει ο Νίκι Χάγιεν, μέχρι πρότινος τεχνικός της Κλαμπ NXT (ομάδα της 2ης κατηγορίας του βελγικού πρωταθλήματος).

Όλα αυτά, ενώ οι Βέλγοι θα κληθούν να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μέσα στον Απρίλιο, με επτά αναμετρήσεις σε 27 μέρες. Σε αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνονται οι δύο προημιτελικοί με τον ΠΑΟΚ για το Κόνφερενς Λιγκ, όπως επίσης και τα σπουδαία ντέρμπι για τα Play-Off του πρωταθλήματος με Σερκλ Μπριζ, Άντερλεχτ, Αντβέρπ, Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ και δύο παιχνίδια με τη Γκενκ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Kλαμπ Μπριζ:

  • Σερκλ Μπριζ-Κλαμπ Μπριζ (1/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Άντερλεχτ (7/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-ΠΑΟΚ (11/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Αντβέρπ (14/4)
  • ΠΑΟΚ-Κλαμπ Μπριζ (18/4)
  • Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ- Κλαμπ Μπριζ (21/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Γκενκ (24/4)
  • Γκενκ-Κλαμπ Μπριζ (28/4)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βραβείο για τον Μπράντον Τόμας με αρκετούς μήνες καθυστέρηση…

Η ανάρτηση της Super League για τον Ισπανό επιθετικό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Βραβείο για το καλύτερο γκολ της 16ης αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του ελληνικού πρωταθλήματος παρέλαβε ο Μπράντον Τόμας, με τη Super League να αναρτά σχετική φωτογραφία από τη βράβευση του φορ του ΠΑΟΚ.

Το τέρμα του Ισπανού κόντρα στον ΟΦΗ, που διαμόρφωσε το τελικό 4-0 στην αναμέτρηση της Τούμπας, ψηφίστηκε από φίλους όλων των ομάδων ως το κορυφαίο εκείνης της αγωνιστικής, με την βράβευση βέβαια να έρχεται αρκετό καιρό μετά. Στην εκπνοή του παιχνιδιού, οι «ασπρόμαυροι» έφυγαν στην κόντρα, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ έκανε την ασίστ στον Τόμας, που με υπέροχη προσποίηση «άδειασε» άμυνα και Μπάουμαν και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ έδινε «μάχη» για τη ζωή του!

Μία άγνωστη ιστορία για τον 31χρονο Δανό που θα διευθύνει το Κυριακάτικο παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ ΡίντερO νεαρός ρέφερι μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου από αρκετά μικρή ηλικία, αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας, ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τον ανάγκασε να κάνει στροφή στη διαιτησία.

«Μπορούσα να νιώσω ότι το σώμα μου άρχισε να αλλάζει, μπορούσα να νιώσω ότι η προσωπικότητά μου άρχισε να αλλάζει. Η ασθένεια με έκανε να παράγω πάρα πολύ κορτιζόλη και έπειτα απέκτησα ένα φεγγαρόμορφο πρόσωπο. Ξεκίνησα να παίρνω βάρος, το στομάχι μου γιγαντώθηκε, το σώμα μου έγινε παράξενο. Ζύγιζα 90 κιλά, και ήμουν πολύ άρρωστος. Θυμάμαι ξεκάθαρα το βλέμμα της γιατρού όταν άρχισε να με εξετάζει. Είχα μωβ ραγάδες παντού και μου είπαν ότι έπασχα από το σύνδρομο Cushing».

Το σύνδρομο Cushing αποτελεί μία κατάσταση υπέρμετρης έκκρισης γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλης) από τα επινεφρίδια (υπερκορτιζολαιμία) και συνεπώς αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, με συχνότητα εμφάνισης 1 – 10 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος.

Ουσιαστικά είναι ένας όγκος που πιέζει την υπόφυση στον εγκέφαλο. Ένας όγκος που 'ξεγελά' τις ορμόνες αναγκάζοντας τα κιλά να κατακαθίσουν στο σώμα αφύσικα γρήγορα. Η επείγουσα χειρουργική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη σε μια προσπάθεια να επιβιώσει. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο Μίκελ Ρέντερ έχασε πάνω από 20 κιλά. Σε χρόνο ρεκόρ, ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν και πάλι σε φόρμα. Όχι όμως ως ποδοσφαιριστής.

«Χειρουργήθηκα αμέσως, οπότε δεν άργησα να επανέλθω. Έχασα όμως την φλόγα που είχα για το ποδόσφαιρο. Αυτός ο αγώνας τελείωσε, το είχα καταλάβει. Δεν ήθελα να αρκεστώ στο να παίζω σε υψηλό επίπεδο, ήθελα κάτι περισσότερο. Με βοήθησε να ωριμάσω και να γίνω καλός διαιτητής στη Super League».

O 30χρονος ρέφερι «κρέμασε» τα γάντια του και απογείωσε την καριέρα του ως διαιτητής. «Έχω περάσει κάποια πράγματα στη ζωή, και νομίζω ότι αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι οι παίκτες με συμπαθούν και με αποδέχονται, γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από αυτό. Νομίζω ότι τα πράγματα που έχω στις αποσκευές μου με βοήθησαν να ωριμάσω και να με κάνουν έναν καλό διαιτητή πρώτης κατηγορίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ