Connect with us

ΑΣ

Η σχέση του ΠΑΟΚ με την 15η Αυγούστου (pics)

Μάθημα ιστορίας από τον ΑΣ ΠΑΟΚ

PAOK24

Η σχέση του ΠΑΟΚ με την 15η Αυγούστου (pics)

Ο ΠΑΟΚ συνδέεται με μία από τις πιο σημαντικές ημέρες του χριστιανισμού, την 15η Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ΑΣ ΠΑΟΚ κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και τις σελίδες ιστορίας του συλλόγου, μας ενημερώνει για την συσχέτιση της ημέρας με τον Δικέφαλο.

Η ανάρτηση του Ερασιτέχνη:

Ο ΠΑΟΚ ανήμερα της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου τιμάει ιστορικά, το πρώτο αθλητικό τμήμα της Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης εν έτει 1923 την ΒΑΕ. Παρακάτω αναδεικνύεται η άμεση σχέση της με τον μεγάλο ΠΑΟΚ.

Ήταν 27 Απριλίου του 1923 όταν στον <<Τηλέγραφο>> (εφημερίδα Θεσσαλονίκης) θα υπάρξει ανακοίνωση για πρόσκληση Κωνσταντινουπολιτών, αθλητών και ποδοσφαιριστών με σκοπό την δημιουργία αθλητικού συλλόγου.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην λέσχη της Χ.Α.Ν.Θ.

Την ίδια περίοδο είναι εν εξελίξει αγώνες που θεσμοθέτησε η Χ.Α.Ν.Θ. για την ανάδειξη πρωταθλητή στην πόλη.

Στους αγώνες αυτούς -οι οποίοι θα θεωρηθούν το πρώτο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης- θα συμμετάσχει και η ίδια η Χ.Α.Ν.Θ. και παρότι δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα, θα δημιουργήσει μια ομάδα αποκλειστικά από Κωνσταντινουπολίτες.

Οι Στ. Ομουρλόγλου, Κων. Πάγκαλος, Θεοκ. Σωτηρίου, Σωτ. Γιοβάνογλου, Γ. Τριανταφυλλίδης, Λεων. Ιορδανίδης, Α. Μιχαηλίδης, Κ. Μεγάλος θα συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα και είναι οι ίδιοι που θα λάβουν μέρος στον πρώτο σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και συγκεκριμένα στις 24, ο σύλλογος θα εγκριθεί από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την επωνυμία Βυζαντινή Αθλητική Ένωση(ΒΑΕ).

Σύμφωνα με το καταστατικό, η γιορτή του συλλόγου ορίζεται στις 15 Αυγούστου ημέρα της Παναγίας βάσει του άρθρου 32

Ενώ στο άρθρο 35 αναφέρεται ως σήμα και σφραγίδα του συλλόγου ο Δικέφαλος Αετός.

Η συνέλευση των μελών για την έγκριση του καταστατικού αλλά και διοικητικού συμβουλίου είχε προηγηθεί στις 18 Οκτωβρίου.

Τα Μέλη του συλλόγου και οι ιδρυτές του ήταν οι :

Σ. Γιοβάνογλου

Γ. Χρυσοστομίδης

Α. Αρμας

Λ. Ιορδανίδης

Α. Μιχαηλίδης

Δ. Μίσσιος

Γ. Χαραλαμπίδης

Δ. Αφεντάκης

Α. Νικολαΐδης

Κ. Μέγαλος

Γ. Τριανταφυλλίδης

Γ. Τσαγκαμίλης

Θ. Σωτηρίου

Στ. Ομουρλόγλου

Δ. Φωτάκης

Κ. Πάγκαλος

Δ. Ταπέρης και

Σ. Δαουλάρης

Η διαδρομή των περισσότερων δείχνει την σχέση της ΒΑΕ με την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών αλλά και μετέπειτα με τον ΠΑΟΚ

Ο Στ. Ομουρλόγλου ξεκίνησε ως αθλητής στην Κωνσταντινούπολη στον όμιλο φιλάθλων Μέγα Ρεύματος και στην Θεσσαλονίκη θα γίνει γραμματέας του αθλητικού τμήματος της Χ.Α.Ν.Θ.

Ήταν ο πρόεδρος της ΒΑΕ και μετά την απορρόφησή της, θα γίνει έφορος στο αθλητικό τμήμα της ΕΚ καθώς και γυμναστής.

Αργότερα θα συμμετέχει στην συντακτική ομάδα της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης -πριν την διάσπαση- όπου θα αναλάβει κι εκεί έφορος του αθλητικού τμήματος

Τέλος θα είναι και πάλι στην συντακτική ομάδα καθώς και στο πρώτο καταστατικό του ΠΑΟΚ, και από τον Σεπτέμβριο του 1926 θα παίζει μπάσκετ στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ.

Ο Σωτ. Γιοβάνογλου ήταν κι αυτός αθλητής στο Μέγα Ρεύμα. Στην Θεσσαλονίκη θα γίνει υπάλληλος της Χ.Α.Ν.Θ. στον τομέα της περίθαλψης. Στην ΒΑΕ θα αναλάβει ειδικός γραμματέας ενώ θα είναι κι αυτός στην συντακτική ομάδα στο πρώτο καταστατικό του ΠΑΟΚ

Ο Κ. Πάγκαλος επίσης αθλητής στο Μέγα Ρεύμα, συμμετέχει ως μέλος στην ΒΑΕ, αθλητής στο αθλητικό τμήμα της ΕΚ, αθλητής στην ΑΕΚΘ καθώς ήταν και ο πρώτος αρχηγός του ΠΑΟΚ, και μέλος επίσης της συντακτικής ομάδας στο καταστατικό του 1926.

Ο Λεω. Ιορδανίδης ήταν αθλητής στην ΒΑΕ στο αθλητικό τμήμα της Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών και στον ΠΑΟΚ.

Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τον κλασικό αθλητισμό και την ποδηλασία.

Ο Θεοκ. Σωτηρίου-Καλφόπουλος επίσης αθλητής σε ΒΑΕ, ΑΤΕΚ, ΠΑΟΚ, ήταν πρωταθλητής στον κλασικό αθλητισμό ενώ ασχολήθηκε και με την ποδηλασία.

Ο Γ. Χαραλαμπιδης μετά την ΒΑΕ θα παίξει ποδόσφαιρο στην Β ομάδα του ΠΑΟΚ, θα διατελέσει πρόεδρος του από τον 1949-1963. Ο επονομαζόμενος και ως πατριάρχης του συλλόγου, ο μακροβιότερος πρόεδρος που εκτός της πρώτης “χρυσής” ομάδας θα οραματίστηκε και την μετάβαση από το γήπεδο του συντριβανίου σε αυτό της Τούμπας.

Αθλητής επίσης στη ΒΑΕ, στο αθλητικό τμήμα της ΕΚ και στον ΠΑΟΚ ήταν ο Αρ. Αρμάς. Ο Δ. Μίσσιος μετά από την ΒΑΕ και το ΑΤΕΚ θα γίνει σύμβουλος στον ΠΑΟΚ .Ο δε Αφεντάκης που ήταν αντιπρόεδρος της ΒΑΕ, θα συμμετέχει ως γραμματέας στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών.

Η ποδοσφαιρική ομάδα θα συμμετάσχει στο κύπελλο Χριστουγέννων για το έτος 1923 και στα Α πανθεσσαλονίκεια.

Ταυτόχρονα θα έχει μεταφέρει τα γραφεία της στην λέσχη της ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και ολόκληρος ο σύλλογος θα απορροφηθεί από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών.

Η τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου θα γίνει στις 8 Απριλίου, δύο μέρες μετά την έγκριση της αλλαγής καταστατικού της Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών, στο οποίο υπάρχει πλέον άρθρο για ίδρυση αθλητικού τμήματος όπως έχουμε δει εδώ (http://www.acpaok.gr/el/article/6905-foros-timhs-sthn-ag.-sofia-(neo-istoriko-ntokoymento?fbclid=IwAR07Tq4Gq1-24zTXdjB0iQt-uZlPM6c7WODxvzHGHoDjAlobQM-MOQbf5Fg), έτσι η ΒΑΕ γίνεται και επισήμως ο αθλητικός της αντιπρόσωπος.

Δυστυχώς λόγω της κατάστασης που βίωνε η πόλη με το προσφυγικό την χρονιά εκείνη, ούτε αγώνες έγιναν, ούτε πρωτάθλημα διοργανώθηκε.

Τον Μάιο του 1925 η ένωση σκέφτεται την επανίδρυση της ΒΑΕ για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα της πόλης.

Ο Φανούριος Βυζάντιος, δημιουργός και πρωταγωνιστής του αθλητικού τμήματος της Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών προτείνει πως ο σύλλογος πρέπει να κρατήσει ως όνομα το Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών. Άποψη η οποία επικράτησε και έτσι τον Ιούνιο του 1925 δημιουργήθηκε το αθλητικό τμήμα της Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών.

Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής ο ίδιος όπου μέσα σε λίγες μόνο μέρες θα δημιουργήσει πολυπληθή τμήματα σε ποδόσφαιρο, κολύμβηση, ποδηλασία και κλασικό αθλητισμό.

Αρωγός στην προσπάθεια και ο Σ. Ομουρλόγλου ο οποίος εργάστηκε με θερμή για την δημιουργία του αθλητικού τμήματος,όπως και τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής ο Νικ. Πετρόπουλος και ο ανθυπολοχαγός Αρ. Μίσιος.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα θα δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο αποτελούμενο από τους Μ. Βεντουρέλη, Αρ. Αρμάση, Κ. Πάγκαλο, Τώνη Σκεμπέρ ή Μαλτέζο, Γ. Γεωργιάδη, Κ. Μπατζόγλου, Γ. Μακαρονόπουλο, Γέρβαντ, Φ. Σπανούδη, Κοντουρίδη, Αντωνιάδη, Χρ. Καρυωτάκη, Ανδρικόπουλο, Π. Ξύδη, λίγο αργότερα προστέθηκαν οι Χαλεπλιαν, Στ. Γεωργιάδης και ο νεοαφειχθής από τον ΑΣ Πέρα Χ. Παντερμαλής.

Στις 26 Ιουλίου του ίδιου έτους θα δώσει φιλικό με τον Ηρακλή τον οποίον θα κερδίσει με 2-1.Το ίδιο καλοκαίρι θα δώσει μερικά ακόμα φιλικά, με σκοπό την προετοιμασία για την πρώτη συμμετοχή της ως Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Ποδοσφαιρική Ένωση Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΣΜ-Θ).

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΣ

Μπλάνκεναου: «Είμαι ενθουσιασμένος, ανυπομονώ να σας δω στο γήπεδο»

Το μήνυμα του Καναδού πασαδόρου προς τους φίλους της ομάδας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά την απόκτηση του σπουδαίου Ολλανδού διεθνή, Μάαρτεν Φαν Χάρντερεν, ο ΠΑΟΚ προχωρά σε μία ακόμα πολύ σημαντική κίνηση για την ομάδα της νέας σεζόν, καθώς συμφώνησε με το διεθνή Καναδό πασαδόρο, Τζέι Μπλανκενάου.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ έστειλε το πρώτο του μήνυμα προς τους φίλους της ομάδας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως θα παλέψει για όλους τους στόχους της ομάδας.

«Καλησπέρα σε όλους! Το όνομα μου είναι Τζέι Μπλάνκεναου θα είμαι ο πασαδόρος του ΠΑΟΚ για τη νέα σεζόν. Είμαι ενθουσιασμένος που θα είμαι μέλος ενός τόσο σπουδαίου και ιστορικού συλλόγου. Ανυπομονώ να σας δω να γεμίζετε το γήπεδο, θα παλέψουμε για όλα και ανυπομονώ πολύ να σας δω από κοντά. Καλό καλοκαίρι σε όλους!»

[video width="272" height="496" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2023/05/349725338_6143553295761902_8452898302992633554_n-1.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

«Ασπρόμαυρος» και με τη βούλα ο Μπλάνκεναου!

Η ανακοίνωση του ΑΣ για τον νέο πασαδόρο του Δικεφάλου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Παίκτης του ΠΑΟΚ με κάθε επισημότητα είναι πλέον ο Τζέι Μπλάνκεναου.

Το PAOK24 σας ενημέρωσε νωρίτερα για την συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον 33χρονο Καναδό αθλητή, ο οποίος αποτελεί και επίσημα παίκτης του Δικεφάλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο ΠΑΟΚ, και το τμήμα Βόλεϊ ανδρών, ανακοινώνουν την έναρξη συνεργασίας με τον αθλητή, Τζέι Μπλάνκεναου, για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024.

Γεννημένος στον Καναδά στις 27/09/1989, ο Τζέι Μπλάνκεναου αγωνίζεται ως πασαδόρος και έχει ύψος 194cm.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στο βόλεϊ τη σεζόν 2009-10 από το Πανεπιστήμιο του Calgary Dinos, κατακτώντας την επόμενη σεζόν με το Πανεπιστήμιο του το πρωτάθλημα της περιφέρειας.

Τη σεζόν 2013-14 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την χώρα μας, για λογαριασμό της Νίκης Αιγινίου, παίζοντας στην Βόλεϊ Λιγκ στην οποία ξεχώρισε με το ταλέντο του.

Τη σεζόν 2015-16 αγωνίστηκε στην Ολλανδία για λογαριασμό της Abiant Lycurgus Groningen, με την οποία κατέκτησε το εγχώριο «Τρεμπλ» (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ), ενώ απέκτησε τις πρώτες του παραστάσεις από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις παίζοντας τόσο στο CEV Cup, όσο και στο CEV Challenge Cup.

Τη σεζόν 2016-17 μετέβη στην Γερμανία, παίζοντας με την φανέλα της SWD Powervolleys Düren στην Μπουντεσλίγκα.

Η επόμενη σεζόν (2017-18) τον βρήκε στο Βέλγιο για λογαριασμό της Noliko Maaseik, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ έφτασε μέχρι τους «8» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, το CEV Champions League.

Την αγωνιστική χρονιά 2018-19 παρέμεινε και πάλι στο Βέλγιο, αυτή τη φορά για την VC Greenyard Maaseik, με την οποία αναδείχτηκε και πάλι πρωταθλητής, παίζοντας και πάλι στο CEV Champions League.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία διετία στην Τουρκία, παίζοντας για την Arkas Spor, αποκτώντας ακόμα περισσότερες παραστάσεις από το CEV Champions League.

Τη σεζόν 2021-22 αγωνίστηκε στην Projekt Warszawa, στην Πολωνία, ενώ την περασμένη αγωνίστηκε στην Γαλλία για λογαριασμό της Tourcoing Lille Métropole.

Είναι διεθνής και μάλιστα βασικό «γρανάζι» της Team Canada, με την οποία αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ κατέκτησε την τρίτη θέση στο World League το 2017.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

Αυτός είναι ο νέος μαέστρος του ΠΑΟΚ! (vids)

Ο Δικέφαλος δείχνει τις προθέσεις του και για φέτος με την απόκτηση του Μπλάνκενάου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο πολύπειρος διεθνής Καναδός πασαδόρος Τζέι Μπλάνκενάου θα είναι ο νέος πασαδόρος της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του ΠΑΟΚ, όπως διαβάσατε και νωρίτερα μέσα από το PAOK24.

Ένας αθλητής που είχε έρθει ξανά στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία, τότε ως ένας φέρελπις πασαδόρος ο οποίος κατέληξε να αγωνίζεται ως... διαγώνιος (!!!) στη Νίκη Αιγινίου.

Εκ τότε βέβαια πάρα πολλά έχουν αλλάξει, με τον 34χρονο σήμερα, Τζέι Μπλάνκενάου να δείχνει τα χαρίσματά του και από το 2015 να διαγράφει μια διαρκώς ανοδική πορεία στην Ευρώπη, ενώ σταθερά παρέμενε στην εθνική του Καναδά.

https://www.youtube.com/watch?v=9dxIx7hvdGM

Αγωνίστηκε σε Ολλανδία και Γαλλία πριν κάνει το μεγάλο άλμα στην Μάασεικ και από εκεί στην Άρκας Σμύρνης στην Τουρκία κάνοντας δύο εξαιρετικές σεζόν.

https://www.youtube.com/watch?v=YNSgmVnol3U

Ακολούθησε η Πολωνική λίγκα και η ομάδα της Βαρσοβίας για να βρεθεί πέρσι στη Γαλλία και την Τουρκουά συμπαίκτης με τον Ράιλι Μπαρνς.

https://www.youtube.com/watch?v=S5mxoyjVdJs&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.fosonline.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Βελγίου, 1 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο και 1 Σούπερ Καπ Ολλανδίας.

https://www.youtube.com/watch?v=OI91YERT6Wg

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending