Connect with us

ΑΣ

Η ημέρα που ξεκίνησε να γράφει ιστορία ο ΠΑΟΚ

97 χρόνια ζωής για την ομάδα που εκφράζει τόσα πολλά!

PAOK24

Η ημέρα που ξεκίνησε να γράφει ιστορία ο ΠΑΟΚ

Ημέρα γιορτής είναι η σημερινή για τον ΠΑΟΚ, καθώς η 12η Απριλίου έχει οριστεί βάσει καταστατικού του ΑΣ ως η ημέρα εορτασμού του «Δικεφάλου του Βορρά», αν και η μέρα έγκρισης του καταστατικού του είναι η 20ή Απριλίου 1926.

97 χρόνια ζωής για τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Ομιλο Κωνσταντινουπολιτών, της ομάδας που ιδρύθηκε από Έλληνες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, που ήθελαν να κρατήσουν ζωντανές για πάντα τις μνήμες του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Στις 30 Μαρτίου του 1926 έπεσαν οι υπογραφές στο πρωτόκολλο ιδρύσεως του συλλόγου και λίγες μέρες αργότερα ήρθε και η επισημοποίηση μέσω του πρωτοδικείου.

Σε ότι αφορά τα χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων και το αισιόδοξο άσπρο για να εκφράζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Ως πρώτο του έμβλημα είχε το πέταλο με το τετράφυλλο τριφύλλι και από το 1929, μετά τη συγχώνευση – απορρόφηση της ΑΕΚ ο Δικέφαλος Αετός με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν το ένα την Δύση και το άλλο την Ανατολή, αλλά με κλειστά τα φτερά ως πένθος για τον ξεριζωμό από τις χαμένες πατρίδες.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει:

Το 1922, όταν έφτασαν στην Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι Κωνσταντινουπολίτες προτίμησαν να μείνουν στο κέντρο της πόλης, αφού προέρχονταν από αστική κοινωνία και ήθελαν τις βασικές ανέσεις που είχαν στην Πόλη. Δημιούργησαν συμπαγείς κοινότητες και το επόμενο βήμα ήταν να ενωθούν και να δηλώσουν την παρουσία τους σε μια λέσχη.

Η «Ενωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1924 και ήταν η απαρχή για να ιδρυθούν και τα αθλητικά σωματεία που θα έδιναν συνέχεια στην δραστηριότητα που υπήρχε στην Πόλη.

Το άρθρο 27 στο καταστατικό ανέφερε «Εάν εν το κοινωνιολογικό τμήμα ιδρυθεί και αθλητικό τμήμα, δύναται τούτο να καταρτισθεί ανεξάρτητον και υπό ιδίαν ονομασίαν, συμφώνως προς τους κανονισμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής».

Τον Ιούνιο του 1925 ιδρύθηκε το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης και την διοίκηση του ανέλαβαν ο Φανούριος Βυζάντιος ως πρόεδρος και ως μέλη ο Νίκος Πετρόπουλος με τον Αριστείδη Μίσιο. Μετά από μερικούς μήνες δραστηριότητας σε όλα τα αθλήματα, στα τέλη Δεκεμβρίου 1925, οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου μαζί με παράγοντες της Ένωσης θέλησαν να διαχωρίσουν το αθλητικό κομμάτι του από το κεντρικό πολιτιστικό σωματείο.

Η δημιουργία της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έφερε αντιδράσεις και με αφορμή ότι η μετάβαση των αθλητικών δραστηριοτήτων έπρεπε να γίνει με απόφαση Γενικής Συνέλευσης και όχι Διοικητικού Συμβουλίου ακυρώθηκαν οι διαδικασίες και δημιουργήθηκαν δύο τάσεις. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε «στάση» με επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης και ο τότε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Αθλητισμού, Νίκος Πετρόπουλος, συγκέντρωσε την πλευρά όσων δεν ήθελαν τον διαχωρισμό.

Η… μάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε μεγάλη διάρκεια και η κοινή Γενική Συνέλευση έγινε στις 7 Μαρτίου 1926 για να λύσει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 1925. Με 92 ψήφους ο Νίκος Πετρόπουλος ισοψήφισε με τον Αριστείδη Μίσιο που ήταν και αυτός στην πλευρά του και αναδείχθηκε πρόεδρος. 1926 Οι ποδοσφαιριστές που είχαν πρωτοστατήσει στον διαχωρισμό δεν δέχθηκαν την εξέλιξη και έστειλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες κατά της διοίκησης που είχε προκύψει.

«Δηλώνουμε ότι ανήκαμε και ανήκουμε πάντα στο πρώτο νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και τελούμε υπό τας διαταγάς του. Δε δεχόμαστε να διοικηθούμε από εσάς, έστω και εάν νομιμοποιηθείτε».

Η απάντηση της νέας διοίκησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η διαγραφή των ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν την ανακοίνωση και η παραπομπή τους στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης.

Η αντίδραση της άλλης πλευράς πλέον έμοιαζε δεδομένη. Το μήνυμα αρχικά εστάλη με τον ανεπίσημο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στις 28 Μαρτίου 1926 όπου ηττήθηκαν με 5-0.

Η επόμενη κίνηση ήρθε στις 30 Μαρτίου 1926, ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου οι διαδικασίες να πάρουν επίσημο χαρακτήρα.

Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.

Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ.

Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας «Λήθη» που κάπνιζε.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ, που εκλέχθηκε στη Γενική Συνέλευση της 5ης Απριλίου του 1926 και το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στην αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν το εξής:

Πρόεδρος: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης,

Α’ αντιπρόεδρος: Παντελής Καλπακτσόγλου,

Γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Κρητικός,

Ειδικός γραμματέας: Μενέλαος Τσούλκας,

Ταμίας: Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος,

Έφορος ποδοσφαίρου: Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,

Έφορος αθλητών: Αριστόδημος Δημητριάδης,

Σύμβουλοι: Παναγιώτης Μαλέσκας, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος και Μιχάλης Θεοδοσιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΣ

Τίμησε το Νάσο ο ΑΣ ΠΑΟΚ

Ποιοι έδωσαν το παρών στο μνημόσυνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο ετήσιο μνημόσυνο του αδικοχαμένου φιλάθλου του ΠΑΟΚ, Νάσου Κωνσταντίνου, έδωσε το παρών αντιπροσωπεία αθλητών του Α.Σ. ΠΑΟΚ.

Ο Τιμ Μάνατζερ του ανδρικού πόλο του Δικεφάλου, Τάσος Πετρίδης, ο Τιμ Μάνατζερ της γυναικείας ομάδας πόλο του ΠΑΟΚ, Φώτης Μπίκος, οι αθλητές πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, Νίκος Προσινικλής και Χάρης Αϊβαλιώτης, οι παλαιστές του ΠΑΟΚ, Απόστολος Τσιόβολος και Δημήτρης Τσομπανούδης, οι πυγμάχοι του Δικεφάλου, Βαγγέλης Νανιτζανιάν και Αναστάσιος Λιανός, οι Αρσιβαρίστες του ΠΑΟΚ, Νίκος Τσακιρίδης και Ελευθέριος Τσάκωνας, και ο προπονητής του «ασπρόμαυρου« Κικ Μποξ, Παύλος Κοχλιαρίδης, έδωσαν το παρών στο ετήσιο μνημόσυνο του Νάσου Κωνσταντίνου.

Μάλιστα, το τμήμα πόλο του ΠΑΟΚ, κατέθεσε στο μνημείο του αδικοχαμένου φίλου του Δικεφάλου, ένα μαύρο σκουφάκι με τον αριθμό «4».

Η Οικογένεια του ΠΑΟΚ δεν ξεχνάει τη μνήμη του Νάσου Κωνσταντίνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

Δυσκολεύει τον εαυτό του

Η Πυλαία στέλνει σε τρίτο ματς τον ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Σε τρίτο παιχνίδι θα κριθεί η πρόκριση στους τελικούς της Α1 χάντμπολ γυναικών μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΣΧ Πυλαίας.

Ο Δικέφαλος είχε κερδίσει ως γηπεδούχος στο πρώτο παιχνίδι, όμως ο ΑΕΣΧ Πυλαίας απάντησε στο δεύτερο ματς και με 29-28 ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1.

Το ματς που θα κρίνει την πρόκριση στους τελικούς, εκεί όπου βρίσκεται η Νέα Ιωνία, θα γίνει στις 8/5 στη Μίκρα με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ.

Μετά από ένα ισορροπημένο ξεκίνημα οι γηπεδούχες άρχισαν να παίρνουν τα ηνία (11-8 στο 20') και στη συνέχεια να ανεβάζουν τη διαφορά στο 15-9 με τον Δικέφαλο να μειώνει σε 15-10 που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε στο δεύτερο μέρος όταν στο 18-13 άρχισε να μαζεύει τη διαφορά φτάνοντας στο γκολ 19-18 στο 40' και ισοφαρίζοντας 22-22 στο 46'.

Η ανατροπή για τον Δικέφαλο ήρθε λίγο πριν το 50' για το 23-24 με την Κερλίδη και λίγο μετά η Μποριζόφσκα έδωσε «αέρα» με 24-26.

Τώρα ήταν η σειρά της Πυλαίας να αντιδράσει, να ισοφαρίσει 27-27 στο 55' και να προσπεράσει με 28-27 στο 56'.

Ο ΠΑΟΚ πήρε την κατοχή στο 59' μετά από μια φάση που η μπάλα χτύπησε σε πόδια αθλητριών του Δικεφάλου και της Πυλαίας, αλλά οι διαιτητές άλλαξαν την απόφασή τους και έδωσαν τη μπάλα στις γηπεδούχες που έκαναν το 29-27.

Η Κερλίδου μείωσε σε 29-28 δέκα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, χωρίς να μπορεί να αλλάξει κάτι πλέον στο τελικό αποτέλεσμα.

ΑΕΣΧ ΠΥΛΑΙΑΣ- ΠΑΟΚ ΜΑΤΕCO 29-28

Τα πεντάλεπτα: 4-3, 6-6, 9-7, 11-8, 13-9, 15-10 (ημχ), 18-13, 19-17, 24-24, 26-27, 29-28

ΠΥΛΑΙΑ (Γ. Βακάλης): Αρσενόγλου, Σούσκα, Χ. Τροχίδου, Ε. Τροχίδου 2, Κουκμίση 10, Τσαρτσίου, Αθαν. Τσιγαρίδα, Θεοδοσοπούλου, Τάκη, Κωστοπούλου 4, Α. Παναγιωτίδου, Αθ. Τσιγαρίδα, Σελεμίδου 2, Αργυροπούλου 3, Παναγιωτίδου 2, Α. Παπαδοπούλου 6.

ΠΑΟΚ (Πελεκίδης): Τσικνάκη, Χατζηπαρασίδου 12, Κερλίδη 4, Μεντεσίδου, Βράντσιτς 1, Σαμολάδα, Καπρινιώτη, Σεβδίλη 3, Σίλβα, Ζενέλι, Μποριζόφσκα 5, Γκρμπάσεβιτς, Κουλούρη 2, Μπουράτο, Μιλόγεβιτς 1, Τόμασεβιτς

Διαιτητές: Τζαφερόπουλος- Πατιός, Δίλεπτα: 8-3, Πέναλτι: 7/7-6/7

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

ΑΕΣΧ Πυλαίας – ΠΑΟΚ (Live Stream)

Ζωντανά ο δεύτερος ημιτελικός του πρωταθλήματος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δεύτερο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς των playoffs της Α1 χάντμπολ γυναικών με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενείται στις 14:00 από τον ΑΕΣΧ Πυλαίας στο Σπίτι του Χάντμπολ στη Μίκρα.

Η πρόκριση κρίνεται στις δύο νίκες με τον Δικέφαλο να έχει κάνει το 1-0 μετά την επικράτησή του με 28-27 στο πρώτο ματς.

Εάν ο ΑΕΣΧ Πυλαίας ισοφαρίσει, τότε θα γίνει τρίτο ματς και πάλι στη Μίκρα, αυτή τη φορά όμως με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ.

Δείτε ζωντανά τον αγώνα

https://www.youtube.com/watch?v=NZLKy5Q9FEI

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ