Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Περασμένα ναι, ξεχασμένα ποτέ!

Ξεκινάμε από τα βασικά. Η αλήθεια, ειδικά εάν είναι σκληρή, πονάει. Συνεπώς, ο Ράζβαν Λουτσέσκου καλά κάνει και υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία τα όσα στιγμάτισαν το περσινό πρωτάθλημα. Το αν ορισμένοι εκνευρίζονται, θυμώνουν, τσιτώνονται ή οργίζονται, ασφαλώς και δεν αφορά τον προπονητή του ΠΑΟΚ…

Στέργιος Αναστασιάδης

Περασμένα ναι, ξεχασμένα ποτέ!

Τι είπε λοιπόν ο Λουτσέσκου και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων; «Πιστεύω πως στην ιστορία του αθλητισμού, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό συνέβη μόνο κατά την διάρκεια της Γερμανίας του Χίτλερ» ήταν η μία φράση του που έχουν κάνει… σημαία οι κάθε λογής ευαίσθητοι και ηθικολόγοι, «οι άλλοι γνωρίζουν αρκετά καλά ότι πήραν ένα πρωτάθλημα που δεν τους άξιζε, που δεν ήταν δικό τους, ένα πρωτάθλημα που έκλεψαν, θα ζήσουν όλη τη ζωή τους με αυτή την ιδέα» ήταν η άλλη.

Πάμε λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Καταρχάς, προσωπικά τουλάχιστον, μόνο γέλιο μου προκαλεί το επιχείρημα των πολέμιων του Λουτσέσκου «προσβάλει την Ελλάδα». Δεν θα αναλύσω πολύ το γιατί, οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε στο πετσί μας κάθε μέρα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Ας μείνουμε στα ποδοσφαιρικά. Άλλωστε, ο Ράζβαν Λουτσέσκου επουδενί δεν πρόσβαλε την Ελλάδα, παρά διάβασε ξανά ΜΙΑ μόνο σελίδα από το – απίστευτα μεγάλο σε όγκο όσο και απίστευτα βρώμικο –  βιβλίο που φέρει τον τίτλο «ελληνικό ποδόσφαιρο».

Από τη μικρή έρευνα που έκανα, δεν κατάφερα να βρω περιστατικά κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Γερμανίας, ανάλογα με αυτά που συνέβησαν πέρσι στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, που ως αποτέλεσμα είχαν την κλοπή του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και την… απευθείας ανάθεσή του στην ΑΕΚ.

Έπαιξε κάποια ομάδα δέκα παιχνίδια μπροστά σε άδειες κερκίδες; Μήπως από κάποια αφαιρέθηκε το δικαίωμα να αγωνιστεί κόντρα σε μια άλλη γιατί μία κορδέλα χαρτιού χτύπησε την κουκούλα του αντιπάλου προπονητή; Ή μήπως διαιτητής κατοχύρωσε κανονικό γκολ, στη συνέχεια το ακύρωσε, μετά από δύο ώρες το κατοχύρωσε ξανά και το επόμενο διάστημα κατέθετε συνεχώς ψέματα;

Επιπλέον, εκτός της – αγαπημένης του Χίτλερ – Σάλκε, η οποία κατέκτησε πέντε φορές το πρωτάθλημα από το 1933 έως το 1944, την ίδια περίοδο κέρδισαν τον τίτλο η ΣΚ Δρέσδη (δύο φορές), η Ραπίντ Βιέννης, το Ανόβερο, η Νυρεμβέργη και η Φορτούνα Ντίσελντορφ.  

Συνεχίζουμε. Ακόμα και στη ναζιστική Γερμανία, στους Ολυμπιακούς του 1936 βρέθηκε ένας Αφροαμερικανός, ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια (100 μέτρα, 200 μέτρα, 4Χ100, άλμα εις ύψος), ισοπέδωσε τη θεωρία του Χίτλερ και των υπόλοιπων Ναζιστών περί Άριας Φυλής και τα σχετικά. Προσέξτε! Δεν βρέθηκε ένας κριτής να υποδείξει πως ο Όουενς… πάτησε γραμμή στον τελικό των 100 μέτρων ή στον τελικό του άλματος εις ύψους, ούτε ανακαλύφθηκε κάποια παράβαση προκειμένου ένα ή και όλα τα χρυσά μετάλλιά του να καταλήξουν σε Γερμανούς.

Από τα παραπάνω, βγάζουμε αβίαστα το συμπέρασμα πως ακόμα και στη ναζιστική Γερμανία, εάν κάποιος αθλητής άξιζε να κερδίσει ένα μετάλλιο, το κέρδιζε. Δεν τον ακύρωναν και στη συνέχεια αποφάσιζε κάποιο δικαστήριο. Κατανοητό και αυτό;

Και για να προλάβω ορισμένους… έξυπνους που θα αντιπαραβάλλουν το παιχνίδι μεταξύ της ουκρανικής Σταρτ και της ναζιστικής Φλάκελφ, του αγώνα του θανάτου όπως έμεινε στην ιστορία, όπου οι παίκτες της πρώτης ξευτέλισαν αυτούς της δεύτερης παρά την απαίτηση των Ες Ες να κάτσουν να χάσουν, το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά και ολοκληρώθηκε με σκορ 5-3 υπέρ των Ουκρανών. Το επόμενο διάστημα βέβαια, οι περισσότεροι παίκτες της Σταρτ εξολοθρεύθηκαν από τους Ναζί, αλλά την ώρα του αγώνα δεν βρέθηκε ένας προπονητής να ξεδιπλώσει τις υποκριτικές του ικανότητες, ούτε ένας διαιτητής να ακυρώσει κανονικό γκολ της Σταρτ.

Το γράφω μία ακόμα φορά γι΄ αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν. Σε καμία των περιπτώσεων ο Ράζβαν Λουτσέσκου δεν παρομοίασε την Ελλάδα με τη ναζιστική Γερμανία. Συνεχίζουμε…

Διαβάζω πως φίλαθλοι της ΑΕΚ ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνήσεις εναντίον του Ράζβαν Λουτσέσκου. Με το καλό παιδιά. Άλλωστε, είναι… στενή η σχέση της ΑΕΚ με τα δικαστήρια. Καλά, είναι ανάξιο σχολιασμού το ότι γράφτηκε πως είναι κάτοχοι των ακριβών εισιτηρίων διαρκείας της ΑΕΚ, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη βαρύτητα η είδηση. Ε ναι, εάν είναι κάτοχοι φθηνών εισιτηρίων διαρκείας ή μη κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας, ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά; Παρένθεση αυτό…

Εννοείται φυσικά πως έχουν γραφτεί και ειπωθεί εκατοντάδες μπούρδες, με περιτύλιγμα ένα… ενδιαφέρον για το καλό του ΠΑΟΚ, του Ιβάν Σαββίδη, του κόσμου του Δικεφάλου αλλά και του ίδιου του Ράζβαν Λουτσέσκου. Στρέφεται λέει ο Λουτσέσκου κατά των διεθνών ομοσπονδιών, που έχουν υπό την αιγίδα τους το ελληνικό πρωτάθλημα. Τι μας λέτε; Ακόμα και έτσι να ήταν, είναι…ιερές αγελάδες, αμόλυντες και άσπιλες η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ ε; Μακριά από σκάνδαλα, χρηματισμούς, εκβιασμούς ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη ενέργεια.

Διαβάσαμε/τε και άλλα. Πως έχει κουραστεί ακόμα και ο κόσμος του ΠΑΟΚ από τις δηλώσεις του Λουτσέσκου και άλλα τέτοια… δακρύβρεχτα. Με το μαλακό παιδιά, μουλιάσαμε. Το ερευνήσατε σε βάθος και αυτό να φανταστώ ε; Όταν ο Καραπαπάς μιλούσε για Χούντες, για εσάς ήταν μάλλον… Δευτέρα ε;  

Τα πράγματα είναι απλά μάγκες. Από τον ΠΑΟΚ κλάπηκε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα που ο σύλλογος και ο κόσμος του το περίμεναν περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Πως είναι ελάχιστοι αυτοί που παραδέχονται πως το γκολ του Βαρέλα ήταν κανονικό. Να είσαι κλέφτης, ναι. Να έχεις όμως το σθένος να πεις την αλήθεια.

«Περασμένα, ξεχασμένα» λέει ο ένας, «περσινά ξινά σταφύλια» ο άλλος. Λάθος παιδιά. Έχει και εδώ δίκιο ο Ράζβαν Λουτσέσκου. «Έκλεψαν ένα  πρωτάθλημα που δεν το άξιζαν, ένα πρωτάθλημα που άξιζε στον ΠΑΟΚ και θα ζήσουν όλη τη ζωή τους με αυτή την ιδέα». Όταν κλέβεις τη χαρά ενός ολόκληρου λαού, με τόσο άνανδρο και αποκρουστικό τρόπο και από πάνω κουνάς το δάχτυλο σε αυτούς που λήστεψες, οι χαρακτηρισμοί κλέφτες και ψεύτες θα σε ακολουθούν μια ζωή. Όχι φυσικά πως περιμέναμε το 2018 για να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά για πρώτη φορά πήγατε την κλοπή και το ψέμα σε τέτοιο επίπεδο.

Ναι, εάν ο Ράζβαν Λουτσέσκου έκανε αυτές τις δηλώσεις σε άλλη χώρα, πχ στην Αγγλία, στη Γερμανία ή την Ισπανία, ίσως να τιμωρούνταν. Σε αυτές τις χώρες και σε όλες τις υπόλοιπες που χαρακτηρίζονται πολιτισμένες, ούτε εγκληματικές οργανώσεις λυμαίνονται το ποδόσφαιρο επί δεκαετίες, ούτε μεγαλομέτοχος ομάδας κορυφής κατηγορείται για διακίνηση και εμπορία δύο τόνων ναρκωτικών και η εκδίκαση της υπόθεσης βαδίζει με ρυθμούς χελώνας, ούτε κάθε Κυριακή βιάζουν κάθε αίσθημα ισονομίας και δικαιοσύνης με διαιτητικές αποφάσεις – εκτρώματα όπως αυτή στη Νέα Σμύρνη, ούτε εμπλέκονται με ομάδες παράγοντες που έχουν καταδικαστεί για «στήσιμο αγώνων», ούτε πολιτικοί επηρεάζουν δικαστικές αποφάσεις  τη μία ημέρα και την επόμενη καλύπτουν τα… φιλαράκια τους, ούτε υπάρχουν ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς που κυριολεκτικά… όποτε θυμούνται, χαίρονται.

Γι΄ αυτό παιδιά, την (επιλεκτική) ευαισθησία σας, την υποκρισία σας, την ηθικολογία σας, τις νουθεσίες σας και τα ψέματά σας και σε άλλη παραλία. Ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε ο κόσμος του, ούτε ο Ιβάν Σαββίδης, ούτε ο Ράζβαν Λουτσέσκου, ούτε οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου του Βορρά, σας χρωστάνε κάποια εξήγηση.

Αντιθέτως, εξηγήσεις χρωστάνε όσοι έπαιξαν μικρό ή μεγάλο ρόλο στην περσινή κλοπή και στα όσα τραγελαφικά ακούστηκαν στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και όλοι όσοι συνεχίζουν να σκοτώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουν υποχρεώσει πολύ κόσμο να σκέφτεται από τώρα πως το φετινό πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει ποτέ…

Υ.Γ. Θεωρώ πως όσοι… χτυπιόντουσαν για τον αποκλεισμό του Αμρ Ουάρντα από την αποστολή του αγώνα με την ΑΕΚ, έχουν καταλάβει πως το πρόβλημα δεν είναι ο Ράζβαν Λουτσέσκου ούτε κάποια … εμμονή του με τον Αιγύπτιο, αλλά ο ίδιος ο Αιγύπτιος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Tετραήμερο ήταν και… πάει!

Η επιστροφή στη δουλειά με “φόντο” το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό και το γεμάτο “απουσιολόγιο”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Mετά από τέσσερις ημέρες ξεκούρασης, διάστημα στο οποίο ήταν εντελώς... ελεύθεροι υπηρεσίας, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ επιστρέφουν σήμερα το απόγευμα στις προπονήσεις!

Το ραντεβού των "ασπρόμαυρων" με τον Ράζβαν Λουτσέσκου είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα στο αθλητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας, το οποίο ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της προετοιμασίας για την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο στις 31 Μαρτίου.

Βέβαια, ο Ρουμάνος προπονητής και οι συνεργάτες του βλέπουν σημαντικά γεμάτο το "απουσιολόγιο" της ομάδας, καθώς σήμερα και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα... στερηθούν τους διεθνείς, δηλαδή τους Γιάννη Κωνσταντέλια, Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, Ντομινίκ Κοτάρσκι, Αντριγια Ζίβκοβιτς, Κίριλ Ντεσπόντοφ, Στέφανο Τζίμα και Παναγιώτη Παναγιώτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν περισσεύει κανένας!

Aυτοί που θα πρέπει να δώσουν “φρεσκάδα” στην ομάδα προερχόμενοι από τον πάγκο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο "Απόστολος Νικολαϊδης" στις 31 Μαρτίου, o ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία των  φετινών του υποχρεώσεων με ένα "τρελό" πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου σε Stoiximan Super League και Europa Conference League και την ελπίδα για... πέντε ευρωπαϊκούς αγώνες!

Σε αυτή τη σειρά αγώνων, που θα κρίνουν τον Πρωταθλητή Ελλάδας και τις δύο προκρίσεις που θέλει να πανηγυρίσει ο Δικέφαλος προκειμένου να βρεθεί στον τελικό της 29ης Μαϊου στη Νέα Φιλαδέλφεια, κυριολεκτικά δεν περισσεύει κανένας!

Μάλιστα, ποδοσφαιριστές όπως οι Γιοάν Σάστρε, Ράφα Σοάρες, Γιάννη Μιχαηλίδης, Μάρκος Αντόνιο, Στέφανος Τζίμας, ακόμα και ο Ιβάν Νάσμπεργκ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει ιδανικά τη φετινή σεζόν, έστω και αν δεν αποτελούν βασικές επιλογές του Ράζβαν Λουτσέσκου!

Ειδικότερα, όλοι οι παραπάνω, τόσο στα παιχνίδια που θα πάρουν φανέλα βασικού όσο και στα ματς που θα κληθούν να βοηθήσουν από τον πάγκο, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άκρως αποτελεσματικοί, θα πρέπει να "φρεσκάρουν" την ομάδα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τη στιγμή που οι περισσότεροι εκ των υπόλοιπων συμπαικτών τους έχουν "φορτωθεί" αρκετά τη φετινή σεζόν γενικότερα και το τελευταίο διάστημα ειδικότερα!

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚτσήδικη βραδιά στη Στουτγάρδη!

Το πάρτι του Club PAOK Stuttgart και αυτοί που θα τιμηθούν!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για μία άκρως "ασπρόμαυρη" βραδιά, ετοιμάζονται τα μέλη του PAOK Club Stuttgart!

Το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στις 19:30, οι φίλοι του Δικεφάλου που μένουν στην Στουτγάρδη θα κάνουν το δικό τους πάρτι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τιμηθούν ο Νίκος Νάτσιος, Λευτέρης Τσιτσιλίδας και Μπάμπης Τσολακίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ