Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ηγέτης του, καθρέφτης της δυναμικής του

Όλα όσα συμβαίνουν φέτος, παραγγελία να τα κάναμε δεν θα έβγαιναν με τόσο εμφατικό τρόπο. Η αλήθεια είναι πως η αλητεία τους πέρυσι, μας εκπαίδευσε σε βαθμό ανατριχιαστικό.

Σταύρος Κόλκας

Ο ηγέτης του, καθρέφτης της δυναμικής του

Αντιληφθήκαμε πως απέναντί μας έχουμε ανθρώπους που δεν υπολογίζουν το οτιδήποτε. Χωρίς καμία υποδομή, χωρίς καμία διάθεση να σεβαστούν κανόνες και χωρίς μπέσα. Το τελευταίο μάλιστα είναι και αυτό που μας έβαλε στη διαδικασία να δούμε τα πράγματα πολύ πιο σοβαρά.

Η περυσινή εκπαίδευση, είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε, άντεξε την πίεση και οδεύει για το πρώτο του καταγεγραμμένο πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια. Υπάρχει και το περυσινό για να μη ξεχνιόμαστε.

Λίγες στροφές έμειναν. Μία βόλτα στη Ξάνθη, μία στη Λάρισα και μία στα Γιάννενα, ενώ στη Τούμπα υποδεχόμαστε τον Λεβαδειακό που καίγεται και την αδιάφορη Λαμία.

Ο ΠΑΟΚ οδεύει προς την κατάκτηση του πιο ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της ιστορίας της χώρας. Από αυτά που έχουμε παραστάσεις εννοείται. Χωρίς καμία βοήθεια – αντιθέτως με αρκετές τρικλοποδιές – χωρίς καμία ήττα. Για τον ΠΑΟΚ είναι συγκλονιστικό το να καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος αήττητος. Και είναι η μεγάλη ασπίδα συγκέντρωσης μέχρι να φτάσουμε στα ημιτελικά αλλά και τον τελικό του κυπέλλου. Δεν πρέπει να χαλαρώσει κανένας.

Το κεντρικό πρόσωπο του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο, είναι ο Άντρε Βιεϊρίνια. Είναι η πινελιά μίας καλοκουρδισμένης μηχανής που αρνείται να χάσει. Είναι οι στιγμές που ευτυχώς λαμβάνουν χώρα σε μία εποχή που τα πάντα καταγράφονται. Έτσι ώστε η ιστορία να καταγραφεί μέσα από εικόνες.

Όταν ο ΠΑΟΚ μούδιασε από την φυγή του Πρίγιοβιτς, πρώτη αναμέτρηση ήταν αυτή με τον Αστέρα στη Τρίπολη. Αφού ακυρώθηκε το καθαρό γκολ του Μπίσεσβαρ, ήρθε η εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του αρχηγού για να ξεμπλοκάρει την ομάδα.

Όταν ο Ολυμπιακός ήρθε στη Τούμπα ισχυριζόμενος πως είναι η σούπερ ομάδα, χρειάστηκαν 3 λεπτά και κάτι για να του σπάσει τον τσαμπουκά. Το γκολ του Άντρε έστειλε το μήνυμα σε όλη την ομάδα και ο ΠΑΟΚ καθάρισε το παιχνίδι έξι βαθμών με περίσσια άνεση.

Όταν η ομάδα ήταν κακή απέναντι στον Άρη, πέτυχε ένα γκολ απίστευτης τεχνικής στο χτύπημα της μπάλας, όμως η ομάδα δεν πήρε το τρίποντο από ένα γκολ οφσάιντ.

Όταν έπρεπε να πετύχει το πέναλτι για να περάσει ο ΠΑΟΚ στα ημιτελικά, το έκανε με εμφατικό τρόπο.

Όταν η ομάδα έσφιξε στο Αγρίνιο, πέτυχε το γκολ της σεζόν στέλνοντας το μήνυμα παντού πως ο ΠΑΟΚ δεν χάνει.

Δεν είναι βέβαια μόνο τα γκολ. Στο ΟΑΚΑ δικό του κόρνερ φέρνει τον Μαουρίτσιο μπροστά στο άδειο τέρμα, με τον Ατρόμητο, δική του ασίστ πάλι βάζει μπροστά τον ΠΑΟΚ με την κεφαλιά του Ολιβέιρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη στατιστική προσφορά από την συμμετοχή στα πρώτα γκολ.

Ο Άντρε είναι μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που υπήρχαν άνθρωποι που δεν τον ήθελαν στον ΠΑΟΚ. Αυτό συμβαίνει βέβαια, όταν δεν υπάρχει συνέχεια στη στελέχωση. Για τον Μίχελ που δεν ήξερε την ιστορία του ΠΑΟΚ, ήταν φυσιολογικό να μην αποκτηθεί ο Άντρε για να έχει χώρο ο Μακ που τα δικαιώματά του τα έχει το φιλαράκι του ο Βένγκλος. Ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, η οικογένεια αντιλήφθηκε το λάθος που πήγε να γίνει. Ίσως να βοήθησε και ο αποκλεισμός από την Έστερσουντ. Μία στιγμή κομβική για την ομάδα.

Ο Άντρε είναι ένα δημιούργημα του ΠΑΟΚ και ο πρώτος που το αναγνωρίζει είναι ο ίδιος. Τελικά δεν ήρθε στην Ελλάδα για το εφάπαξ, αλλά για να επιστρέψει πράγματα που του έδωσε η ομάδα που του έσωσε τη ζωή. Από την ημέρα που ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε από τα αζήτητα της Πόρτο μέχρι και σήμερα, η καριέρα του είναι ένα όνειρο.

Ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη έναν ηγέτη τέτοιας μορφής. Με την ηγετική του μορφή να διογκώνεται από τα επιτεύγματά του εντός των τεσσάρων γραμμών. Ούτε μέσα από λαϊκισμό, ούτε μέσα από δημόσιες σχέσεις.

Ο Άντρε είναι το πρόσωπο ενός ΠΑΟΚ που δίνει την μάχη να πλασαριστεί στην Ευρωπαϊκή ελίτ, μία εικόνα κόντρα στην τοξικότητα που προβάλουν οι ανταγωνιστές ψάχνοντας επιχειρήματα για να μειώσουν την προσπάθεια της ομάδας.

Ότι και να πούνε, ένα απλό βίντεο με τα όσα έχει κάνει, αρκεί για να τους αναγκάσεις να το βουλώσουν.

Αν και άνθρωποι χωρίς μπέσα θα επιχειρούν πάντοτε να σε μειώσουν. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ξέρουμε εμείς. Δεν τους χρειαζόμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Οι διεθνείς και οι υποχρεώσεις

Γεμάτο πρόγραμμα, παντού “ασπρόμαυρα” βλέμματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

O Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του επιστρέφουν σήμερα στο γήπεδο, ωστόσο, ο Ρουμάνος τεχνικός δε θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του.

Οι διεθνείς έχουν ήδη ενσωματωθεί στις Εθνικές τους ομάδες και οι επόμενες ημέρες έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον γι' αυτούς. Πάμε -όμως- να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ξεκινώντας από τους Κωνσταντίνο Κουλιεράκη και Γιάννη Κωνσταντέλια, αμφότεροι έχουν κληθεί στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας από τον Γκουστάβο Πογέτ, με φόντο το μεγάλο παιχνίδι με το Καζακστάν (21/3 21:45) με φόντο την πρόκριση στο Euro 2024.

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς βρίσκεται στην Εθνική Σερβίας και θα μεταβεί στη Μόσχα για το φιλικό παιχνίδι με την Ρωσία στην VTB Arena (21/3), ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμη φιλικό "τεστ" με την Κύπρο (25/3), με τον Σέρβο να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στους... απόντες είναι και ο Ντομινίκ Κοτάρσκι, που κλήθηκε στην Εθνική Κροατίας -πρώτη φορά σε επίπεδο ανδρών- και θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι για διεθνές τουρνουά, ενώ υποχρεώσεις θα έχει με την Εθνική Βουλγαρίας και ο Κίριλ Ντεσπόντοφ, που θα βρει απέναντί του την Τανζανία (22/3) και το Αζερμπαϊτζάν (25/3), σε δύο φιλικά παιχνίδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανοίγει και δεύτερο πέταλο για το Ελλάδα-Καζακστάν

Αρκετός κόσμος με φόντο το εισιτήριο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Εθνική κινείται σε ρυθμούς Καζακστάν, καθώς πλησιάζει το παιχνίδι για τα πλέι οφ του Euro 2024.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί περισσότερα από 18.000 εισιτήρια για τον σημαντικό αγώνα της "γαλανόλευκης", με φόντο το Euro 2024 και για πρώτη φορά αναμένεται να ανοίξει και το δεύτερο πέταλο στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γήπεδο θα δώσουν το "παρών" και περίπου 200 φίλαθλοι από το Καζακστάν κι όλα δείχνουν, πως θα υπάρχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα την Πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Σαρανταλήθειας ξεσπάει για Λουτσέσκου: Ας το καταλάβει επιτέλους!

Tι έχει γράψει πάλι;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

– Καλημέρα αγαπητοί μου αναγνώστες!

– Απέθαντο αποδεικνύεται το ρουμάνικο κουνάβι και σιγά σιγά πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα μας θάψει όλους.

– Δεν λέει να καταλάβει ότι και το Κόνφερενς που θα πάρει, η Τούμπα θα τραγουδάει «τιμή και δόξα στον Πάμπλο τον Γκαρσία».

– Τέτοια επιμονή να μας πείσει ότι είναι καλός προπονητής ο πελάτης του Άκη Μάντζιου ρε παιδί μου;

– Μια που τον ανέφερα τώρα, ο πιο χαρούμενος προπονητής στην Ελλάδα σήμερα είναι ο Μάντζιος.

– Παίζουν οι άλλοι κάτι ψωροευρωπαϊκά, πάει αυτός τους κερδίζει, τσουπ γεμίζει το βιογραφικό του!

– Ο ΠΑΟΚ στους 8 του Κόνφερενς, ο Άρης τον κέρδισε 2 φορές φέτος και πήρε και μια ισοπαλία;

– Άρα; Είμαστε τυχεροί που ο Άρης μας είναι άτυχος στις ευρωπαϊκές κληρώσεις και πέφτει σε κάτι μεγαθήρια, αλλιώς θα ήταν ο ένας απ΄ τους δυο του ευρωπαϊκού τελικού.

– Πάντως να λέμε και του στραβού το δίκιο, καλούτσικα τα πήγε ο Λουτσέσκου με τους Κροάτες.

– Όχι αγαπητοί μου φίλοι, θέλω να είμαστε δίκαιοι.

– Του έκανε καλό η κριτική του libero και το ντου στην προπόνηση.

– Ξεκόλλησε από τα κολλήματά του και έβαλε την ίδια ενδεκάδα με το Ζάγκρεμπ, απλά με τον Σβάμπ και τον Βιειρίνια αντί του Οζντόεφ και του Όττο.

– Μιλάμε ότι αν ανακάτευε λίγο ακόμη την τράπουλα, θα έβγαζε λαγό απ΄ το καπέλο.

– Αυτό μας δείχνει και πόσο απελπισμένος είναι.

– Σε λίγο θα κάνει γκάλοπ για το ποιούς να βάλει. Απλά θα βάζει τους άλλους για να μας σπάσει τα νεύρα.

– Όπως έχουμε σπάσει εμείς τα νεύρα του Αλί Σαμάτα αγαπητοί μου αναγνώστες.

– Με προσφορά μικρότερη από κώνο στο προπονητικό της Μεσήμβριας, άκουσε το όνομά του ρυθμικά στην Τούμπα.

– Προσπαθούσε να θυμηθεί την τελευταία φορά που έβαλε γκολ σ´ αυτό το γήπεδο και δεν μπορούσε.

– Σαν ταινία πέρασαν από μπροστά του το πέναλτι-τάκλιν στη Λεωφόρο και το διώξιμο προ κενής εστίας στη Λαμία.

– Σκέφτηκε ότι στην Τανζανία τους επιθετικούς που τα χάνουν αυτά τους ταΐζουν σε τσιτάχ που έκαναν ένα μήνα ραμαζάνι.

– Το ευχαριστήθηκε σαν παιδάκι το μπιζάρισμα ο Αλί ο Σαμάτα, που αν διαβάζει αυτές τις γραμμές θέλουμε να του πούμε ότι η στήλη τον στηρίζει.

– Κατά τη γνώμη μας είναι η πιο καλή μεταγραφή σέντερ φορ της τριετίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις απόλυτα επιτυχημένες επίσης μεταγραφές Τσόλακ και Ολιβέιρα.

– Που όσο ο Τσόλακ έβαλε τα 5 του γκολ με τη Ρέιντζερς βλέπαμε καμιά φωτογραφία του στα ελληνικά σάιτ.

– Πότε ήταν ο λόγος να θεωρούνται εγκληματίας αυτοί που τον πούλησαν, πότε παίζει άσφαιρος στη Β Ιταλίας, χαμπάρι δεν πήραμε.

– Όπως και με τον επαναστάτη χωρίς αιτία Βλάνταν Ίβιτς.

– Κάθε βδομάδα μας θύμιζαν ότι είναι πρωτοπόρος με την Κράσνονταρ.

– Πότε έχασε και την πρωτοπορία και αποκλείστηκε από το Κύπελλο και απολύθηκε, δεν το μάθαμε ποτέ!

– Με το καλό να γυρίσει το παιδί να δώσει μια συνέντευξη στον Σάκη Γκίνα, να μάθουμε ποιός του έστησε σκευωρία να φαγωθεί και από εκεί.

– Λίγο πειστικός να γίνει, βλέπω στα ημιτελικά του Κόνφερενς να ακουστεί και το «Βλάνταν Ίβιτς οέ οέ οέ», όσο ο Λουτσέσκου θα βγάζει σπυριά κάτω από τον σκούφο.

– Το νου σου ρουμανοκούναβο, μην ξαναχάσεις από τον Μάντζιο, δεν σε ξεπλένει ούτε η κατάκτηση στην Παπαρίνα!

Πηγή: FORZA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ