Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι ηλίθιοι

Μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών στην ΕΠΟ και είναι δεδομένο πως θα υπάρξει ένταση. Από τη μία πρέπει να δούμε την ομάδα και την εξέλιξή της. Από την άλλη, πρέπει να αναλύουμε τους απέναντι, με τους οποίους πλέον αδυνατούμε να κάνουμε διάλογο.

Σταύρος Κόλκας

Οι ηλίθιοι

Ποδοσφαιρικά ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Άγιαξ που έφτασε πέρυσι ένα λεπτό πριν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Έναν Άγιαξ που είχε τα εννέα ενδέκατα της περυσινής ενδεκάδας και όχι κάποιον Άγιαξ που απέμεινε από τον περυσινό.

Είναι σαφές από τις εμφανίσεις της ομάδας, πως το στάτους της πλέον είναι για τα σαλόνια. Το έχασε στις λεπτομέρειες και βέβαια λόγω διαιτησίας. Ο Κρεγκ Πόουσον γράφτηκε στην ιστορία ως ένα ακόμη πιόνι της ΟΥΕΦΑ όταν θέλει να κάνει εξυπηρετήσεις. Γιατί σε αυτό το επίπεδο δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο Άγγλος πήρε πρωτοβουλία από μόνος του.

Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα άρεσε. Πρώτον γιατί διατήρησε το μέταλλο που είχε και δεύτερον γιατί έβαλε κάποια στοιχεία στο παιχνίδι του που τον κάνουν πιο επιθετικό. Και όλα αυτά, χωρίς τους δύο καλύτερους παίκτες του, γιατί πολλοί ξεχνάνε τις απώλειες των Βιεϊρίνια και Μαουρίτσιο.

Στο παιχνίδι της Τούμπας ήταν λογικό για την ομάδα να βγάλει κούραση. Το επίσημο παιχνίδι είναι διαφορετικό από τα φιλικά και η προσαρμογή των παικτών σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολη. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ομάδα λύγισε μετά το 65΄, συν του ότι ήξερε πως για να μείνει στη πρόκριση δεν έπρεπε να χάσει.

Στην Ολλανδία τα τρεξίματα ήταν καλύτερα για αυτό και ο ΠΑΟΚ βρήκε μεταβάσεις ακόμη και σε προχωρημένο σημείο του αγώνα. Όπως επίσης μπόρεσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι παρότι ο Πόουσον έκανε τα πάντα για να τον τελειώσει.

Ο Άγγλος σε συνδυασμό με τα λάθη του πρώτου αγώνα, ουσιαστικά πέταξαν τον ΠΑΟΚ από τα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως όταν έχεις απέναντί σου αυτόν τον Άγιαξ είναι λογικό να κάνεις λάθη. Στη λογική της ΟΥΕΦΑ, είναι και λογικό να σπρωχτεί για να περάσει.

Ποδοσφαιρικά, ο ΠΑΟΚ δεν έχει χάσει τίποτα από την εποχή Λουτσέσκου. Με μία προσθήκη στην επίθεση πίσω από τον Άκπομ και μία κάλυψη του Γιαννούλη, μία χαρά θα την βγάλει μέχρι να επιστρέψουν Βέρνμπλουμ αρχικά, Μαουρίτσιο στη συνέχεια και Άντρε στο τέλος. Σε σχέση με τις ελληνικές ομάδες του ανταγωνισμού, είναι ανώτερος και φάνηκε.

Ποδοσφαιρικά λοιπόν ο ΠΑΟΚ πληγώθηκε κυρίως από εξωαγωνιστικούς λόγους. Ότι ήταν να κάνει το έκανε, τα λάθη που έγιναν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί όμως σε αυτό το επίπεδο και με τέτοια ένταση και σε πρώτα επίσημα παιχνίδια, ήταν φυσιολογικά ως έναν βαθμό.

Αυτό που οφείλει να κάνει η ομάδα, είναι να παραμείνει σοβαρή. Οι αγώνες με την Σλόβαν έρχονται και αν παρουσιαστεί ψυχολογικά άδεια θα το πληρώσει. Και πέρυσι μετά την Μπενφίκα λίγο έλειπε να πληρώσει το άδειασμα της ομάδας.

Την ώρα που η ποδοσφαιρική αποδοχή γίνεται ακόμη και από τα στελέχη του Άγιαξ, τον Τύπο της Ολλανδίας και όσους κατανοούν ποδόσφαιρο, στην Ελλάδα υπάρχει μία προσπάθεια απαξίωσης του ΠΑΟΚ. Ειδικά στα ΜΜΕ Μαρινάκη και Αλαφούζου και από πένες που ανήκουν σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Είναι ένα δείγμα του φόβου που τους έχει καταβάλει γιατί ξέρουν πως ποδοσφαιρικά είναι πίσω. Κατηγορούν τον ΠΑΟΚ που κατηγορεί την ΟΥΕΦΑ για τα όσα έγιναν στην Ολλανδία, τη στιγμή που στηρίζει τα στελέχη της στην Ελλάδα.

Άλλο το ένα κομμάτι όμως άλλο το άλλο. Στην Ελλάδα η ΟΥΕΦΑ παρενέβη γιατί κάποιοι έστηναν τα πρωταθλήματα και το γνώριζε. Το ποδόσφαιρο είναι δικό της μαγαζί και αν θέλει να στήσει κάτι θα το κάνει η ίδια. Καλή ώρα αυτό που έγινε στην Ευρώπη.

Το ότι βολεύει τον ΠΑΟΚ η παρουσία της ΟΥΕΦΑ εδώ, δεν σημαίνει πως τη νομιμοποιεί να συμπεριφέρεται στην ομάδα όπως το καλοκαίρι του 2016 με τον Άγιαξ, το περυσινό με την Μπενφίκα και προχθές στο Άμστερνταμ. Είναι δύο άσχετα πράγματα.

Στον Ολυμπιακό που πέρυσι έβαζαν τον πατέρα να βρίζει τον γιο και έγραφαν πως ο Θόδωρος Θεοδωρίδης δεν είναι καν Ολυμπιακός, μετά την πριονοκορδέλα της Μπασάκσεχίρ στη Πόλη, έβγαλαν υπερασπιστική γραμμή υπέρ του. Τι σύμπτωση.

Την ίδια στιγμή, πένες της ΑΕΚ κάνουν επίθεση στον ΠΑΟΚ για τους ίδιους λόγους και μιλάνε για το πέναλτι του Κάνιας στον τελικό. Ένα πέναλτι που βάσει κανονισμού δεν ήταν τότε και που πάλι με τον κανονισμό που άλλαξε δεν είναι.

Ο στόχος και των δύο είναι να περάσουν ένα μήνυμα πως ο ΠΑΟΚ είναι το πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Λες και προσγειωθήκαμε χθες, λες και ζούσαμε σε άλλη χώρα μέχρι πρότινος.

Όμως μιλάμε για ανθρώπους που δεν τους κόβει κιόλας. Δεν τους λες και εύστροφους. Έγραψαν πως ο Γιώργος Σαββίδης επιτέθηκε στον Πόουσον και γράφτηκαν όλα στο φύλλο αγώνα. Αρχικά, αναρωτήθηκα μήπως ήταν εκεί και δεν τον πήραμε χαμπάρι, γιατί μέσα μου δεν μπορούσα να φανταστώ πως κάποιος είναι τόσο ηλίθιος. Και όμως είναι.

Ο Γιωργάκης ήταν στο κοντινή Καλιφόρνια και θα είχε μετακομίσει στη NASA αν κατάφερνε αυτό που έγραψαν οι γαυροδημοσιογράφοι.

Έχοντας πλήρη εικόνα πλέον της επιχειρηματολογίας τους, καταλήγω στο συμπέρασμα πως απλά είναι ηλίθιοι. Δεν μπορείς να κάνεις διάλογο, δεν μπορείς να πέσεις σε αυτό το επίπεδο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το λες ή να το γράφεις στα ίσια πως τους θεωρείς στόκους.

Μαζί και όσους αντιλαμβάνονται την επιχειρηματολογία τους ως πραγματική και ρεαλιστική.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άρης: Ζητάει Έλληνες διαιτητές μέχρι τέλους

Μετά την πρόσφατη συμφωνία με την ΑΕΚ στο μεταξύ τους παιχνίδι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ Άρης, με επιστολή της προς ΕΠΟ και ΚΕΔ, ζήτησε να ορίζονται στα παιχνίδια της μέχρι το τέλος των πλέι οφ, μόνο Έλληνες διαιτητές, όπως έγινε στην πρόσφατη αναμέτρηση με την ΑΕΚ στην «ΟPAP Arena» στο οποίο είχε οριστεί ο Μανούχος, έπειτα από συμφωνία των δύο ομάδων.

Την Κυριακή, στην αναμέτρηση του «Κλ. Βικελίδης» με την Ένωση, μπήκε ο Βεργέτης, ενώ όσον αφορά τα παιχνίδια μέχρι το τέλος των πλέι οφ, ο Άρης έχει να παίξει με Ολυμπιακό (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός), Λαμία (εκτός) και ΠΑΟΚ (εντός).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Βανάκεν: «Δεν αφήσαμε τον ΠΑΟΚ να το πιστέψει»

Ο ηγέτης μέσος της Κλαμπ Μπριζ ήταν ξεκάθαρος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Χανς Βανάκεν έβγαλε και χθες την ποιότητα του στην Τούμπα και σε δηλώσεις του στο Βέλγιο, αναφέρθηκε στην επιτυχία της ομάδας του. «Είναι μία πραγματικά όμορφη, ιστορική στιγμή. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένας βελγικός σύλλογος κατάφερε να φτάσει σε έναν ευρωπαϊκό ημιτελικό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Παίξαμε καλά. Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού πατήσαμε γερά στα πόδια μας.

Θέλω να συγχαρώ τους συμπαίκτες του. Είναι θέμα τόλμης. Ξέραμε από το πρώτο παιχνίδι ότι θα υπήρχαν χώροι για αντεπίθεση. Στο ημίχρονο ήταν 0-2, αλλά θα μπορούσαμε να σκοράρουμε ακόμη περισσότερο. Είχαμε εκτιμήσει ότι η ρεβάνς θα ήταν πιο δύσκολη εκ των προτέρων, αλλά αυτή είναι και η δύναμή μας. Ποτέ δε δώσαμε στον ΠΑΟΚ την αίσθηση να το πιστέψει, ότι μπορεί». είπε και συνέχισε…

«Πριν από ένα μήνα κανείς δεν θα το φανταζόταν αυτό. Μας είχαν ξεγράψει και τώρα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα θα απολαύσουμε την πρόκριση. Αν ονειρευόμαστε έναν τελικό; Ναι. Όταν είσαι στον ημιτελικό, θέλεις να πας και στον τελικό. Αλλά τώρα εστιάζουμε την προσοχή μας στο πρωτάθλημα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαία Τούμπα φέτος… άλλαξε (vids)

Παρά το χθεσινό αποκλεισμό από την Κλαμπ Μπριζ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το χθεσινό 0-2 από την Κλαμπ Μπριζ και ο αποκλεισμός από τα ημιτελικά του Europa Conference League, ήταν στοιχεία που επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα των Βέλγων έναντι του ΠΑΟΚ, παράλληλα όμως αυτή, ήταν και η πρώτη του εντός έδρας ήττα στην Ευρώπη φέτος.

Γενικά, η φετινή πορεία, άλλαξε την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για την Τούμπα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με τον ΠΑΟΚ να πανηγυρίζει τρεις προκρίσεις στο γήπεδό του. Αρχικά, στον τρίτο προκριματικό γύρο, με το 3-0 επί της Χάιντουκ, στη ρεβάνς του 0-0 της Κροατίας.

Στη συνέχεια, με το εμφατικό 4-0 επί της Χαρτς στα πλέι οφ, έπειτα από τη νίκη με 1-2 στη Σκωτία. Ακολούθησε η μεγάλη νίκη επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον όμιλο (2-1), το 2-2 με την Αμπερντίν και το 4-2 επί της Ελσίνκι στην τελευταία αγωνιστική.

Φυσικά, highlight παραμένει η επική ανατροπή με το 5-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με τη φετινή ευρωπαϊκή εντός έδρας συγκομιδή του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, να είναι πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα.

Πριν από τη φετινή σεζόν, είχε προηγηθεί ο οδυνηρός αποκλεισμός από τη Λέφσκι Σόφιας στην Τούμπα πέρσι, ενώ πρόπερσι, η Μαρσέιγ είχε πανηγυρίσει την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa Conference League, επίσης στο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Τελευταία φορά που είχε πανηγυρίσει η ομάδα μία μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη-πρόκριση στην Τούμπα, ήταν με τη Μίντιλαντ στη φάση των 16 του Europa Conference League, που είχε περάσει με 5-3 στα πέναλτι.

Ανεξαρτήτως του τι συνέβη στο χθεσινό παιχνίδι, η Τούμπα αποτέλεσε ξανά φέτος, σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πορείας του ΠΑΟΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ