Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εσείς θα φύγετε από το γήπεδο, όχι εμείς

Μια ντροπιαστική σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ γραμμένη από μια απειροελάχιστη μειοψηφία.

Άκης Σακισλόγλου

Εσείς θα φύγετε από το γήπεδο, όχι εμείς

Σήμερα ανέβηκε ένα πανό στην Τούμπα που έλεγε «Αδέλφια κρατάτε γερά». Απευθύνονταν σε όσους διώκονται για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού. Και είναι πολλοί. Πρόκειται ξεκάθαρα για την μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία του συλλόγου μας. Του ΠΑΟΚ.

Το πανό ανέβηκε όταν η Τούμπα ήταν άδεια και απλώς μεταφέρθηκε στο πέταλο όταν το γήπεδο γέμισε. Δεν κατέβηκε ποτέ. Δεν τόλμησε κανείς να το κατεβάσει. Κι αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερη ξεφτίλα κι από το ότι αναρτήθηκε το πανό στήριξης των δολοφόνων του Αλκη. Η μεγαλύτερη ξεφτίλα. Είναι μια ντροπή που βαραίνει και τους φιλάθλους και τη διοίκηση και τους δημοσιογράφους. ΟΛΟΥΣ.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξεκάθαρα για το συνδεσμιακό κίνημα στην Ελλάδα. Το κίνημα όλων των ομάδων αλλά και πιο συγκεκριμένα του ΠΑΟΚ γιατί αυτός είναι η αγάπη μας, η καψούρα μας. Τα συνδεσμιακά κινήματα, λοιπόν, χρεοκόπησαν, ξεφτιλίστηκαν μόνα τους. Αφέθηκαν στα χέρια συμμοριών. Σε παραβάτες του κοινού ποινικού κώδικα. Όταν συμβαίνει μια δολοφονία και μέρες μετά η αστυνομία μπουκάρει σε συνδέσμους όλων των ομάδων και βρίσκει στυλιάρια, τσεκούρια, μπαστούνια του μπέιζμπολ, κράνη, τότε τι να πούμε; Αν πρέπει να κλείσουν; Αν πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους; Δε χρειάζεται καν να απαντήσει κάποιος σε αυτό. Όπως δε χρειάζεται να σχολιάσει κανείς τους «εμφύλιους» μεταξύ οπαδών της ίδιας ομάδας για τον έλεγχο των συνδέσμων, για το αν θα επικρατήσουν οι εθνικιστές ή οι αντιεξουσιαστές. Ντρέπομαι και να σκεφτώ πώς ήταν οι σύνδεσμοι παλιά και πώς είναι σήμερα. Είναι να σε πιάνει απελπισία.

Ανήκω στη γενιά που πιστεύουμε ακράδαντα πως όσα πέτρινα χρόνια έζησε η ομάδα μας τις δεκαετίες του ‘80, του ‘90, το 2000, οφείλονται κατά κύριο λόγο στη δολοφονία του Μπλιώνα στη Λάρισα. Εκεί και στα συνθήματα για «μια κροτίδα για κάθε καρωτίδα» παίχτηκε η μοίρα αυτής της ομάδας για δεκαετίες γιατί, σε όποιο θεό κι αν πιστεύεις, «το άδικο ουκ ευλογείται». Για μερικά χρόνια, μετά το νταμπλ του 2019, πίστεψα πως η κατάρα αυτή έσπασε, πως εκτίσαμε την ποινή που μας αναλογούσε αλλά ήρθε μια νέα γενιά παιδιών να με διαψεύσει και να μάς υπενθυμίσει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να ξορκίσουμε τα σκοτάδια μας. Να διώξουμε το κακό που κρύβουμε μέσα μας.

Δυστυχώς στις κερκίδες όλων των γηπέδων, φυσικά και της Τούμπας, έχουν παρεισφρήσει άτομα που δεν ξέρουν ούτε την ιστορία του συλλόγου, ούτε την ουσία της ύπαρξης του. Μπαίνουν με δικαιολογία την ομάδα για να χτυπήσουν, να σπάσουν, να σκοτώσουν. Είναι παιδιά που χρειάζονται βοήθεια, αγάπη, φροντίδα. Είναι παιδιά που την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά τους την έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία, άρα και εμείς.

Λέω και ξαναλέω όπου μού ζητήσουν να μιλήσω τον τελευταίο μήνα πως αυτό που βιώνουμε δεν είναι οπαδική βία. Είναι ενδημική, αυτοτροφοδοτούμενη, κοινωνική βία με πολλές αιτίες και με συγκεκριμένες λύσεις. Οι περισσότεροι άσχετοι συμπολίτες μας ζητάνε «αίμα». Ζητάνε σκληρές τιμωρίες, παραδειγματικές. Ζητάνε «Θατσεροποίηση» του ποδοσφαίρου και νόμους τύπου «Ορφανού». Λες και έτσι θα παταχθεί η βία. Και δε σκέφτονται πως αν ήταν τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, δεν θα γίνονταν φόνοι τόσους αιώνες που ίσχυε η θανατική ποινή. Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι σκληρές τιμωρίες είναι η εύκολη και πιο αναποτελεσματική λύση. Το πραγματικό ενδιαφέρον της κοινωνίας για τα προβληματικά παιδιά της είναι το δύσκολο. Το μακροπρόθεσμο. Αλλά είναι και το πιο μόνιμο. Το πιο αποτελεσματικό.

Το ποδόσφαιρο νοσεί. Αυτό το φανερώνουν τα επεισόδια, η διαπλοκή, η βία, οι δολοφονίες. Μερικοί επιλέγουν να αποσυρθούν. Να πάνε σπίτια τους. Κάποιοι άλλοι παραμένουν σιωπηλοί στις κερκίδες και αποχωρούν με τρόπο όταν ξεφεύγει η κατάσταση. Έτσι, όμως, όλοι μαζί αφήνουμε χώρο στην τραγικά απειροελάχιστη μειοψηφία των μπερδεμένων, των χουλιγκάνων, να κάνουν παιχνίδι. Να επιβάλλουν τις απόψεις τους και την παρουσία τους στο χώρο.

Τους λέμε, λοιπόν, όλους αυτούς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε δολοφόνους πως «θα μάς βρουν μπροστά τους». Και τους διαβεβαιώνουμε ότι εμείς είμαστε οι πολλοί κι αυτοί είναι οι λίγοι, οι ελάχιστοι. Τους διαβεβαιώνουμε ότι εμείς θα μείνουμε κι αυτοί θα φύγουν. Αν συνεχίζουν να ντροπιάζουν την ιστορία του ΠΑΟΚ, θα φύγουν. Ήδη έχουν φύγει. Είναι παρελθόν. Οι κοινωνίες αλλάζουν. Οι άνθρωποι αλλάζουν, εξελίσσονται, αναζητούν τη χαρά και την αδελφοσύνη γιατί ήδη είναι πολλά αυτά που τους στεναχωρούν και τους δυσκολεύουν.

Απόψε στην Τούμπα κρεμάστηκε ένα ντροπιαστικό πανό. Εύχομαι να είναι το τελευταίο. Το χρωστάμε στον Αλκη Καμπανό και στην οικογένειά του. Το χρωστάμε και σε αυτά τα παιδιά που διώκονται για τον θάνατο του Αλκη. Παιδιά που ίσως έχουν ήδη μετανιώσει για όσα έκαναν. Παιδιά που δεν τους αξίζει να τα εκπροσωπεί κανένας βλαμμένος της κερκίδας που εκφράζει αλληλεγγύη και ντροπιάζει και την ιστορία του ΠΑΟΚ και τη μνήμη του δολοφονημένου Αλκη. Το χρωστάμε, όμως, και σε όσα παιδιά του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους από βία στο γήπεδο. Μόνο με την καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων θα αναπαυθεί και η δική τους ψυχή.

Εσείς που κρεμάσατε αυτό το πανό στην Τούμπα να ξέρετε πως δεν είστε και δεν ήσασταν ποτέ εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ. Δεν ήσασταν ποτέ ΠΑΟΚ. Ανήκετε σε ένα παρηκμασμένο παρελθόν που έφυγε και δε θα γυρίσει πίσω ποτέ. Να πάρετε το πανό σας και να το βάλετε εκεί που ξέρετε.

Υ.γ.1: Στα πέναλτι απόψε δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα περάσουμε. Μια τεράστια θετική αύρα οπαδών που αποδοκίμασαν το πανό το οποίο κρεμάστηκε στην Τούμπα, αιωρούνταν πάνω από το γήπεδο. Είχε έρθει η ώρα της μεγάλης ανατροπής. Της τεράστιας αλλαγής. Περιμένω από όλους τα σχόλιά σας και θα τα απαντήσω ένα προς ένα. Αν αυτοί που ανέβασαν το πανό, είναι συνοπαδοί σας, τότε εγώ σίγουρα δεν είμαι δικός σας.

Μετά τιμής.

ΣΧΟΛΙΑ

Advertorial

Εξαιρετικές επιδόσεις της PUMA στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Πρωτιές και ρεκόρ από τους αθλητές της

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, οι τρεις αθλητές της PUMA, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σταμούλης και Παναγιώτης Πετρουλάκης, διακρίθηκαν για άλλη μία φορά στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Με σύμμαχό τους το νέο δρομικό PUMA παπούτσι, Deviate Nitro Elite 2, οι αθλητές και η εταιρεία έδωσαν το βροντερό παρόν σε ένα event-θεσμό που ανέκαθεν προσελκύει χιλιάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος, πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού στον αγώνα των 21 χιλιομέτρων, σε μία από τις κλασικότερες διαδρομές της Ελλάδας. Ο δρομέας διατήρησε τον τίτλο του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας συνολικά τα 5 χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα. Έτσι λοιπόν, άφησε πίσω τους αντιπάλους του και κατέγραψε τον ασυναγώνιστο χρόνο των 1:07:59.

Φυσικά, η κατάκτηση των μεταλλίων από την ομάδα της PUMA δεν σταμάτησε μόνο στον Ημιμαραθώνιο, αλλά επεκτάθηκε και στο αγώνισμα των 5 χιλιομέτρων. Ο Γιώργος Σταμούλης έκλεισε τη διοργάνωση με τον μοναδικό χρόνο των 15:10, υπερασπίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές της Ελλάδας. Πέραν της μεγάλης του νίκης, ο αθλητής κατέρριψε το ατομικό του ρεκόρ, αλλά και το ρεκόρ διαδρομής το οποίο είχε θέσει ο ίδιος στον περσινό αγώνα!

Δεύτερος στον αγώνα τον 5 χιλιομέτρων ήρθε ο Παναγιώτης Πετρουλάκης, ο οποίος επίσης έκανε μία εντυπωσιακή εμφάνιση, καταγράφοντας απαράμιλλες ταχύτητες. Με χρόνο 15:33 είναι αυτονόητο πως ο δρομέας της PUMA δεν θα μπορούσε να λείπει από το σκαλί του βάθρου.

Είτε στη διαδρομή του Ημιμαραθωνίου, είτε σε αυτή των 5 χιλιομέτρων, οι αθλητές της PUMA ανέδειξαν το νέο Deviate Nitro Elite 2, το καινοτόμο δρομικό παπούτσι-σύμμαχο στην προσπάθειά τους.

Η PUMA, τόσο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ανήκει στο brand portfolio του Ομίλου Φάις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίθεση με μαχαίρι έξω από το Εφετείο Αθηνών (vid)

Οπαδικά τα κίνητρα της επίθεσης σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε νωρίτερα έξω από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις αρχές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, μία ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε σε βάρος δύο ανδρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ένας από αιχμηρό αντικείμενο.

Η αστυνομία θεωρεί πως πρόκειται ακόμα ένα επεισόδιο οπαδικής βίας, καθώς εκείνη την ώρα διεξαγόταν δίκη σχετική με επεισόδια μεταξύ οπαδών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΕΚ εναντίον Μαρινάκη!

Ανακοίνωση εξέδωσε η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΟΚ, ανακοίνωση με την οποία καταφέρεται εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη, εξέδωσε και η ΠΑΕ ΑΕΚ.

Οι «κιτρινόμαυροι» θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Super League εκμεταλλεύεται τον θεσμικό του ρόλο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ολυμπιακού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ένωση» μεταξύ άλλων αναφέρεται πως: «χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τις ΠΑΕ της Super League 1, χωρίς καν να ενημερώσει για την πρόθεσή του, ο κ. Μαρινάκης πήγε στα γραφεία της ΕΠΟ ως πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, συνοδευόμενος μάλιστα από τον αντιπρόεδρό του, και όχι ως εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ:

«Για ακόμα μία φορά το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός χρησιμοποιεί τον θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος της Super League για να επιβάλλει τις επιδιώξεις της ομάδας του.

Χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τις ΠΑΕ της Super League 1, χωρίς καν να ενημερώσει για την πρόθεσή του, ο κ. Μαρινάκης πήγε στα γραφεία της ΕΠΟ ως πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, συνοδευόμενος μάλιστα από τον αντιπρόεδρό του, και όχι ως εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Μπαλτάκο, προχώρησε και πάλι χωρίς να ενημερώσει τον Συνεταιρισμό σε ανακοίνωση ως πρόεδρος της Λίγκας αυτή την φορά. Σε αυτήν ισχυρίζεται ουσιαστικά πως συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ να του φέρνει διαιτητές της επιλογής του μέσω του γνωστού και μη εξαιρετέου Κλάτενμπεργκ!

Από την πλευρά μας, εκφράζουμε ακόμα μία φορά την έντονη ενόχληση μας για την απόλυτη απαξίωση της Super League από τις τακτικές του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που χρησιμοποιεί τον Συνεταιρισμό ως όχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ομάδας του.

Υπενθυμίζουμε πως η Super League αιτήθηκε ομόφωνα στην ΕΠΟ τον ορισμό διαιτητών UEFA Elite στους αγώνες των play offs εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό και εφόσον η σχετική διαδικασία διεξάγεται θεσμικά και σύννομα από το αρμόδιο όργανο της ομοσπονδίας. Δηλαδή με την απόλυτη ευθύνη της ΚΕΔ, όπως προβλέπεται κανονιστικά. Και φυσικά όχι με ευθύνη ή οποιαδήποτε συμμετοχή του Κλάτενμπεργκ.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ τονίζει και πάλι πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθεί οποιαδήποτε εξωθεσμική διαδικασία στην επιλογή και τον ορισμό διαιτητών, πόσο μάλλον όταν σε αυτή επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμπλακεί ο Ολυμπιακός και ο ευνοούμενός του, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Ό,τι άλλο έχουμε να πούμε, θα το πούμε στην σύσκεψη των επικεφαλής των ΠΑΕ που διεκδικούν το πρωτάθλημα με τις ΕΠΟ-ΚΕΔ την προσεχή Δευτέρα 27/3.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending