Connect with us

EURO 2020

EUR0 2020: Τα μυστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες

Eίναι άραγε η ομιλία το μυστικό όπλο του προπονητή;

EUR0 2020: Τα μυστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες

Eίναι άραγε η ομιλία το μυστικό όπλο του προπονητή; Αυτός ο παραδοσιακός… λόγος πριν τον αγώνα, συναισθηματικός ή τακτικός, δυναμικός ή ήρεμος, σπάνια ξεπερνά την κλειστή πόρτα των αποδυτηρίων, αλλά κάθε προπονητής ελπίζει πάντα να τον χρησιμοποιεί καλύτερα.

Η μέθοδος του Γάλλου ομοσπονδιακού, Ντιντέ Ντεσάμπ, δεν ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα: μια ομιλία ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ αόριστη, παρουσία όλων των παικτών, τεχνικού προσωπικού και αναλυτών βίντεο, έτοιμων να μεταδώσουν εικόνες εάν χρειαστεί.

«Ξέρω ότι ο χρόνος ακρόασης μπροστά μου είναι περιορισμένος, οπότε δεν θα πάω πέρα από δέκα λεπτά. Αλλά μπορείς να πεις πολλά πράγματα σε δέκα λεπτά…» εξήγησε στις αρχές Μαΐου στο AFP (γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων) ο προπονητής των «τρικολόρ», προσθέτοντας: «Η ομιλία δεν θα κερδίσει έναν αγώνα. Τελικά, μπορεί να τον χάσει».

Μία ομιλία πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε αγώνα. «Υπάρχουν οι συγκεκριμένες τακτικές, αμυντικές και επιθετικές πτυχές. Τότε παίρνω δύο ή τρία σημεία από το πλαίσιο. Μπορεί να είναι το συναίσθημα, ο αντίπαλος» λέει το… αφεντικό των «μπλε», που δεν διστάζει να επαναλαμβάνει λέξεις που συνεχίζουν να επιστρέφουν.

Όσο για τη Γερμανία, ο Γιοακίμ Λεβ παίζει περισσότερο με τη συναισθηματική «κάρτα», όπως ο ίδιος αποκάλυψε την παραμονή του αγώνα με τη Γαλλία (ήττα 1-0) στις 15 Ιουνίου, στην πρεμιέρα των «πάντσερ» στο EURO 2020.

«Η συνομιλία της ημέρας του αγώνα θα είναι συναισθηματική, αλλά θα δώσει ακόμη περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση, επειδή έχουμε μια ομάδα υψηλής ποιότητας» δήλωσε ο Λεβ, ο οποίος διανύει το τελευταίο τουρνουά του μετά από 15 χρόνια παρουσίας στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας.

Ο 61 ετών τεχνικός δεν περιμένει μέχρι την ημέρα του αγώνα για να παρακινήσει τους «στρατιώτες» του. Το έκανε, για παράδειγμα, την επόμενη μέρα της ήττας, πριν το δεύτερο παιχνίδι που η «νατσιοναλμανσάφτ» επιβλήθηκε της Πορτογαλίας με 4-2, μιλώντας πέντε λεπτά χωρίς να σταματήσει στην διάρκεια της προπόνησης.

Σε εκείνους που βρίσκονταν μακριά, οι λέξεις δεν ήταν αντιληπτές, αλλά η γλώσσα του σώματος ήταν πολύ σαφής: ευθεία γροθιά που υψώθηκε, ενεργητικές χειρονομίες χεριών, άμεσα βλέμματα.

«Μας “ζέστανε” ξανά και είπε ότι πρέπει τώρα να πάμε σε τρόπο ανταγωνιστικό. Ότι δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διακοπές. Είναι υπέροχο όταν συνειδητοποιείς ότι ο προπονητής σου είναι επίσης ζεστός, ζεστός σαν εμάς» είπε ο μέσος Γιόσουα Κίμιχ.

Κάτω από τον καθαρό, εξωτερικό και ήπιο τρόπο του, ο Άγγλος ομοσπονδιακός, Γκάρεθ Σάουθγκέιτ, ξέρει πώς να κάνει συναντήσεις με τους παίκτες του δημιουργώντας στιγμές που έχουν σημασία.

Η ομιλία του πριν από το EURO, με βίντεο υποστήριξης, ήταν ξεχωριστή για τους παίκτες. Μίλησε για την κληρονομιά της Αγγλίας και τις αναμνήσεις που θα δημιουργούσε η εθνική ομάδα για το λαό αυτής της χώρας.

Η ομιλία είναι επίσης μία άσκηση καλά ελεγχόμενη από τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, τον Ισπανό προπονητή του Βελγίου.

«Η μεγάλη δύναμή του είναι οι ομιλίες του πριν από τον αγώνα. Είναι πολύ συγκεκριμένος για το ρόλο του κάθε ατόμου. Κάναμε τη διαφορά γιατί ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε» εξήγησε ένας από τους παίκτες του και συμπλήρωσε: «Είναι ένα σφουγγάρι. Έχει απίστευτη ικανότητα να απορροφά τόνους πληροφοριών, να τις ταξινομεί και μετά να δίνει μια απλή και αποτελεσματική ομιλία».

Ο Βέλγος επιθετικός, Ντρις Μέρτενς, τα αποκαλεί «καταπραϋντικα» λόγια. «Δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους παίκτες. Και προσπαθούμε να του την επιστρέψουμε» είπε.

Στην Ιταλία, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι φαίνεται να χρησιμοποιεί τις ίδιες… χορδές.

«Το επίτευγμά του είναι να δίνει γαλήνη και αυτοπεποίθηση σε όλους τους παίκτες, πράγματα που έλειπαν. Έφερε πίσω τον ενθουσιασμό και ένιωσε τη σημασία του κάθε παίκτη στην ομάδα» εξήγησε πρόσφατα ο Αντρέα Μπελότι.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

EURO 2020

Μπρέθγουεϊτ για Έρικσεν: «Νόμιζα ότι ήταν νεκρός»

Συγκλονίζουν τα όσα λέει ο Δανός ποδοσφαιριστής για τον συμπαίκτη του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μπορεί να έχει περάσει καιρός, ωστόσο κανείς δεν θα ξεχάσει τη στιγμή της κατάρρευσης του Κρίστιαν Έρικσεν στο Euro. Ειδικά οι παίκτες που ήταν στον αγωνιστικό χώρο τη στιγμή που έγινε το περιστατικό.

Ο συμπαίκτης του στην εθνική Δανίας, Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ, μίλησε για τη συγκλονιστική στιγμή της κατάρρευσης του Έρικσεν και ανέφερε πως εκείνη την ώρα είχε πιστέψει πως ο άσος της Ίντερ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

«Έζησα μια από τις πιο χειρότερες καταστάσεις της ζωής μου. Αυτό που ήταν το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός στην ιστορία της Δανίας μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ηταν μια στιγμή που κοίταξα τον Κρίστιαν Έρικσεν και νόμιζα ότι ήταν νεκρός. Αυτό που συνέβη εκείνη τη νύχτα ήταν σοκ για πολλούς ανθρώπους.

Όταν τον είδα άρχισα να προσεύχομαι πολύ. Ένιωσα ότι ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω εκείνη τη στιγμή. Ολοι οι γιατροί ήταν από πάνω του. Ευτυχώς είχαμε αίσιο τέλος και ο Κρίστιαν είναι μια χαρά στην υγεία του. Ηταν το μόνο που θέλαμε», ανέφερε ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EURO 2020

Σφιντέρσκι: «Φανταστική εμπειρία»

Ο Πολωνός επιθετικός δεν ξεχνάει την παρουσία του στο EURO

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για τις εμπειρίες του με τη φανέλα της εθνικής Πολωνίας στο φετινό EURO, τα όνειρα του με το εθνόσημο, αλλά και τις πρώτες στιγμές ως διεθνής, μίλησε ο Κάρολ Σφιντέρσκι.

Αρχικά, ο επιθετικός του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της εθνικής Πολωνίας λέγοντας:

«Παίξαμε με την Ανδόρα. Ήταν μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για μένα, γιατί κατάφερα να σκοράρω στα γενέθλια του παππού μου, ο οποίος με πήγε στις ακαδημίες της Ράβιτζ. Αξίζει να ζεις για τέτοιες στιγμές».

Για το γκολ στο ντεμπούτο του:

«Σίγουρα, το γκολ που σημείωσα στο ντεμπούτο είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να είσαι ευτυχισμένος. Για αυτό δούλεψα από μικρή ηλικία. Χαίρομαι που ήρθε επιτέλους αυτή η στιγμή. Έχω μια ευκαιρία στην εθνική ομάδα, σημείωσα ένα γκολ και θα μείνει μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου!».

Τέλος, για την παρουσία του στο EURO και την επόμενη μέρα:

«Ήταν καταπληκτική στιγμή. Είναι μια φανταστική εμπειρία να φοράς την φανέλα της Εθνικής. Είναι κρίμα που δεν πήγαν όλα όπως θέλαμε, αλλά δυστυχώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Ελπίζω να εκπροσωπήσω την Πολωνία περισσότερες από μία φορές σε τέτοια τουρνουά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οπαδούς που πίστεψαν σε εμάς και εξακολουθούν να πιστεύουν σε εμάς».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EURO 2020

Νέα ρατσιστική επίθεση για Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα

Η κατάσταση στην Αγγλία δείχνει να ξεφεύγει με αφορμή τα χαμένα πέναλτι στον τελικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Οι ρατσιστικές αντιδράσεις στην Αγγλία για τα χαμένα πέναλτι στον τελικό του EURO 2020 με την Ιταλία δεν σταματούν, μία εβδομάδα μετά το παιχνίδι στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά, ο χώρος εκτόνωσης των άρρωστων μυαλών στην Μεγάλη Βρετανία, ήταν ένας τοίχος που ήταν βαμένος με τις φανέλες των τριών παικτών, ώστε να τους στηρίξουν μετά τις αποδοκιμασίες για τα χαμένα πέναλτι στον τελικό του EURO 2020.

Σήμερα το πρωί, οι υπεύθυνοι του Arthur Wharton Foundation που είχαν κάνει τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας μία ημέρα νωρίτερα, αντίκρισαν το εμετικό σχόλιο των ρατσιστών κάτω από τους αριθμούς των τριών παικτών, το οποίο έγραφε: «Δεν συντασσόμαστε με τα τρία μαύρα λιοντάρια».

Μάλιστα, το ρατσιστικό παραλλήρημα πήρε ακόμη μεγαλύτερη έκταση καθώς σε άλλο σημείο του τοίχου, οι δράστες έγραψαν κάτω από το σήμα της εθνικής Αγγλίας πως «Αν ο τρέχων δείκτης των μη-λευκών μεταναστών συνεχιστεί, οι λευκοί Βρετανοί θα είναι μειονότητα μέχρι το 2060»!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ